Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

Hogyan basszunk ki a finnyás vendégeinkkel?

2019. április 01. - Szerda Úr

Manapság mindenhol csak azt hallani, hogy a vendéglátók igyekeznek minden igényt kielégíteni, a kiszélesedett íz-élményre vágyó vendégek részére. Ez a jelenség viszont olyan határon táncol, amelyet egy vékony borotvapenge élével is nehezen lehetne illusztrálni, így álljon itt egy kis ízelítő arról, hogy a túl sokat kívánó, esetleg mindenféle divatos allergiákkal érkező vendégeinknek, hogyan tudjuk a maximális vendéglátást nyújtani.

vendeghanyas_allergia.png

Sokan vallják azt az elavult nézetet, hogy a vendég kívánsága egyfajta parancs, pedig az újhullámos trendek mind azt támasztják alá, hogy a séf által megálmodott ételt változtatás nélkül illik felszolgálni, szervírozni. A hardcore-abb réteg még az étel sózását, vagy bárminemű utófűszerezését is tiltja, s éttermeikben az asztali patikákat már ki sem rakják, s külön kérésre sem adnak sót-borsot, esetleg bárminemű ecet, olajfélét. 

2019-ben már el kell fogadnunk azt, hogy az ételkészítés, persze bizonyos színvonal felett, már művészet, s a kész művet tilos bármiféle utógondozással elrontani. Még rosszabb mikor a vendég például variálni akar, mind láttunk már ilyen dolgokat, klasszikus a köretekkel való cserebere, amelyekből olyan gusztustalan ételköltemények születnek mint a gyros nokedlival és a kézműves hamburger rizzsel. Úgy gondolom, hogy eljött annak az ideje, hogy egyszer s mindenkorra megértsük, az étlap nem egy javalott útmutató, hanem szentírás, s ha azon a sült tarja költemény van, hozzá illű zöldségekkel és szósszal feltüntetve, akkor a séf még akkor sem tudja megcsinálni csirkemellből, ha a feladat éppenséggel megoldható lenne. Hiszen megváltozik az étel karakterisztikája, végső íze, hiszen alapvetően egy adott hús köré építjük fel a művünket és nem fordítva. 

Ha egy étel szerves része a hagyma, fokhagyma, paprika, koriander akkor annak elvétele gyökeresen változtatja meg az elkészült ételkülönlegességet, ezért minden olyan jellegű kérés, hogy bárminemű összetevőt vegyünk ki az egyenletből, nem csupán az étterem, a séf és maga az egész vendéglátás megsértése, hanem jellemzően írtózatosan magas prosztóságról is árulkodik. Valahogy nem látom lelki szemeim előtt azt a szituációt, hogy a több mint 500 éves történelemmel rendelkező Cordon Bleu -t III. Henrik úgy kérte, hogy "jó ez, csak inkább csirkemellből süsd baszod". 

Persze szó se róla, ha a művész, vagyis a séf nyúl hozzá a recepthez, újragondolja, átdolgozza, vagy egy adott hely tematikájához igazítja, akkor az rendben van, hiszen ő felel azért, hogy tökéletes és kifogástalan íz-élményt nyújtson, s hiába a vendég fizet, a vendégnek mint olyan nincs birtokában a kellő tudás ahhoz, hogy meg tudja állapítani egy ételről, hogy az témáját tekintve tökéletes vagy sem. Ha rajtam múlna be sem engedném őket éttermekbe, hiszen nem hozzáértő közönségről van szó, olyan ez mintha a frissen a földközi tengerből kifogott migráncsokat vagonban beterelnénk a Louvre-ba, s kiselőadást tartanánk nekik arról, hogy vajon a választékossággal teli, bölcsességet sugárzó Mona Lisa hatásai nagyobbak-e a dadaizmusra, vagy Man Ray életműve? Az eredmény ugyanaz lenne, mert a művet látják, de megértenia a mögöttes impressziót, kiélvezni a vonalak íveit, vagy az étel harapásról-harapásra változó gyöngyeit nem fogják. Ezért a vendég mint gyűjtőfogalom képtelen teljességben élvezni az elé táruló gyönyört, tulajdonképpen csak a felszínt kapargatják.

Haladó szellemiségű csoportosulásom létre is hozott egy kis ajánlást, hogy hogyan lehet megleckéztetni, illetve kulturált rendelésre nevelni a fizető vendéget, ugyanis első körben mi teszünk szívességet azzal, hogy egyáltalán bejöhet, leülhet és ehet abból amit készítünk neki.

1. Ételintoleranciák

Na ez egy tipikus múló, ám nagy divatnak örvendő hóbort. Nem létezik olyan, hogy valaki glutén, csirke, vagy koriander érzékeny ezért az ilyen jellegű kérdéseket nyugodt szívvel el is engedhetjük a fülünk mögött. Aki ilyet ír, az egyszerűen csak válogatós, vagy nem szereti az ízüket (főleg a gluténét). A laktózérzékenység már egy valóban létező probléma, de itt nem arról van szó, hogy a páciens meghal, vagy rosszul lesz tőle, hanem egyszerűen csak fingik tőle, ez viszont nem a mi problémánk, oldja meg, szedjen gyógyszert, vagy ne akarjon ilyet enni. Laktózmentes tejből készíteni a láttét eleve felér egy emberiség elleni bűntettel, laktózmentes sajtból főzni-sütni, sem kisebb. 

Az ilyen emberek bocsánat, vendégek ellen én a következő leckét szoktam alkalmazni. A gluténmentes kérdést már jópofát vágva sem bírom elviselni, így hangos röhögés és ujjal mutogatással jutalmazom és vagy ajánlok neki egy olcsó éttermet, vagy elküldöm a picsába. Jobb ez így mindenkinek.

A laktózérzékeny kívánságokra egy kevés mascarpone-t szoktam az ételbe keverni, jellegtelen íze miatt észrevehetetlen, aztán lehet nézni a gyöngyödző homlokokat, meg a kínos testhelyzet változtatásokat a széken. Zseniális performansz, feltétlen próbáljátok ki!

Megesett már, hogy valaki sertés, vagy marhából készült ételt próbált úgy beállítani, hogy allergiás rá, ezért másik állatból kellett készíteni neki a fogást. Na az ilyeneknek szoktam darálva egy keveset belebaszni némi nyáladék kíséretében az ételébe, hogy faszt vagy te sertéshús intoleráns, csak finnyás kis búza vagy. 

2. Ételallergiák

Bevallom ez a dolog néha igaz is lehet, de én mint olyan inkább csak javaslatnak veszem, mint iránymutatásnak. Ha valaki nagyon sipákol, hogy mogyoróallergiás, annak azért nem baszok bele egy zacskó sós-pörkölt mogyeszt a tányérjába, de úgy különösebben meg sem hat az egész, ha a gyökér nem tudja, hogy a mortadella bizony pisztáciát tartalmazhat, az bizony nem az én bajom. Az ilyen faszok még a piros mogyoróst is képesek befalni, ha nincs ráírva nagybetűvel, hogy mogyorót tartalmaz. Az ilyeneket spártában Tajgetosz-hegységről vetették le és szerintem nincs jól, hogy beleszólunk a természetes kiválasztódásba. 

A tojás allergiára reagálni sem vagyok hajlandó, ez hal allergia pedig csak a 19 század végefelé kialakult úripicsák hóbortja, akik egyszerűen túl finnyásak megkóstolni a tengerek adta csodás húst. Halat csempészni az ilyenek ételébe nem jó ötlet, mert a pina szag miatt hamar kiszúrhatják, akkor meg felesleges feszkó kerül az étterem előterébe, minőségi alkotás helyett, így az ilyeneket egyszerűen hagyjuk meg saját hülyeségükben.

3. Vegetáriánus, Vegán

Nos, ugye azt mondani sem kell, hogy a fenti két szintén újhullámos divat, csupán választás kérdése. Természesen dönthet úgy az ember, hogy ilyen kifacsart, lélek nélküli búrában kívánja leélni az életét, de nem kötelezheti arra társait, hogy igazodjanak hozzá. Én a vegánok ételeibe nem teszek húst, mert nem vagyok geci, de ugye nem fogok minden vágás után kést, meg vágódeszkát mosni, szóval ha a kis szerencsétlen szandálzoknis parasztja azt hiszi, hogy az előtte lévő csodálatos zöldségköltemény állatok kihasználása nélkül került a tányérjába, akkor rendesen tévhitben él. Amúgy mivel ez a divat már lassan háromgenerációs, így a fiatalabb vegánokkal legyünk elnézőek, őket húsmentes életre nevelték, legyünk kísérletezőek, nyugodtan tegyünk a tányérjukra néhány apróbb húst, ha nem kell nekik majd otthagyják. Figyeljétek meg, üres tányérok fognak visszajönni és ki tudja? Talán megmentettünk pár életet is.

Végszó

A fenti pár tanácsot megfogadva új szintre emelhetjük önnönmakunktól várt vendégszeretetünket, s formabontó újhullámos trendeket kovácsolhatunk, mindenféle olyan ósdi igényektől mentesen, amit ennek a szakmának a negatív velejárói: a vendégek okoznak.  

vendeghanyas_patreon_big.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr8614726509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.04.01. 11:25:38

Zseniális, de ha index címlapra kerülsz, akkor nem biztos, hogy érteni fogják :-)

_z_ 2019.04.01. 17:00:07

Itt eled ujra a modoros?
Remelem cimlapos lesz es akkor lehet nezni, hogyan habzik a sok humortalan kisember!

sóskatáska 2019.04.02. 14:04:13

Elgondolkodtam azon,hogy a vegán picsák bekapják-e a faszot?
És lenyelik a nyányót?

Draquar 2019.04.02. 19:54:57

@sóskatáska: Csak ha répának és dzsúsznak hívod. ;)

Takony(Aki az élet vizet issza) 2019.04.03. 14:07:41

@sóskatáska: én ismerek egyet aki tövig bukik a faszra, de a zaccot kiköpi a picsába. Mondjuk én már leszarom mit csinál vele, csak hát na, nem gyerek már hogy kiköpje ami nem ízlik.

Jossarian 2019.04.03. 21:23:42

Ez az ev irasa, koszonom, koszonjuk. Folytasd, jo vagy

Jossarian 2019.04.03. 21:28:37

@sóskatáska: ezt kerdeztem en is egyikojuktol, azt valaszolta, hogy 5 gyereke van. Reszletekre nem tert ki :D Bar szerintem nem nyeli le a gyerekek szamabol itelve. De a hust azert magaba engedi egy bizonyos iranybol :) Miota szabad ezeknek szaporodniuk amugy???!

banshee 2019.04.05. 09:48:17

@sóskatáska: Állati eredetű fehérjét nem fogyasztanak, emberi eredetűt méne?

Egyébként én a vegán kutyatáptól ugrom meg hanyattfekvésből a hátraszaltót.

Kimblee 2020.05.17. 16:44:08

A gluténhez kapcsolt betegség - mint amilyen a gluténérzékenység - a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél.
süti beállítások módosítása