Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

a vegánokról higgadtan

2016. szeptember 26. - Szerda Úr

Manapság többször kerül szóba a vegánság, mint ahányszor azt a szerencsétlen update gyökeret támadja be valaki mert hülyeséget beszél, na kábé pont úgy hullik le a mindkettőről a szénhidrátcsökkentett morzsa, ahogy a racionális érvek.

Szögezzünk le valamit már a legelején. Nem vagyok a karnizmus szószólója, nem akarom ráerőltetni senkire azt, hogy lassan véreztesse ki a disznót mikor vágják, mert úgy finomabb a húsa, sőt azt sem mondom, hogy verje a kutyáját mielőtt kisüti, mert az adrenalin fellazítja a rostokat. Viszont, mondom néktek, hogy kurvára le kéne már szállni erről az egyre terebélyesedő vegánvonatról, mert amíg ezt emberek életmódként fogják fel, addig nincs baj, ám amikor a vegánság életük legfontosabb tényezőjévé válik, és semmi másért nem élnek csak, hogy vegánok lehessenek, s minden embert megváltsanak, az egyre inkább hasonlít egy szektára. Pedig azt már jó korán megtanították minden értelmes embernek, hogy a jehova tanúit, a hitgyülisekkel együtt el kell zavarni a picsába. 

Már jómultkorában felkúrtam magam, ugyanis budapest egyik legmenőbb hambisa, akit a húsfaló tömeg konkrétan egy büfékocsiból emelt át, egy minden szempontból tökéletes, elegáns helyre, most azon gondolkodik, hogy hogyan tehetné a Magic Burgert pár éven belül, teljesen vegánná. Nyilván ők a tulajdonosok, azt csinálnak amit szeretnének, de nekem ez egy olyan érvágás amit nehéz megemésztenem. 

unnamed.jpg

Van egy ismerős csajszi, pár évvel ezelőtt még együtt mentettem vele a kutyákat, az egyik ismert, ám szebb napokat is megélt állatmentő egyesületnél. Akkoriban konkrétan kétpofára zabálta a mekit, olyan szinten, hogy egy termetesebb férfi is elismerően bólintott volna az adagot látva. Két éve egyik napról a másikra vegán lett, de az a harcos fajta, aki belemászik az életteredbe és konkrétan leköpi a bőrkabátodat, miközben arról próbál meggyőzni, hogy az ember alapvetően növényevő és már mutatja is a fogazatról a rosszul összerakott áltudományos ismertetőjét. A baj alapvetően ezzel az, hogy nem a saját életmódja megváltoztatása miatt, kényszert érez arra, hogy konkrétan az egész bolygót megmentse, minden dögevőt pedig kigyógyítson ebből a félelmetes kórságból, s nem rest ezt agresszívan csinálni. Pökhendi stílusban ócsárolják az általuk dögevőnek titulált többi embert, s önnön magasztosságukat folyamatosan az orrod elé túrva mondják, hogy amit csinálsz az gyilkosság. Próbálnak az emberi lélek befogadóbb, érzelmes részére hatni, s nem ritkán sikerül is nekik.

De hogyan lesz valakiből mostanság vegán?

Azért eleve a vegetarianizmus nem újkeletű dolog, már a 10-15 évvel ezelőtt is volt annyi belőlük, hogy iparágat lehetett rájuk építeni. Sosem felejtem el egyik spanom régi barátnőjét, aki képes volt a grillezésekre is kaját hozni, mert ő nem hajlandó abból a zöldségből enni, ami ugyanazon a tárcsán sült, amin a tarja. Ám míg ez az idegesítő embertípus viszonylag elszigetelt volt, legalábbis nem akarta megváltani a körülötte élőket, addig az új vegán vonulat már ténylegesen a beszervezésre épít. Hála a facebooknak, lehet szórni a propagandát és rendkívül durva, megható videókat posztolni arról, hogy hogyan kínoznak állatokat, hogyan vágnak marhát és milyen körülmények vannak egy csirketelepen. Ez az ugródeszka, aztán ha megvan a személyes kapcsolódási pont is, akkor a kevésbé határozott, valahová tartozni akaró embereket gond nélkül maguk mellett tudják, viszonylag rövid idő alatt. Persze vannak ténylegesen olyan zárkózottabb arcok, akik valami isteni szikra folytán, maguk kezdenek utánajárni ezeknek a dolgoknak, úgy gondolják, hogy ha az emberiséget nem is váltják meg, önmaguknak és közvetlen környezetüknek tudnak még jót tenni, leállnak az állati származékok táplálék és ruhának való felhasználásával, később a kozmetikumokat is csak az alapján válogatják meg, ami nem állatokon tesztelt. Amennyiben elég határozottak és amúgy kellemes társaságot képviselnek, úgy belőlük lesznek a vezéregyéniségek, nem ritkán több civil megmozdulás van mögöttük mint a Bike Maffia és hasonló amúgy kiváló szerveződések. 

Az állatmentés is remek táptalaj, hiszen aki odamegy önkéntesnek, az ugye eleve szimpatizál az állatokkal, benne van egy olyan hajtóerő, hogy segítsen azokon. Innen már tényleg egy lépés az, hogy a fentebb taglalt vezéregyéniségek, szép fokozatosan ráébresszék arra, hogy ha segíteni akar az állatokon, akkor talán ne egye meg őket, hiszen miben más egy kutya meg egy csirke? Azon felül, hogy a kutya odahozza neked az eldobott botot. Sőt az elvetemültebbje, még a kutyáit is képes vegánul etetni. 

Rémlik egy érdekes bejegyzés Anthony Bourdain kultikus könyvéből, amikor egy béna szakácsot kirúgnak a jó nevű francia étteremből és amaz bepereli a céget, ételmérgezés miatt. A francia köjál komolyan vette az ügyet megvizsgáltak minden tényezőt és arra jutottak, hogy a kirúgott szakács a vegán életmódja miatt kevésbé toleráns bizonyos baktériumokra, mint a húsevő társai. A bíróság pedig, tekintettel arra, hogy a vegán életmód az egyén személyes döntése, s mivel rajta kívül senki nem betegedett meg, így az ügy el lett meszelve. Valamennyi vegán ismerősöm külseje sokat romlott a vegaság kezdete óta, roncsolt körmök, töredezett haj, sápadt bőr, májfoltok megjelenése stb. Persze az én ismerettségi köröm nyilván nem reprezentatív statisztika, de azért találgatásra adhat okot. 

Hogy mi lesz ebből? Semmi, a legtöbbjük pár év múlva ugyanúgy visszaszokik a húsra, a vezéregyéniségek pedig majd új embereket fűznek be, akik majd eljárnak a vegán rendezvényeikre meg éttermeikbe. Gandalf azt mondaná, hogy fussatok bolondok, én ennyire kemény nem lennék, én csak a Magic Burgert sajnálom.

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr1611743677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

James Miller 2016.09.26. 15:54:10

Idézet a linkelt cikkből:

"Péter: Egy idő után az tisztává vált, hogy a Magic Burgert átalakítjuk. Azt még nem tudtuk akkor, hogyan vezetjük rá a vendégeinket, hogy mennyire rohadt jó lesz nekik, ha vegán hamburgereket esznek, de a végső célunk ez."

Remélem az illető csak ironizált, amikor ezek a szavak elhagyták a száját. Néztem a dátumot, nem április elejei tréfa, nyáron keltezett. Nagyon komoly gondok vannak a fejekben. Nem ismerem őket, de az az érzésem, abban a hitben élnek, hogy budapesti hamburger = magic burger. Pedig nem, akad bőven trónkövetelő. Miért lenne nekem "rohadt" jó, ha vegán hamburgert ennék? Abból azért hosszú távon sosem sült ki semmi jó, ha az egyik ember a másikra rá akarta erőltetni az akaratát. Abban biztos vagyok, hogy ezzel a lépéssel be fognak húzni egy újabb adag klientúrát, de x új vendég félek hogy 2x régi elvesztésével já majd. Az x új vendég pedig ahogyan Szerda úr is írja, rövid ideig marad vegán vagy vega, vagy ama. De hát sikerüljön nekik, az biztos hogy ezek mellett többet nem térünk be, már csak a stílus miatt sem, pedig eddig közel harminc rugót hagytunk ott.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.09.26. 16:07:22

@James Miller:
Én tudtam, hogy a Lilla vegán, még a büfékocsis időkből, de ezt én sem tudtam, hogy ez a tervük. Márpedig elég elszánt arcok, tisztelem őket azért amit csináltak, de én ezért bojkottákom a Magic Burgert. Ahogy te is írtad, trónkövetelő van bőven. És a srácokkal mi is bőven hagytunk ott lóvét.

James Miller 2016.09.26. 16:22:59

@Szerda Úr:

Nekem a büfékocsis történet nincsen meg, de tisztelet illeti meg őket, hogy onnan ide fel tudtak kapaszkodni. Ami viszont nekem nem áll össze egyetlen egy vegán/vega - mert azt hiszem nem ugyan az a kettő - illető esetén sem, az - a szintén említett - önmaguk vélt felemelése és onnan a többi ember lenézése, okítása. Pár éve csak e cigarettát szívok, de sosem jutott volna eszembe, hogy a hagyományost szívókat elkezdjem szapulni. Sarkítva, de a húsevő / nem húsevő téma is hasonló.

Azzal semmi bajom, hogy váltanak és kiszolgálnak egy új réteget. Helyes és jól teszik, ha van igény rá és ugyan olyan szakértelemmel adják az új burgereket, mint a régieket. De az, hogy ennyire sarkosan fogalmaznak és magukra öltik a jóságos ámbár kicsit paraszt és lenéző tanár szerepét, az nem gyere be. Veszélyes dolog felülni egy trendre és ezért a biztos alapokat elhagyni. Érdekel milyen indokkal váltanak vissza. Mert vagy az lesz, vagy eladják az egészet és kiköltöznek kézműves lekvárt, kézműves teát, kézműves kecskesajtot gyártani... ; )

☉ ☾ 2016.09.27. 15:35:48

Komoly allergén reakciót váltott ki a szerzőben a húsmentes étkezés. Sajnálom.

Józsi, a migráns köcsög 2016.09.27. 16:12:17

ugye vannak itt komoly kérdések, például miért nem esznek mézet? és például a boldog, tanyasi, szabadon futkosó, kakast sose látott csirkeállat tojását miért nem eszik meg?

karmatípus 2016.09.27. 16:32:36

150 years ago, they would have thought you were absurd if you advocated for the end of slavery. 100 years ago, they would have laughed at you for suggesting that women should have the right to vote. 50 years ago, they would object to the idea of African Americans receiving equal rights under the law. 25 years ago they would have called you a pervert if you advocated for gay rights. They laugh at us now for suggesting that animal slavery be ended. Some day they won't be laughing.

Gary Smith

Terézágyú 2016.09.27. 16:45:18

@karmatípus:

Hamarosan küzdeni fognak egyesek a növényi jogokért is, és akkor majd a vegánokat is kinevetik - vagy elítélik.

És a végén majd a fényevők győznek a vegánokon is :)

élhetetlen 2016.09.27. 16:48:06

Az egész vega, vegán műsorral csak egy bajom van. A tökéletes álszentség. (Vagy ostobaság). Ők nem ölnek, nem esznek dögöt. Dehogynem, csak nem ismerik el. Egy fa él száz vagy többszáz évig. Ezt gondolom egy vega sem kérdőjelezi meg. Elég az, hogy semmit ne együnk meg, ami hangot ad, és vérzik, ha megölik? De a növények is élnek, életciklusuk van. Mit érez a sárgarépa, ami még nem teljesítette küldetését, azaz nem magzott fel, mikor kitépik a földből? Ja, ha nem sikít hangosan, akkor rendben? Pedig a sárgarépa nem is hirtelen pusztul el, hanem napokig haldoklik egy bolti pulton, mielőtt felszeletelik. Nem piros a testnedve? Ez mire jogosít fel? Végig kéne ezt gondolniuk, és, ha nem akarnak ölni, akkor ne egynek semmit. Miért csak az ölés látványosabb formáját ítélik el? Még nem láttam olyan vegát, aki nem használ papírt, pedig azért fákat ölnek meg. Buta, álszent banda. Tudomásul kéne venni, hogy abból élünk, hogy megesszük a környezetünket. Addig rendben van, hogy aki nem szereti a húst, az ne egye, de a mellé legyártott elmélet nagyon hazug.

2016.09.27. 16:49:28

A vegán étrend pont olyan vallási étrend, mint a zsidó kóser, iszlámista halal, vagy a hindú vega étrend. Józan, tudományos érvek egyik mellett se szólnak. Egyszerűen meggyődésből, vakhitből, bigottságból követik őket elvakult emberek. És persze mindenki mást lenéznek, aki nem az ő vallási étrendjüket és vallási téveszméjüket követi. A vegánok is ilyenek.

2016.09.27. 16:52:54

@élhetetlen: a fűnyírás utáni kellemes fűszag valójában a fű kémiai halálsikolya, segélykiáltása. Ugyanez a salátára, káposztára is igaz. A vegánoknak van egy fajelmélethez hasonló hierarchiájuk és az Untermensch-nek tekintett növényeket szarba se veszik. Teljes álszentség.

2016.09.27. 17:05:50

@karmatípus: ostoba faszság. A rabszolgaságot sokkal korábban megszüntették Európában, a britek gyarmatain, mint mondjuk az amerikai Délen. A nőknek a történelem során eltérő jogaik voltak, ma sem egyforma a helyzet mindenütt. Nekem semmi bajom azzal, hogyha valaki vegán vagy iszlámista vagy a zsidó vallás diétáját követi, de azt másokra ne erőltethesse rá. Egyelőre nem a vegán vallás, hanem az iszlámista ideológia halal étrendi követelményei terjednek szédítő sebességgel a világban. A vegánokat az iszlámisták fel fogják koncolni.

valamilyennev 2016.09.27. 17:12:04

Sok hozzászóló tapasztalat nélkül ír, ítél, elítél...

Én voltam 8 vagy 9 évig vega. Meggyőződésből, amikor még nem volt divat. 2-3 évig nem éreztem semmi gondot. Utána alvászavarok, fáradtság, fogromlás, hajhullás, stb. Sok évig kerestem, mi lehet az oka. Aztán egyszercsak megkívántam az egyik kollegám által evett szalonnát. Jólesett. Később megettem pár szelet szalámit. Nem értettem miért vagyok annyira energikus utána egy teljes hétig, és miért süllyedtem vissza utána az apátiába. Aztán leesett. Vettem fél kiló sertéscombot, megcsináltam pörköltnek, megettem a felét vacsorára. Azóta ébren vagyok, Én pont azt éreztem a húsevésre visszatéréskor, amit a vegák mondanak a vega kajálás kezdetére. Végtelen energia, könnyedség, egészség. 2 hónap alatt felszedtem 4 kiló színtiszta izmot, extra edzés nélkül (nem, kicsit sem híztam el). Ez sok-sok éve volt már, nem nézek vissza. Azóta minden nap eszem húst.

Aki ismerősöm vega/vegán, szép lassan épülnek le. Megtéríteni nem akarok, de szomorúan látom, hogy az esetem nem volt egyedi, a legtöbben megszívják a kísérletezést. Viszont olyan is van, akinek ez tényleg bejön.

MEDVE1978 2016.09.27. 17:32:04

Mint a legtöbb dologgal kapcsolatosan, itt káros a mértéktelenség, végletesség. Ha az emberre természeti lényként gondolunk, jelentősen eltér az egész szervezete a tisztán növényevőktől, legközelebbi rokonaink, a majmok is megesznek állatokat és növényeket egyaránt. Az ember nem véletlenül mindenevőként besorolt.
A táplálkozásban nagyon fontos a fehérjebevitel (állati fehérje is). Persze a másik véglet is rossz (pörkölt, kolbász minden nap fehérkenyérrel), mert az meg rákot okoz.
Számomra így a vegánok és vegetáriánusok is egyaránt eltévesztették az életükben az egyensúlyt (A borzasztó csak az, ha a gyerekére akar valaki ilyesmit rákényszeríteni, azt tiltanám), de ez az ő testük, az ő dolguk.

hidroponi 2016.09.27. 17:46:32

bloggerkam, egyoldalu vagy.
en meg azt utalom amikor vki megtudja hogy vega vagyok, akkor azonnal elkezdi a tudom ányos mantrahazugsagot a b12, a jajbetegleszel, csakavegyeseternd es a tobbi faszsagot.

"te sem vagy jobb, te sem vagy mas.."

zaturek 2016.09.27. 17:59:21

Volt egy interjú az Indexen Anne Hathaway-jel még az Interstellar bemutatója idején. Egy részlet abból, kommentár nélkül:

Tényleg fel kellett adnia a vegetarianizmust ezért a szerepért?

Nem kényszerítettek rá, nem volt a munkaköri leírásom része. De a forgatás kezdetén már két éve voltam vegán, de nem tudtam az űrruhában mindazt megcsinálni, amit a szerep diktált, egyszerűen nem éreztem jól magam közben. Úgy éreztem, deficites a működésem. Pedig amikor először vegán lettem, fantasztikusan éreztem magam. Úgyhogy úgy döntöttem, kipróbálom, milyen, ha visszatérek a korábbi étrendemhez, és jobban éreztem magam. Így aztán már nem vagyok vegán.

alabama 2016.09.27. 18:56:19

Egy óriási sztereotípia a cikk és jönnek is majd a vállveregető kommentek, hogy végre valaki megmondta a hülye vegánoknak.
A magic burgeres csajt teljesen megértem. Aki meggyőződésből vega/vegán, azt elég rosszul érinti ám, hogy sorra ölik az állatokat az ő biznisze miatt. Hogy ő abból csinál pénzt, hogy állatokat ölet, pedig ez minden elvével ellentétes. Butaság emiatt "szidni" valakit.
A lényeg, hogy nyugodtan egye mindeki amit gondol. Egy kis tolerancia jól esne a vegáknak. Senkit sem érdekel ki mit eszik ebédre, felesleges ilyen buta cikkeket írni a húsos-likeokért.

zoli_ 2016.09.27. 19:04:59

Mindenkitudja, hogy a gyíkok tehetnek mindenről. #mindmeghalunk

osze 2016.09.27. 19:34:27

Szerintem a vegán burger nagyjából a vegán disznótorossal egy kategória, vagyis nagyjából értelmetlen kísérlet.
Ha vega dolgokat nyomat, akkor ne burgerest, hanem zöldségboltot nyisson. (vagy indiai vega cuccokat főzzön)

2016.09.28. 04:35:13

@hidroponi: ha a vega azt jelenti, hogy nem vegán, hanem eszel tojást és/vagy tejtermékeket, akkor nincs gond, beviszed a kellő B12-t

A vegánok mind szednek legalább B12 táplálékkiegészítőket.

2016.09.28. 04:41:23

@alabama: "Aki meggyőződésből vega/vegán, azt elég rosszul érinti ám, hogy sorra ölik az állatokat az ő biznisze miatt."

Aki meggyőződésből vegán, az nem nyit hamburgerest. Aki pózból, divatból vegán, az nyithat. Egy hithű zsidó kóser vagy iszlámista halal hentes nem tart sertéskarajt. Ennyikeh!

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.28. 10:38:11

Nem az egyes csoportok különböznek egymástól, hanem az egyes emberek. Minden csoportosulásban - vegán vagy nem vegán - megtalálhatóak az erőszakos, agresszív egyedek éppúgy, mint "normális" tagok, hétköznapi emberek. Véleményem szerint ostoba, helytelen, sőt, kifejezetten veszélyes szokás bármely közösségre, népcsoportra címkét ragasztani, ez biztosítja ugyanis a táptalajt a gyűlölködés, gyűlöletpolitika számára.

zastava · http://balkanmaskepp.blog.hu/ 2016.09.28. 11:51:45

@valamilyennev: Ugyanezen mentem keresztül én is.
Évekkel ezelőtt vegetáriánus voltam, kb. 4-5 évig bírtam. De olyan szinten, hogy még a gombát meg a tojást is kizártam az étrendemből, csak a tejet, tejterméket voltam hajlandó enni abból, ami "állati" (meg még a mézet). Egy idő után súlyos fáradtság és levertség vett erőt rajtam, és idő kellett, hogy rájöjjek, ez bizony az étrend miatt van. Lépésről-lépésre álltam vissza a vegyes étkezésre és többé gondolni sem akarok a vegetáriánus vagy akár vegán életmódra. Százszor jobban érzem magam így.

Amikor vega voltam, én is ez a térítő idióta voltam, szóval nagyon ismerős a helyzet, amiről a poszt szól, belülről csináltam végig. Ilyenkor az emberek agyát megüli valami lila köd és semmilyen tudományosan alátámasztott érvet nem hajlandó elfogadni. A legtöbb ilyen "térítő" mögött van valami propaganda, neadjisten vallás/szekta vagy csoport, ami egyfelől tukmálja a féligazságokkal meg áltudományos állításokkal megtámasztott maszlagot, másfelől bemeséli az egyénnek, hogy "azok" gyilkosok/bűnösök/megtévedtek/agymosottak/élelmiszer és/vagy gyógyszeripar áldozatai/stb. De ők tudják, és majd ők megmentik az emberiséget.
És most kérek egy steaket félilg átsütve :)

Dörnröschen 2016.09.28. 16:01:32

Nincs olyan étrend a világon, ami mindenkinek megfelelő lenne. Valaki vegánul működik jól, úgy érzi jól magát, más pedig nem. Nem kell ezen vitatkozni, vagy cseszegetni egymást, nem vagyunk egyformák. Ennyi.

Hobbijogász 2016.09.28. 16:25:40

az álszentség, a képmutatás amúgy is az állatvédelem sajátossága, öribarik hullanak széjjel percek alatt három forint adomány miatt, tarhálók védenek be szaporítókat és viszont, aki a mi kutyánk kölyke annál nem baj az oltatlanság, chipezetlenség, szarkupacok és évek óta nem takarított lakás, aki milliókat gyűjt menhelyre, öregek otthonára, rehab központra aztán nem történik hónapokig-évekig semmi, azzal nincs baj, arra kell kollektíve rászállni aki tápért kuncsorog stb. stb.

VilMarci 2016.09.28. 16:29:13

Az igazi lelkiismereti vegánok csak olyan zöldséget/gyümölcsöt esznek, ami műtrágyával kezelt földön nőtt? Mert ugye húsipar nélkül nem igazán létezne biokertészet.

Krisztina Lauermann 2016.09.28. 16:36:08

@élhetetlen: Sajnállak,mert nagyon hiányzik az a jó pár biológia óra,nem gondolod?Tudod,amit kihagytál.Ja és még valami:szerinted egy tehén ugyanannyi növényt eszik meg ,mint egy ember?Tudod hány ember lakna jól abból a növény,víz és energia-mennyiségből,amiből 1kg húst állítanak elő?12!!Van még kérdés?Ja és sajnálom,ha te annyira buta vagy,hogy a gyümölcsfát kivágod,ha gyümölcsöt akarsz enni,a paradicsomot tövestűl eszed és a búzát is akkor aratnád le,amikor még él.A fű is annyira szenved,mikor nyírják,hogy szebb,erősebb lesz?Biztos mazohista,nem?

VilMarci 2016.09.28. 16:55:08

@Krisztina Lauermann: Ha már biológia, akkor ugye tudod, hogy a szarvasmarha összetett gyomra sokkal hatékonyabban emészti meg a növényi táplálékot, mint az emberé. Tehát a takarmány->marhahús->ember nem feltétlenül kevésbé hatékony, mint a növény->ember tápláléklánc. Az igazi kérdés tehát nem az, hogy a marhának mennyit kell enni 10dgk húsért, hanem hogy mennyi lucernát kellene megenni egy embernek ahhoz, hogy ugyanannyi tápanyagot vegyen magához, mint amit pl 10dgk marhahús tartalmaz?

élhetetlen 2016.09.28. 17:13:33

@Krisztina Lauermann: Nem megyek bele egy butasági versenybe veled, átengedem a győzelmet. „egy tehén ugyanannyi növényt eszik meg ,mint egy ember?”. Okos kérdés. Most akkor öljük meg az összes tehenet, hogy nekünk több fű, széna, kukarica szár jusson? Az erdőből írtsuk ki az őzeket, mert többet legelnek, mint te? „Ja és sajnálom,ha te annyira buta vagy,hogy a gyümölcsfát kivágod,ha gyümölcsöt akarsz enni,a paradicsomot tövestűl eszed…”. És is sajnálom, hogy nem tudsz öt-hat sort értelmezni. Egyébként a paradicsomnak is az lenne a természetes életútja, hogy túlérik, lepottyan, elrohad, a magja meg kikel, és ott az utód. Te leveszed, és megeszed, ugyanúgy beavatkozol a természet rendjébe, mint aki levág egy csirkét. És, ha már a biológiai tudásoddal úgy odavagy, azért megsúgom, hogy a paradicsom nem tarackoló, tehát hiába hagyod a gyökerét a földben, abból nem lesz új növény. Én egyébként a sárgarépáról beszéltem, amit kihúzol a földből. Vagy te csak levágsz egy szeletet a gyökeréből? Ne osztogasd az észt, nincsen felesleged.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.09.28. 17:25:13

@alabama:
én nem szídom őt, sőt nagyra tartom a munkájukat, de még ők is érzik, hogy vegánként azért para csinálni a magic bureszt, nemhiába akarják vegánná tenni. ez az ő döntésük, ő pénzük. attól még sajnálhatom azt a helyet ahol közel négy év alatt legalább 3-400 ezret otthagytam

NemVegan 2016.09.28. 18:44:41

@hidroponi: a B12 hiány idegrendszeri problémákat okoz. A helyesírásodból ítélve te is érintett vagy :D

NemVegan 2016.09.28. 18:49:15

@Krisztina Lauermann: pár helyen találkoztam már a te kommenteiddel, mindig ugyanezeket mondod. De az is lehet, hogy én tévedek, és más írta ezt, de akkor meg nincs saját gondolatotok? :D

NemVegan 2016.09.28. 18:50:03

@karmatípus: kár, hogy nincs saját gondolatod neked sem :D

Vincenzo6 2016.09.28. 22:38:02

Felőlem is bárki híhet szabadon ekkora primitív butaságokban, mint a vegán életmód, de hagyjon már békén vele! Ez nem a jövő, vagy az, ami majd száz év múlva alapértelmezett érték lesz, hanem a jelen kretén vallása, amit majd az idő jó esetben elkaszál, rosszabb esetben újabb ostoba világvallássá tesz. Az ember istent játszva cáfolja a természetet. Ilyen a vegánság is.

KalmanBlog 2016.09.29. 03:14:07

Mit csinál, ha éjjel véletlenül belélegez egy pókot, és a tüdeje megemészti? Átültet magába egy új tüdőt? Mégis kiből? Egy fából?

Adampapó 2016.09.29. 08:23:59

Azt nem értem ha valaki nem tudja elfogadni azt hogy valaki máshogy táplálkozik akkor ne tegye, de ennyi, tiplizzen és ne beszéljen hülyeségeket. A vegánság lényegét nem fogja megérteni az, aki életében az állatkertben látja csak a csirkét,disznót egészben. A tányéron csak ízeket és szagokat értenek meg azok akik nem vegánok.

Adampapó 2016.09.29. 08:28:05

Az pedig hogy állatokat fűvel hasonlítják össze biológiai szinten na az gáz... A fűnek van idegrendszere??? Küzd e az életéért és vív haláltusát ha vágsz belőle. A válasz nem,mert megújul. Az állatnak levágod a fejét nem fog újra kihajtani. Ezt remélem megértettétek...

Adampapó 2016.09.29. 08:30:19

Lehet erre is reagálni de előtte gondolkozzatok. Feleslegesen ne írjatok olyan témában amit nem akartok megérteni.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.09.29. 08:40:53

@Adampapó:
ez odavissza működik. amíg egyes vegánok téríteni akarnak, sőt kifejezetten ellenségesen viselkedni emberekkel, addig ez a dolog nem fog békében nyugodni

Adampapó 2016.09.29. 08:52:21

A cikk írója követte el az első hibát a vitában... mert eleve egy érdekes hangvételt ütött meg.

Adampapó 2016.09.29. 08:52:58

Komolyan...egy hamburgeren kiborulni... ez gáz. :D

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.09.29. 09:24:27

@Adampapó:
én vagyok a cikk írója, sok hibát vétek, de talán véleményt kifejteni csak szabad

élhetetlen 2016.09.29. 15:30:20

@Adampapó: Példát hozni elég sok mindenre lehet. Állatok vs. növények. „Az állatnak levágod a fejét nem fog újra kihajtani”, de ha egy gyík eldobja ijedtében a farkát, az egyszer kinő. Akkor a gyík nem állat? A másik, alapvetően élelmiszerekről beszéltünk. A fű kinő, de nem az a része, amit levágtunk, de nem eszünk túl sok füvet. A sárgarépa, amit kihúztál a földből, nem nő ki újra. Az hogy egy növénynek nincs idegrendszere, az igaz, de vannak más érzékelői, és reagálni tud a környezetében történtekre. Elfutni nem tud, de támadni, védekezni is tud. Csak mesélek. Egy terjedelmes csavart pálma (fűrész pálma) mellett fél méterem volt eljutni az ágyig. Rendszeresen összekarmolt. Aztán begurultam, mondtam neki, hogy vagy viselkedik, vagy kidobom. Ha viselkedik, elférünk. Nem karmolt meg többet. Nem vagyok hülye, tudom, hogy nem a szöveget értette, csak a hangulatot, hogy nagyon mérges vagyok a karmolás után, és a békülékenységet a végén. Ugyanezzel a növénnyel, egy ismerősöm TV-t szerelt mellette, szekrénysor rángatás, nem jön ki a kanóc, feszkó, közben a növény karmolja. Ő is hülyének nézett, mikor mondtam, hogy álljon le egy percre, és higgadtan mondja el a gaznak, hogy nem őt akarja bántani, de megtette. Nem volt több karcolás. Te meg higgyél amit akarsz, ez a világon nem sokat változtat. Mondom mindezt úgy, hogy növényt is, állatot is szoktam enni.

Adampapó 2016.09.29. 22:55:25

Hiszek önnek,beszél az növényekkel..., és a gyík növény az ön szemében az alapján amiért kinő újra a farkra... Bocsánat de ez vicc amit felhozott.

Adampapó 2016.09.29. 23:01:36

De jó tegyük fel a bolygón minden élőlény kommunikál egymással, csak nem halljuk vagy akarjuk meghallani. A kérdés az miért nem akarjuk meglátni hogyan kerül az asztalunkra azaz állat amit megeszünk.... Nem jobb lenne az a tudat hogy látjuk hogy nevelkedett,mivel etették, és hogyan vágták le? Hallottátok e az almát visítani haláltusát vívva miközben beleharaptatok.... :) Reméltem hogy nem... tiszta horror lenne.

Adampapó 2016.09.29. 23:06:37

Gondoljatok bele egy pillanatra, hogy milyen érzés egy gyümölcsös közepén állni,vagy akár egy gyümölcs szedésén részt venni... na és most gondoljátok azt hogy a vágóhídon vagytok, és állatokat kell levágnotok...
Erről szól a vegánság... tudatosodásról, együttérzésről.

Adampapó 2016.09.29. 23:20:50

Ez nem vallás... csupán egy életfelfogás. Ha vegán valaki ha nem ,telejsen mind1 mert vannak itt is, ott is elvetemültek. Nem szabad általánosítani...ez hiba.

hidroponi 2016.09.30. 10:15:05

@NemVegan: papirom van rola hogy nincs igazad.. :DDD

hidroponi 2016.09.30. 10:16:54

@VilMarci: komposztrol meg nem is hallottal, ugye?

VilMarci 2016.09.30. 15:24:17

@hidroponi: S ki termesztene növényt csak azért, hogy utána komposzt legyen belőle?

élhetetlen 2016.09.30. 15:37:55

@Adampapó: Bocs, nem címzett meg, és csak most vettem észre, hogy válaszolt. Először is, Ön jött azzal, hogy az állat nem hajt ki újra, csak a növény. Ezért kérdeztem (nem mondtam, kérdeztem), hogy akkor a gyík nem állat az ön logikája szerint? És ehhez fűztem hozzá, hogy a kihúzott sárgarépa sem nő ki újra. Arra kívántam rávilágítani, hogy az érvelése nem teljesen logikus, de ezt nem sikerült megértenie, ezért lecikizett.
Csatolok egy linket, jó hosszú, nem hiszem, hogy elolvassa, ezért idézem az egyetlen hozzászólást a végéről.
„Elképesztő. Fentiek fényében azt a népi tapasztalatot is másként látom, mely a lassan, vagy nem termőre forduló gyümölcsfa esetében alkalmaztak eleink. Balta élével gyengéden megütögették a fa törzsét, azzal a kísérő szöveggel, hogy ha nem teremsz, jövőre kiváglak.”.

Adampapó 2016.09.30. 21:51:32

@élhetetlen: Ne már... ezt komolyan tovább akarod vinni???

Adampapó 2016.09.30. 21:54:33

Megértettem...egyébként... de azért kapta a cikizést mert nem bírja megérteni hogy egy növény nem mérhető össze egy érző állat lelkével.

Adampapó 2016.09.30. 22:11:24

Értse meg hogy van akinek mind1 mi van a tányéron és van aki megválogatja! Fogadja el és kész...pont. Nem tudja megváltoztatni azt amit más máshogy gondol. Vigye a gyíkját a vadonba, a növényeket pedig ijesztgesse ha ön szerint ez a vegánságot kibillenti valaki fejében. Sajnálom hogy ilyen hangvételben írom, tényleg elnézést de nem érti mennyivel több dologról szól ez az életfelfogás. Leragad azon hogy a fa lehet hogy gondolkodik és érez, de azt már nem akarja meglátni hogy a vágóhíd nem ijesztgetésről szól hanem kivégzésről. ismerje meg a másik oldalt ne csak a sajátját lássa. Én megtettem olvastam arról amiről beszél. Olvasson ön is,vagy nézze meg a a youtube-on: a legjobb beszéd amit valaha hallottál című videót. Köszönöm.

élhetetlen 2016.09.30. 22:20:02

@Adampapó: Dehogy. Csak ismeretterjesztésnek szántam. Felőlem azt gondolsz, amit akarsz, kivéve, ha nem vagy képes értelmezni pár mondatot, és ezért engem cikizel le. Csak ezért válaszoltam az előző mondataidra. Jó éjszakát!

Adampapó 2016.09.30. 22:22:43

Tanítás-tanulás van! ;)

Adampapó 2016.09.30. 22:30:17

Ez pont jó a popcornhoz...

Adampapó 2016.10.01. 08:41:38

kinek a pap kinek a papné

Adampapó 2016.10.01. 09:24:03

@Szerda Úr: Én erre sem fogom verni... Maradok a csajomnál az ő keze aranyat ér! ;) Javaslom ön is találjon egy megfelelő barátnőt inkább, mert ez beteg amire izgul.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.10.03. 09:27:01

@Adampapó:
csajjal? pfuj, te beteg paraszt, állat. nem szárad le a faszod? az ilyen abberált állatok miatt tart ott az ország ahol.... :(

Adampapó 2016.10.04. 08:07:35

@Szerda Úr: Jó sok időbe telt reagálnia... ,de hozta a formáját. Ön az újságírók gyöngye! Ekkora tahót mint ön nem látott a világ.

NewInsights 2017.07.27. 10:24:06

Sok év után beszéltem egy hölgy ismerősömmel, örültünk az egymásratalálásnak, egészen vidám és könnyed mederben folyt a diskurzus, míg meg nem említette, hogy ő vegán. Fura volt, nem tudtam mire vélni a hirtelen hangulatváltozást, majd amikor közölte, hogy "ők tényleg szeretik az állatokat", na akkor köszöntem el kurva gyorsan. Azóta se beszéltünk - szerencsére.
Mindig megdöbbenek, hogy tényleg vannak ilyenek, akik ezt a sok szart beveszik, hogy az ember növényevő alapvetően, meg ilyenek. Ezek után nem csodálom, hogy a legelvetemültebb kormányoknak is vannak elvakult követői...
süti beállítások módosítása