Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

gasztroblogok 7 típusa

2016. október 27. - Szerda Úr

A blogok korának reneszánszát éljük. Míg az internet tömeges elterjedésekor, minden második embernek volt blogja, addig a myspace, iwiw és myvip fénykorában a virtuális önkifejezést, inkább ezen közösségi oldalon élték ki az emberek. Az elmúlt pár évben, a semmiből szökkennek elő, népszerűbbnél népszerűbb blogok, amik között a divat, életvezetés tanácsadó és a klasszikus pénzügyi de inkább sikerblognak is keresztelhetőek a legnépszerűbbek. Természetesen a gasztro mint tematika, még mindig az egyik fő zászlóvivője, a blogszéféráknak. Ezek típusaiból szemezgessünk most.

1. Unatkozó anyuka 

Vemhességének korai szakaszában, a facebookra posztolt ultrahangos fotói, a csecsemőlábbelik és apró babaruhák posztolása új, eddig ismeretlen távlatokat nyitott meg a dopamintermelődés terén, hiszen a sok száz lájk, olyan pozitív visszacsatolás számára, ami mögött nincs tényleges fáradtságos munka. Egy idő után a babafotók egyre kevésbé hoznak annyi kellemes reakciót, így a főzésben, s valósnak vélt kifinomult ízlése közlésében találja meg az új szenvedélyét. Meg persze az ezzel járó pozitív visszacsatolást. Az unatkozó anyuka gasztroblogjának legfőbb ismerve a kényelmesség és az unalomig ismert, de egy bizonyos időben népszerű receptek elkészítése, újraértelmezése. Kényelmessége kimerül abban, hogy olyat főz, amit a hipermarketben meg lehet kapni, piacra, ritkán megy el, amúgy sem szereti a piacok autonómiáját. Persze a blogján ezt nem vallja be, de gyermek mellett kinek van ideje 4-5 különböző helyszínről beszerezni a a hozzávalókat. Kulináris igényei általában kimerülnek olyan étkekben, amelyek illeszkednek a magyar konyhához, de minden esetben olyan ételt készít, ahol nem kell a fél konyhafelszerelését elmosogatni utána. Jellegzetessége, hogy fattyát, előszeretettel helyezi a konyhapultra, s nemcsak a facebookra lő egy képet, aminek címe Babóka segít anyának retekcsíra habot készíteni, de a blogposztba is olvashatóak lesznek aranyosnak vélt beszúrások, miszerint Szifiliszke a pultról leverte az épp felfutott élesztő.

istock_000054805970_small.jpg

Létezik több alfaja is.

a. 40-es, elvált unatkozó anyuka

Már fél éve, hogy házassága végleg tönkrement, a gyerekek  is kirepültek, netán soha nem is voltak, így életét új pezsgő áramlatoknak átadva, pasizásba kezd. Függetlenül attól, hogy kellemes külsejű egyénről van szó, ő még tisztában van vele, hogy a külseje nem elég egy sikeres férfi kifogásához, latba kell vetni főzőtudományát, hiszen egy érett, független férfi ribancokat bármikor kaphat, de olyat aki kurva az ágyban, úrinő társaságban és szakács a konyhában, azért szerencsére még mindig keresni kell. Ezzel a nyugtató gondolattal, főzni kezd, s nem rest kisestélyibe, bevállalósabbja esetén, tanga-trikó kombóban nekiállni főzni, s mindezt fotókkal bőven illusztrálni. Mármint az outfitet. Az elkészült mű, itt másodlagos, az összhatás a lényeg. 

b. gyermek táplálkozás szakértő

Ahogy a modoros kiválóan megírta, vannak olyan ősanya típusok, akik a vemhesség első öt hetében minden tudást magukba szívnak, a maradék harmincötöt, pedig azzal töltenek, hogy ezt másoknak is eljuttassák. Így születnek a kifejezetten gyermekeknek szánt ételek elkészítése, rögzítése majd végül posztolása. A legtöbb recept teljességgel igénytelen, mint a húslevesből kiszedett répa leturmixolása (vadasmártás), az alma sütése, hogy édesebb legyen és az örök érvényű burgonya. Ő már minden hozzávalót a piacról szerez be, természetesen bio minősítésűt, nehogy a kismókus E betűket egyen. Az előre készített bébiételeket egyenesen méregnek tartja, petíciót ír, kampányol ellenük. Amennyiben a pici Szifiliszke előbújt a mamapociból, úgy ő is aktív részese lesz a blognak, ha mást nem multimédiás formátumban. Ha még mamapociban van, akkor pocaklakóként (amiért instant faszkorbács járna egy ideális világban) hivatkozik rá, s rengeteg vicces kép fog készülni, ahogy az egyre növekvő mamapocitól alig fér oda a konyhapulthoz. Persze egyedien, fentről le, hogy a dekoltázs is látszódjon. 

2. Fitness modell

Ő általában egy már befutott személy, a szakmai berkeken belül. Valamelyik ismert kokszmárka támogatja, s ezért napi szinten posztol az edzőteremből. Mivel az ilyen komolyabb jellegű testépítéshez nem elég csak látogatni a gym-et, szigorú étrendet is be kell vetni. Akik ebből élnek, mert időközben személyiedzők, meg reklámarcok lettek, azoknak fontos a minél több csatornán való megjelenés, így ha nem is folyamatos posztokat, de egy mindenre kiterjedő 20-25 cikkből álló posztsorozatot rittyent a tuti befutó kajákról. A csirke-rizst mindenki unja, ezért igyekszik olyan alternatív receptúrákat összehozni, amelyek túlmutatnak ezen és a durumtésztán. Nincs könnyű helyzetben, hiszen grammra ki kell számolnia mindent, hogy fehérjében bő, de szénhidrátban szegény étel legyen, majd kalóriára lebontva porciózza. Számára a blog, inkább egyfajta reklám, ahol saját személyi edzői karrierjét futtatja. Ennél fogva a receptek kulinárisan nem feltétlen lesznek élvezhetőek, annál inkább változatosak. 

food-prep.jpg

3. A húsimádó

Ő jellemzően férfi, tesztoszteronban gazdag vagy sovinizmust valló nő. Ő húst eszik hússal, s nagy gömbölyű pocakjára, egyfajta életműként tekint, amibe folyton díjnyertes husikat táplál. A köret számára szitokszó, csakúgy mint a legtöbb szárnyas, a zöldséget maximum szószok, vagy mártások alapanyagaként tudja elképzelni. A húsimádó él a költői megszemélyesítéssel, ízlelgeti, szagolgatja, tapogatja, a tarját meg a hátszínt, rostjáról megmondja, hogy mivel lett etetve az állat. Főként grillezni szeret, amit minden esetben BBQ-nak hív, nincs tisztában a grillezés különböző fajtáival, de ő ennél magabiztosabb, érzésre süti a húst. Tárcsa, bogrács, saját építésű kemence, mind megtalálható a leltárban. Kis tételben ritkán főz, ő amolyan családias forma, aki egyszer rohadt jó pörköltet főzött bográcsban a telken a haveroknak, s mivel már mindenki lájtosan be volt baszva, nem is érezték, hogy picit odakapott, így azóta ő főz. Az előbb felsoroltakkal szemben ő már kritikus magával szemben, ha túl zsíros lett a halászlé, vagy picit odakapott a pörkölt, nemcsak bevallja, de még viccet is csinál saját magából, s megpróbál posztjaiban rávilágítani arra, hogy hol ronthatta el. Természetesen ezután olyan cikk fog következni, amelyben lapot húzva a 19-re mesterszakácsokat megszégyenítő steaket dobott össze. Számára nem a főzés az élvezet, hanem az étel, a konyha pedig csak egy út amely elvezet oda. Ennél a típusnál jellemző a vicces feliratú, egyedi kötény és a dobozos sör a háttérben. 

ron-swanson-parks-and-rec-bbq.jpg

4. Hamburgeres

Imádom a hamburgert, s ezzel nem vagyok egyedül. Mivel viszonylag olyan ételről van szó, amit egyszerű elkészíteni, ám mégis lehet professzionális szintre is emelni, így nem is kérdés miért népszerű. A hamburgeres blogger, tárgya imádatát azzal támasztja alá, hogy megtalálható benne minden amire a szervezetnek szüksége van, friss zöldség, szénhidrát a buciban, minőségi marhahús és sajt, ami köztudottan az egyik legegészségesebb dolog a világon. Főleg a cheddar. Meg a vörös cheddar. Mindene a vesefaggyú, anélkül nem lehet normális húspogácsát keverni. Belőlük kétfajta létezik, az egyik aki só-borssal ízesíti a húst, a másik pedig kísérletező típus. Mindketten odavannak a ropogósra sütött baconért, különleges (ám már évek ótai smert) szószokat találnak fel. Késztetésük vagy affinitásuk híján saját bucit, puffancsot nem csinálnak, ha igen akkor fojtós, tömör zsemlét sikerül, amit nem vallanak be a blogon. Szeretnek minél nagyobb tornyot csinálni, ami képen általában akár jól is néz ki, ám ez általában a fogyaszthatóság (pólóra fröccsenő feltétek és szósz a.k.a. gitárburger) rovására megy. A huszadik ugyanolyan hamburger recept posztolása után általában abbahagyják a blogolást, ami viszont dicséretes, hogy olyan könnyen elkészíthető, ám mégis jó receptek fedezhetőek fel a hasábjaikon, mint a párizsi bundában sült csemege uborka mint sörkorcsolya és hasonlók. 

5. Hobbi szakács

Hasonlít az unatkozó anyukára, azzal a kivétellel, hogy ő mondjuk tényleg ért is a főzéshez, s a blogolás előtt is aktívan főzött már. A blogolás úgy jött neki, hogy az interneten receptek után kutatva rájött, hogy konyhai tudása, ha nem is feltétlen sokkal, de túlszárnyalja a legtöbb gyűjtőoldal, aktív receptküldőit. Extrovertált személyisége miatt neki nem elég egy sok értékeléssel rendelkező profil a nosalty-n, neki külön felület kell, véletlenül se keverjék össze miri26-al, vagy Henikével. Simán beáldozza azt, hogy a gyűjtőoldalakon, sokkal szélesebb körben lehet ismert, csupán azért, nehogy bárki is a konkurens háziasszony mákusgubáját válassza az övé helyett. Jellemző rá a túlvállalósság, magasztos ízlését olyan receptúrákkal próbálja kifejezni, amik legalább 4-5 órán át készülnek és egy kisebb vagyonba kerül. Cserébe a kész terméket minél több melléknévvel illeti, mint a mandulás, vaníliás, lekváros palacsinta, trüffelcsokoládé krémmel és reszelt belga keserűcsokival. Bár konyhatechnológiai tudása nagy, sőt már a bonyolultabb tésztákkal is gond nélkül megbirkózik fentebb taglalt társaival ellentétben, ám mégsem kreatív annyira, hogy igazán egyedi ízvilágot vagy recepteket hozzon létre. Általában megmarad a kevésbé ismert magyar, vagy külföldi site-ok világkonyhai válogatásánál, amit újraértelmez. Az újraértelmezés kétféle lehet, közepesen ismert ételnél megváltoztat benne egy fűszert, és hozzáad borsót és spenótot, vagy ugyanezt csinálja, csak úgy előadva, mintha ezt ő találta volna ki. E sorok írója hosszas vitát folytatott a híresen hírhedt enelcé fórum hasábjain, egy ilyennel, aki képes volt a a wellington bélszínt úgy előadni, mintha előtte soha senki nem csinálta volna meg úgy. 

tumblr_lqywtwydsu1qjwf91.jpg

6. Vegetáriánus/Vegán

Bármennyire is nem szeretem ezt a genetikailag alacsonyabb rendű fajt, meg kell jegyezni, hogy az ő blogoló tevékenységük a leghasznosabb, mert nem pozitív visszacsatolás a lényeg, hanem az azonos elvet, s életvitelt valló emberek segítése. Ami miatt mégis modorosak, az az általuk dögevőnek csúfolt, s folyamatosan pellengére állított mindenevő (normális) csoport. Érdekes, hogy a legtöbb kreativitás tőlük érkezik, talán ez betudható annak, hogy erősen megszabott alapanyagokból kénytelenek dolgozni. 

7. Az étteremkritikus

Vannak emberek akiknek az a munkájuk, hogy elmenjenek étterembe, egyenek és azt szakmai alapon értékeljék, majd megírják. Az internet terjedésével, pedig több unatkozó világjáró döntött úgy, hogy ha már ő fizet valamiért, akkor bizony le is írja a gondolatait arról. Eme jelenségre a South Park yelpeseket kifigurázó epizódjánál nem lehet jobb szatírát találni, így meg sem próbálom. Legyen elég az, hogy azért mert valaki elmegy egy turistalehúzásra szakosodott csárdába enni egy bécsiszeletet, még nem lesz ételkritikus. Joga persze megvan rá, hogy mindezt a virtuális éterbe szórja, magvas gondolatainak morzsáiként, ám az ilyen emberek stílusuknál fogva, fizetőképes koruktól teleköpött kávét kapnak. Pinát/faszt utoljára filmen láttak, az életben más élvezetük pedig nem nagyon akad.

 

 

Természetesen nem haragszunk rájuk, Szerda Úr részéről bárki lehet kulináris köcsög. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr2111843065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

auer · http://koronus.blogspot.com/ 2016.10.27. 19:53:15

8. A Mindentudó jólmegmondó
Lehúzott pár idényt különböző helyeken, de rájött hogy a vendéglátás nem neki való - vagy csak szimplán nem hívták többet. Sebaj, a 3 év alatt összeszedett történeteket 10 évig is tudja mesélni, úgy adva elő hogy mindenki hülye csak ő helikopter. Amikor lassan kifogy a sztorikból, a magas hegyről kipécéz egy témát, vagy csoportot és izzadtságúan kifigurázza őket. Modor Tibi a modorsoblogról jön hozzá hogy leckéket vegyen.

2016.10.27. 21:14:13

A "vemhesség" szót szúrtam ki először. Ilyenkor mondanak mindenfélét a trollok, hogy anyád is vemhes volt meg minden, hagyjuk is. Szépen fogalmazol.

hozd el azt a napot (törölt) 2016.10.27. 22:39:07

Tesókám, tegyél nekem egy szívességet! Nézd meg a Business & Café blogot, amit két kis nyikhaj pöcsfej ír. Ne feledd a csövet se, fent vannak, mercit vezetnek, valszeg apu fizette, mert megjelenésre is olyan jelentéktelen kis csírák, hogy pofán basznám őket egy szívlapáttal. Na, ŐK például az ún. sikerblogok remek írói, ketten együtt úgy 32 évesen

vavhab 2016.10.27. 23:20:29

Ismert koksz marka? Esetleg kevered a taplalekkiegeszitot a koksszal? ;)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.10.28. 08:06:23

@auer:
szeretem ha valaki jól megfogalmazott kritikát ír rólam, ez pont ilyen (Y)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.10.28. 08:07:11

@vavhab:
miért mi a különbség a kettő között? oO :D

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2016.10.28. 09:23:30

azért a burgeres blogot én nem hagynám ennyiben... :D

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.10.28. 09:28:33

@Jancsa Jani:
:DDD

a hamburgeres blogok egyetlen kiválóságaként könnyen beszélsz ;)

vavhab 2016.10.28. 16:18:08

@Szerda Úr: Feltetelezem ez most vicces kerdes volt. :o
süti beállítások módosítása