Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

Dohányzás

2012. március 23. - Szerda Úr

Satya kérdezte tülünk:

Szerda Úr!Érdekelne a véleményed!(a blog olvasóké is)Ugyebár ránk rakták a szivattyút a dohányzás beszüntetésével.Az üzlettől 5 méterre lehet csak cigizni.És itt jön a Cigi!Vagy 10 percenként mehetsz söpörni,mert a sok surmó az ajtó előtt dobja el a csikket,vagy vásárolhatsz egy álló hamutartót,amit nagy valószínűséggel a szintén sok surmó csak brahiból is ellop.Namármost vehetsz még láncot,lakatot bilincset...stb.Már egy csomó pénzedbe került,hogy egy csomó pénztől elestél.(forgalom gyengülés)Ha már meghozták a kibaszott rendeletüket,(köszi viktor)nem nekik kellene "tiszta" városunk érdekében kihelyezni több "szemetest?Basszus tőlem kérdezi a "kedves" vendég hova dobja a csikket.???El.

Szerintem:

Rendesen kibasztak a magyar vendéglátósokkal ezzel a lépéssel. Én speciel tiszteletben tartom a nemdohányzókat, meg azt is, hogy joguk van olyan vendéglátóegységbe menni ahol nincs füst, de ha kicsit jobban belegondolunk akkor nem az ötlettel hanem a megvalósítással van a baj. Ha én lennék ilyen miniszter vagy mi a fasznak hívják ezeket a geciket, akkor bizony nem a teljes tiltást erőltettem volna, hanem a meglévő rendszeren csiszolnék. Ugye 2011 december 31.-ig az volt a pálya, hogy kell egy nemdohányzó helyiségnek lennie, méghozzá ott ahol az üzlet bejárata van. Azaz amikor belépsz az étterembe akkor a nemdohányzó részen vagy és egy belsőbb vagy elkülönített teremben tudsz rágyújtani. Ezt megfelelő intézkedésekkel tökéletesíteni lehetett volna, méghozzá úgy, hogy egy kijelölt hivatal (munkahelyteremtés, hoppáá) felmérné a termet, felmérné a szellőztetést és amennyiben megfelel, hivatalosan is megkapja az a dohányzó helyiséggel rendelkező üzlet titulust. Hoppá mindenki jól jár, a nemdohányzó közönség nyugodtan olvashat bibliát a nemdohányzó részen, a züllött bagós társaság meg kedvére szívhatja a füstöt. Szellőztetőberendezés, füstelszívás vagy bármilyen hasonló infrastruktúra gondoskodott volna a nemdohányzó helyiségbe átkerülő illetve nem átkerülő füstről. Természetesen ezt szigorú ellenőrzésekkel folyamatosan felülvizsgálni és szabályszegés esetén az államnak súlyos pénzeket fizetni. Mindenki boldog, a bagós rágyújthat, a nembagós nem szívja a füstöt, az állam pénzt kap az üzletnek pedig csak kisebb de hosszútávú ráfordítással van egy kicsit előrehaladottabb és toleránsabb étterme/üzlete.

Ehelyett megtiltották mindenhol, mi történik? Az étterembe újonnan érkezők megfulladnak a füsttől, ugyanis 5 méter ide vagy oda, az egyszerre tíz cigiző füstje richtig az ajtó felé száll, így egy masszív adagot kapnak a ki-be érkezők, a lakók panaszkodnak, hogy felmegy a füst az utca dzsuvás a sok csikktől. Csak gratulálni tudok ehhez a szép lépéshez, meglátszik, hogy mennyi logikával lettek megáldva honatyáink.

Csak, hogy kicsit védjem még a dohányos közösséget, a tiltásnak köszönhetően rengeteg zugkocsma alakult ki, magánlakásokba mérik a jobbesetben teszkós szeszt (feketegazdaság powa), árulják a házi bort és töményet ami ki tudja miből készült (vámhivatal bekaphatja, magánlakásban nem ellenőriznek, csak bejelentés után) a sok ember (többek között én is és még rengeteg ismerős) nem fog elmenni hétvégi kocsmázásra, hanem valaki lakásán fog piálni (kevesebb pénzt fizetünk = kevesebb adó). A fiatalok nem járnak majd mainstream diszkóba a dohánytilalom miatt, ehelyett parkokban, publik területeken csapják szét magukat, így esély sincs rá, hogy egy pultos, kidobó bárki mentőt hívjon ha valami gáz van(ergo nincs figyelemmel kísérve a fiatalság szórakozása).

Na de félre a politikával, Satya az van, hogy nem tudsz mit csinálni. Ha kiraksz egy olyan hamutartót amit tegyük fel nem tudnak elvinni(mer lebetonozod, leláncolod, stb), akkor is mellé fogják dobni a csikket. Ezek ilyen parasztok. Csak azt tudom javasolni, hogy ha a lehetőség adott csináljatok egy fedett sátrat aminek a szerkezetére erősítetek egy kültéri hősugárzót (ami majd zabálja az áramot mint a picsa) és ott asztalokat és padokat biztosítsatok. Ha ülnek a parasztok akkor valamiért kevésbé szemetelnek, vagy legalább az asztalra teszik azt.

Megkérdeztem Gyulát is ő azt mondta, hogy vegyél egy ilyen mobil konténert tedd le az étterem mellé és 100 forintért lehessen bemenni bagózni. Bármeddig bennmaradhatsz, de ha egyszer kijössz akkor a következő alkalomnál újra ki kell fizetni a beugrót.
Továbbá azt is mondta, hogy ha ti nem akarjátok megcsinálni akkor mond a címet és megcsinálja ő.

 

Apropó:
Szabó Csabának kéne egy kis segítség:

Kedves VENDÉGLÁTÓSOK!
Amennyiben van néhány szabad percetek, kérlek töltsétek ki az alábbi kérdőívet, sokat segítenétek vele szakdolgozatom megírásában. 
Köszönöm!

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dERhX3lDcF9Yb2FkcWtNdGs3S2w5Tmc6MQ  

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr834335304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gregibroki 2012.03.23. 15:56:12

ennyire szörnyű a helyzet? nem nagyon tudom elhinni...

Eastbay1 2012.03.23. 17:29:43

@gregibroki: Ez már önmagában elég nagy kib@szás a vendéglátóipari egységekkel. Meg még vedd hozzá az nyerőgépek sarcolását (szigorúan a családok védelmében, muhahaha), oszt látni fogod amint egymás után zárnak majd be a kocsmák.
Egyébként sok helyen betiltották már a dohányzást, ami mondjuk nem hülyeség, de pl. Írországban nem vezették be az 5 méteres szabályt, mert tudták, hogy ezzel rendesen hazavágnák az egységeket. Szóval állnak a népek a kocsmaajtóban (ill. a legtöbb helyen ki van alakítva ilyen belépő helység): a benti kezükben tartják a korsót, a kintivel meg a cigit. Mer ugye kint meg nem hogy nem lehet alkoholt fogyasztani, de még mutogatni sem. Tehát ha veszel mondjuk egy kocka sört a boltba, akkor azt csak nejlon vagy papírzacskóban viheted haza. A törvény szerint, mert egyébként a kutya le nem sz@rja az ilyesmit.

endre2714 2012.03.23. 18:31:46

Azt a logikát sohasem értettem, hogy kicsesznek a teljes tiltással a vendéglátóhelyekkel: szerintem pont, hogy ezzel nem: ha mindenkinek tilos, akkor mindegy hová megy az ember, egál van mindenhol. Ha nem ez lenne, akkor azok a helyek lennének dohányzók is, amelyeknek van pénze a költséges átalakításra/az ellenőr megkenésére. Én dohányos vagyok és nagyon örülök a tiltásnak.

tekasztorik.blog.hu 2012.03.23. 20:01:01

jó kis vitatéma, én inkább nem is mondok semmit csak újfent granulálok a bloghoz :)

2012.03.23. 20:50:08

@endre2714: ezt a gyermekded, ostoba elmed sugallja. kisbaratom, ha a fiatalok szerda (ur) este nem tudnak beterni hatosaval lebaszni a 4-12 korso soruket a megszokott helyre, akkor kiulnek a fele annybia kerulo 4-12 doboz sorrel az elso parkba. ki jar jol? oszinten?

miaz, hogy mashova mennek? mashova mennek NEM dohayozni? teged vertek fel eves korodban, hogy ilyen agykarosodast hordasz magaddal? :D:D

Bicepsz Elek77 2012.03.23. 23:11:31

Inkabb azert nem ulnek be "jobb" helyekre, mert uberlehuzas van a vendeglatasban, es olcsobb a teszkos bevasarlas es hazi/kerti buli.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2012.03.23. 23:18:21

@Bicepsz Elek77:

Vendéglátós szemmel nézzük a dolgot, aki alapba nem ül be és teszkós szatyorral vánszorog ki a ligetbe az nekünk nem ember, olyan mintha nem is létezne. Mi az igazi fogyasztó vendégekről beszélünk...

daniferi 2012.03.24. 03:37:41

Ha ennyire gond, hogy a kocsmában nem lehet cigizni és otthon maradnak inkább inni az emberek, miért nem engeded be a saját házadba a dohányosokat? :) Megveszi az alkesz a piát, majd utána hátra megy a magántulajdonú épületrészbe és rágyújt :) Ahogy a wifi-kódot megosztjátok, hogy fészbukolni tudjon az ember, így a kulcsot is odaadhatjátok erre az időre :D

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2012.03.24. 08:12:23

@daniferi:

nyugodt lehetsz barátom, megcsináltuk és elmondom neked, hogy annyi pénzt szakítottunk rajta, hogy tervezzük a következő belvárosi lakás megvásárlását.. :P természetesen zugkocsma lesz abból is.

micsoda? 2012.03.24. 08:48:39

A sok nyávogó- embernek köszönhető ez a minden kompromisszumot nélkülöző szigoritás. Annak a fajtának aki még a porszemet is, meg fű növését is megtiltaná. A por ártalmas az egészségre, a füvet meg nyirni kell.

endre2714 2012.03.24. 11:58:36

@Rick Astley: Lehet, hogy nálad ez a módi lakótelepen, nekünk nem :) Elmegyünk törzshelyre, ha kell, kimegyünk elszívni egy cigit.

Csak az a szar, hogy 10 év múlva mi fizetjük a kemódat, de ezt a kezelést akkora IQhoz kötik remélem - álmodozni csak szabad :)

Spiritmonger 2012.03.24. 12:28:49

a dohányzási tilalomról annyit, hogy az nagyon jó ötlet. mint rendszeres kocsmázó, csak örülni tudok neki. vendéglátós szemmel pedig hatalmas áldás, ahol eddig megcsinálták, csak nőtt a forgalom. a külföldi példák is ezt igazolják, olyanok is lejárnak a helyekre, akik addig pont a cigifüst miatt nem tették

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2012.03.24. 21:42:41

@Spiritmonger:

hatalmas áldás? örülnek ahol megcsinálták? nőtt a forgalom? te vagy nem ebben a világban élsz vagy nemtudom, de én az ország különböző pontjain is voltam az elmúlt három hónapban és sehol sem tapasztaltam ilyet. nyilván van pár üzlet ahol nő a forgalom de az átlagos tendencia pont, hogy a fordítottja. a külfölddel példával élni mindig kár, ha én amerikában azt mondanám, hogy a kurva anyádat spiritmonger, akkor bizony te vállatvonsz és továbbmész, de én NEM mondom neked azt, hogy a kurva anyád spiritmonger mert itthon ezt sértésnek szánják. persze ha akarod majmolhatunk külföldről sok-sok dolgot... nemhiszem, hogy én leszek az első aki kidőlne.. :)

czech 2012.03.25. 00:44:17

remek témaválasztás, így az utóbbi pár gyengébb írások után más is rákattint "csak úgy". mint nem vendéglátos (ellenben világlátós) csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy a magyarok miatt nem fog működni :) (háttérinfó: majdnem 10 éve tettem le a cigit, amikor fősulira mentem és az utolsó haveromig mindenki elkezdte)
szóval amíg angliában dolgoztam (nem, londom és környéke nem egyenlő angliával), nagyon élveztem, h bárhova beülhettem és nem kellett minden ruhámat kimosni és egy hajmosást beiktatni (rasztahaj, kb 14-20 órás móka, amíg megszárítom), mert egészen egyszerűen majdnem mindenki megértette, h mi a helyzet és a bevándorlókon kívül mindig igyekeztek az emberek úgy tömörülni, h a szél ne az ajtóhoz vigye a füstöt. perpill spanyolországban dolgozom és boldog, boldogtalan szétfüstöli (ezzel-azzal) az összes kocsmát, éttermet, bármit. kellett egy kis idő, mire rájöttem hol oldották meg jól a szellőzést, de már tökéletes is a harmónia.
mivel ez már annyira hosszú lett, h a második sor felétől már senki sem fogja elolvasni, ezért az érdektelenség végtelen mezején csak ennyi lényegit fűznék hozzá a dologhoz: a magyar vendégek kultúrájukból fakadóan nem fogják figyelembe venni, hogy a másikat mi zavarja, továbbá a magyar vendéglősök szintén kultúrájukból fakadóan nem fogják figyelembe venni, hogy mivel lehetne becsalogatni azt a 60% nem dohányzót, ha a maradék 30% 'függő' úgyis eltartja őket ;)
(nemsoká újra mordor földjén is leszek én még vendég, aztán majd rácsodálkozok, hogy szabályozás ide vagy oda, de még a meg nem születendő unokáim sem fogják látni a javulást)

buta 2012.04.13. 00:23:12

Nem értem ezt a nyavalygást. Minden normális országban tiltva van, mégse hisztiznek. Sőt, azóta kibővült az ügyfélkör, most sokkal többen járnak pubokba, mint előtte. Kisgyerekkel, terhesen stb. Majd megszokják a magyarok is.
süti beállítások módosítása