Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

2018.már.14.
Írta: Szerda Úr 104 komment

miért jogtalan a karthago zenekar hisztije?

Ugye ELIOS még? Szerintem minden Magyar ismeri a Karthago együttes számából kikevert, Fideszt fikázó paródiáját. Sem az eredeti művet, sem pedig az újat nem kell bemutatni senkinek, ki így -ki úgy találkozott már vele.

maxresdefault_1.jpg

Olvasom a Karthago Együttes hivatalos közleményét a témában és nem akarok hinni a szememnek. Valahogy mindig is tudtam, hogy a Magyar ősrockereknél szarevőbb társulatot még a szlovák kecskepásztorok között is nehéz találni, de amikor az a Szigeti Ferenc aki annó a szovjeteket úgy baszta át, hogy V. M. Band-el utazott ki a Karthago tagjai helyett egy közel 50 előadásból álló turnésorozatra hozzájuk (mármint a szovjetekhez), most jogsértésről meg szerőzi jogokról pofázik az már nekem is sok volt. Tudom-tudom nincs egy hete, hogy ígéretet tettem arra, hogy politikai témákról nem írok. Számomra ez nem is politikai téma, hanem egy az arcoskodásé. Nem mondom, hogy jól ismerem Szigetit, mert nem. Volt szerencsém felszolgálni neki nem kétszer és néhány bulijukon is vittem nekik az innivalót. Fennhéjázó, beszűkült egy társulat. Ez mondjuk az én véleményem és nem is számít a téma szempontjából. 

Először is tisztázzunk valamit. A szerzői jogok megsértése bűn, ám mi számít annak? A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján a szerzői jogi védelem immár bárhogy számoljuk nagykorúvá vált. Hiába jelzi, hogy az átdolgozást a szerzői jogi törvény tilthatja, de nem tesz említést arról, hogy mi történik ha az adott mű a popkultúra része lesz? Esetünkben a Karthago Requiem című száma bőven túlmutat ezen, hiszen egy szűk rétegen kívül az emberek más számot nem is ismernek a szóban forgó együttestől csak ezt. Olyan mint a nyolc óra munka, vagy éppen a csókkirály. Az internet tömeges elterjedésével, a mémesedéssel és a közösségi média uralmával az egyes szerzői jogok bőségesen átértékelődtek, s bizonyos országokban alkalmazkodtak is ehhez. Gondoljunk csak az amerikai gagyivígjátékokra amelyekben tematikusan figurázzák ki az éppen aktuális blockustereket. (Horrorra akadva, Már megint egy dilis amcsi film, Spárta a köbön, Vámpíros film, A fekete ötven árnyalata, Superhero movie de sorolhatnám napestig). Ezek a filmek mind-mind beleesnek a paródia kategóriába ezért nem kell a szerzői jogokkal elszámolniuk. Csak halkan megjegyzem, hogy ugyanebből az okokból készülhetnek tematikus pornóparódiák is. Ne kérdezzétek honnan tudom.

Szóval a szerzői jogi védelemre általánosságban akkor hivatkoznak, ha valaki felhasználja a mű egy részét vagy teljes egészét a saját haszonszerzéséhez(akár anyagi, akár nem). Ha én részegen, benarkózva az akvárium előtti pocsolyában, anyaszült meztelenül menyország touristot akarok énekelni és az ott bulizók ezt felveszik maroktelefonnal és felkerül a youtube-ra, akkor kétlem, hogy lukács laci majd beperel engem. Az én olvasatomban a szóban forgó videó és egy ilyen nyilvánvalóan fiktív (khm.) esemény között nincs különbség. 

De továbbmegyek. A Magyar jogalkotás számára sem ismeretlen terepről beszélünk, az Irigy Hónaljmirigy nevű suttyóbanda közel harminc éve szennyezi a közízlést a paródiáikkal és nem kötelező számukra engedélyt kérni egy-egy dal elkészítéséhez az eredeti mű alkotójától, viszont közvetlen nem kereshetnek vele pénzt sem. Az esetleges bevételeket mint például rádiómegjelenés, vagy most már youtube megjelenés az eredeti szerzők malmára hajtja a zsetont, a Karthago közvetve pénzhez jut a fideszes paródiából is. 

Ugyanez elmondható Polgár Petiről, Pamkutyáról és számtalan más ismert figuráról is. Rémálmaimban emlékként él a Hupikék Törpikék paródiazenekar is. 

És akkor itt érdemes visszatérni egy adott mű popkulturális vagy inkább tömegkulturális megközelítéséhez. Ahogy hazánkban a Nyolc óra munka számtalan verziója kering köznyelven, Nagy Feró mégsem veri a tamtamot, ha esetleg egy neki nem tetsző mutációval találkozik. Ha egy mű olyan szinten ismert lesz, hogy egy ország ismeri és ebből fakadóan mém vagy paródia születik belőle, akkor a szerző egy dolgot tehet. Csendben marad és számolgatja az esetlegesen bejövő pénzt. Esetleg elmondhatja róla a véleményét. Esetleg. De szerzői jogi hisztit csinálni, egy nyilvánvalóan amatőr, ám mégis jól sikerült paródiából NINCSEN joga. Nemcsak a rockzene, hanem a ZENE is azokért az emberekért íródik akik hallgatják, akik felemelik és ha valaki nincsen felkészülve arra, hogy a művét esetleg majd harminc év múlva valaki átkölti, akkor az NE menjen rockzenésznek, mert semmi több mint egy Mariah Carey-re hajazó, hisztis popkurva. 

Mondom mindezt úgy, hogy nekem nem tetszik az ELIOS MÉG, mert számomra ugyanolyan ragrímekkel kevert ipari suttyóság, mint az Irigy Hónaljmirigy vagy éppen a Hupikék Törpikék.

miért nem csak egy sima pultos a bármixer?

Van egy spanom, Tomika elég nyeszlett kis fasszopó amúgy, de olyan érzéke van a koktélokhoz, hogy Doug Coughlin állva leszopja magát tőle. Tomika nem csak spanom, de tanítómesterem is volt annó, mikor füreden kevertem az idegmérget a sok kis beekizett csírának akik villantani akartak a csajaik előtt. 

romeo-and-juliet-cocktail-valentine-s-special.jpg

Én frankón azt gondoltam tizenix éves koromig, hogy a koktél semmi másra nem jó mint az agyhalottak parasztvakítós, lehúzására aztán jött Tom Cruise és napokig recskáztam a Koktél című filmben kivillanó csöcsökre meg seggekre és hát azért maga a koktélozás rész is igencsak megmaradt. Aztán jött a már a bevezetőben emlegetett Tomika aki megmutatta nekem a frankót. Tomika akkurátus. Azzal kezdte a tanításomat, hogy felvágatott velem három láda lime-ot. Utána minden egyes gerezdet egyesével mérlegelt, hogy jó vagy nem. Ami nem volt jó, az ment a limonádékba, ami jó abból készülhetett koktél. Azzal kezdte, hogy itatott velem Gin-t, Vodkát és rumot és tequilát. Utána elmondta, hogy mit kell éreznem és ha nem érzem akkor szar vagyok. Tomika az íz-élményre ment mert már fejben összerakta, hogy milyen íze lesz egy koktélnak, mielőtt még az első jégkockát beledobta volna a mixerbe. Azt mondta mindig, hogy a show is fontos, de a legfontosabb, hogy a vendég szeme állásából meg tudd mondani, hogy az átlagtól édesebben, vagy mondjuk erősebben fog jólesni neki a koktél. 

Tomi szakácsként végzett '97-ben, aztán a harmadik balatoni szezon után azt mondta, hogy fog a kurvaisten fasza a sok igénytelennek főzni, esténként meg zsíros edényeket sikálni, aztán siófokon ahogy kóricált a sok részeg között felfigyelt a színes poharakra, izgalmas díszítésekre és a jól öltözött bármixerekre akik körül legyeskedtek a fullos ribancok. Egész éjjel a bárpult mellett ült, itta a mixerek minden szavát és végigkóstolt mindent amit bírt. Ahogy a szezon véget ért nem sokat gondolkodott, beiratkozott egy mixeriskolába, amit a nóta tévé bajszos biodíszlete Lajsz András vezényelt le. Tomika szerint maga az élméleti rész szart sem ér, de legalább az olyan alapfogásokat megtanulta mint a sex on the beach és a életközelből látott profi bárfelszereléseket, amivel fel tudta mérni a jövőt. Akkoriban még bárcuccokat se volt egyszerű beszerezni, a shakerek, keverőpoharak és egyéb termékeket csak Lajsz-on keresztül tudta. Később a 2000-es évek elején hirtelen több üzlet is elkezdett foglalkozni az ilyen termékekkel. Tomi szerint a vizsgát követő két hétben folyamatosan részeg volt. Reggel felkelt és gyakorolt. Receptúrákat, fajsúlyt, trükköket amit csak el lehet képzelni. Pár hét eltelte után viszont nagyon komoly tudásanyaggal a háta mögött ment olyan beugrós állást keresni ahol ezzel foglalkozhat. Egy ideig még a hajógyárin is nyomta, de sokkal jobban érdekelte a nyugodt üdülőövezet, így nyaranta mindig a balatonon tolta. Itt ismerkedtem meg vele, s érdeklődésemre odafigyelvén megígérte nekem, hogy kitanít. Persze a sztori lényege nem ez. 

Tomika olyan szinten tudta átadni az egyes receptúrák lényegét, hogy azokat tankönyvekben kéne tanítani. Nem a bullshitet nyomatta, hogy édesen egzotikus swimming pool gyönyörű azúrkék ízvilágával rabul ejt, hanem konkrétan belebaszta a kókusz és ananász ízét a vendég szájába, hogy az robbanjon és azt higgye, hogy egy percig tényleg a karibi szigetvilágon sütteti a hasát. Ahogy ugye írtam is az elején, Tomika szakács volt, jól értett az ízek harmóniájához és nem csupán az egyes recepteken eszközölt változtatásokat, hanem azt is kimatekozta, hogy melyik ital, milyen hőfokon a jó, azt mennyi keveréssel tudja elérni és így tovább. A saját koktéljai idő előtt hozták el azokat a trendeket, amelyek manapság is hódítanak; a színes kavalkád helyett, az új formabonta eljárások és ízvilág dominált nála. Egy egyszerű manhattan vagy martini cocktailt is mondhatni gépies szakértelemmel készített el, pontosan ügyelve arra, hogy az ízhatás a lehető legtökéletesebb legyen. Mindig azt mondta, hogy fejben meg kell lennie az íznek mielőtt elkészíti. Egyszer tanúja voltam annak, hogy jött a nagymenő vitorlás ember a sleppjével, kéri az italokat majd a pultnál szivarozva nézte ahogy Tomika lelkesen mixel. Már nem emlékszem mit ivott, de arra igen, hogy borzasztó rossznéven vette, hogy a bartender mester egy tiszta szívószálat belebök az italba, mutatóujját ráteszi a szívószál végére, s egyszer gyors mozdulattal a szívószálban maradt italt a szájába csepegteti, 3-4 másodperc múlva pedig bárszalvétán a vendég elé tette. A faszi felháborodott, hogy miért iszik bele az italába? Még pökhendien azt is odavetette, hogy ha szomjas inkább szóljon és meghívja egyre, mire Tomika mesterien alázós, de mégis tisztelettudó monológba kezdett. Ő nem azért iszik bele, mert szomjas, hanem mert biztosra akar menni, hogy amit a kezei közül kiad, az az ital tökéletes. Ezt másképp nem lehet felmérni, csak ha megkóstolja. Persze mindezt olyan hangnemben, hogy a faszi szarráégjen. Aznap este Tomika több mint negyvenezer borravalóval ment haza, mert a faszikámnak annyira átjött a lecke, hogy órákig duruzsoltak a koktélokról, ízekről és elkészítési módokról. Persze ez nem minden, Tomika tényleg tudta, hogy mire vágyik a vendég. Ránézett és analizálta, hogy rossz kedve van, vagy éppen fáj a háta. Olvasott az emberek gesztikulációjából, testbeszédéből és azon kívül, hogy remekül passzoló dolgokat ajánlott, tökéletes társaság is volt. 

Az elsők között volt aki a molekuláris gasztronómiával koktélozott itthon és olyan szinten imádták a vendégei, hogy nehéz szavakban kifejezni. Olyan elánnal bírt a kávés aromák ízéről beszélni, hogy még az egyszeri feketét nem kedvelőnek is összefutott a nyál a szájában. Az italok amiket csinált, több volt mint egyszeri iparos munka, konkrétan bele volt buzulva az italokba, s minden egyes cseppet mondhatni tisztelettel töltött s shakerbe. Mélyen elítélte azokat a mixereket akik dobálták az üvegeket és összefolyatták rummal a bárpultot, mert bár fontosnak érezte a show-t, de csak látványból pocsékolást megvetette. Egyszer kopogtatott a lakásom előtt, hogy hozott nekem valamit és izgatottan egy kis nejlontasakból fehér port szórt az ezüsttálcára. Remegve nyújtott felém egy összetekert régi kék kétszázast, hogy szívjam fel. Akkoriban még igencsak jó gyerek voltam, így a szintetikus cuccok igen távol álltak tőlem (akkormég... :D ), de ő csak bátorított, hogy szívjam fel. Először ananászt, aztán kókuszt és végül a rum kellemes aromája áradt szét bennem, s egyszerűen nem értettem, hogy mi ez. Mint Tomika elmondta, spéci eljárással készített Piña Colada amelyet orrba inhalálva kell fogyasztani. Zseniális.

Aztán persze ahogy minden jó szakember ő is elhúzott itthonról, most vegasban tolja az ipart és keresi degeszre magát, miközben  sorra kapja a szakmai díjakat és elismeréseket. 

Megkérdeztem tőle nemrég, hogy mi az amit szerinte ő jobban csinál mint a többi mixer, a válasza egyszerre volt kedves, megnyugtató és kicsit elérhetetlen számomra;

A jó bármixer olyan mint egy jó szakács. nem receptúrában gondolkodik, hanem ízben. a limeszelet minden egyes cseppjének ízével tisztában kell lennei mielőtt belefacsarom a pohárba. a jég tisztasága, a fűszerek nedvességtartalma mind-mind sokat számít, ahogy bizonyos kategória alatti italból nem készít cocktailt. Nem csak, hogy tudja, hogy milyennek kell lennie egy-egy adott italnak, de képes reagálni a hőmérséklet változásra és mindenek felett tiszteli az italt. 

Lázár bécsi videójáról

Lázár János bécsi videója erőteljes csúsztatásokkal telibevert hazug propaganda, ami jól felkúrta a bécsben élő és dolgozó barátaimat. Az ő nyomásukra posztot írok róla, mert ha valakik, akkor az évtizede vendéglátásban dolgozó spanjaim azért kicsit jobban belelátnak a bécsi mindennapokba mint a nyakkendős lézerjani, aki beáll az utcára és ő-zve eldadog néhány kamut, szomorú zenével aláfestve.

12959-lazar_becs.jpg

Nem szívesen írok politikai témákról mert a többség úgyis gyökér, a maradéknak meg nem nagyon kell mit magyarázni, de a közel tíz éve Magyarországról elmenekült barátaim elég erős kolóniája nem hagyott nyugodni, hogy ha másért nem legalább a Bécsben dolgozó vendéglátósokért emeljem meg a hangom. Így fogok tenni, s még ha fideszes birkanyugger is vagy, nem szégyen most kicsit odafigyelni arra amit most mondok. 

Lázár János március 6-án fogta magát és elment a sógorokhoz (az olcsó magyar kurvákért), hogy kicsit ekézze a fővárosukat. A videót biztos mindenki látta, vagy ha mást nem hallott róla.

Kezdjük az elején; első állítás, hogy ebben a kerületben húsz éve még nem élt bevándorló. Az állítás hamis. Ausztria és leginkább Bécs már 1965 óta tömegesen fogadott török vendégmunkásokat. 1975-ben anyagi ösztönzéssel próbálták rávenni a török vendégmunkásokat, hogy vállaljanak munkát. a 2001-es népszámlálási adatok szerint az Ausztriában élő törökök száma 127.226, ebből Bécsben 39.119 éltek. (Tudom ez csak 17 év...)

Janikám piszkos utcákat mutogat és könnyeivel küszködve dadogja, hogy hát itt alig van már keresztény. Közben kockáról kockára pásztázom a videót, de kb ugyanolyan arányban van fehér mint arab kinézetű. Az utcák nem kevésbé piszkosak és bár nem feltétlen tartom jó példának Budapesttel párhuzamba vonni, azért mi mondhatni jóval mocskosabb fővárosban élünk. 

Elsőként engedném a mikrofonhoz Zolit, aki egy McDonalds-ban üzletvezető;

2010-ben jöttem Bécsbe, s mivel nem beszéltem jól németül egy mekiben kezdtem el dolgozni. Két török, egy albán és egy pakisztáni munkatársam volt, a főnök india, a többi lengyel, szlovák és magyar vegyesen. A szlovákokkal nem volt gond, de a magyarokkal mindig vigyázni kellett mert ott basztak át ahol tudtak. Később az egyik Török srác lett a vezető, nagyon korrekt és szorgalmas srác, akinek sosem jutott volna eszébe egy radikális gondolat sem. Nem egyszer jött a családja látogatóba, de semmilyen gond nem volt velük, sőt még ajándékot is hoztak a csapat valamennyi tagjának. Azóta ő elment egy másik üzletbe és én lettem az üzletvezető. Soha SEMMILYEN gondom nem volt a muszlim hátterű munkatársaimmal. Pár évvel ezelőtt született meg a kislányom, akit itt nevelünk, járatjuk óvodába és a feleségem gond nélkül hozza és viszi, pedig sok bevándorló van erre. Az igazság az, hogy ezek az emberek inkább meghúzzák magukat, mert a kitoloncolástól félnek mint a tűztől. Nem mondom, hogy nincsenek problémásabb egyedek, de azok ritkák és ha azért a többi muszlim ha teheti próbálja megfékezni őket. Az albánoktól és szerbektől én speciel sokkal jobban félek, fegyvert hordanak, agresszívak és először ütnek és nem kérdeznek. 

Balázs aki szakács a Mariahilfer Straße-n dolgozik:

Én a magam részéről nem feltétlen szeretem az arabokat, mert konyhára nem a legjobb munkaerő, de összességében nincs baj velük. A Mariahilfer Straße-n azért napi szinten rengeteg ember megfordul, nem ritkák a zsebesek, utca átverésre specializált keleteurópai bandák, szervezett koldusmaffia és még sorolhatnám. Bécs élhető hely ezek ellenére is és a szándékosan gerjesztett idegengyűlölet szerencsére nem ér célt. Én egyedülálló vagyok, egyedül is lakom, de nem volt ez mindig így, amikor idejöttem, hárman béreltünk lakást, abból egy török volt. Azon kívül, hogy engem spec rohadtul idegesített az imádkozásaival, semmi rosszat nem tudok mondani rá, két évig laktam vele, dolgos, jó gyerek. Most már egyedül lakok, egy mondhatni nem annyira jó környéken, de simán merek egyedül kószálni, soha nem éreztem magam fenyegetve. 

Másik Balázs aki felszolgáló egy belvárosi kisebb étteremben:

Nyolc éve dolgozom itt és azért itt mindenféle náció megfordul. A részeg osztrák fiataloktól kezdve, a turistákig és a migránsok közül is többen jönnek ide. Az üzletünk előtt pedig napi szinten rengeteg ember megfordul de nyolc év alatt egyetlen egy balhét éltem át, mikor albánok összeverekedtek. Na az tényleg brutális volt. Nem mondom, hogy én örülök a sok migránsnak, de ennek a dolognak nagyobb a füstje mint a lángja, 99%-uk nemhogy nem bánt senkit, de például tavaly mikor buszon hagytam a pénztárcámat, egy török hozta utánam, tört némettel mondva, hogy ez kiesett a zsebemből. Egy euro nem sok, nem hiányzott belőle, pedig volt benne vagy 300-400. Ennyit erről. (Én kispesit vagyok eredetileg és bizony néha sokkal jobban féltem ott a cigányoktól.)

Annamari a bögyös streetfoodos:

Nem vagyok könnyű helyzetben, mert egy dürümös bódéban dolgozunk ketten csajok és mindkettőnket hatalmas dinnyékkel áldott meg a sors, amit még bő garbókkal is nehéz rejtegetni. Mivel kint vagyunk a kirakatban ezért sűrűn kapjuk a kéretlen bókokat, de ritkán lesz annyira sértő amit mi sem hagyunk. Nálunk rengeteg bevándorló eszik, egyrészt olcsók és viszonylag jók vagyunk adagban, másrészt elég frenkventált a hely. Annak ellenére, hogy mint mondtam a látvány dekoratív, alig kapunk bevándorlóktól beszólásokat, inkább csak vigyorognak a bajszuk alatt, meg úgy néznek mintha nem láttak volna még női mellet. Ha valaki beszól azok a románok, szlovákok és magyarok. Ja és egyedül járok haza, soha nem akart senki megverni, kirabolni, megerőszakolni, a metrón néha megfogják a seggem, de azok általában kamaszfiúk és azok sem bevándorlók. Aki ilyennel riogat, annak ajánlom a magyar 4-6-ost. Na ott van ám taperászás, nem itt. 

Viktória (a húgom) aki kocsmáros:

2013-ban jöttünk ki, eleinte gyerekekre vigyáztam, 2015-ben kezdtem kocsmázni, előtte nem volt vendéglátós tapasztalatom. Hozzánk rengeteg különféle ember jár, az öltönyös osztráktól kezdve a vendégmunkás törökön át a magyarokig. Nem mondom, hogy sok arab jön be, de azért vannak. Én elég picike vagyok, 160 centi és mellé 44 kiló, nem egy félelmetes forma, de soha nem féltem illetve nem is támadtak be. A férjem festőként dolgozik, mennek a városban mindenfelé, sűrűn járok haza egyedül olyan busszal amin sok a migráns, de azon kívül, hogy néha hangosabbak egyáltalán nincs velük problémám. A legdurvább amit láttam, az egyszer egy 3-4 fős verekedés volt, amikor egymást ütötték. Ami nálunk problémát jelent az a szerb maffiózók, sűrűn járnak be, nem csinálnak balhét, de meg is van fagyva a levegő amikor ott vannak. 

Sanyi a cigány:

Józsefvárosi gyerekként elégeltem meg az otthoni körülményeket, romaként nagyon nehéz érvényesülni, de itt bécsben ez sosem volt gond. Rendesen dolgozom felszolgálóként, nem italozom, bár cigizni cigizek. Sűrűn néznek arabnak, de ez nem szokott probléma lenni, jól beszélek németül is így mindig volt munkám. Az arab bevándorlókkal sűrűn lakott városrészben lakok, de ez egyáltalán nem olyan NOGO zóna mint ahogy megpróbálják előadni. Tény, hogy jóval másabb mint amihez mondhatni a nyugati ember szokott, de aki járt a 80-as években a józsefvárosban, na inkább úgy kell elképzelni. Ok nélkül soha senkit nem bántanak, akit pedig igen annak vaj van a füle mögött csak ez már nem jut el a hírekig.

Patrik a pizzafutár:

Napi 30-40 címem van. Mivel olcsón adjuk a pizzát ezért nem a leggazdagobbakhoz megyek hanem főleg nagycsaládosokhoz. Mondhanti 80% bevándorló. Én bejutok olyan lépcsőházakba, olyan épületrészekbe ahova más nem és saját szemmel látom, hogy túl van ez a migráns dolog misztifikálva. Ezek az emberek azon kívül, hogy többen élnek egy lakásban mint amihez mi hozzászoktunk semmivel nem élnek másképp mint mi. Hülye zenéket hallgatnak és nem szeretnek borravalót adni, de bajom nincs velük. Meg hangosan beszélnek, ami úgy tűnik mintha kiabálna de a gesztikulációból látni hogy csak simán így beszél. Ami durva az a munkásszállások ahol tényleg rohadtsokan vannak kis helyen de az sem tűnik vészesnek azon kívül hogy igénytelen. Soha nem próbáltak kirabolni, pedig sokszor van, hogy egyegy címnél elfelejtem lezárni a kocsit. 

Milán a felszolgáló:

Klasszik hamburgerezőben dolgozom, van dürüm is és sok bevándorló jár be hozzánk építkezésekről. Egyáltalán nem a szofisztikált fajta, de nem is ellenségesek. Nekem inkább tűnik úgy, hogy ezek az emberek próbálják meghúzni magukat, nem feltűnősködni. Vannak fiatalabbak, akik szinten építkezésekről jönnek, ők próbálnak rajoskodni, új telefonnal, nike csukákkal, de inkább egymás között. Volt már hogy rájukszóltam mert hangoskodtak, de ilyenkor sűrű ensuldigungok között halkabbra veszik a figurát. Persze húsz perc múlva ugyanaz a hangerő, de ez még bőven belefér. És ami durva, hogy mivel sokan kérik elvitelre a kaját, a hambis előtt elég sokan szemetelnek, de a migránsok sose. Sőt van néhány fiatalabb srác akik összeszedik MÁS szemetét miközben kint cigiznek. És ezek arabok. A szlovák meg a román simán eldobja a csikket az utcán.

Zsolti a szakács:

2006 óta vagyok kint, mondhatni láttam egyet smást. Láttam a metrón pisztollyal hadonászó albánokat, láttam cigány striciket magyar lányokat futtatva, láttam kínaiakat egymást szilánkosra verni és láttam lengyelt aki lehúzta pénzzel a saját testvérét. Láttam migránsokat is balhéban, láttam őket verekedni, lopni is. Viszont! Egyik sem csinálja nagyobb százalékban mint bármelyik más. Bécsben az albánok, szerbek és a kínaiak nagyon kemények. Velük senki nem mer szórakozni. Van néhány orosz is, de azok kevesen. A migránsok okozta probléma inkább csak látványban durva, mert más a városban kószáló emberek összképe, de ettől nem lett Bécs kevésbé biztonságos. Évente három-négyszer megyek haza anyámékhoz és néha összehúzom magam mikor el-elmegyek egy egy aluljáróban pesten. A plázák előtti ténfergő zsebes cigányokról nem is beszélve. Bécs Európa egyik legszebb városa és azért mert most hirtelen több lett az arab, még nem lett rosszabb hely, csak más. Hozzánk járnak be az étterembe olyan második generációs törökök és pakisztániak is akik a legjobb vendégeink. Alkalmazkodtak, tisztességesek és ha valami kifejezetten ízlik nekik akkor hozzák az öteuróst és dugdossák a zsebembe a vállamat veregetve. Szar emberek mindenhol vannak.

Adri a takarító

Az én külföldi pályafutásom londonban kezdődött ahol nagy szállodákban voltam takarítónő. Hét évet éltem ott, de annyira magasak a jobb lakások árai, hogy a párommal úgy döntöttünk, hogy másfelé keresgélünk. A szállodalánc ahol dolgozunk világszinten jelen van, így adta magát, hogy átkérjük magunkat és Bécsre esett a választásunk, így sokkal többet tudunk hazajárni. Londonban rengeteg volt az arab de már a nagy bevándorlási hullám előtt is. Érdekes módon sosem volt gond, pedig nekem még tunéziából jött supervisor-om is volt. Konkrétan nála tüneményesebb fiúval nem találkoztam, annyira egy kis mimózalelkű srác volt, hogy képtelen vagyok azt gondolni, hogy valaha is ártana bárkinek. Olyan szinten komolyan vette a munkáját, hogy a szobákban talált értékekre volt egy szabályzatunk 3 hónapig megtartjuk őket. Persze a személyzet a 3. hónap után már fente a fogát a szajréra, volt, hogy a hármadik hónap lejárta előtt egykét nappal már leosztottuk, hogy kié mi lesz. Volt egy rolex óra ami a különösen nagy értékre való tekintettel fél évre tettük félre. Mindenki azt akarta, de a supervisorom valahogy sorszám alapján kikereste a gazdát és a hotel nevében futárral küldette el amerikába. Nagy médiafelhajtása lett még az újságokban is szerepelt. Sok arab takarító volt még, de azon kívül, hogy nekem ők büdösek, semmi baj nem volt velük. Bécsben már nem találkozom közvetlen arabokkal a munkánk kapcsán, csak munkábamenet vagy jövet. Eleinte én nagyon tartottam tőlük, sokan vannak, nem értem mit mondanak. Egyszer sem próbáltak beszólni, vagy ilyesmi. Nincs rossz tapasztalat velük, pedig minden nap utaznak velem a buszon. 

Összességében azt gondolom, hogy az idézett üzenetek magukért beszélnek. Rengeteg magyar dolgozik bécsben, s lézerjani alja videója nem a migráncsokra van negatív hatással, hanem azokra a honfitársainkra akik megunván az ország undorító helyzetét inkább elmentek innen. Valamennyi ismerősöm egyöntetűen állítja, hogy Bécs jó hely, ahol nyilván vannak problémák, ahogy minden városban. 

Utószónak néhány cikk nem túl régi, itthoni gyilkosságokról, pedig itt nincs migráncs csak amennyit tóni jópénzért beengedett:

25 éves férfi követhette el a rákóczifalvai kettős gyilkosságot

Gyilkosság Foktőn: a lánya ölhette meg az anyját

Máris elfogták a debreceni gyilkost

Gyilkosság történt Budapesten

sponsored by: Soros György