Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

A balatoni munkaerő hiányról 2018-ban

2018. augusztus 11. - Szerda Úr

Évek óta szajkózza a legkisebb megmondóembereken át, az egészen fősodrú médiáig mindenki, hogy milyen kibaszott nagy szakember hiány van a vendéglátásban, kiváltképp a szezonális körökben. Pünkösd óta járom az északi és déli partot is, hogy megnézzem mit is jelent ez a gyakorlatban, s bár a szezon még nem futott ki, a konklúzióm végleges. És elszomorító.

no_image_available.jpg

Sosem rejtettem véka alá véleményemet a Balatonon uralkodó gonosz vállalkozókról, akik száz forintért még a saját szarukat is megennék, napi plusz húsz rugó bevételért egyenesen leszopnának egy három hete nem fürdött román kamionos túrós faszát is, de mindig is azt tartottam a legundorítóbb tulajdonságuknak, hogy a saját alkalmazottain nyerészkednek. Nem csoda, hogy a kétezres évektől kezdődő tömeges exodus elsőként érintette a vendégláts szezonális munkavállalói réteget, hoppon hagyva az ügyeskedő Zimmer Feri jellegű vállalkozókat. Az okokról könyvek százainak lapjait lehetne megtölteni, s sokan meg is tették, több-kevesebb sikerrel. Én nem akarok ezen filózni, sokkal inkább szívesen fürdök azok vérében akik a munkaerő hiányával küszködve kinyitottak 2018-ban és ennek mind a vendégek isszák meg a levét. 

Már öt éve látom azt a tendenciát, ami rohadtul idegesít és egyszerűen nem tudom hova tenni, ez pedig nem más mint a balatonparti csehók alkalmazottainak kinézete, ruházata, higiéniája. Valahogy számomra teljesen alap, hogy a pincér jól öltözött, ápolt és mosolygós. Egyik tétel sem kerül komoly összegbe, egy kellemes fekete nadrág ami nem farmer, megvásárolható a tescoban is ötezer forint alatt és két három váltásnadrág bőségesen kihúz egy évet is akár, nemhogy egy szezont. Ha valaki fancy-skedni akar, a rövid chino nadrágok, amik betűrt inggel is elegáns kinézetet kölcsönöz, sem kerül többe ötezer forintnál. Ehelyett mit látok? Koszos, elnyűtt, sötét szinű nadrágokban flangálnak a pincérek, változatos anyaghasználattal, farmer, kordbársony de ami a legundorítóbb néha akár pamut is. Szinte látom magam előtt, hogy jövőre már a teniszlogós nyolcvanas évekbeli susogós lesz terítéken. S miket vesznek még fel mellé? Atlétákat, koszos-kopott feliratos, mintás pólókat és olyan ingeket, amiket még egy rave partiról is kitiltana az erkölcsrendészet. És ne higgyétek, hogy ez csupán a lepusztult büfésorok, fáradt olajtól bűzlő, bodegáiban érvényes, a tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen és Étteremben, ami azért nem szar lebuj, ugyanúgy megtalálható a koszos pamutnadrágos fiatal felszolgáló, ahogy az földvári Kukorica csárdában. Szerencsétlen Gyula bazmeg, forog a sírjában, azt hallod még meg se halt a fickó. De ezen túllépve a viselkedésük, a munkához (illetve annak elkerülésének) való hozzáállásuk, mindent visz. Mint írtam nyár elejétől látogatom serényen a parti éttermeket, szándékosan nem azokat a jó hírű és tényleg jó éttermekhez mentem kritikáért, akik újítani akarnak, pedig telezabáltam magam a Levander Teraszon-on, olyan steakekkel amilyeneket még angol steakhouse-okban sem ettem és bevallom rendesen telegeciztem a boxeremet az élvezettől. Így érdemes vendéglátást csinálni és még az olyan ócska csóró bloggerek, mint én, is boldogan  dalolva fizettem ki a körülbelül tizenkét rugós fogyasztásomat. 

Ezzel szemben máshol az 1690 forintos pizzáért úgy szívtam a fogamat, mintha szabályosan fájna annak az összegnek a vesztesége és tulajdonképpen nem is feltétlen én vagyok az annyira sóher fasz, sokkal inkább a színvonal az ami miatt ilyen érzéseim voltak. 

Történetek 2018 júniusától napjainkig

Én az a fajta ember vagyok, hogy ha valami tetszik és élvezetes számomra, akkor rendesen meg is mondom azt a kiszolgálószemélyzetnek, lehetőségeimhez mérten erős jattal, amit sokszor igyekszem legalább 20% köré pozicionálni és annak a csálingernek a zsebébe csúsztatni, aki a legtöbbet törődött velem. Ha valahol szart kapok, akkor nagyon ritkán kezdem el verni a nyálam, csendben fizetek és továbbállok. A blog hat és fél éves története alatt sosem volt arra példa, hogy lehúzó kritikákat írogassak éttermekről, s most sem feltétlen célom ez, de a posztom témája szinte könyörög nekem azért, hogy néhány tapasztalatomat leírjam. 

Lacus Pelso Pizzéria - Badacsonytomaj

Ha jól emlékszem július küzepe, péntek este 20:30. Három asztal üldögél a teraszon, egy még hátul akik befejezték a vacsorát, s csendesen bort kortyolgatva próbálják a felvenni a szúnyogok elleni harcot az esélytelenek nyugalmával. Leülünk négyen, várunk-várakozunk, s mikor negyedszerre ment el mellettünk a pincérkislány, olyan halál nyugalommal, amiért jobb helyeken a főpincér minimum seggberúg, hogy fájdalmas volt látni. Húsz perc várakozás után kijött, s köszönés nélkül odaböffentette, hogy nagyon sajnálja, de annyian vannak, hogy a konyha nem bírja tovább, nem áll módukban kiszolgálni minket. Persze a spanok már nyomták is tripadvisoron a lefelé pontozást én csak csendben morgolódtam, hogy faszért nem lehetett ezt mondjuk előbb mondani, de igazából az bosszantott, hogy 3-4 asztal esetében milyen gyökér emberek dolgozhatnak ott, ha nem képesek ezt a vendégsereget feldolgozni. A teraszon 12 asztal található, asztalonként nyolc főt leültetni képesen. Mi van ezekkel, ha megtelik? Péntek este fél kilenckor NEM adnak vacsorát. Ténylegesen felháborít ez a dolog. De leginkább az, hogy a felszolgálószemélyzet ezt a tényt, olyan foghegyről és lelki nyugalommal közölte mintha mi sem lenne természetesebb. Ebből kifolyólag a Lacus Pelso badacsonytomaji csehóját életem végéig szidni, lehúzni és rossz hírét kelteni fogom. 

Sissi Kávéház - Balatonföldvár

Bár a méltán híres Sissi kávézó sem minőségben, sem pedig kultúrában nem verte ki a biztosítékot a szememben, valami sokkal rosszabb élményt éltem át. Látszott, hogy idén is viszonylag fiatal pályakezdőkkel töltötték fel a kiszolgálóegységeiket, amivel alapvetően nincs is gond. Tiszták, kedvesek és gyorsak voltak, ellenben egy idősebb nő (talán a tulaj, v üzletvezető) a szarkalábas arcáról folyamatosan basztatta az egész pincérsereget, de olyan elviselhetetlenül fájdalmas módon, hogy a szekunder szégyen majdnem szétbaszta az agyam megmaradt sejtjeit. A foghegyről odavetetett lebaszások, az érzelmi és pozícióból adodó fellengzős zsarolás teljesen általános volt az ottlétünk alatti minden napon. Csodálkozom, hogy a kislányok és a kis sármőr pultos fiú még bírja ezt. Régen az ilyen főnököket agyonverték és a halkan hörögve remegő testükre pisáltak. Kár érte, kikúrt jó kis hely lehetne ez. 

Fék Étterem - Balatonakali

Aki nem ismeri Fék Bélát az semmit nem tud a magyar sikersztorikról. Béla az átkosban kalmár volt, aztán megnyitotta a saját kis pici közértjét az út mellett amiből az évek alatt hatalmas birodalom nőtt ki. Először csak supermarket jellegű bolt, aztán cukrászda, kávézó, étterem, söröző, kispiac, kisfaszom. Ő volt az aki megjátszotta a KDNP-s pedofilok vasárnapi zárvatartása alatt, hogy a boltját átminősítette piacra, hogy nyitva lehessen.

A Fék étterme bár sosem volt országos elit én mégis nagyon bírtam, mert jó hely, jó kajákkal egész korrekt áron. A pincérek mindig illedelmesek, jól öltözöttek voltak és ha mákunk volt, maga Fék Béla az isten hozott nekünk egy-egy rétest, amire mindig is rohadtul büszke volt. Sajnos ahogy, az idők telnek, Béla fénye is megkopni látszik. A fogalmatlan pincérek tömkelege, a sok várakoztatás és az igénytelen kinézetű pincér teljesen elvette a kedvemet az egésztől. Kár érte. Béla jó arc. Kérdezz csak meg bárkit. 

Sorolhatnám reggelig

A fenti három csalódásom csak azért nevesített, mert kibaszottul mélyen érintett a dolog. Teljesen jellemző volt az egész nyárra, hogy kicsi forgalom mellett is várakoztattak, az üres tányérokat, poharakat basztak se elvinni, amiket kértünk, nem úgy, nem azt, nem annyit kaptunk és a már említett pincérek kinézete teljesen hervasztó volt. Persze sírnak továbbra is a vállalkozók, mintha valaki a pöcsükre lépett volna, de ha már felvettek valakit, faszért nem lehet megtanítani nekik legalább a szakma alapjait. Sokat szidtam már e blog hasábjain Gyulát és fogom is még, de baszki ő aztán megtanította nekünk, hogy nincs üresjárat, nem jövünk vissza placcról üres kézzel. Alapvető probléma a pincérek mikromenedzselése, mert nem képesek felfogni, hogy azért a tányérért előbb utóbb úgyis vissza kell majd menni és szerintem gecielszomorító mikor úgy fizettet már le a csálinger, hogy a pörköltszaftos tányért tologatja, hogy le tudja tenni a megpakolt asztalra a blokkot. 

Drukkolok Mészárosnak!

Sokáig szánakozva röhögtem azon, hogy a sok paraszt hogyan hisztizik, amiért a bérelt földön épített málló bodegáit lebontják a gecibe, hogy Mészáros úr ott csinálhasson valamit. Most már örülök neki, hogy így alakult, mert ez azt jelenti, hogy a sok ügyeskedő vállalkozó, akik a droidként kezelt alkalmazottait lábtörlőnek használta, na ezek a faszfejek meg lesznek ritkítva. Ezen pedig hosszú távon mindenki nyer. 

vendeghanyas_patreon_big.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr1814174799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2018.08.11. 12:30:15

Hogy mit fogsz te kapni az utolso bekezdesert... :)

macskakoma 2018.08.11. 13:03:09

Most, hogy fenn nevezett megvette a Club Aligát is,szerinted ott mit fog csinálni?

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.08.11. 13:06:29

@macskakoma:
leforgatják a szezon 2-őt vajnánéval a főszerpben :D

rowi 2018.08.13. 07:21:19

ez a laci pelso kimondottan pont úgy hangzik, mint jocóék étterme a sound után

Szántai Kinga 2018.08.13. 09:23:24

Kedves blogos!A Lacus Pelso Pizzériát 10 év csálingerkedés után másfél éve a 10 éve velem együtt dolgozó szakáccsal együtt mi üzemeltetjük.Mondhatnám,hogy sikersztori,de nem.. Mert egy nehéz időszakban vettük át és albérlőként.Hétköznapi kis emberek vagyunk,nem nagymenő vállalkozók,akiket mindenféle titulussal illetsz a cikkedben,még nem állt módunkban a konyhát átépíteni,hogy győzzük az iramot a megnövekedett igényekre,ami van,ugyanis kurva jól dolgozunk,szabadnap nélkül toljuk egész évben,nem csak nyáron,a belünk kinn lóg,hogy jól teljesítsünk a vendégek felé!
Sajnálom,hogy kifogtad azt az estét meg azt a pincércsajt aki bár vendéglátós suliba jár,itt eldöntötte,ez nem neki való.. Pedig mi egy kis hely vagyunk.. De szívünk-lelkünk,az összes megspórolt lóvénkat beletettük.. Mert mi Itthon akarunk maradni!Nem lelépni külföldre!Ez az opció volt!És igyekszünk!Legalább ezt értékelnék az emberek,mielőtt ükölődnek..
Más helyeken nem voltam mostanában,mivel másfél éve a fent nevezett pizzériában vagyok minden nap,szóval viszonyítási alapom nagyon nincs,de úgy gondolom nálunk a konyha csapata nagyon jó ezen a nyáron,csak a konyha kicsi.. Ja,és házhoz szállításunk is van. Persze erről nem tehet a vendég.. Szóval ne haragudj amiért pont azon az estén jártál nálunk,amikor a háttérben megdöglöttek a srácok,hogy tartsák a tempót,nektek meg már nem tudtunk sütni pizzát.. De azért még ennek utána járok,mert fél9kor ezt nem tudom elképzelni..
Tisztelettel:
Egy friss vendéglátós amúgy 15 éve pincér köcsög alkalmazottszipolyozó minden egyéb jelző vállalkozó aki amúgy sajnálja

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.08.13. 12:52:40

@Szántai Kinga:

Kedves Kinga!

júli 27. volt az a nap, visszanéztem a manager calulátoromból.

Mindazonáltal, mint említettem a posztban is, hogy nem azzal van a baj, hogy nem tudtok már kiszolgálni, hiszen ez még a legjobb helyeken is megeshet. Az a baj, hogy ezt húsz perc várakoztatás után tette meg a kishölgy és azt is olyan stílusban, amit én még itt a blogon sem nagyon engedek meg magamnak. ( A csaj, csak hogy beazonosítsd; vékony, hosszú világos hajú, jó picsája is volt asszem, de ennyi a pozitívum).

Mindazonáltal pedig (és ezt nem bántásból mondom), ha csak annyi volt a gond este, hogy sok a rendelésetek, akkor az is opció lehetett volna, hogy megmondjátok, hogy x időt kell várni az ételre. Elittuk volna az időt, mindenki nyer, ti pénzt,. én bebaszok és ez a poszt sem születik meg, cserébe bandukolhattunk tomaj étteremben szegényes utcái között, majd taxival átmentünk badacsonyba, hogy ne haljunk éhen. Persze ez már az én problémám.

Viszont jó tanács, szerintem sose jó hozzáállás azt mondani egy vendégnek, h nem tudjuk kiszolgálni. Ajánlj előételt, amit olcsóbban adsz, egy kancsó bort, bármit, amivel betömöd a vendég száját. Ez csupán hozzáállás és akarás kérdése, hiszen négy fő azért simán ott hagy 20 rugót, ami nyilván profitot számolva már megközelíti az egyik emberetek napi bérét.

Szerintem.

Persze lehet tévedek.

Draquar 2018.08.14. 08:45:05

Paraszt végfelhasználóként - ejtsd: vendég - teljesen osztom amit Szerda úr írt: ha tudom előre, hogy OK, x időt kell várni a kajára akkor eldöntöm, hogy szarni bele és addig is iszunk vagy lelépek és mindenki jobban jár.
Szerintem a legtöbb vendég szereti ha felnőttként van kezelve.

Zirowe 2018.08.14. 11:08:46

De amúgy a házhoz szállítást nem kéne szüneteltetni amíg a betérőket kiszolgáló kapacitás nincs rendben?

Fura..

misung74 2018.08.22. 18:35:52

Naponta rádkattintok vagy három szor! Kapsz még kettő napot, aztán egy szerűen kirúglak a geczibe!!! Újposztot kééérünk!!!
süti beállítások módosítása