Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

fasz kivan már a Csíki Sörrel

2017. november 17. - Szerda Úr

Van a Csíki Sör. A Heineken betiltja a Csíki Sört. A Csíki Sör visszatér mint Igazi Tiltott Sör. Az Igazi Tiltott Sör újra Csíki Sör. Végrehajtás alatt a Csíki Sör.

6zmriqjyzaea1eiows.jpeg

Valószínűleg ez lesz az a poszt, amely miatt a magas nemzeti öntudattal rendelkező olvasók majd rituálisan akarják stílusosan egy heinekenes üvegből készült niggerkéssel átvágni a torkomat, hogy vérem lassú kieresztését csíkszentsimoni sörmanufaktúra falaira spricceljék, hogy azzal szenteljék fel a gyáregységet. 

Az Igazi Csíki Sört 2014 novemberében kezdték el gyártani, mintegy feltámasztva a több évszázados helyi kézműves sörkészítő hagyományt. A tulajdonos a Lixid Project Kft. élén Lénárd András székelyföldi nagyvállalkozóval, holland befektetői háttérrel a Csíki Sör készítője. Országos híre akkor lett, mikor a Heineken szellemi tulajdon jogszerűtlen használatáért beperelte a Lixid Project Kft.-t mert úgy vélte, hogy a 2003 óta a Heineken Romania által forgalmazott Ciuc Premium nevű sör  szó- és ábravédjegyére nagyon hasonlót használ. A két cég pereskedésébe Fideszes és Jobbikus képviselők is beszálltak, sőt a kormányon lévő párt ennek hatására olyan javaslatot terjesztett a parlament elé amely az önkényuralmi jelképek csomagolásokon feltüntetését büntetné. Az egyértelműen a Heineken ellen készült javaslatra már tényleg minden kocsmában ismert volt a hír, a nagy gonosz kapitalista multi, el akarja venni szegény tisztességes magyarok székelyek sörét. 

image.jpg

És akkor álljunk meg itt egy pillanatra. Mert az Igazi Csíki Sörnek egy pillanatig sikerült elérnie azt amit talán a kezdetek óta akart. A Magyarság, a nemzeti öntudat szimbóluma lett Csíki Sört inni. A Heineken termékek elleni bojkott, az amúgy rosszabb ízű és drágább Csíki Sör rövid felemelkedését eredményezte. Rossz nyelvek szerint Lénárdnak eleve ez volt a terve, hogy valamilyen botrányt kihasználva rájátsszon a magyarok székelyek iránti túlfűtött érzelmére, hogy az ebből fakadó szégyen miatt a Csíki Sört vegyék. Mire gondolok amikor azt mondom, hogy túlfűtött érzelem? Nehéz ezt kifejezni. Nekem vannak székely rokonaim, akikhez bár ritkábban járok látogatóba mint kéne. Bármennyiszer voltam Romániában, illetve Erdélyben, az utastársaimat elfogja valami olyasmi mint a gazdag amerikait mikor elviszik a Mumbai-i gettóba. Nekünk Magyaroknak Erdély nyilván egy fájó pont, de ahogy viselkedünk sokszor Erdélyben, az sem túl szép. Szóval az utastársaim erőteljesen kaparásszák a buxájukat, hogy minden hányattatott sorsú embernek pénzt adjanak, megvegyék a fél szalmabábúkészletet a Bözödújfalu mellett lakó cigány családtól, akiknek ez az egyetlen bevétele és persze bőszen jattolnak a kocsmában is mikor kiderül, hogy körülbelül 70 forintnak megfelelő összegbe kerül egy feles pálinka. Tulajdonképpen saját helyzetük ekkor lesz kicsit is elfogadható számukra, mert magyarul beszélő embert lát, szerényebb körülmények között, kicsit a nyugatról érkező Joe bácsihoz hasonlítja magát, aki rácsodálkozik a posztkommunista világ maradványaira és szégyennel vegyes szánalommal próbál meg nem túl leereszkedőnek tűnni. Miközben azért felvásárol néhány szőnyeget, vázát és sárvédőig ülteti az autót a csomagtartóba pakolt juhtúróktól. Szar ezt leírni, de így van. És az a gyerek is tudja, hogy az erdélyiekre (ahogy felső tagozatos lesz már székelyeknek esetleg székely testvéreknek hívja őket) szeretettel kell gondolni, mert ők azok akiket elcsatoltak tőlünk és most nekik nagyon rossz. Mondjuk szerintem nekik legalább annyira rossz a mi hozzáállásunk miatt is, de ebbe már tényleg ne menjünk bele. A lényeg az, hogy bizonyos körökben a székelységet szeretni, támogatni és a románokat utálni legalább annyira alap dolog a Magyarságban, mint az, hogy a pálinkánál nincs jobb ital. 

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy valamennyi jobboldalista aki csak a gonosz Heinekent tudta felfogni a történetből, azonnali bojkottot hirdettek, s ha eddig spúrok is voltak sörterén, most a piacon amúgy a világos sörök közötti középfelső árkategóriás Igazi Tiltott Sört itták. Nem mondom van abban valami romantikusan forradalmi, ahogy egy 2015-6 magyarság új szimbólumának kikiáltott sört fogyott, ami ráadásul már a nevében is tiltott, de azért érdemes realizálni, hogy az egészséges gyerkőc 12-16 éves kora között kinövi azt, hogy a tiltott gyümölcs édesebb. Pláne, hogy ugye itt csak elnevezésekről, védjegybitorlás vádjáról és két nagy cég pereskedéséről beszélünk. Most azzal került be a hírekbe, hogy állítólag végrehajtás alatt van a cég. A Sör ízéről még csak egy szó sem esett. 

Mert valljuk be, az Igazi Csíki Sör, Tiltott Sör vagy nevezzék most bárminek is, egyszerűen annyira nem jó. Persze lehet jönni ízlések és pofonok nevű elcsépelt szójátékkal, de ha a szóban forgó székely termék olyan kiváló lenne mint ahogy megpróbálják letolni a torkunkon, akkor olyan lenne a legtöbb sörözőben, kocsmában, rogyásig lenne vele a tesco meg a cébéá. És kár lenne arra fogni, hogy mert a nagy gonosz kapitalista nyugat összeesküdött a szegény székely sörfőzés ellen, rengeteg kiváló szinte garázskezdeményezésből lett kézműves sör képes a termékeiket eljuttatni ezekhez a kiskereskedőkhöz. Gondoljunk csak a méltán népszerű MONYO-ra, vagy a Mad Scientist amelyek ízig vérig magyar sörfőzőktől kerülnek ki. Az Igazi Csíki Sör kiskereskedelmi átlagáron 299 Forintos van forgalomban, kocsmákban nívótól függően +100-200 Forintot ver a Heinekenre vagy Becksre. Csak összehasonlításképp, tegnap vettem a Spárban 399-ért dobozos Warsteinert. 

Én nem értem azokat az embereket, akik a védjegybotrány óta kizárólag Csíki Sört hajlandóak inni  és nem az íz, hanem az elv miatt. Ugyanis nekünk Magyaroknak igazán nem kéne szégyenkeznünk ha nemzeti alkoholról van szó, a Soproni Ászok (Heineken) vagy a pécsi Szalon Sör (Ottakringer-Wenckheim) esetleg a Borsodi Sör (Molson Coors) és a Dreher Classic (Asahi) mind magyar alapítású és itthon főzött sörök, még ha a kapitalizmus miatt már valamennyinek külföldi anyavállalata is van. De ha igazán turulkodni akarunk, itt a Zirci Apátsági sör, a kiemelten jó Szent András Sörfőzde, a MONYO Brewing Co. és tulajdonképpen napestig tudnám sorolni. Borvidék vagyunk és az undorító Tokaji aszún kívül tele vagyunk kibaszott jó borokkal, pálinkákkal és persze ne felejtsük el az Unicumot (amit a hobbikopaszok bár elutasítanak, de Vonát már láttam pl ilyet inni) ami a gyomorkeserűk között szerénynek cseppet sem mondható véleményem szerint világelső. Szóval én tényleg nem értem mitől magyarabb dolog Igazi Csíki Sört inni mint például Drehert vagy Szent Andrást, de ahogy néhány embernek nem nagyon lehet elmagyarázni azt sem, hogy a föld az nem lapos, jézus nem magyar volt és nem a gyíkemberek kemtrélezik az agyunkat, úgy arról is nehéz lesz meggyőzni őket, hogy a Csíki Sör nem más mint egy ugyanolyan kapitalista cég terméke, csak egy kevés szándékosan álszent magyarsággal átitatva. 


Kapcsolódó cikkek:

a nagy Magyar kézműves sör teszt

 ui.: érdekelne amúgy a Ti véleményetek is a helyzetről, toljátok kommentben 

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr7913292531

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alko hol? 2017.11.21. 16:33:04

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények:  Aki keres, talál. A Heti sajtó témáit se a legyek hordják össze, de még csak nem is a robotok, szóval legalább annyira becsüljétek meg, mint mi az ingyenpiát. Hétszentség'17/46 2017. 11. 13. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klown 2017.11.17. 14:32:42

Sok mindenben egyetértek, pl. hogy vannak igen jó kézműves főzdéink, DE!

Először is tekintsünk el a termék minőségétől! (Szerintem erős közepes, sok magyar főzésű kommersz sörnél jobb, de tényleg ízlések és pofonok...)

A kardot először a Heineken rántotta ki azzal, hogy beperelte a Csíki sört! Elég diszlexiásnak kell lenni ahhoz, hogy Ciuc-ot és a Csíkit összekeverjük! Nyilván az fájt nekik, hogy a magyar nyelvű népesség lokálpatriotizmusból és székely dacból inkább a Csíkit kezdte el vásárolni. (Ezt tavaly egy Székelyudvarhelyi buszsofőr is megerősítette nekem. Ő is így tett. ) A Heineken egyszerűen csak félt a piacvesztéstől. Meg aztán ki tudja, hogy milyen emberek ülnek a Heineken RO menedzsmentjében! Lehet, hogy valaki olyan, aki zsigerből utálja a magyarokat, s ezzel revansot vehetett a Heineken hátán ülve.

A magyar kormány meg jó marketingfogásként az ügy mellé állt, bízva, hogy emiatt még több X kerül majd a nevük mellé jövőre a határontúliaktól. Ill. az is benne van, hogy a románok csak ne arcoskodjanak a székely testvérekkel. Azaz akkor őket is felültetik a szopórollerre, ahogy a Csíkivel tették ők. (Még akkor is, ha jelenesetben egy holland multi az egyik főszereplő.) Ezt szerintem bármelyik normális ország megtette volna, amelyik is egy kicsit törődik a saját és a határon túl ragadt népével. (Ld. a német érdekek képviseletét!) Ill. a magyaroknak még speciálisabb a helyzete trianon miatt.

A román Heinekennek meg jár a f@szkorbács a viselkedésük miatt! Nagyon jól tudták, hogy ha perelnek, akkor tyúkszemre lépnek, ami etnikai kérdéseket feszeget, de mégis megtették! Nem volt szép húzás! Biztosan megfért volna a piacon egymás mellett a Csíki és a Ciuc! Tény lehet, hogy Csíkban lehetséges, hogy vesztettek volna némileg a piacukból, bár közel sem akkorát, mint így. Gondolom, hogy a szín román területeken meg a Csíki nem lehet túl népszerű, s a Ciuc fogy jobban.

Jóska Pista 2017.11.17. 16:21:25

Se egyiket, se másikat nem iszom. Most éppen Doradát. A barom közszolgák, meg azzal foglalkozzanak amiért fizetjük őket.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.11.17. 16:54:41

@Jóska Pista:
mármint én foglalkozzak azzal amiért fizettek? :D

J. McClane 2017.11.17. 18:23:41

@Klown:
-A Heineken RO vezetője holland. Rohadtul nem érdekli, hogy kinek milyen nemzeti tudta van. A bevétel a fontos. Nem fog azért beperelni valakit, hogy kiszúrjon a magyarokkal. Igazából szerintem nem értette meg miről van szó az elején. Annyira nonszensz.
-Erdélyében amikor valaki "Kérek egy csikit" mondott, akkor bizony a Ciuc-ot kérte hosszú éveken keresztül. Ezt lovagolta meg a meg a "csiki sör" ami azért nem túl elegáns. Kb a "hagyományos mosópor" szintű
-Erdélyben sem népszerű a "Csiki sör", Továbbra is a Ciuc a menő
-A Heineken csikszerdai gyárában is ugyanúgy magyarok dolgoznak, mint az "Igazi Csiki" sör gyárban. Erre azért gondoljunk, mielőtt lerománozzuk a gyárat.
-Egyébként az igazmagyar már Pécsi Sört iszik, amióta a Matolcsy rokona megvette az Ottakringertől. Szerintetek az úszó VB-n miért ez volt a hivatalos sör? Az íze miatt?

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.11.17. 22:52:17

Ma egy tévéreklámot is láttam tőlük. Röviden, tömören, ezt hirdetik: csikisor.hu/a-csiki-sor-hazhoz-megy/
Erről az oldalról tudom, hogy már Tiltott Csíki Krém Sörük is van. És 249 forintos árával ez a legolcsóbb mind közül. :)
Hurrá, van itt leírás is hozzá: Legújabb termékünk egy 4,5%-os alkoholtartalmú, alsó erjedésű láger típusú sör, mely lágyan és frissítően üdít, táplál és hidratál. Háromféle készül malátából és több komlóval, melynek köszönhetően az íze kesernyésebb, mint a Tiltott Csíki Söré.
És! Minden megrendelt rekesz/karton sör mellé jár egy tábla Csíki Csoki! Prémium kézműves székely tejcsokoládé malátával.
Postaköltséget nem látok. Még be is jöhet így ez a buli...

Jossarian 2017.11.18. 09:38:28

Rendes ember Hargita sort ivott anno:) a csiki a kockasinges wannabe-k sore (volt) most azoke lett akik alkoholizmusukat igazoljak hazafisagukat.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.11.18. 09:52:23

@Jossarian:
ennél szebben senki meg sem fogalmazhatta volna!

pinky, the brain 2017.11.19. 11:44:52

@J. McClane: szetintem Klownnak is igaza van és neked is (talán abban nem, hogy az erdélyi magyarok körében a Csiki sőr ugyanolyan mértékben fogyasztott mint a Ciuc.. a baj a beszerzéssel van mig Ciuccot mindenhol kapsz Csikit nem nagyon) egy dologgal mégis ellentmondanék... ha egy multi valamilyen kissebséget 'bánt' rögtön jönnek a magyarázkodások elnézés kérések (kurvára képmutatoan... véleményem szerint) na mármost a heineken jogi képviselői nyiltan kijelentették hogy Székelyföld nem létezik székelyek nincsenek a magyarok meg beszéljenek románul stb... na evvel egy normálisabb országban kicsinálták volna magukat (képzeld el ha németországban valaki a migránsok jogait vonná kétségbe) tehát a multi heineken holland igazgatója kb leszarja a trendi kissebség pártoló politikát ...mivel Romániában le lehet... de mikor a határon túlra terelődött már visszakoztak ők is...

pinky, the brain 2017.11.19. 11:50:03

@Jossarian: én a Ciucot szerettem annó... s nem volt kockás ingem... de való, hogy rövid söreladó multamban a proli kocsmákban a hargitai volt a menő mig az 'elitebbekbe' (értsd kockásinges) a Ciuc.

J. McClane 2017.11.19. 13:13:18

@pinky, the brain: valószínű így történt. Ameddig a idehaza nem kezdett hullámokat verni a román Heineken baromsága, addig nem nagyon foglalkoztak a témával. Az már csak hab a tortán, hogy a román Heineken meglehetősen szerencsétlen kommunikációja miatt a magyar vállalatot kezdte a kormány b@szogatni a vörös csillag miatt, ami elég olcsó politikiai fordulat.
Az idő azonban majd igazolja a dolgokat. Itt-ott azt olvasni, hogy a Csiki sör elég komoly tartozásokkal küzd, és az indirekt (boltokban, trafikban) való eladás nem sikerült, és a házhoz szállítás sem nagyon jött be mint újjítás. Ennek az utóbbinak elég nagy költség lehet. Ezt gazdaságosan megoldani elég necces lehet. Néhány elvakult rajongó nem tudja eltartani a sörgyárat.

Jossarian 2017.11.19. 16:28:30

@pinky, the brain: "rövid söreladó multamban" ha mar ekezeteket hasznalsz akkor hosszu u, de sztem te meg ma is csapos vagy. Hargitat meg az ivott, aki az izre ment, mivel a prolik osztonlenyek ezert tobbsegeben ok ittak mert finom volt. Akit meg nem erdekelt a "kockasingesek" kozul a marketing meggyozo ereje (masok velemenye) hat az is. Orulok, hogy segithettem megvilagosodni, maskor is szivesen. Bar kurva nehez volt ezt eszrevenni, csak meg kellett kostolni a ket sort vagy ha mar csapos voltal, figyelni a vendegeidre

pinky, the brain 2017.11.19. 18:01:45

@Jossarian: jéééé.... tényleg voltam csapos is...azt el is felejtettem... aztán lettem eladási ügynök pont sörbe utazva... de szerencsére továbbléptem... hogy megértsd, tovább tanultam... és a prolik Hargitát ittak, mert olcsó volt, nem mert hű de jó izű... aki normális sört akart inni az inkább Silva sört ivott... de te biztos most is azért iszod azt, mert de jó izű.... semmi képp se azért, mert egy csoró vagy aki sajnálja a pénzt egy minőségi sörtől..

pinky, the brain 2017.11.19. 18:08:15

@J. McClane: a vörös csillag engem is zavar... mintha horogkeresztet tennének oda..

Jossarian 2017.11.19. 18:12:18

@pinky, the brain: a sortol nem sajnalom, sot, soha nem is adtam penzt sornek... Bizonyara finom a szilva is, eleg regota mar csak bort iszom igy nem tudok errol velemenyt mondani. A hargita sor meg egyedi volt a maga nemeben szuretlen sorkent, ezert ittak sokan, a tobbiek meg azert mert olcso volt. Ma kezmuves sorkent aruljak a hasonlokat, de hat ez hosszu...

J. McClane 2017.11.19. 19:02:58

@pinky, the brain: és zavart egy éve is, amikor még nem mondták, hogy zavarnia kell?
Ezt a témát már végigrágták mindenhol, és nem szeretném leírni hogy mi mit jelent, és mikor volt, de a Heineken vörös csillagát a kommunizmussal összemosni nettó baromság, és politikusoknak való téma az olcsó népszerűségért.
Kicsit sajnálom az embereket, akik elvi okokból mennek boltba (pl Lidlbe nem), vagy vesznek sört, és még ideológiát is gyártanak hozzá.

The Whisky Curator · http://thewhiskycurator.blog.hu 2017.11.26. 23:52:20

Egy kezdő grafikus is megmondaná, hogy a két címke között amúgy baromira nincs hasonlóság.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.11.27. 08:24:44

@The Whisky Curator:
de nem a cimke a lényeg. a ciuc = csíki ez volt a vita tárgya. képzeld el, hogy az osztrákok elkezdenek Ödenburg nevű sört árulni a határon. a soproni sör csak kiakadni egy picit

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2017.12.01. 19:42:24

Egy kemény polgári, jobboldali hozzászólás következik.

Szerintem egy picikével, egy hajszányival jobb, mint a többi bolti sör. De a Főzdefeszten kiállni egy sátorba a többi mellé elég nagy önbizalomra vall. :-) Én ugyanis ott ittam először. És a többihez képest ott, akkor egy lapát szar volt.

A marketing lényege, hogy BÁRMIT felhasználhatsz a termék vonzóvá tételéhez, csak sok pénzt keress vele. És ehhez értenek. (Mondjuk mikor kijelentették, hogy CSAK ők főznek kézműves sört a Kárpát-medencében, akkor felszisszentek sokan. )

Erdélyben viszont beszopták a marketinget és büszkék rá. Más oldalról viszont nem rombolnám a hírét (sőt, ottjártamkor sosem szóltam le), mert mégiscsak egy nemzeti valami. Igazodási pont. Az lenne a jó, ha sok ilyen lenne, és mást is büszkén fogyasztanának.

Mondjuk a Jézust kis betűvel írni elég nagy taplóság. :-)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.12.04. 15:50:24

@fofilozofus:

hát nemtudom, szerintem annyira pont nem nemzeti valami, mint aminek magát mutatni akarja.

a J nemtudom miért taplóság, nem nagyon ismerem a gój törzsi szokásokat.
süti beállítások módosítása