Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

fesztiválszezon - ételek

2015. augusztus 10. - Szerda Úr

Eddigiekben amikor a fesztiválokat érintettem írásaimban, főleg a piákról szólt a fáma. Sok helyen voltam a nyáron, mindenhol jól be is piáltam kajáltam, így egész kis pofás összefoglalót tolok a fesztiválétkeztetésről.

timthumb.jpg

 

Mondanom sem kell, hogy az amerikai hotdog, kiskocsiból szinte minden fesztiválon alapkellék, ezeket a viszonylag kis méretű kifliket, pirított hagymával és egy darab virslivel, 500 Forinttól 1000-ig lehet beszerezni. Egy darabtól nem fogsz jóllakni, de két darab ideig óráig feledteti az egész napos ivászattól összeszűkült gyomrodban lévő tápanyaghiányt. 

A fesztiválok második alapvető élelmiszere, minden street food alfája és omegája, a hamburger. Bár fesztiválokon és azokon belül is rengeteg félével találkozhatunk, az alap hamburger szinte mindenhol ugyanaz, a retro buciban adott, mirelit húspogácsával dolgozó, fonnyadt jégsalátát, rosszabb esetben csalamádés körítéssel érkező szendvics. Ezek megközelítőleg 800-tól 1500 forintig vásárolhatóak meg és mint minden valamire való hambisnál, itt sem kapsz elég szalvétát, így garantált a gitárburgerezés. Vannak viszont, általában helyi jó street foodosok, akik minőségi alapanyagból képesek nagy tételben hamburgert csinálni. Náluk láthatunk, vastag, egyenetlen húspogácsákat, amik garanciát adhatnak arra, hogy a húst, nemrég szorgos kezek, lehetőleg gumikesztyűben gyúrták nemrég. Itt már találkozhatunk olyan extrákkal mint cheddar sajt, pirított bacon és extrább szószokkal is. Ezen hambikat én feltétlen ajánlom, bár méretileg nem nagyobbak mint egy átlagos bigmac, ám ez senkit ne tévesszen meg, van benne anyag rendesen és akár egy ilyen felérhet egy teljes értékű vacsorával. 1800 Forinttól a belerakott extrákkal változhat az ár, általánosságban 3000 forintig. 

Gyros-kebab tengely számomra mindig elég egysíkú volt, az a tény, hogy három órája a nyárs alján párolódó és aszalódó nyesedékekből kapom a pitába tekert, vagy hasábra szórt kajámat, sosem zavart, még nem lett bajom, pedig annó még a józsefvárosin is ettem egyet, pedig köztudott, hogy azt a városi galambokból csinálták, ám a cifrafosás, hányás kombóval elkerült. Mindenesetre nem szívesen eszek fesztiválon ilyeneket, mert magamból kiindulva a részeg flótásnak kurvára csak mutatóba adnék húst, a fent említett két étellel ellentétben itt pedig elég nagy a valószínűsége, hogy trükköznek az alapanyagokkal. Plusz a tejfölös szósz, szerintem valahogy nincs partiban a fesztiválérzettel, de ha ti szeretitek, akkor ne fogjátok vissza magatokat, 800-1500 forintig bárhol kaptok egy gyrost pitában. 

A saslik minden vendéglátóegység kedvence, egy darab hurkapálcára felszúrsz három darab beazonosíthatatlan eredetű húskockát, dobsz rá két fej hagymát, egy kis padlizsánt meg valamit amit találsz a fagyasztó alján, aztán mehet is a parasztnak, ezeröté', azok meg örülnek, hogy nem klasszik hamburger-gyrost esznek. A barmok. 

Zsíroskenyér[pont]. Nos ez az ami engem mélységesen felbasz. Persze valahol érthető a dolog, fogni egy nagy karéj kenyeret, megkenni közepesen jó minőségű zsírral, rászórni egy kevés lilahagymát vagy csemegeubit és már mehet is 600 forintért. Érted egy darab kenyér, megkenve zsírral. Hatszáz. Meghitt kocsmákban ingyen adják a pulton, de persze a fancy ide is elért, valami kommunikációszakos rájöhetett, hogy ha a roséfröccsből sikerült trendet csinálni, akkor pont a legősmagyarabb ételből ne lehetne, így született meg a gurmézsíroskenyér is, amit minden fesztiválon megtalálhatsz. Amúgy a hőbörgőknek mondom, hogy azért kerül ennyibe mert ha olcsóbban adnák, akkor mindenki azt venné és a többi büfés rágyújtaná a standot szegény kiscsajra a gecibe. Plusz mivel ti parasztok ennyiért is megveszitek, csodálkozom, hogy nem lett még drágább. Amúgy kurvára finom a zsíroskenyér, tök meg is kívántam most. 

A Lángos a másik ősmagyar ételünk, korabeli krónikák vélik jegyezni, hogy a honfoglaló magyarok valójában nem a húst, hanem a megkeményedett kelttésztát puhították a nyeregalatt, hogy aztán a fokhagymás lehelettől megbolondított nyílvesszőktől rettegjen fél Európa. Persze akkoriban még nem reszelt trappistával tolták, hanem morzsolt kecskesajttal, de hát a konyhaművészet folyamatosan fejlődik, így lett az, hogy a fesztiválokon 600-tól 1200 Forintig kaphatunk egy zsírpapírra tett, olajban áztatott sajtostejfölöst. Fesztiválon a fokhagymát érdemes okosan kihagyni, mert előbb vesszük le a lábáról a kiszemeltet, minthogy beérnénk a sátorba. Amúgy van egy tök vicces sztorim erről, három hete EFOTT-on a frissen felszedett kis ribanccal betértünk kajálni, lángost ettünk és mikor a pultosgádzsi megkérdezte, hogy fokhagymát gondolom nemkértek, a csaj csak rámnézett, hogy fogunk ma még smárolni, vagy elég ha leszoplak? A pultoscsaj úgy nézett, hogy ha bemászok mellé lőni egy szelfit, azt se vette volna észre lemerevedésében. Így történt, hogy mindketten brutál fokhagymás lángost ettünk, de szerencsére a rágó+pálinka némileg javított az összhatáson.

Gyümölcsök a legnagyobb lehúzások a fesztiválokon. Tavaly szigeten kurvára megkívántam a dinnyét, hallod 500 forint volt egy kétujjnyi cikkely, ami konkrétan nem volt több mint 20-30 dkg, stúl-stúl-stúl héjastúl. Azért a dinnyeszezon közepén amikor már 100 forint per kilóért lehet dinnyét venni, ez nem kicsit pofátlanság szerintem. De egy darab banán is egy euro volt, meg egy alma is. Hát eszem faszom megáll. Hatalmas szerencse, hogy a beengedő szekuritisek a gyümölcsöket nem veszik el, szóval ha valaki csak ezeket eszi, akkor fel tud készülni.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül, a pizzaszelet mellett sem, ami konkrétan eddig csak csalódás volt számomra. Vágjátok a tesco-ban voltak ezek a szeletpizzázók, amik a megmaradt, meg kiszakadt lisztből és lejárós szalámiból meg sonkából készültek. Na körülbelül ilyen kategória a fesztiválos pizzaszelet, nyúlós, ragadós de egyszerre kemény tészta, ami önmagában egy gasztonómiai paradoxon, de mindezt 700 forint körül kínálni, az már tényleg mindennek a teteje. A fent felsorolt ételek közül eddig leginkább az árakkal nem vagyok kibékülve, de ilyen pizzát tényleg csak az egyen akinek már olyanmindegy, de előbb ajánlanék egy kirántott viledát is. 

A világkonyhák azok amik a legjobbak ízben, ám itt mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, ha ínyencek vagytok és van lóvé rendesen, akkor pl szigeten semmiképp ne hagyjátok ki, autentikus indiai és egyéb egzotikus ételeket ehettek, tapasztalatom szerint kitelepüléshez képest prémium minőségben. 

ui.: bár az ozorának vége, a völgyburger 1200-ért valami eszméletlen jó volt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr117695546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Verucska 2015.08.10. 18:43:06

"fogunk ma még smárolni, vagy elég ha leszoplak? " ZSENIÁÁÁLIS D:D:D:DDDDDD nem tudom, lehet, hogy azért mert bebasztam de ez tetszik a cikkből a legjobban !! zseniáális :D:D:DDDD

Mr.Verucska 2015.08.10. 18:48:31

a zsíroskenyér a legkirályabb! volt, hogy csakúúúgy magunknak vittünk be cuccot hozzá (nem sziget vagy ilyesmi nagyobb fesztivál) és csináltuk és adtunk is el belőle és immmádja minden paraszt stul stul stul hagymástul, sok sok hagymával aztán egy jó fröcsi felböffenti és teljes a boldogság! :D

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2015.08.10. 20:18:41

@Mr.Verucska:
a legjobb sztorikat mindig az élet írja.. :D (és amúgy nem szopott le... :( )

Mr.Verucska 2015.08.10. 20:54:32

Őszintén sajnálom =(

aegithalos 2015.08.12. 13:55:50

Es a volgysalata is. :)

szebeee 2015.08.12. 20:18:46

Alternatív megoldásnak alkalmazható, ha napközben kimész, és keresel egy helyi Gyulát? :D

Ez a mirelithúsos patkányburger amúgy valami undorító. Sajnos a strandokon lévő büfék 100%-a is ezekkel dolgozik, fesztivál-közeli árakkal. Múltkor gárdonyban sikerült 750ft!!!-ért enni egy ilyen szart. Jól rábasztam.
Jó, nyilván nem számítok 20dekás gurméburgerre egy strandon/fesztiválon, de az, hogy hús annyi van benne, mint kannásban szőlő, az ziher.
süti beállítások módosítása