Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

EFOTT - avagy fesztivál a szőrőstalpú hippi egyetemistáknak

2015. július 20. - Szerda Úr

Nem vagyok egy nagy fesztiválarc bevallom. Minden évben elmegyek az adott nyár legjobban hype-olt fesztiváljaira de, hogy két napnál többet maradjak ott, az nekem túlzás. Gondoltam majd most az EFOTT-on jól odabaszok. Tévedtem. 

Eleve egy fesztivál nem olcsó buli, hiába az volt a korai fesztiválszervezés alapkoncepciója, hogy olcsó legyen és a csóró, szakadt BTK-sok tudjanak kispálra tolni egy töröttszárnyú madár, orsóban repül táncot, de ami mára lett belőle, az a BalatonSound kínos feszengős, VIP utánzata lett. Én a négy napra, a százötvenezerrel készültem, tudom, hogy jóval olcsóbban is ki lehet hozni, de számoljunk kicsit utána;

Helyszínen vettem bérletet; 21.000 Forint
Minden nap szerettem volna legalább egy tartalmas meleg ételt és 3-4 kisebb streed food jellegű kaját enni; 20.000 Forint
Dohányzom, alapjáraton egy dobozzal szívok naponta, de ivás közben ez meg is duplázódik, így napi két dobozzal kalkuláltam, biztonság kedvéért vettem egy csíkkal; 10.100 Forint

Lényegében csak az, hogy az ottani napi minimumot alkoholizálás nélkül ki tudjam fizetni, kicsit több mint 50.000 Forintban került. De lássuk az többit.

Rutintalan fesztiválozó vagyok, már ami a kempingezést illeti, nem gondoltam arra, hogy WC papírra lesz szükségem, aláírom ez az én hibám, ám az, hogy ivóvizet, az egész fesztivál területén nem lehetett találni, az mindennek a teteje volt. Zuhanyozni nem lehetett, ugyanis a közel india népességű sátortáborra odabasztak 4 darab zuhanyzót. A WC-k katasztrófák, Toi-toi volt mindenhol, pedig a magyar fesztiválkultúra nagyon dicséretes pontja, hogy már a kisebb fesztiválokon is konténerben lehet angol wc-n trónolni, kulturált környezetben. Lapozzunk. 

Ha túllépsz azon a tényen, hogy zuhanyozni, szarni nem tudsz, akkor legalább bemehetsz a velencei tóba, ami még az átkosi balatonhoz képest is ótvar volt, nulla takarítás, nulla komfortérzet, tiszta woodtstock, annyi különbséggel, hogy a csajok nem szőrösek. 

Mindenki valaki. Ezt már az indexnél a BalatonSoundos cikkben tökéletesen kivesézték, de ez tényleg lassan minden fesztiválra igaz. A csajok, ugyanaz az 5 archetípus klónjai, a férfiak pedig három példányból lettek sokszorosítva. Mindenki feszeng, mindenki valaki, de igazából senki. Az egyik félórás toi-toi-os sorbanállás során, egy sráccal találkoztam, aki egyik kezével a bránert markolta, hogy be ne hugyozzon, a másikkal pedig egy félliteres fesztiválkorsót és egy szál cigit váltogatott a szájában. Mikor a következőt vette elő, nem tudott rágyújtani, segítettem, adtam tüzet, erre a srác totál lelazulva mondta, h végre valaki segítőkész ember, aki nem csak azon röhög, hogy a másik bénázik, hanem ilyen apróságokkal is a másik kedvére tesz. A sorban még beszélgettünk egy keveset, de komolyan rajta kívül csak elvétve találkoztam barátkozós emberekkel. Volt egy csaj csütörtök este, egy kis finom 18-as hamvas punci, majd széthányta a belét az egyik kordon mellett. Két perc alatt legalább 200-an mentek el mellette. Az aznapi összekukázott ribanccal, odamentem hozzá, hogy segítsünk, a csaj teljesen el volt ájulva attól, hogy valaki egyáltalán foglalkozik vele, mert körülbelül fél órája bolyong, nem találja a barátait az egyik srác aki az elején segített, pedig víz helyett pálinkát adott neki és mikor a csaj jelezte, hogy nem fogja leszopni a farkát, csak úgy otthagyta. Adtunk neki zsepit, vizet, rágót, felhívtuk a barátait és megvártuk míg érte jönnek. A bátyja jött érte, de körülbelül úgy, mintha ő tenne szívességet nekünk és még nekem is akart jönni, hogy mit csináltam a húgával. Ennyit erről. Összességében, suttyó paraszt mindenki.

Vendéglátás. A fesztiválok jellegüknél fogva nem képesek a klasszikus éttermi színvonalat biztosítani, így felesleges meglepődni azon, hogy a kérek, köszönöm, egészségedre szavak nem szerepelnek az egy hétre állított bódék alatt. A sört rengeteg helyen úgy mérték, hogy már a látszatra se adtak, hogy csíkon felül legyen, az emberek örültek ha megkapták amit kértek, a 30 perces sorbanállások így is adottak voltak. Pálinka, yäger vagy egyéb rövidek, köszönőviszonyban sem voltak a 4 cl-el, de legalább drága és meleg volt. Ami viszont már teljesen kiverte a biztosítékot az a lehúzás volt. Én nagyon okosan, kerülöm a fesztiválkártyás faszságokat, direkt paypass-es mastercardom van, nincs kedvem töltögetni, kártyadíjat fizetni, azon bosszankodni, hogy visszaszerezzem a rajt maradt zsetont, satöbbi. Tibi atya, rosé fröccs, tényleg tök jó minden, már a sokadik vödrömet kérem, néztem is eddig mindig a terminált, egyszer nem kellett, 1300 helyett 13.000 ment le. Ezt is csak a papírból tudom, amit már a sorból kievickélve tapiztam meg. Visszamenni, újra sorbaállni, magyarázkodni, majd megkapni, hogy nem emlékszik arra, hogy mit adott, így nincs reklamáció, szóval beszoptam. Eleve úgy számoltam, hogy napi szinten 15.000 Forint el fog menni ivásra, amit az ottani árszínvonal alapján, egyáltalán nem horrorisztikus, tekintettel pedig arra, hogy ivóvizet nem lehetett találni (állítólag egy darab ivóvízpont volt az egész fesztivál területén) még többe került, hiszen az ásványvízért is komoly összegeket kellett kiperkálni. 

Az egész fesztiválon terjengő fűszag, a Mad Max-et megszégyenítő homok és porvihar, az izzadt, feszült és bunkó emberek tömege egyértelműen nem a fesztiválszervezők hibája. Az viszont annál inkább, hogy építettek egy kibaszott labirintust (amelyből józanul is Thészeuszi magasságok kellettek a kijutáshoz), hogy a hetekkel ezelőtt beharangozott hatalmas hőség tekintetére nem baszták tele párakapuval és ingyenes vízosztó helyekkel a fesztivált, már annál inkább. 

Az pedig külön vicc, hogy a házirendben leírtakkal ellentétben vasárnap 7:30-kor az összes borsodi paraszt, kilencvenes években megrekedt biztonsági őr, akinek az agya helyén egy scitec doboz van, kirugdalt mindenkit a kempingből, hogy lehet takarodni, mert rádgyújtom a sátrat, vitt mindent. Mellettem egy lájtosan aznapos kislány megpróbált ellenállni, hogy 10ig kell elhagyni a fesztivál területét, olyan maflást kapott, hogy csodálkozom, hogy még nincs tele a sztorival a média, de hát ugye az egyetemisták jók a balhék eltussolásában. Ezt a fesztivált három alapvető dologgal, remekül meg lehetett volna csinálni;
-Ésszerű logisztika és kialakítás
-Több ivóvízpont
-Barátságos személyzet

Ehelyett, az a fesztivál ami éveken át a nagybetűs Magyar értelmiségi fiatalság legjobb szórakozási lehetősége volt, most nem más mint egy olcsó, BalatonSound utánzat, némi alteros beütéssel és nyirádi öntödediszkós, állott fingszagú, poros puszta, a helyi menőcsávók izmozásának a kíséretében. Kár érte. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr87640982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albu 2015.07.22. 15:30:39

Nekem nem pont így és nem pont emiatt, de fos volt. főleg, hogy még szarabbul volt elrendezve és lebonyolítva, mint tavaly. Aki nem hiszi, nézze a hozzászólókat: www.facebook.com/efott/photos/a.354236838367.200714.337018258367/10153982856623368/

Mr.Verucska 2015.07.22. 20:45:02

drága Szerda Úr, pont te vagy meglepődve, hogy 1300 helyett 13.000 lett a vödör fröcsi?? :D nagyon drága a hely pénz egy kis bódénak is, annyi fröccs meg nem fogy el, kell a lehúzás és nem tudsz vele mit csinálni, én is annnnyiszor húztam le 1-1 ilyen kis fesztivál kártyát ahányszor csak volt pofám, hiszen egy kedves mosoly, csöcsök ki és "épp nem volt vétel a terminálon" és máris minden rendben, én őszintén mondom mindig a köszönömöt :D

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2015.07.22. 20:52:30

@Mr.Verucska:

Tudod, mindig a tolvaj a legbizalmatlanabb! ;)
süti beállítások módosítása