Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

2017.aug.17.
Írta: Szerda Úr 141 komment

pincérek, miért ne használjátok a "sikerült választani?" kérdést

Egy olvasó hívta fel rá a figyelmem, hogy manapság igen elterjedt a Magyar vendéglátásban az a fajta protokoll, hogy a pincér az ételválasztást úgy igyekszik megkérdezni, hogy Sikerült választani? Súlyosabb az eset, ha ezt megtoldja egy kis e-vel, azaz Sikerült-e választani? 

credit-card-waiter-restaurant-server-paying.jpg

A fenti mondattal több probléma is van, az első és a legfontosabb; akaratlanul is bántóan hat. A sikerült kérdés egyszerűen akaratlanul is utalhat arra, hogy a vendég képtelen egyedül eldönteni, hogy mit akar enni, sőt mi több segítségre van szüksége ahhoz, hogy válasszon. Én soha nem mertem volna így vendéghez kimenni, ha pedig tőlem kérdezi valaki régebben átmentem népnevelőbe de már abból is elegem. 

Amikor szakmai alázatról beszélünk azt nem feltétlen úgy kell érteni, hogy segget kell nyalni, meg hajlongani a vendégnek, mint valami kibaszott hippolyt, hanem elfogadjuk a tényt, hogy szolgáltatunk (jellemzően pénzért) egy olyan fajta kölcsönös bizalmon alapuló kiszolgáltatást amely megköveteli az illendőséget. Nyilván vonatkoztassunk el a mára oly divatossá vált paraszt/lovagi vagy egyéb nem klasszik besorolású étteremtől és gondoljunk arra, hogy a betérő vendég, mindenféle folklór nélkül szeretne egyet vacsorázni. A vendég tudni fogja, hogy mit eszik, ha pedig nem akkor fel fogja tenni magától az esetleges kérdéseit. Ezt két dologgal jelezheti a pincér számára. Az egyik a becsukott étlap az asztalon, vagy pedig a nyitott étlap a kézben szemkontaktussal való fellépése a kiszolgálószemélyzet irányába. Mindkét esetben rossz érzést kelthetünk ha a tárgyban forgó mondatot használjuk, hiszen ha választott és bekérdezzük, hogy Sikerült? (ami rövidített formában még bunkó is), akkor egy rossz érzést küldünk felé, miszerint döntésképtelen. Ha pedig ténylegesen választási segítségre szorul akkor pedig csak sulykoljuk azt, hogy mivanbazmeg még egy ilyen egyszerű étlapon sem tudsz kiigazodni? Oké az átlagember nem fog, de nem is azért jár étterembe, hogy neki különbséget kelljen tennie a szuvidált meg a gőzőlt hús között. Egy igazi jó pincér segíteni akar, de nem olyan formában, hogy közben akár csak apróságokkal is a vendég fölé kerekedik. Ízlelgessük az alábbi mondatokat, amikkel ki lehet váltani a a Sikerült? Sikerült választani? Sikerült-e választani? kérdéseket.

- Mit parancsolnak? (kicsit túlhajlongós ám a legelegánsabb)
- Felvehetem a rendelést? / Szabad felvennem a rendelést? (középút, de elegáns)
- Választottak? (a Sikerült választani? kérdésnek az egyetlen illedelmes formája, ám nem túl elegáns)
- Szabad ajánlanom valamit, vagy már választottak? (kombinált kérdés esetén a választottak kérdést is elegánssá teszi)
- Mit készíttessek a szakáccsal/séf úrral? (könnyedebb, lazább hangvétel ám még mindig udvarias)

Persze egy jó pincérnek nem kell kézikönyv, rá fog nézni a vendégre s tudni fogja, hogy szólítsa meg. Ám amikor a Sikerült választani? kérdést intéznétek a vendég felé, gondoljatok csak arra, hogy milyen érzés számotokra amikor a vendég úgy rendel, hogy lesz egy sör!  

Ismeretterjesztő rovatunk első számának inspirálásáért külön köszönet annak a Bandinak aki a Bort is Bírja. Legyetek udvariasok a vendéggel basszátok már meg. 

vendeghanyas_2.gif

kiállok Tibi Atya mellett

Tibi Atya a napokban egy elég vitaindító poszttal jelentkezett, amelyben feltette az amúgy nem is annyira költői kérdést, hogy biztosan szét kéne baszni a bulinegyedet néhány lázongó nyugger miatt?  Én azt mondom kurvára nem kéne és rohadtul elszomorít, hogy az iszákos atyánk oldalát ellepték a demagóg faszok, akik fideszes bérkommentelők módjára osztják az észt. 

bulizas.png

Tulajdonképpen vonatkoztassunk el egy picit most a mondanivalótól és próbáljunk meg racionálisan gondolkodni. Én a magam részéről amikor ezt megtettem arra jutottam, hogy igen biztosan nagyon szar lehet az ott élő embereknek, ám még szarabb lehet azoknak az ott élő embereknek akik egyszerűen nem képesek kitörni a demagógiából és mindenre csak betiltást és a kormánycsináljonvalamit hozzáállást tudják hozni. És azért szar nekik, mert ők ezt ténylegesen így is gondolják és el is hiszik, hogy ezen a módszeren kívül nincs más megoldás. És bazmeg az ilyen ember szavazhat, az ilyen embernek ugyanúgy alanyi jogon jár a tébé meg a nyugdíj, miközben a bulinegyed által generált nem kis lóvé egy része az államkasszába folyik. A közjószág totális meg nem értése, a nekem jogaim vannak, a kötelesség pedig csak a másé, teljes mértékben kimeríti az iszákos pap által megfogalmazott nyugger mentalitást. És mielőtt idejönne valami fasz kajabálni, hogy majd ha te laksz ott akkor pofázz; én egy hasonló jellegű, de sokkal rosszabb környéken lakok és boldogan cserélnék bármikor egy belső erzsébetvárosi lakással. Ugye mint tudjátok, csálinger gyerek vagyok, koptatom a tálcát, drekót meg a pofámat is, így ha nem is teljesen, de még egy picit bele is látok a dolgokba, már ami a vendéglátós részét érinti. Az egyetlen jogosabbnak tűnő kritika amit Atyánk kapott, az az egyik kommentben az volt, hogy ugyanazé a tíz emberé az összes hely a bulinegyedben. Ez mondjuk picit túlzás, de igen tény, hogy sokan vannak akik nem csak 2-3 hellyel büszkélkedhetnek. Hogy ez mennyire meríti ki a gengszerkedést mindenkinek a képzeletére van bízva, de nem is érdekes a felvetett problémakör tekintetében. 

Én dolgoztam rengeteg helyen, kicsiben, nagyban, pont jóban, elitben meg illegálban, de az olyan jellegű probléma, hogy hangosak a bulizók mindig előjött. Ezt kétféle módon lehet megoldani. Az egyik az állandó portaszolgálat, ahol kellő mennyiségű, illedelmes de tettre kész kuveros rendet tesz a bejárat körül. Az általában mindig működik, de ott ahol egymást érik a helyek nyilván a dolog komplexebb, hiszen az épphogy 5 asztalos kis beülős helyen nem feltétlen van szükség (és pénz) kidobóra, a szomszédos zsírnyakú meg milyen jogon intézkedjen ott. A másik a közteresek és a rendőrség állandó jelenléte. Szokták mondani, hogy régen rossz, ha a törvényt betartatni csak hatósági jelenléttel lehet. Ja szerintem is az, de amióta nem lehet dohányozni belső tereken, a Magyarság igenis bebizonyította, hogy még ha sipákol is, meg hisztizik, rövid átfutási idővel be fogja tartani a szabályokat. Ez az igazi Nemzeti Együttműködés Rendszere basszátok meg. Mert lehet, hogy első héten pofán kell baszkodni néhány embert, de a pappal névrokon Igazságos Izom úr sztorijai óta pontosan tudjuk, hogy Ogrénak is csak a sor elején rendetlenkedőket kell megcsapkodni utána a libasor pontosabb lesz mint a CERN mérőműszerei. S bár nem vagyok az erőszak híve (csak ha én kezdem és tudom, hogy nyerni fogok), sajnos az éjszakai vendéglátás komoly üzem, néha előkerül egykét olyan bebaszott hobbit, akiket csak morgul tőrrel lehet visszahozni az árnyvilágból. Az pedig Frodó óta tudjuk, hogy fáj. 

De van egy harmadik opció is, amelyben bátor férfiemberként bevallom, hogy a megoldás jóval komplexebb annál, hogy én össze tudjam rakni fejben, de nálam okosabbak biztos megbirkóznának vele. Ha pedig valaki most küldene el az anyámba azért, mert úgy gondolják, hogy olyanról dumálok amihez gőzöm sincs, annak csak annyit mondanék, hogy azért mert egy harmadfokú egyenletet nem tudok levezetni és ellenőrizni sok esetben meg tudom mondani a helyes végeredményt, de annyit biztosan, hogy van megoldása vagy nincs. És én többedmagammal, sőt egészen konkrétan Tibi Atyával együtt gondolom azt, hogy van megoldás. Csak melós, dolgozni kéne, szervezni azt meg senki nem akar, a másikra mutogatni mindig jobb.

A jelen posztomat pedig azért írom, mert szomorúan tapasztaltam, hogy a 444 lehozott egy cikket, amely szépen lefesti milyen hangulat alakult ki Atyánk oldalán, s bár blogom és személyem eltörpül minden tekintetben az érintettekhez mérten, az a dolog, hogy kiállok egy ügyért, s erre buzdítom minden olyan blogolvasómat akik velem tartanak, hogy ne engedjük ezeknek a mocskos betokosodott nyuggereknek, hogy az igazukat valid érvek helyett csupán túlfűtött belső agresszió tegye (önnönmaguknak) legitimmé. 

Az alábbi poszt alatt tudtok kommentelni, vagy csak megnézni, hogy milyen idióták is élnek velünk együtt. 

Időközben a Humbák Művek értékeléseit is elkezdték bombázni, hogy a teljes értékelést levigyék 1-esre, de szerencsére Atya időben kapcsolt, s megszüntette a lehetőséget. 

Nem mondom azt, hogy szeressétek őt, nem mondom, hogy osztogassátok a mémeit, de bazmeg mi vagyunk a fiatalság, mi vagyunk az erő, vendéglátósók vagyunk és ne hagyjuk már magunkat bazmeg. 

Ti mit gondoltok? Mi lenne a jó megoldás? Írjátok meg kommentben.

vendeghanyass.gif

Nyílt levél a 444-nek és a Tisztelt fanyalgóknak

Tegnap a 444.hu írt egy cikket a 'sound-os életvezetési tanácsaimról, erre reagálok a magam módján.

Nehéz helyzetben vagyok, mert nagyon kedvelem a 444.hu-t. Bár előttük is voltak véleménycikkeken alapuló hírportálok, a fiatalos és profi profi gárda úttörőként érzett rá, hogy a száraz hírek mazsolázgatása helyett a szósöl médiába' a jól időzített káromkodásokkal, mémekkel teletűzdelt, okosan időzített rendszerrel többre mennek, mint egy klasszik hvg. Azóta boldog, boldogtalan másolja őket, sőt kormánypárt nem volt rest 888.hu-ként létrehozni, egy inverz kopit sem. Szóval fasza, fiatalosan ám mégis éretten gondolkodó csapatnak tartom őket, akiket ezután is olvasni fogok. /virtuális fasszopás pipa ☑

vendeghanyas_0.gif

Ezért is ért váratlanul a gyomros, hogy tegnap pont ők, illetve pontosabban Kulcsár Rebeka nevű írójuk jól odamondós, femináciként kivesézte az életbölcsességeimet.

Olvassuk el a cikket, s én a magam megkeseredett módján megpróbálok válaszolni az engem ért vádakra.

Megjelent a Vendéghányás című blogon egy poszt 10 jótanács Balaton Soundra lányoknak címmel, amiben a szerző, Szerda Úr az ironikus humorért rajongó agyhalottak szellemi szintjén sejteti a tényként kezelt véleményt, hogy a csinos, fiatal lányok mind büdös kurvák.

Erős kezdés bevallom, de túllépve azon, hogy ironikus humorért rajongó agyhalott vagyok, ami egyébként igaz is, szerintem az írás semmilyen olvasatában sem állítja megalapozottnak azt, hogy a csinos, fiatal lányok lányok mind büdös kurvák. Ellenben egy nagyon kis részükkel, de ott a halmazok már úgy változnak, hogy se nem feltétlen fiatalok, se nem feltétlen csinosak, a büdösségükről meg nincs reprezentatív adatom. De ami a lényeg, igen az a véleményem, hogy a magyar lányok között vannak riherongy kurvák. (riherongy kurva =/= prostitualt)

vendeghanyass.gif

Nyilván nem ez az első ilyen poszt az interneten, vélemény a világtörténelemben, még a helyesírása sem jó, naponta születnek ilyenek. Nem is a poszt a durva, hanem hogy máris tizennyolcezer lájk van rajta, a megosztásokról és a rengeteg egyetértő kommentről nem is beszélve.

Még a helyesírása sem jó. Ez bár jogos, de ennek a megemlítése az egyik (de nem a legnagyobb) öngól az írásban. Érdemes elolvasni a 444-es kommenteket, akik sírva röhögnek a hejesírás megemlítésén. 

És durva az, hogy tizennyolcezer lájk van rajta, sőt rengeteg egyetértő megosztás és komment. Naggggyon durvaaaa. Az véletlenül sem fordult meg Rebeka fejében, hogy esetleg mondjuk néhol igazságot is tartalmazhat az írás, ebből kifolyólag emberek részben vagy egészben egyetérthetnek vele. 

Érdekes egyébként, hogy ugyanez az ember, Mr Szerda Úr egy éve még pont arról írt, hogy álszent, aki elítéli a prostitúciót, de közben otthon reality-teen-gangbang-money-asstomouth pornót néz és fenntartja a szexista rendszer működését. Lehet, hogy év alatt talán változott a véleménye, de inkább az látszik, hogy komolytalan az egész, egyáltalán nem kéne foglalkozni vele. Még a szerző is beismeri, hogy nem komoly.

Számomra az az érdekes, hogy ha ezt nemcsak elolvasta Rebeka, hanem még be is idézte, nem gondolta, hogy lehet a kettő között némi párhuzam? Oké, én nem vagyok újságíró, csak egy fikablogger, aki a gondolatait, sem a helyesírás, sem pedig az átgondolt történetvezetés szabályai szerint nem vagyok képes kifejezni, ellenben mélyen magamba szállva, sokadjára is nekifutva mindkét írásomnak, az jön le, hogy ez ugyanaz a vélemény, ugyanaz a sík és nem egymásban oldódni képtelen gondolat. Bár klasszik szatírának nem ér fel az írás, de kétségtelenül szatirikus, viszont ha az is, attól még nem lehet komoly? :D 

De annak ellenére, hogy még mindig az a leghatásosabb fegyver, ha az ilyen provokatív idiótaságokra nem reagálunk semmit; annak ellenére, hogy ez a poszt csak egy láthatatlanul kis része a korunkat sújtó társadalmi problémáknak, azért mégiscsak geci nyomasztó belegondolni, hogy 2017 júliusában Magyarországon 18 ezer ember (ennyien már nem férnének el a Budapest Arénában), köztük feleségek, családapák, barátnők, véleményvezérek napjának fénypontja(!) volt a poszt...

Rebeka véleménye szerint az a leghatásosabb fegyver, hogy nem reagálunk semmit, ennek ellenére mégis sikerült a hét leginkább kontraproduktív tartalmát előállítania reakcióképp, ugyanis (nem az én, hanem a 444) kommentelői szétszedték. Tizennyolcezer ember (azóta 21k :D), aki az írásom(=Szerda Úr) prolisága ellenére is megérti, hogy a jelenség létezik és vannak dolgok amiket a humor(osnak vélt) írásokkal lehet leginkább terjesztetni. Szerintem nem az a gecinyomasztó, hogy huszonvalahányezer ember rányom a lájkra, hanem az, hogy néhány lány, mindenféle szégyenérzet nélkül vesz szájba vadidegeneket, egy kis anyagi juttatásért.  

vendeghanyas_2.gif

ami a végtelenül megalázó nuni, picsád, seggfi kifejezések és a nők hosszas alázása......

Ja, hát bazmeg ezen mondjuk visítottam. A nuni szóval foglalkozni sem vagyok hajlandó. A picsa illetve a picsád szóval már inkább, ugyanis javaslom Rebekának, hogy nézze körül instán, tinilányok, maguk által készített és megosztott pucsítós képei, főleg azon kommentjei között. A seggfi is kurvára megalázó lehet, nyilván tök véletlen vették át az angol #belfie szóból, amelyre jelen pillanatban több mint negyedmillió publikus találat van az instán (javarészt lányok magukról készített fotói). 

....így ér véget:

10.+1 Dobd be az erőszak kártyát
Leszoptad a csávót, de nem akar meghívni egy mojírtóra? Engedted seggbe a DJ-nek, de csak nem akar bevinni a vipbe? Megvoltál két atlétás srácnak egyszerre, de ki akarnak rakni a szállásról a menet után? Hívd a rendőrséget, hogy megerőszakoltak. Annyi ilyen van a Sound-on, hogy még csak a statisztikát sem bolygatod meg, ne hagyd, hogy packázzanak veled. Itt Te diktálod a szabályokat.”

És ehhez tényleg nem kellett semmi más, csak egy jó cím, és hogy a témája az legyen, a nők mind büdös kurvák, akik megérdemlik az erőszakot.

Engem azzal szoktak vádolni, hogy megkeseredett életű, ronda, pattanásos, kicsi farkú (ez mondjuk igaz :( hüphüp ), gonosz féreg vagyok, aki a csajozási sikertelenségei miatt, kicsinyes bosszúvágy által hajtott nőalázó cikkeket ír, sőt erőszakra buzdít. Én ezen mindig gecijót röhögök, mert aki képes pszichoanálizálni egy cikken keresztül az minimum Freud farkából szopta magába az apaanyatejet, de az utolsó mondatod alapján hallod' én nem tudom mit gondoljak. Tényleg igyekszem tisztelettel hozzá(d) állni, de ebből a cikkből azt levenni, hogy a nők mind büdös kurvák, azt beszűkült látásmóddal még el is tudom képzelni, hogy valaki tényleg így gondolja de, hogy megérdemlik az erőszakot? Itt most tudat alatt de dobtad be az erőszak kártyát. 

Igen, az erőszak egy gecirossz és szomorú dolog, el is ítélem, sőt rohadt módon ki vagyok akadva a tavalyi backstage-es, sőt minden gólyatáboros eseten is. Ellenben azon is ki vagyok akadva, hogy az erőszakot a nők privilégiumnak érzik, amiről egy jó szándékú férfinek kizárólag mély hüppögős-egyetértős véleménye lehet, mivel ő nem élheti át (legalábbis a nők szerint). Én a 30 évem során (mivel ugye x évig vendéglátóztam) kétszer, két különbözős esetben voltam tanú, amikor egy lány azt állította, hogy megerőszakolták. Az egyik a bíróságon megtört és sírva bevallotta, hogy csak félt, hogy kurvának fogják titulálni, a másik pedig azóta is börtönben ül, a hamis vád miatt. Rebeka, Te el tudod képzelni, hogy mi félelem van manapság egy egészséges férfiban, aki urambocsá' egyéjszakás kalandot, vagy csak alkalmi szexet keres? Fel tudod mérni, hogy hány nő zsarolta már meg lelki, akár anyagi alapon a férfit az erőszakkal? A férfiak nem beszélnek róla, mert még egy rituális csecsemőgyilkosságot is előbb magukra vállalnak, minthogy szexuális erőszak témában, akár csak a feltételezés is felmerüljön a nevük mellett. A gecinagy PC mellett néha érdemes lenne kimenni a külvilágba, megnézni mi megy a bulinegyedben de, hogy stílszerű legyek a 'Sound-on. Menj el, hallgass meg nőket egymás között. Sőt megkérdezheted a zamárdi-i meg a siófoki kapitányságot, hogy a tavalyi évben hány ilyen vád bizonyult hamisnak. Az erőszak kártya létezik, még ha nem is tömegesen. És a félreértések elkerülése végett az erőszaktevés rossz. Naaagyon rossz. 

vendeghanyas_3.gif

Végszónak pedig szeretném tolmácsolni nagyrabecsülésemet Bede Mártonnak, aki megalkotta Magyarország legjobb tartalmát a BalatonSound-ról. Ez a cikk mondhatni inspirált, újra és újra elolvasom minden július elején, több mint zseniális. 

Neked pedig Rebeka szeretném megköszönni a cikket, ilyenek jönnek általad;
comment.png

vendeghanyas_5.gif

 ps.: A viccet lehet érteni és nem szeretni. A viccet lehet szeretni és nem érteni. De olyat, hogy nem értem én a viccet és nem is szeretem, igazán ritkán hallani.