Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

REKLÁMBOR-BORREKLÁM. I.

2018. augusztus 02. - ExSzakács

Nagyon vegyes érzelmeim vannak a hazai, gasztronómia területén dolgozó marketing szakemberekkel kapcsolatban. Sokszor nem tudom eldönteni, hogy kezetráznék velük, a lenyűgöző munkájuk elismerése gyanánt, vagy csak egyszerűen lehánynám őket az undor miatt, ami akkor kap el, ha azt látom, hogy egy olyan helyet, bort vagy terméket tesznek hónapok leforgása alatt fenszivé és a műgourmanok kedvencévé, ami amúgy egy kalap szart nem ér.

dsc02351-700x467.jpg

 Ha esetleg borász vagy és szeretnéd befuttatni a szar borodat, segítek! csak kövesd az instrukciókat!

1. Csinálj egy instagram oldalt.

2. Csináltass egy fasza címkét! Minimal stílusú, nonfiguratív mintákkal vagy egy régi borászház sziluettjével! nem baj, ha csak 2014 ben indítottad a bizniszt.

3. Az évjáratot nehogy feltűnő helyre írd rá!! Úgy is februárban palackozod az előző évi bort és egyébként is eltünteted az évjáratbeli különbségeket egy kis sav meg cukor igazítással. Spontán erjedésről hallani sem akarunk! Ha elég sumák vagy, csak a palackozás évét írd rá!

4. Tegyél ki instára képeket 2018ban a 2017es borodról (ki nem szarja le az érlelést!) egy olyan szőlőtermő részen a fűbe vagy a tőkére rakva, ami amúgy az adott fajtából a termelt mennyiséged negyedét sem biztosítaná!!  De ne aggódj! senki nem feltételezi rólad, hogy totál máshonnan felvásárolt szőlővel húzod fel a sajátodat és egyébként is! nem azért lett kitalálva az a rohadt légmentes kórtartály, hogy ugyan olyat tudj csinálni minden évben?? naügye..

5. Csinálj pár karton normális bort is, amivel tudsz lobbizni a multiknál, el tudod küldeni olyan borversenyekre, ahol egyébként is olyan gyenge a mezőny, hogy szarral is hozol el valamit. A  lényeg, hogy legyen valamilyen matrica a palackon! az tökmindegy, hogy milyen nívós versenyről van, csak színes legyen! Ez eldöntheti, hogy a te boroddal akar-e felvágni a valaki a kertipartiban!

6. Készíts költségvetést!! SOHA ne költs többet a bor minőségére, mint marketingre, címkékre, ikejás bútorokra (kell majd a pincelátogatásnál szétcsapott vendégeidnek egy jó fotel)! Megsúgom, ha köztünk marad.. Van egy pár gasztromagazin, akiket ha megvendégelsz alaposan vagy csúsztatsz egy kicsit.. akkor beteszik a szarodat a magazinba!!

7. Talán ez a legfontosabb!! Mivel se palackban, se hordóban nem érleled a borodat, minek neki az oxigén? Már palackozás előtt belőtted, és a huszonévesek egy része fel sem ismeri bornyitót!! Úgyhogy csak és kizárólag csavaros kupak vagy a látszat kedvéért szintetikus dugó! itt már csak attól kell aggódnod, hogy ha 5 percnél tovább kap levegőt, olyan íze lesz, mint amikor a szőlős márka üvegébe töltesz poshadt vizet.. vagy ha mégis megijesztetted a bort egy kis hordózással, megérezhetik rajta, hogy amúgy olyan, mint a nyári melegben, penészes fatálban kint hagyott kovászosuborka, amit már megköptek a muslicák.

De! Erre is van megoldás! minél alacsonyabb fogyasztási hőfokot írsz rá, annál később derül ki!

disgusted_wine.jpg

Próbáld ki!! Ez egy bevált taktika! Elég sok itthoni pincészet van, aki csak ennyit csinál, mégis dübörög a szekér!

Na ja.. nincs is jobb, mint amikor beszaladsz a multiba, leveszed a polcról a fenszi címkés, aranyplecsnis csini palackot. aztán kiöntöd a csapba, mert még főzni is kár lenne vele..

De nehogy azt gondoljuk, hogy csak a nyúvéves pincéknél lehet rászaladni a faszra.

Akad pár komoly múltra visszatekintő pince, akiről senki ne gondolja, hogy ha a mucsaröcsögei KatikaABC polcán is megtalálható, akkor az összes üvegben az van, amire a díjat kapták.

Ne tessenek félreérteni. nincs tele a polc 30,000ft-os portugál borokkal.

És kell a piacnak az olyan bor, amit felbontás után egyből fel kell csattintani szódával és 40fokban kis jéggel meginni a haverokkal. kell az olyan is, amit a köcsög apósomnak oda tudok adni karácsonykor, ha nagyon muszáj vele találkoznom és elég ha én tudom, hogy kurvaszar, de szép a címke..

A baj ott kezdődik, amikor egy rogyásig terhelt tőkékkel dolgozó, mennyiségre utazó borászat összefog egy külföldről, frissen hazatért, huszonéves, lelkes marketingessel, aki a szarból várat épít és a borkerekben, éttermekben már úgy veszi meg a külföldi, vagy a borok iránt érdeklődő hazai fogyasztó, hogy fasza Magyar bor..

Na ettől van nekem hányingerem és ezért adnék az összesnek egy mustos beöntést.

1pc-new-bidet-faucet-sprayer-cleaning-anus-enema-rinse-funnel-infusion-sexy-tool-nozzle-for-men.jpg

A következő részben arról, hogy miért nem veszek soha többet multiból bort és hogy a borász haveromnak, akinek a boraitól magukhoz nyúlnak a franciák és nem piti éttermeknek szállít..Mégis miért nincs még luxusterepjárója. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr6614157417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagylevin 2018.08.03. 08:32:51

Hát, ezzel a témával darázsfészekbe dugtad a farkad... :) A "Magyar Bor " szerintem egy iszonyatosan túlhájpolt és túlárazott termék. Az olcsó azért, mert nem érdemes pénzt adni érte, a drága meg azért, mert annyi pénzért klasszisokkal jobb külföldit tudsz venni. Minöség? Ár-érték? Hozzáértés? Tényleges elismertség a világban? Hazai piac?...ezek jó kis topikok lehetnek a témában. Várom a folytatást. :)

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.08.03. 08:57:34

Jaja, várjuk a folytatást!

Annyit azért megjegyeznék hogy a csavaros kupak már jó ideje nem az igénytelenség jele, jó borászatok is rászoktak.

Tisztességes Természettudomány 2018.08.03. 20:18:20

Én nem ismerem a trágyalé terméket készítő borászokat, mert nem a marketing alapján választok, hanem borbarátok ajánlása alapján. És inkább a nagyobb pincéknél látok szétversenyeztetett borokat, amiket felbontás után egyből lehet is önteni a lefolyóba. A fiatalok egy része kifejezetten ígéretes.

ludomik 2018.08.03. 21:42:40

szerencsesnek erzem magam,hogy utalom a bort ,kulonosen a feheret,,,ha megis veszek,akkor Francia Portugal,Olasz Chilei borok kozul valasztok,,ugyan annyiba kerul,mint a Magyar,,

nagyondurva 2018.08.03. 21:44:15

"Úgyhogy csak és kizárólag csavaros kupak"

Ezzel úgy nagyjából meg is ölted a teljes bejegyzést, még ha van is mondanivalója. Lényegében azzal érvelsz, amit szidsz.

kisf 2018.08.03. 21:58:07

Le is szoktam a magyar borokról, oly ritkán futok össze jóval (csak a vöröset szeretem). Szívem csücske a szicíliai és a Calabria-vidéki. Gyanútlanul vettem egy ellenségemnek Nápolyban egy nagyon olcsót,megkínált vele, NA , olyan jót még nem ittam (Vezúv tüze, valami ilyesmi.) Kedvencem a bolgár borok, nagyon jók, az áruk kint meg röhelyesen olcsó. A moldáv borok is jók. (A kedvencemet nem írom -szerzetesek készítik- mert kis mennyiségben készül, nehéz hozzájutni, nem akarok magamnak konkurrenciát..:)

Szarazinda 2018.08.03. 22:39:10

Én ennél sokkal komolyabb szakértő vagyok, a következő módszerrel választok. Előre szólok, ez egy bonyolult, ízleléses metódus, annak is egy ún. komplex szubjektív ízélmény alapú változata.

Megveszem. Kinyitom. Pohárba töltöm. Megiszom. Ha ízlik, jó minőségű, sőt csúcsborról beszélünk, ha nem, szar lőré. Javaslom mindenkinek ezt a módszert, nekem egyébként a módszer szénsavas üdítőital, sör, ásványvíz, virsli, rántotthúsos-zsömle, stb. választáskor is kiválóan működik, sőt, az eddig próbált minden más élelmiszeripari termékkel is. Bizonyos sűrűség felett, a tányérba helyezésre, állkapcsok ütemes összezárásával való aprításra cserélem a pohárba töltés, megivás lépéseket.

Mindenkinek ajánlom, csalhatatlan módszer. Van egyetlen hátránya azonban: ha szégyelled, hogy nagyapád még analfabéta volt és a földet túrta (amire egyébként semmi okod nincs), ezzel a módszerrel sajnos nem tudod magaddal és másokkal elhitetni, hogy kifinomultságod több generációnyi polgárosodottságra vezethető vissza, csak azért, mert te már egy multinál nyomod..

A módszeremmel legutóbb egyébként megállapítottam, hogy a traubisoda sokkal jobb,mint a fanta szőlő.

Kelly és a szexi dög 2018.08.03. 22:49:25

A Pilsner Urquell-t szerencsére még nem rontották el!

misterK 2018.08.03. 23:09:07

Könyörgöm, ha már írsz, akkor légy tisztában édes anyanyelvünk szabályaival! Nem vagyok nyelvtannáci, de komolyan ideg esít (sic!), ha valaki alapszavakat helytelenül ír! Az "ugyan olyan" miatt egy mustos beöntés neked is jár!

Kíváncsian várom a folytatást!

@Szarazida! Egyetértek, a módszert évek óta gyakorlom (még Tibetben tanultam)!

HgGina 2018.08.04. 00:48:39

@misterK: Ugyan, olyan nincs, aki ugyanolyan helyesen ír, mint aki nem.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.04. 00:53:26

Borsznobizmus, gasztromajomkodás..A címke.. az a lényeg, meg hogy kurva drága legyen..

vanRob 2018.08.04. 07:46:04

@pina noir: leszarom a cimkét, ha amúgy pisa van a palackban. Kinőttem én már a "cimke=menőség" korszakból.
Csatlakozom a fentebb leírt ízleléses módszerhez. Ami nekem ízlik, az jó, azt elfogyasztom, ami meg mem, azt meg nem.
Szegény sznobok. Előttem van, amikor elégedett csettintgetésekkel, és magvas gondolatok közkinccsé tételével hörpölgetik a csilli-villi dizájnos palackból kiöntött lőrét, amihez hasonlatos vackokat nagyapám szívbaj nélkül borított ki akár hordószám is a hegyoldalba, mert azt a "pisát" rendes ember nem issza meg.
De ő még nem dizájnos palackokba töltötte a hegy levét, hanem abba a jó öreg kívül fonat belül palack

vanRob 2018.08.04. 07:46:58

@vanRob: szóval kívül palack alkalmatosságba, meg amit hoztak.

emem 2018.08.04. 09:04:56

A pincészet az nem aki, hanem ami. Ettől persze a bor nem lesz jobb, de azért az anyanyelvét megtanulhatná, mielőtt másokat tele pofával fikázni kezd. Alanyt-állítmányt egyeztetni szerintem könnyebb, mint jó bort csinálni, aztán mégse megy.

sóskatáska 2018.08.04. 09:34:31

Nekem saját szőlőm és présházam van. Az ott termett anyagot szürcsölgetjük a haverokkal laza hosszúlépés formátumban. Eddig még mindenki meg volt vele elégedve.Ja, és demizsonban viszem haza.

ajax2011 2018.08.04. 10:46:54

pár éve láttam a tévében egy műsort. egy ismert angol színész kaliforniai szölőbirtokán forgattak. volt egy kis hétvégi parti, ahol a vendégsereget befogták egy vörösbor vaktesztre.
Na és csodák csodájára mi lett a végeredmény, a legolcsobb izlet leginkább a vendégeknek.
Ebből mi a legfontosabb tanulság: olyan bort igyál, ami neked ízlik és ne olyat amiről mások mondják meg hogy ez milyen szuper.

halaloszto 2018.08.04. 11:22:54

@Takony(Aki az élet vizet issza): a csavaros kupak tisztán pénzkérdés. egy olyan minőségű dugó, amivel alacsony a kockázat 150forint vagy több...

Rot 2018.08.04. 11:38:36

@Kelly és a szexi dög: dehogynem, licenszből is gyártják...

febiha 2018.08.04. 12:07:07

Előrebocsátom, hogy nem szeretem a csipőből mindent lebunkózó hozzászólásokat. Elvégre valaki időt szánt arra, hogy megírja ezeket és jó esetben nem trollkodásról van szó. A fenti azonban csakugyan egy teljesen zavaros írás, összekeveredik benne a magyar borok minőségétől kezdve a bormarketingig, a borkínálásig és a borkereskedelemig szinte minden, s mindez eléggé bárgyú fotókkal ilusztrálva. Ezen felül elégé elnagyolt úgy általában borról értekezni, fajtától, ártól, termelői körtől függetlenül. No meg hacsak nem valami nagyon mélyenszántó filozófiai eszmefuttatásról van szó, nem árt, ha van egy írásnak valami tömören összefoglalható lényege. Ennek nincsen. Pedig jó lenne, ha létezne egy komoly blog, amelyik a magyar borral kapcsolatos eléggé számos problémát színvonalasan taglalva adna fórumot az érdeklődőknek.

Nem az írással vitatkozva - azt nem lehet, hiszen nincsenek benne értelmes állítások - csak annyit, hogy van sok rossz magyar bor, de van az máshol is. Nálunk talán több, érdemes lenne azon agyalni, hogyan lehetne ezt csökkenteni. Egyébként meg az agrárium egészét, különösen a minőségi termelést tekintve a magyar borágazat még egészen jól áll.

Szarazinda 2018.08.04. 12:28:06

@misterK: én a borakadémián tanítanám a módszert, de nem engedik borakademia.com

Akadémia, isteneeeeeeeeeem. Prof doktor pógárnak-hazudom-magam-merazmenő. Ja meg természetesen tudatos, meg igényes. Anélkül nem lehet

vino-et-veritas 2018.08.04. 13:08:33

@febiha: Kb. ott a pont. Hozzátéve, hogy azért valós problémát feszeget, de ez kb. az egész magyar élelmiszergazdaságra igaz (lásd "amit kis/őstermelő készít, az mind jó", stb.).

vino-et-veritas 2018.08.04. 13:28:58

@Szarazinda: Na, ez a másik vége a dolognak.
Vagy 30 éve "hivatásszerűen" foglalkozom borokkal (termeléstől a piacig). Kóstolok, bírálok nem keveset, DE sohasem nevezném magam "borszakértőnek vagy "borakadémikusnak". Ahogyan az alázatos szakmabéliek sem...
Egy gyorstalpaló tanfolyam után lehet valaki mondjuk orvosszakértő?
Azért létezik az "igazi" Magyar Bor Akadémia is, ami egy valóban szakmai alapokon szerveződött grémium...

Szarazinda 2018.08.04. 13:51:20

@vino-et-veritas: bocs, de szerintem ez az egész bor dolog röhejes. A bor egy élelmiszer. Nem több, nem kevesebb.

A köré épített bohóckodás meg sznobéria. Az összes olyan ismerősöm, aki most nyomja ezt a divatot, kompenzál. Olyat, amit egyáltalán nem kellene szégyellnie, de valamiért komplexusa van tőle. Valami vélt, vagy valós társadalmi státusz dolog. Az összes olyan ismerősöm, akinek már anagyapja is több nyelven írt, olvasott, beszélt, valahogy magissza a jó bort, megeszi a jó hamburgert, élvezi, oszt kész. Nempofázik terroir-ról, meg egyéb fasságokról. Bocs, de tényleg ez a véleményem és tapasztalatom. A bor egy ital. Pont mint a narancslé, a kóla, meg a sör.

Etele59 2018.08.04. 14:36:30

Sosem voltam borszakértő. Szarazinda tesztelési módszere teljes egészében megfelel nekem is! :) Amúgy bevett eljárásom, hogy kigurulok a kedvenc győrújbaráti pincészetembe, veszek 10 - 15 liter folyó bort ( az Irsai Olivér a kedvencem, de nagyon klassz Rajnai is kapható, igaz, a Rajnai csak palackozva! ), otthon csurig töltöm az üvegpalackokat, és apránként megiszogatom. Bár panellakó vagyok, még soha nem romlott meg borom...

Szarazinda 2018.08.04. 14:47:15

@vino-et-veritas: ha sohasem neveznéd magad szakértőnek, akkor miért is kóstolsz,meg bírálsz nem is keveset?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.08.04. 14:52:02

Már vagy 15-20 éve, a hazai "bordivat" születésekor volt szerencsém szerkesztőként és laptulajdonosként rálátni a témára és megismerni (és azóta folyamatosan ismerkedni) a hazai és külföldi borkínálattal. Biztosan mondhatom, hogy a hazai borok méltó versenytársai a nagy külföldi boroknak, nem hiába nyernek folyamatosan akár francia borversenyeken is. Sajnos, azonban a külföldi mennyiséggel és az ezzel járó alacsony árakkal itthon nem lehet felvenni a versenyt. Így egy magyar bor mindig drágább lesz, mert itthon már a pár ezres palackszám is soknak számít, míg egy spanyol/olasz/argentín/ausztrál/chilei/francia/stb. borászat simán megtermel több százezer palackot uggyanolyan, nagyon jó minőségben és potom áron. Ittam itthoni szakvásáron olyan dél-francia bort még 15 éve, ami simán verte a nagyobb villányi borászatok jobb borait, de a nagyker ára 2 (kettő!) euró volt palackonként. De érdekes volt személyesen megismerni azt a spanyol pincészetet is, ami akkor még csak pár éves volt, de uniós támogatásból épült és vagy 150-200 hektáron termelt. A pincészetben több ezer tölgyfahordóban érelődött a bor. Éves temelésük több százezer palack volt, a mindössze 2 fajta borból.

Egyébként meg a fentiek miatt magam is a kóstolás híve vagyok, így a címke, meg a csomagolás nem téveszt meg. Mindig találok jó magyar bort. ;)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.08.04. 15:06:27

@ludomik: Normális francia bort kétezer alatt nehezen találni, de annyiért magyarból már bőven van választék.

@febiha: Nem érted az írás lényegét, hogy manapság bármilyen szar bort eladnak, mert a marketing fontosabb a minőségnél...

Szarazinda 2018.08.04. 15:19:23

@Online Távmunkás: ez minden korban, mindennel így van. A kérdés, bedőlsz-e a hülyeségnek, vagy nem.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.08.04. 15:46:57

A bejegyzésnek igaza van abban, hogy a borverseny plecsnik sokszor tényleg a becsapás eszközei. A magyar borok szörnyen túlárazottak és kellemetlen dolog 1000 Ft felett kénes, savanyú, ízetlen bort venni. Sajnos 2.000 Ft után kezdődik az elfogadható hazai szint, miközben 500 Ft alatti olcsó borok tökéletesen ihatóak és ha nem is egy hatalmas csúcsélmény, de bor ízük van. Még rosszabb a helyzet, ha hozzávesszük, hogy a 1000 forintos olasz tájbor, vagy chilei, ausztrál, dél-afrikai (bár ez már nem sokáig) borok korrekt minőséget hoznak hiperből vásárolva és még a származási ország karaktere + a szőlőfajta karaktere is bennük van.

vino-et-veritas 2018.08.04. 17:48:25

@Szarazinda: Mert ez is a munkám része...
Amúgy szinte az összes élelmiszeripari termék megítélése rendkívül szubjektív. Példáiul egy borversenyen, amennyire lehet, el kell vonatkoztatni a személyes ízléstől, szakmai sztenderdek mellett kell maradni.
Egy "baráti" kóstolón, egy borversenyen vagy egy borbemutatón eleve nem azonosak a körülmények, szempontok és elvárások sem a termelői/kereskedői, sem a fogyasztói oldalon.

Szarazinda 2018.08.04. 17:51:41

@vino-et-veritas: "Amúgy szinte az összes élelmiszeripari termék megítélése rendkívül szubjektív. Példáiul egy borversenyen, amennyire lehet, el kell vonatkoztatni a személyes ízléstől, szakmai sztenderdek mellett kell maradni."

Hát ezt mondom én is. Ha a szakmai sztenderdeket ismered, ennek megfelelően bírálsz, akkor szakértő vagy. Pontosan ez a szakértelem. Az összes élelmiszer esetében, ilyen a bor is.

De aki kerek savak, meg ravasz tanninokról hadovál, az az én rendszerben vorkután fog követ fejteni, az tuti

vino-et-veritas 2018.08.04. 17:52:14

@Madnezz: A borversenyek is sokfélék. Van, aki a legkisebb, helyi termelői verseny bronzérmét is fel akarja rakni a palackra. Azért van néhány hazai és jópár nemzetközi, amire érdemes figyelni. A többi jobbára "parasztvakítás".

martineden 2018.08.04. 19:21:45

,,vagy terméket tesznek hónapok leforgása alatt fenszivé ".....ertem, h mit akarsz kifejezni vele, de megis, honnan a fenebol van az a ,,fenszi "szo?

Bkkzol 2018.08.04. 19:27:59

Ételben ugyan ez:
-a tányér átmérője legyen legalább 40cm.
-használj élővirágot (árvácska,ibolya....) a dekorációhoz.
-ehető anyagok ne haladják meg a 80 grammot.
-az egyébként az étel szerves részét képező szósz, mártás csak a a tányér szélére csorgatva, kenve jelenjen meg.
- nem lehet kevesebb az ára 4200 forintnál... ,de legyen 10ezer alatt.

Artie 2018.08.04. 20:19:58

Amilyen szar borászokról írsz, neked pont olyan szar a helyesírásod. A vesszőhasználatod konkrét röhej, mivel tudod, hogy általában mindenki jóval kevesebbet tesz ki, mint kéne, te biztos, ami biztos alapon fölöslegesen odabaszol átlag egyet minden mondatba.

Tudod, ha valaki minőséget kritizál, az előbb magát tegye rendbe.

bontottcsirke 2018.08.04. 21:30:04

Szerencsére a fasza és konstans minőségű cseh sörök végett nem kell ezt a sok savanyú elbaszott lőrét inni. Ha mégis, akkor spanyolt vagy valamilyen amerikait szoktam választani ott vam talaj meg napfény is nem csak arc.ja és csavaros kupakosat.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.04. 21:31:28

@ajax2011: A Hír Tv nagy rozé vaktesztjén-amelyen két sommelier és egy borász kóstolt-a Varga pincészet lett a harmadik. Az agyon sztárolt Sauska pedig az alsó szegmensben végzett. No comment..

maradokapénzemnél 2018.08.04. 22:18:31

Keszthelyi bornapokon kóstoltam több bort, a kedvenc szürkebarátomat alig ismertem meg, olyan karakterszegény volt, pedig ezüstérmes volt. A szintén érmes száraz kéknyelű meg inkább félédes volt. Persze ezt nem tekintem a magyar borszakma metszetének, csak meglepett a dolog

Lennon 2018.08.04. 22:32:23

A "bornyitót" nem dugóhúzónak hívják véletlenül?

Pöff 2018.08.04. 22:38:44

lőré...
A gyümölcs leszedve frissen jó, meg lekvárnak.
A szőlőből meg szőlő levet kell csinálni, nem bort.
A pálinkára ugyan ez igaz.

Az igénytelen magyar alkoholista parasztnak egyébként mindegy mit iszik, csak mennyiség legyen meg alkohol fok.

paveway 2018.08.04. 22:39:33

A csavaros kupakkal semmi gond. A bejegyzés többi része nagyon találó.

Billy Hill 2018.08.04. 22:46:15

@martineden: Ha komoly a kérdés, akkor az angol "fancy" szóból...

paveway 2018.08.04. 22:50:00

Egyébként ez az egész boros sztori túl van lihegve. Ennyire azért nem kell hájpolni. Legyen kellemes, finom, mámorító. A többi csak hozzáadott marketing és duma. Beszélhetünk a szüretelő asszonyok gumicsizmájáról meg a terület tektonikus mozgásai miatt felszabaduló gázok által érlelt ízről, de ez felesleges belemagyarázás. Vakteszten még a szakértők is simán elcsúsznak.

keeper1 2018.08.04. 22:50:35

Túlárazott...többen írták itt előttem, és szerény tapasztalataim szerint mélységesen igaz a mondás. Nem üti ez az állítás azt a tapasztalást, hogy amúgy némelyik!!! villányi vagy szekszárdi levet ha benyalja az ember fia , azt mondja : "ilyet lehet csinálni.... sokkal jobbat...aligha" De ezen érzeteim inkább némely !!! 3-4000 feletti árú vereseknél jönnek meg....de erre egyre ritkábban költök próbákra, mert a csalódások számosabbak.
Azt kell mondjam, kevesebb a csalódás a két grádiccsal olcsóbb spanyol, chilei termékeknél. Ha meg szar...könnyebb szivvel köpi ki az ember fia ...én legalábbis biztos.
( legalább 18-20 éves a történet.... fényes bál részeként a hires pincészet egyik borásza, egyben fő marketingese, -akkor gyakori kisvevőként ismerősöm- rövid bemutatót tartott vagy 5 borral. A mulatság "második felében" lekezeltünk, váltottunk nehány szót , miközben én megemlítém , hogy az imént a ( z egyik) csúcsborukat rendeltem asztalhoz, és azért órmótlan 16 rugót kértek. Fáradtan rámemelte tekintetét, és fáradtság generálta őszinteséggel azt mondta : " Hát az tényleg qrva sok! De tudod, bennünket a hülye sznobok tartanak el! " Nos, azóta jobbára meghagyom a nagy pincészetek borait ..általában is. )

martineden 2018.08.04. 23:09:06

@Billy Hill: Hat ez az, ilyen van, de olyan, h fenszi?DDD

Billy Hill 2018.08.04. 23:53:20

Phonetikuschan leírva...

Gy.Takács 2018.08.05. 08:39:18

A szerzo stílusa pont olyan szar, mint az általa kritizált borok minősége.

Másrészt a bor savanyú. Mindegyik. És száraznak nevezni a kulonosen savanyut, nos már ez is jelzi az összes hazugságot, ami a bort kíséri. Sznobizmus a köbön!

vino-et-veritas 2018.08.05. 09:05:55

@Szarazinda: Ja. A "savgerinc", meg a "hajnali párába burkolózó vadvirágos rét illatorgiája" kimaradt....

vino-et-veritas 2018.08.05. 09:09:42

@Gy.Takács:
A bor alapvetően savas, a káposzta savanyú (persze az is a savaktól),
Az, hogy mennyit és hogyan érzünk belőle az arányoktól (kb. ez a harmónia) és persze az egyéni ízléstől függ.
Ahogyan alapvetően nem "szaga", hanem illata van. Ahogyan egy korabeli ismert borász Rákosinak is beszólt, amikor az "jószagúnak" mondta a bort: "Vezérem a bornak illata, a sz...rnak szaga van"..

Gy.Takács 2018.08.05. 09:33:59

@vino-et-veritas: Nézd, azért savanyú, mert savas. Savas ízt nem érzékeljük, pontosabban az a savanyú íz. Hagyjuk már ezeket az eufemisztikus megfogalmazásokat! Gyakorlatilag minden ital - kivéve a töményt - jobb ízű, mint a bor. Legyen az üdítő vagy alkoholos ital.

anyadmajma 2018.08.05. 19:10:53

@Gy.Takács: na, te is csak azért ehetsz, hogy ne halj éhen. Nem irigyellek, az biztos.
Tudod vannak olyanok, akik érzik az ízek közti különbséget, nem csak a tömény cukor édességét. Aki nem tudja érezni, hogy a száraz bor nem savanyú, annak ajánlom a kinder tejszeletet nutellás kenyérrel, desszertnek meg a milkacsokit.
ez nem lenézés, csak unok már ilyen értetlen emberekkel vitatkozni, akik meg vannak róla győződve, hogy ők szarták a spanyolviaszt, és még azt is jobban tudják.

vino-et-veritas 2018.08.06. 08:19:19

@Gy.Takács: Ez alapvetően a szaknyelv része. És részben ennek kb. szabatos használata különbözteti meg a "gyorstalpalós, kivülről jött borszakértőt", a "hivatásosnak tekinthető szakembertől". Pont ezek azok, amikkel a cirkalmas szóvirágok és ömlengő vélemények nélkül, akár egy mondattal is le lehet írni a bort úgy, hogy mindenki tudja, miről van szó. Gondolom saját szakterületén mindenki a saját nyelvezetét használja.
Persze, ha ma már ott tartunk, hogy a borhoz mindenki úgy ért, mint a futballhoz, nem érdemes "okoskodni"...
Amúgy a nem "savanyú" borok egy részének is egetverő savai lehetnek, csak nem érezni a cukor, glicerin, stb. miatt. Így az ízérzet szempontjából már nem olyan egyszerű kijelenteni, hogy minden bor "savanyú"...
Amúgy "mindenivó" vagyok. Igyekszem helyén értékelni a többi italt is - legyen az alkoholos vagy "mentes" - az ásványvizektől a töményekig...
Ha valaki meg alapból nem kedveli a bort, semmi gond vele, csak talán nem itt kellene leírni....

Gy.Takács 2018.08.06. 08:19:55

@anyadmajma: Te beteg vagy! Száraz bór az nem savanyú...? :) Savanyú, mint az epe! Téged jól megvezettek! :)

Wolfram004 2018.08.08. 13:58:22

A kórtartályra akkor van szükség, ha elakad a gardán, és hiába nyitod ki a sibedádat, eldugul a tüzni? :DDDD

Wolfram004 2018.08.08. 14:34:54

@Gy.Takács: Az epe keserű, nem savanyú, bór egy ritka félfém, a bórsavat rovarölő szerekben használják. Az általad nem ismert és nem is kedvelt bor a szőlő erjesztésével előállított alkoholos ital. Ízeit, illetve azok egyensúlyát a talajból származó és érlelés során keletkező aromák mellett alapvetően a sav, alkohol és cukor aránya határozza meg. A cukor és a sav aránya szinte mindenben döntő fontosságú az ízélmény kiállításában a sav gyümölcsösséget, frissességet, a cukor édességet,. teltséget ad az ételeknek, italoknak, gyümölcsöknek. Az általad preferált kóla is sok savat tartalmaz, de még az alma, paradicsom is. Sav nélkül geil édességégérzet marad csak, ami a fejletlen, tapasztalatlan, (még) differenciálatlan ízléssel rendelkezőkre tud nagy benyomást tenni, de az ízlés (és ízlelés ) fejlődésével (ami egyébként tanulható) az ember eltávolodik az egysíkú ízvilágtól. Ez egy természetes folyamat, nem kell szégyellned, hogy az út elején jársz.
A száraz borok savanyúként való aposztrofálása leginkább az e téren tudással nem rendelkezők arrogáns fellépése. Nekik a száraz bor savanyú, a kávé keserű, az étcsoki dettó, a hús ízeit megőrző elkészítésmód nyers, Picasso óvodás, Malevics pedig nem is létező festő lesz. Az arrogancia annak a derengő felismerésnek az elfojtására szolgál, hogy kezdi megsejteni, hogy a hiba benne van, a tudás hiánya miatt képtelen megérteni azt, amiről mások beszélnek, ezért inkább lenézi, leszólja őket, biztos, ami biztos, megelőzve a nagyobb bajt. Az interneten pedig trollkodásal vezetik le ugyanezt a feszültséget. Ha érted, mire gondolok...
süti beállítások módosítása