Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

a hipszter pultos

2018. április 18. - Szerda Úr

Bár a hipszter pultos jellemzésével késtünk pár évet, hiszen a szubkultúra már a végsőket rúgja, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy mi is jókorát rúgjunk a címben nevezett emberekbe virtuálisan. 

Na de ki is az a hipszter pultos? Bárki lehet, aki a önmagát annyira különcnek gondolja, hogy a megszokottól, a mainstream-től gyökeresen eltérő már-már a társadalomnak görbe tükröt tartó, öncélúan feltűnősködő megjelenésével, ízlésvilágával és gondolkodásmódjával igyekszik kifejezni önmagát. A hipszterségben a legviccesebb az, hogy amennyire próbál nem megszokott lenni, annyira lett mégis az, így már fel sem húzzuk a szemöldökünket egy felnyírt hajú, köldökig szakállas, színes tetoválásokban pompázó alkarú, négyes metrót befogadni képes átmérőjű fültágítós fiatalokon. Fő jellemzőjük, hogy az urbánus környezetben találhatóak meg, így a belvárosi szórakozóhelyek, bisztrók, hamburgerezők előszeretettel alkalmazzák őket, ha nem ők maguk a tulajdonosok, hiszen ki más értené meg leginkább a nem megszokott fogyasztói igényeket, mint egy közülük való. 

Szerda Úr megfigyelőkészségei az elmúlt években elfogyasztott kábítószer és alkohol, kolumbiai GDP-ben is mérhető mennyisége miatt igencsak meggyengült, de még így is képes volt több alfajra bontani a pultosként dolgozó hipsztereket.

exPunk csajpunk.jpg

Fiatal éveit főként fesztiválokra járással, stoppolással és blicceléssel töltve, szaladt olyan tarajos jóképű csávók után, akik alkalmanként használták őt, de komoly érzelemmel sosem viszonozták. Egy megfáradt rockmaratonos hajnalban, miután szívük bakancsos választottja egy másik zöldhajú lánykát műtött meg a tesco-s sátorban, úgy érezte, hogy elhagyja addigi közösségét, s új kevésbé kihasználó társaság felé nyit, lehet ez alkotókör, egyetemi társak, vagy bölcsészek. Itt értette meg, hogy a céltalan lázadás és hétvégente kannásborozás nem elég, ezért integrálódva a dzsentrifikált környezetbe, elkezdett designer cuccokat vásárolni, majd ráérezvén, hogy ha ilyeneket visel lehányt exploited pólók helyett akkor nem veszik szarba, mint előtte. Így alakult át hipszter csajjá, s hogy belső lázadó énjét azért így is megtartsa, a befogadhatóbb hajviseletet ötvözte a sok pirszinggel, fültágítóval és tetoválással. Így már nemcsak nem kap folyamatosan karót az indexébe, de még munkát is vállalhat, s mi illene leginkább a portfóliójába mint a kocsmázás, hiszen gyakorlati tapasztalata nem kevés akad, még ha a pult másik oldaláról is. Gyakori kiegészítő a dioptria nélküli vastag szemüveg, kitűzők és kortárs művészek által készített táskák. Fontos még a Septum piercing ami az orrsövény alatti porcban lévő ékszert jelenti. (Mint a tenyészbikáknak.)

 

a szomszéd csaj felpimpelve

Sose szerettem az angolszászból feleslegesen átvett szomszédcsaj kifejezést, ami arra hivatott utalni, hogy egy átlagos lány aki mellett elmész köszönve, de nem veszed észre annak nőies/szexuális erényeit. Szóval az átlagos lány úgy lesz hipszter, hogy több figyelemre vágyik, de nem tud labdába rúgni a plázapicsák mellett, így először csak batman-es, majd később egyre több szuperhősős és star wars-os cuccot kezd el hordani. Ezzel egyidőben elkezdi kibaszkodni a melleit, attól független, hogy kicsik vagy nagyok. Nem rest csak a hatás kedvéért melbimbópirszinget csinálni, majd szándékosan olyan melltartót választani amelyek láttatni engedik majd az ékszer sziluettjét a ruhán át. Alapvetően okos lányról beszélünk, aki felismerte a férfiak azon igényeit, hogy sokkal érdeklődőbbek lesznek rájuk a nörd-ös, geek-es, hipszterstílus hatására a belsőjükre, mint egy picsáját a januári szélben is szellőztető plázakurvára. Náluk a tetoválás csak később jön mint exPunk tesóknál, itt főként a hipszterség hozadéka lesz, s ennek megfelelő mintákat varratnak magukra. 

szomszed.jpg

csúnyalány

A csúnyalány mint ahogy neve is mutatja, nem igazán képes a külsejével érvényesülni, ezért neki trükkökre van szüksége. Kezdetben ő volt a rocker lány, vagy a helyi plázakurva legjobb barinője, s hamar felfigyelt arra, hogy fiúsabb viselkedése, közvetlen stílusa közel keríti őt a férfiakhoz. A csúnyalány mindemellett okos is, szüksége is van rá, hiszen csak így képes fennmaradni a társasági tutajon, amit az oldalkormányosok, alkalmi potyautasok és ideiglenes kapitányok vezetésével halad előre. A csúnyalány alkalmazkodik a divathoz, de mivel neki a picsaszellőztető szoknyák, narancsbőrmutogatós farmersortok többet ártanak mint használnak, így a visszafogotabb de aktuális kor divatját megtartó ruhákat és kiegészítőket viselnek. Természetesen a tetkók nála is fontosak, ezekkel pecsétel meg barátságokat, vagy éppen ez emlékezteti őt mindig arra, hogy belül igenis szép. Mivel eléggé igyekeznek kompenzálni, ezért igen jó pultosok kerülnek ki közülük, akik az így kapott figyelemmel, akár tényleg központi szerepet is tölthetnek be társaságokban.

nagymaci szakállat növesztett

A szakállas kigyúrt srác, rengeteg tetkóval több helyről jöhet. Lehet régi rocker, aki a lázadás formáját valami mainstreamebb mederbe kívánta folytatni, vagy olyan egyetemista aki miközben már féllábbal valami multinál gyakornok, közben pénzt is akar keresni, hogy fenntartsa a társbérletét. Közös jellemzőjük, hogy szakállasságukat egyfajta kiváltságnak tartják, mert ők másokkal ellentétben TUDNAK szakállat növeszteni, s nem ilyen kis mókuspina jellegű, pattanásos senkik. A borotva náluk szitokszó, egyedül a brét csapják körbe, de azt is csak a higiéniára fogják. David Hasselhoffot megszégyenítő mellszőrzetüket büszkén tolják ki a bimbóvillantó atlétából, a favágóingból, s elérzékenyülve beszélnek a Hegeli filozófiai alapintenciójáról. Mélységesen megvetik a rasszizmust és pride-ra is járnak. Vaskos bicepszük megtévesztő lehet, ha ütni kell nem biztos, hogy ők jönnek ki győztesként.

hipsterbeardhair.jpg

hülyegyerek

Van a húsz kilós srác, aki tizennégy évesen már lehet blekkmetálos, trúrepper vagy alteros, de folyamatosan váltogatják a stílusukat, így most mivel ez a menő hipszter lett. Fő jellemzőjük, hogy a városi identitáskeresésben nem igazán találnak magukra, de fontos számukra, hogy polgárpukkasztóan kifejezzék önmagukat. A színes tetoválások, kifejezetten látható helyeken (alkar, kézfej, nyak, fültő) elengedhetetlenek, ahogy a hatalmas fültágítók is. Előszeretettel hordják saját, de inkább más életbölcsességeiket a pólóikon, felvarróikon, kitűzőiken, s nem ritkán próbálnak ők is szakállat növesztetni (több de inkább kevesebb sikerrel). A hülyegyerek arról kapta a nevét, hogy nincs mögöttes ideológiája, egyszerűen sodródik az árral, könnyen befolyásolható és inkább érdekli a megdönthető muffok száma, mint az esetleges alkotás, amiben azért igyekeznek részt venni. Beatbox, slam poetry, graffity, popart vagy akár zenekarban való részvétel is jellemző, de sosem veszik túl komolyan ahhoz, hogy kiemelkedjenek benne. A bölcsész csajokat utálja, mert nem képes felnőni hozzá intellektuálisan.

 

pexels-photo-211050.jpegfriss diplomás

Megvan a csávó aki még pattanásos képpel, zsíros hajjal és szandálzokniban csapatta gólyatáborban, aztán ahogy teltek az évek és hatottak rá az egyetem, de leginkább a főváros impressziói úgy cserélte le a nájloninget designer pólókra? Tudod aki már fél órás előadásokat tart a kocsmaasztalnál, hogy a tiszacipő miért kifejezőbb mint a converse? Őt a társaság formálta ilyenné, de becsületére váljon, hogy ő aki leginkább igyekezett megtartani valami apró szilánkot a személyes habitusából. Ahogy teltek az évek, s ő ott volt az egyetemi napokon, meg efott-on, rájött, hogy jelenlegi stílusa nem célravezető, ezért szép fokozatosan építette fel magát. Elkezdett lazán gyúrni, aztán odafigyelt az öltözködési trendekre, s most a csontkeretes szemüvegét az orrára tartva tagolja lassan, hogy bár nem feltétlen tart egy ellenzéki pártot sem kormányképesnek, de a 2/3-nak nem örül, mert úgy érzi, hogy a jó demokráciában szükség van ellensúlyokra és fékekre amiket a parlamenti ellenzékben vél felfedezni. Nála a hipszterség csupán öltözködési forma, határozott elvei vannak akár a konzervatív értékekről, akár a neoliberalizmusról. A pultozás számára csak ideiglenes, már most kinéz neki egy állás a multinál ahol gyakornok volt. 

Összegezve

A hipszter pultosok közöttünk vannak, s hiába a szokatlannak hitt, de valójában sablon kinézet, ez sem több mint egy egyszerű stílusirányzat amelyet pártízév múlva ugyanolyan viccesen fogunk mesélni, ahogy anyáink a csöves-popper-rocker-digó korszakot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr9613841704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Draquar 2018.04.19. 18:57:57

Most tudtam meg, hogy friss diplomás hipszter pultos (is) vagyok, pedig egyik címke se illik már rám.

Köszi Szerda Úr, jobb volt mint egy önismereti tréning!

(De a szandálzoknit kikérem magamnak, én 2018-ban is öntudatos Crocs felhasználó vagyok, mert a gap-yeares ázsiai útkeresésem során hozzámnőtt.
Tudom, vállalhatatlan vagyok. :) )

scsaba1 2018.04.22. 17:08:29

Azért ez a poszt, meg a poszton félig-meódig megsértődőd júzer a Modorosblog hőskorszakát idézi, de durván...

scsaba1 2018.04.22. 17:10:06

meódig= meddig, faszombamár....

2018.04.25. 07:56:35

@Draquar:
A hipszterek nem gondolják magukat hipszternek.
süti beállítások módosítása