Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

hogyan éld túl a járvány miatti munkanélküliségi lavinát vendéglátósként

2020. március 23. - Szerda Úr

Mire ezt olvassátok már tudjátok mi a helyzet. Sőt mi több, a kemény szitu az, hogy mikor ezeket a sorokat írom, már sokatokkal megtörtént a baj és elvesztettétek a munkátokat. Rendhagyó módon, kicsit komolyra fordítva a figurát, összeszedtem egy olyan gondolatmenetet amivel néhányan túlélhetitek. Nem fogok hazudni. Nem fogja mindenki megúszni és lesznek súlyos anyagi vesztesei ennek a helyzetnek. Az élet kegyetlen. A kokain meg megmarja a nyálkahártyádat. 

vend-cover-2-hogyan-eld-tul-a-jarvanyt-vendeglatoskent.jpg

Mint ismeretes, 2019 végén azonosították a később SARS-CoV-2 névre keresztelt vírust, ami a COVID-19 betegséget okozza. Hogy milyen eseményekre lehet számítani, ha nem teszünk óvintézkedést az a csapból is folyik, így ennek ismertetésébe nem mennék bele, átlagos tájékoztatásért keresd fel a kormány infóoldalát.

Márciusban Magyarország kormánya először lefújja a pártünnepséget nemzeti ünnepi megemlékezést, majd az egész világban használatos óvintézkedéseket vezet be, mint például betiltja a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Később az éttermek nyitva tartását délután háromig engedélyezi.

Milyen módon hat ez a szféránkra?

Minden nagyobb vendéglátóhely ideiglenesen rövidebb nyitvatartással üzemel, az alkalmi helyek (koncerthelyszínek, színházak, mozik, egyéb cateringet is biztosító helyek) pedig bezárnak, vagy a karantén miatt csökkentett vendégszámot fogadhatnak.

A Budapest Park, a Barba Negra, a Dürer Kert és számos nagy létszámot befogadni tudó bulihely a bulinegyedben most egy ideig nem lesz nyitva, a koncerteket elhalasztják. Ebből kifolyólag rengeteg ember marad munka nélkül. A színházak és mozik büféi szintén nem lesznek elérhetőek. Az éttermek 15:00 óráig lehetnek nyitva. Ez kétségtelenül sok vendéglátós társunkat érinti.

A nagyobb rendezvények, kisebb megnyitók és szezoneleji fesztiválok nagy valószínűséggel nem lesznek megtartva. 

A rendezvénytechnikusok, fotósok és zenekarokon át ez természetesen érinti a party-service cégek beugrós alkalmazottait akik (főleg fesztiválszezonban) erőteljes bevételkiesésre számíthatnak.

Nyugati országok szezonális turista gócpontjai karantén alatt vannak.

Ischgl, Galtür és Tirol környéke mind karantén alatt van. A kicsi falvak, amelyek hatalmas idegenforgalmi profitból élnek, most kihaltak és lényegében az ott dolgozó, főleg külföldi szezonmunkások ott ragadtak és nem dolgoznak. Olaszországban közel állunk a kijárási tilalomhoz, és bár nálunk egyelőre ilyet nem terveznek, az élet megy tovább és valamiből meg kell venni a narkót kenyeret.

Összegezve:

Minden vendéglátásban dolgozó embert, így vagy úgy, de érint a járvány és már most tömeges elbocsájtásokról hallok és ez még tovább fog tetőzni, ugyanis a legtöbb étteremtulajdonos nem jótét lélek, nem fog 1-2 hónapra fizetett embereket tartani, miközben ők nem keresnek pénzt. 

Most tegyük félre azt, hogy ez milyen gazdasági szempontok miatt is hülye döntés, az étterem tulajdonosok nagy része még mindig síkhülye, ha makroökonómiáról van szó és szépen be fogják húzni a kéziféket. Persze most van néhány pojáca akik egy átlagos feketemosogató éves bérének megfelelő árú öltönyzakóban interjút adnak az indexnek, hogy ők nem rúgnak ki senkit és bár bevételkiesésre számítanak, de az élet megy tovább és persze még adakoznak is, de ez a top éttermek közül is csak az 1% szóval nem igazán érdemes foglalkozni velük. Ne felejtsük ők elsősorban kapitalisták, jól felfogott üzleti érdekük szerint cselekszenek. 

De akkor mit lehet tenni?

Először is mérd fel a saját helyzeted. Ne pánikolj, mert ilyen helyzetekben szinte mindig rossz döntéseket hozunk. 

Ha megmaradt a munkád, akkor szuper, dolgozz, figyelj oda társaidra, légy becsületes (legalábbis pincér módra /kacsint ) és segíts a nálad szerencsétlenebbeket. 

Ha elvesztetted a munkádat akkor első körben ülj le és gondold át az életed. Mennyi tartalékod van (gondolom semennyi)? Mihez értesz? Milyen kiadásaid vannak és ebből mik azok, amiket le tudsz faragni? 

  • Fontos megértened, hogy az elkövetkező pár hónap valamennyi szektorban nehéz lesz, állj át olcsóbb kajára, nem kell minden nap cristal-t inni, steaket enni és kokainozni. 
  • Az albérleted és a közüzemi számlák, az internettel együtt az elsők legyenek amit kifizetsz. Bár a szolgáltatók tesznek engedményeket és elnézőbbek, de ezt a pénzt előbb utóbb ki kell fizetned és ha nem teszed pár hónap alatt adósságcsapdába is kerülhetsz, ami a küszöbön álló gazdasági válság idején nem feltétlen életbiztosítás.
  • Ne vásárolj új telefont, tévét, nem kell minden nap megigazítani a szakállad a barber shopban és túléled ha pár hónapig nincs műkörmöd vagy neadjisten kicsit fakul a bőröd a szoli hiányától. Ezek a luxuskiadások most teljesen feleslegesek.
  • Kezdj el munkát keresni minél előbb.

De hova a faszba keressek munkát, ha a vendéglátás mint olyan szinte mindenhol korlátolt keretek között mozog?

A kérdés jogos, de mint írtam, sajnos a világ kegyetlen és sem a jótündér, sem a kormány nem fog ingyen pénzt osztogatni (nektek legalábbis). A világtörténelem számos példával szolgál, hogy a nehéz idők felforgatják az erőviszonyokat. Igaz ez az egyén anyagi helyzetére is.

Emlékszem, mikor a 2008-as válság közepén a kibaszottul visszaesett a vidéki vendéglátósok forgalma, az amúgy is keveset kereső dolgozók életét még a rosszindulatú nav-os és fogyasztóvédelmis ellenőrzések keserítették meg. Többedmagammal húztuk le ezidőben a rolót és néztünk más megélhetés után, magunkkal rántva saját alkalmazottainkat. 

 a szerző

Két hónap munkanélküliség után az IT szektorban helyezkedtem el, kibaszott nehéz váltás volt, de válságállónak bizonyult a dolog. Valami ilyesmit javaslok neked is, ha nem is feltétlen az STEM szférában, de be kell látni, hogy az elkövetkezendő évekre súlyos hatásait fogja rátenni ez a válság. Fel is sorolom miért:

  • rengeteg magyar szezonmunkás tért most haza, vagy tervezi, hogy végleg hazajön és itt helyezkedik el (kinti tapasztalatuk miatt előnyt fognak élvezni, főleg a nyelvtudás miatt)
  • a hazatérő vendéglátósok tömkelege és a becsődölő vendéglátó egységek miatt ismét alacsonyabb fizetés várható, az elmúlt év fellendülései után ez pedig sokaknak érvágás lesz
  • a becsődölt helyeket hozzá nem értő spekulánsok/gazdaggyerekek fogják átvenni, akik nem kiszámítható karrierúttal fogják rontani az amúgy is megtépázott szakmai lehetőségeket
  • a tömeges munkanélkülésig miatt, bérverseny fog kialakulni, de nem a munkavállalók pozitív javaira nézve

Hozzáteszem nem vagyok közgazdász és jövőbe látó sem, de a fenti példák mindegyike annyira a küszöbön van már most, hogy több facebookos csoportban láttam olyan álláshirdetéseket, amelyek mosogatót, konyhai kisegítőt keresnek napi 5.000 HUF-ért + napi egy meleg ételért, ami már öt évvel ezelőtt is szánalmas volt. Ha valaki akkor tette volna ki, minimum mindenki leoltotta volna a posztolót a vérmes-redvás gecibe, de most mint legyek a friss lószarra úgy ugrottak rá. A kiszolgáltatottság és a reményvesztettség egyértelműen alkalmi helyzeteket szül és mindig lesznek vállalkozók akik kihasználják az ilyen szituációkat. 

chaos_is_a_ladder.jpg

De mire váltsak akkor?

A válságok, legyen az bármilyen, mindig új piacokat vájnak maguknak, mint a víz a sziklában. Az eddig csak kevés professzionális magyar kiszállítós piac most igazán rákapcsolt és mind vidéken, mind a fővárosban rengeteg lehetőség van arra, hogy akár azonnal át lehessen állni. 

Éttermed van és eddig nem volt kiszállítás? - legyen, még jobb, ha bekötöd magad netpincérhez
Éttermed van és már van kiszállítás? - Alkalmazkodj a helyzethez és adj menüt, vagy konkrét vacsorát. Figyeld a piacot körületted. Milyen szegmens nincs kiaknázva? Hirtelen sokan dolgoznak home-office-ból, akik egy új szelete lehet a vendégkörödnek. Lépj túl a szokásos menükajákon, ne légy rest akár reggeli-ebéd-vacsora csomagokat is kínálni, napi egyszeri szállítással.
Kocsmád van/kocsmában dolgozol? - délután 3 után vállalj futárkodást, vagy egészítsd ki a tevékenységedet azzal. Ha nem melegkonyhát csinálsz nem kell várnod az engedélyekre. Zöldségkiszállítást a könyvelőd két nap alatt megoldja ügyfélkapun keresztül. (de lehet csoki, wc papír, bármi)
Büfés vagy? - Fordulj a logisztika felé és az esetlegesen felhalmozott de romlandó készleted kínáld fel eladásra, akár kiszállítással is.

Munkavállaló vagyok és beszoptam, mit tegyek?

Ha már megtörtént a baj és kirúgtak, akkor picit görgess lejjebb. Ha még állományban vagy és félsz, hogy kirúgnak, akkor első és legfontosabb szabály, hogy közös megegyezéssel NE írj alá munkaviszony megszüntetést, mert szinte majdnem biztos, hogy rosszul fogsz járni. Az index összeszedett egy cikket, ami kicsit jobban írja le, ezért javaslom olvasd el. Link itt

+1 cikk - Kiesett a jövedelmem, honnan lesz most pénzem?

Amit viszont tudok munkaügyi jogi ismeretek nélkül is, hogy visszaesett vendégforgalom NEM elegendő ahhoz, hogy azonnali hatállyal kirúgjanak valakit. Nyilván itt most rendes bejelentett, határozatlan jogviszonyra gondolok és tisztában vagyok azzal, hogy szféránkban rengetek alkalmi bejelentős, nem bejelentős, vagy egyéb szürkezónás téma van, nekik is azt tudom tanácsolni, hogy picit görgessenek lejjebb. 

Szóval ha olyan szerencsés vagy, hogy rendes határozatlan szerződésed van, de mégis ki akarnak rúgni, akkor jár neked a szerződésben foglalt felmondási idő, amihez ragaszkodhatsz. Ebben az esetben, ha nyitva vagytok, ha nem, köteles a munkáltatód kifizetni téged (és a járulékaidat) a fennmaradó időszakra. Kardoskodni nem érdemes, ha el akar küldeni akkor el is fog, csak ne írj semmit alá eszetlenül. Ez a lényeg. 

Több olyan kollégával beszélek most, hogy még nem vesztették el az állásukat, de a főnök már bejelentette, hogy 4 órásba jelenti be vagy éppen "kijelenti" őket, mert munkanélküliként többet kapnak. NE fogadjátok el ezt, minden esetben ragaszkodjatok, a munkaszerződésben leírt felmondási időhöz, amit ki kell fizetni független attól, hogy nyitva van az étterem, vagy nincs. Ha bizonytalan vagy, írjál nekem (facebook, email: szerdaur@gmail.com) és megpróbálok segíteni. 

Megtörtént a baj, kirúgtak, mit tegyek?

Amennyiben nincs annyi tartalékod, hogy az elkövetkezendő 2-3 hónapot vígan kihúzd, azonnal kezdj el munkát keresni. Tudom, úgy hangzik, mintha te eddig nem is gondoltál volna rá vagy meg sem próbáltad volna, a piac megy tovább, az embereknek ugyanúgy szükségük van ételre, italra és szórakoztatásra. Amint említettem, a válsághelyzet új piacokat fog megnyitni. Ez már most is látszik, a tesco és több másik nagyobb áruház hetekre előre tud csak kiszállítási időpontokat adni, közben pedig ezerrel toboroz is. 

Ezért az első gondolatod a logisztika és árufeltöltés legyen. 

Nyilván nem egy álommeló, de a szó nomád értelmében a túlélés a tét. Minden olyan helyen, ahol kiszállítás van, a karanténokra való tekintettel, nagy, sőt hatalmas kereslet van már most olyan háttéremberekre akik a kiszállításokat intézik. Webshopok nyílnak, még az uborkát is házhoz rendeljük, ezért ez az első ajánlásom. Kapcsolj gyorsan, állj munkába. 

Itt megjegyezném, hogy az első dolog amin egy átlagos vendéglátós elvérzik az az önéletrajz. Megszokott dolog, hogy valamiért a szféránkban nem igazán volt szükség erre, így ha most elkezdesz melót keresgélni, akkor valószínű, hogy kapásból falakba fogsz ütközni egy önéletrajz megírása során. Egyszerűen össze tudsz dobni egy életrajzot az EuroPass-al, ami teljesen elfogadott formátum Magyarországon. Itt tudod elkészíteni.

Fontos, hogy lehetőleg, ne partifotóról vágd ki magad és ne hatalmaspénisz@freemail.hu-s címmel kezdj el munkát keresni. (basszu ilyen email cím tényleg létezik)

Én mondhatni mester vagyok ennek a témának, az általam készített önéletrajzok 100% behívási arányt hoztak nekem, ezért ha elakadsz, vagy bizonytalan vagy, akkor írj. Segítek. (facebook, email: szerdaur@gmail.com)

Egyéb ötletek:

Beszélsz jól angolul/németül(/bárhogy)?

Vállalj online nyelvórát érettségizőknek/diákoknak.

Pincér vagy, de alapkajákkal is boldogulsz?

Jelentkezz konyhára. Most a kiszállítós nagyüzemi konyhák túlterheltek és megnőtt a rendelési kedv is. 

Van jogsid és autód?

Vállalj futárkodást. Jelen helyzetben nem csak az ételszállításra van igény.

Nincs jogsid és autód, de van kerékpárod? (csak Budapest és néhány megyeszékhely)

Netpincér GO és Wolt. 

Tisztában vagyok vele, hogy nem a legjobb melók, de most a cél a túlélés.

Egyéb tanácsok

Tegyük fel, hogy van egy kis megtakarításod és pár hónapot kihúzol, vagy éppen most jöttél haza az osztrákoktól(vagy bárhonnan) tele zsebbel és úgy érzed, hogy ezt az időt tanulással, befektetéssel vagy új üzlet indításával akarod tölteni. 

Ugyanazzal az ökölszabállyal kezdeném, ne vágj bele felelőtlenül semmibe. Ha annyi gramm kokainom lenne, ahány haverom jött haza külföldi pincérkedésből/szakácskodásból megkeresett 10-20 millió forinttal, hogy akkor ő most vállalkozni fog, majd jól elbaszta az egészet egy-két év alatt, most meg szegényebb mint mikor kiment, akkor én most a Tony Montana jeleneteket játszanék el a Sebhelyesarcúból, nem pedig blogolnék. 

Ne kezdjetek idióta franchise-okba, ne akarjatok belépni vállalkozói klubokba, mert az évek alatt megkeresett pénzetek el fog tűnni a süllyesztőbe a gecibe.

A facebook már most tele van olyan távoktatós tanfolyamokkal, amik jól fizető szellemi munkát ígérnek, cserébe csak végezd el a tanfolyamot. Fontos megértened, hogy két-három hónap alatt senkiből nem lesz programozó, online marketing guru, pénzügyi tanácsadó és grafikus sem. Ha valaki ilyet ígér neked, az nagy valószínűséggel maximum olyan tudást adhat át, amit pár nap alatt ingyenesen is elsajátíthatsz kellő szorgalommal. 

Ergo ne vágj bele gagyi online tanfolyamokba! - Ha valami nagyon olcsó, vagy ingyenes (ilyen is van), akkor persze nem kell félni tőle, de 30.000 forinton felüli összeget ne dobjatok ki annak reményében, hogy két hónap múlva majd 500k+ forintos fizuért fel is vesznek valahová. Ha bizonytalan vagy írj rám. Képben vagyok a jó bootcamp-ekkel. (facebook, email: szerdaur@gmail.com)

Учиться, учиться и учиться. - Tanulni, tanulni, tanulni.

Bár az imént azt tanácsoltam, hogy ne fizess elő minden szar tanfolyamra, de ha már kényszerpihenőn vagy, akkor az idődet töltsd tanulással és önfejlesztéssel.

Ha eddig döcögött az angol/német, itt az ideje, hogy ráfeküdj és felhúzd magad. Két-három hónap alatt alapszintre fel tudod húzni és a járvány után lehet menni kifelé. Ez mondjuk olyan skill, hogy itthon is hasznát veheted.

Ha pályát váltanál, akkor nehezebb a szitu, de vannak nagyon jó és igényes távoktatós rendszerek. Tartsd szem előtt, hogy olcsó húsnak híg a leve, de a félmillió forintos képzések sem feltétlen jelentenek azonnali pozíciókat. Ha bizonytalan vagy írj nekem. Segítek. (facebook, email: szerdaur@gmail.com)

Egy jogsit letenni sem feltétlen hülyeség és szerencsére ezek jelen pillanatban még elérhetőek főleg, hogy a kresz már elkezdhető online is. 

Kérdeztetek - válaszolok

 

Kérdés:
"..szerdán össze ültünk a főnökség meg a brigád, az volt a mondás, hogy át jelent minket 4 órára, aztán fizeti azt a bért, ami arra jár. Ma megint le ültünk, és azt mondta ki jelent minket merthogy a munkanélkülire többet kapunk.. Hát.. Mi pincérek úgy vagyunk ott, hogy a legrégebbi 5 éve, a másik 4 és fél éve, az egyik srác durván 3 éve, meg vagyunk ketten, akik kB két és fél éve.."

Válasz:
Semmiképp ne írjatok alá közös megegyezéssel ilyet, mert munkajogban olyan, hogy kijelentés nem létezik, csak felmondás/munkaviszony megszüntetése. 

Kérdés:
"Itthon dolgoztam beugrósként egyetem mellet (nem meglepő) ilyenkor senkinek sem kell a plusz segítség. A tescohoz aldihoz egyébhez jelentkeztem de fel sem hívtak (5napja). A bistrot meg kiürítettük és bezártuk. Várom hogy lesz-e valami."

Válasz:
Tudom para, de szerezz bringát és állj be ételfutárnak. Wolt és Netpincér GO egyelőre emberhiánnyal küzd. Csapj le, mert hamarosan ott is túljelentkezés lesz.

Kérdés:
"Anyum pénzügyi vezető egy cateringgel foglalkozó cégnél. A fő profiljuk a közétkeztetés és rendezvények ellátása. Az egyik előbb a másik pont 1 hete borult be. A héten a próbaidősöket és a nyugdíjasokat elküldték, mindenki másnak felajánlották a fizetetlen szabit. Senki sem maradt aktív, ez nagyjából 30-30 főt érintett."

Válasz:
Nehéz, de itt is első körben a kiszállítást tudom javasolni. Ha a melegétel előállítására az engedély megvan akkor igazából rá lehet menni a nyugdíjasokra és home office-ban ülőkre. Sokan lebecsülik a piacot, de rengetegen vannak most otthon. Persze nincs nálam a bölcsek köve, gondolom nagy cég így ez nehéz szitu.

Kérdés:
"videk, csak kiszallitos pizzeria: picit visszaesett a forgalom, sokan nem is tudjak hogy 15 utan is lehet rendelni kajat, szinte felve hivnak fel.

semmi otletem sincs, hogy milesz ezutan, attol fugg hogy az embereknek lesz-e penze rendelni kajat vagy inkabb eszik szarazkenyeret.azon gondolkoztam ha a pizza nem megy, akkor arulom az alapanyagot, azt csak meg veszik mar"

Válasz:
Szórólapozni azonnal körbe a környéket, hogy van kiszállítás. Mettől meddig, étlapot mellé és adj akciós sávot, amikor holtidő van, hogy abban az időben X százalékkal olcsóbb. Régi trükk, mindig beválik. Facebookon is érdemes lehet egy tíz rugót hirdetésre költeni.

 

Tudásanyagok

 

Nem akarok Szabó Péteri bullshitekkel operálni, amik azt hazudják, hogy légy pozitív, benned van az energia. 

Viszont most van idő tanulni, olvasni. 

Robert Cialdini - Hatás 
A (jó) marketingesek és sales-esek ezt a könyvet bibilaként tartják számon. Én a magam részéről még a csajozás során is bevetettem annó, de felszolgálóként is igen hasznos lehet. Feltétlen ajánlom mindenkinek aki emberekkel foglalkozik. Meg is lehet rendelni, illetve ncore egész olcsón kiadta. /kacsint

Simon Sinek - Találd meg a miérted 

Simon Sinek bejárta a világot előadásaival és százezreket inspirált, hogy megtalálják a magukban rejlő vezetőt. Legnépszerűbb könyvében olyan kérdéseket feszeget, mint hogy tisztában vagyunk-e vele, miért tesszük nap mint nap, amit teszünk és mi a megoldás, ha a miértünk nem kapcsolódik a jelenlegi munkánkhoz. 

Piroska Gyula -  A Haldokló anyós esete a pókkal 

Egy kicsit lazább olvasmány az előző kettőhöz képest, de Piroska Gyula hírleveleiből összeállított gyűjtemény nem csak szórakoztató cégvezetési sztorikkal és tapasztalatokkal van megtöltve, de akartalanul is mester kurzus lett hírlevél és “headline” írásból, amit bármire felhasználhatsz a vendéglátásban is, legyen szó megállítótábláról, hirdetésről, vagy éppen napi menü felhívásból.

Dr. Újszászi Bogár László - Győzz meg és uralkodj 

Ebben a könyvben az a nagyon különleges, hogy nem csak a Cialdini könyvöz hasonló meggyőzési módszereket mutat be, de csak olyanokat konkrét technikákat oszt meg, amit ő maga, Magyarországon, magyar cégeknél tesztelt sikeresen. 

Programok:

Fejlesztenéd a nyelvtudásod? - Duolingo

Megtanulnál valami újat? Photoshop rajzolás? Netán kis programozás? Rengeteg ingyenes videólecke, ráadásul csomó magyar nyelven is elérhető! Még horgolás is! - Udemy

Bármi más! Nem csak kisgrófó meg nikiminázs van a videómegosztón, hanem rengeteg fejlesztő videó, ahol a flair-t gyakorolhatsz, vagy éppen szalvétahajtogatást. Légy kreatív, keresgélj. - Youtube

Segítek

Az elmúlt években rengeteg olyan hasznos tudásanyag birtokosa lettem, ami másoknak nagy segítség lehet most. Ha úgy érzed, hogy kéne egy szárny alád, akkor ne légy szégyenlős, írj rám. (facebook, email: szerdaur@gmail.com)

Miben tudok segíteni?

  • Önéletrajz írás és korrekció.
  • Facebook, Google Ads és egyéb közösségi média kommunikáció és marketing.
    • Az egyszerű kérdésektől kezdve a teljes kivitelezésen át.
  • Weboldal készítés (ingyen csinálok neked egy egyszerű weboldalt)
  • Grafika, logó, flyerm szórólap, facebook borító, bármi
  • Jogász nem vagyok, de írj nyugodtan. Megkérdezünk okosabbakat. 
  • UI/UX - kényszerpihenőn vagy és úgy érzed, hogy a weboldaladra ráfér egy kis ráncfelvarrás? Összerakok neked egy tervet a hibákról, lehetséges megoldásokról
  • A fel nem sorolt dolgoktól független is írhatsz nekem, max azt mondom, hogy szorri ebben nem tudok segíteni.

A lényeg, hogy fogjunk össze, segítsük egymás amiben csak tudjuk. Oszd meg ezt a bejegyzést vagy küld át olyannak, akin szerinted segíthet. 

(facebook, email: szerdaur@gmail.com)

 

Karantén ide vagy oda, a buli soha nem állhat meg és a hányás nem jelent kizárást!

vendeghanyas_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr9715527538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzAdam 2020.03.23. 19:45:40

Riszpekt, jó tanácsok. Kitartás mindenkinek!

Cecília Cserhalmi 2020.03.24. 00:51:13

Hello. Nekünk is levették az óraszámot! Egy bútor áruház éttermében vagyok. Amíg az be nem zár, mo sem zárhatunk be. Forgalom nuku, de legalább valamicskét keresünk. Kiváncsi vagyok meddig???!!!!

Troppauer_Hümér 2020.03.24. 13:31:51

Hiánypótló, grat. Remélhetőleg címlapos lesz.

Anita Gaal 2020.03.26. 17:31:09

Szia!február végén áthivtak egy ujjonan nyitott helyre,majd a helyzetre való tekintettel kaptAm az infót h bezárnak,napira voltunk bejelentve.

a nagylevin 2020.03.29. 08:02:25

Nagyon jól összeszedted, köszi szépen a sok infot. Én úgy látom, hogy bennünket (vendéglátás/szállodaipar) érint/érintett legelőször ez az új válság és mi is fogunk kimászni ebből először! Nagyon bízom benne. Addig is kitartást kívánok Mindenkinek!
süti beállítások módosítása