Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

a szakácsok már inkább drogoznak

2018. június 17. - Szerda Úr

Kis túlzással húsz éve kezdtem a vendéglátást, akkoriban a szakmai ártalom még az ital volt. Olyan szinten kéz a kézben járt a pincérek és a szakácsok munkahelyi alkoholizálása, mint ahogy az átlagember a culágerekre gondol. 

11845185_1160921453921508_4765240768263842784_o.png

A vendéglátás sosem volt egy könnyű terep, légy akár placcon, akár konyhán. A jellemzően egész napos talpalás, a monoton munka és az alkohol közelsége egyértelmű utat mutatott a munkahelyi alkoholizmus felé. Óvatosan meg merem kísérelni azt az állítást, hogy a vendéglátós alkoholisták egy fokkal szolidabbnak néztek ki külső szemmel, mint az építőipari társaik, de ez csupán a látszat! Az igazság az az, hogy ugyanúgy be voltak kúrva, csak munkatempójuknál és szeparált környezetüknél fogva ez nem volt annyira látványos, mint a sóderen pihenő, kőbányais üvegeket markolászó embereknél. 

Én jellemzően háromféle szakácsot különböztettem meg életem során. Volt az absztinens aki akár neveltetése miatt, akár saját belátása miatt teljesen hanyagolta az alkoholt, viszont ők jóval stresszesebbek is voltak. Akadtak az alkalmi ivók, akik például egy sima hétköznapi menüs munka alatt, nem ittak, csak ha mondjuk beszoptak egy teltházat, de akkor aztán decijével nyelték a pálinkát. A harmadik csoport a fullalkesz, akin viszont alig látod a jeleit, hiszen már eleve úgy jön be dolgozni, hogy a kávé mellé lecsúszott egy unicum, vagy egy stampó konyak. Ők sosem estek a ló túl oldalára az előző csoporttal ellentétben, mert sokkal inkább a szinten tartás, a stresszoldás és a munkabírás volt a fő indok az ivásra. Természetesen voltak a az előzőek kombinációi, de ők sosem maradtak meg sokáig egy helyen, mert a sorozatos bekúrások miatt hamar kirakták őket. 

Persze a kábítószer Magyaroszágon azért jóval előbb itt volt mint, hogy e sorok írója a világra jött volna, de alapos kutatásaim szerint, a fű és a kokain volt az egyetlen (nagy számban is mérhető drog) amelyet a Pesti mulatók és komolyabb éttermek személyzete aktívan használt. A vidék évtizedekkel volt lemaradva, persze arányaiban, hiszen egy-egy ember azért mindenhol akadt. Úgy a kétezres évek elején, amikor Magyarországon már teljesen elterjedt volt az MDMA (metamfetamin, vagy teljes nevén Metiléndioxi-metamfetamin) amit a tömegkultúra csak extasy-ként ismert, még mindig az alkohol számított a szakácsok első számú barátjának, s épp kezdte felváltani a fű. 

Azok a szakácsok (és pincérek) akik a 90-es évek végén, 2000-es évek elején, kezdtek el dolgozni, több felmérés szerint is, körülbelül 30%-ban próbálhattak ki legalább egyszer könnyű drogokat, és legalább 15% élt velük rendszeresen. Egy régi szakács haverom, aki napi szinten füvezett, úgy mesélte nekem, hogy a teljes szakács osztályuk, amikor a szakmunkás vizsgára készültek, egy körben állva három trombitára tekert dzsointot adott körbe. Húszonnégyen voltak. Persze ez kozmetikázott sztori is lehet, de aki dolgozott konyhán az elmúlt tíz évben, az azért sejtheti, hogy arányaiban az adatok stimmelhetnek. 

Okok

Egy szakács munkája nem könnyű és független attól, hogy csillagos fine dining séf, vagy echte ungarische lacibácsi stílus, általában egy teljes napot húznak le, ami az ebédtől a vacsoráig, s annak eltakarításáig tart. Nem nyolc órás munkarend, sokkal inkább tíz, de az sem ritka, hogy tizenkettő vagy afelett. Főleg szezonban. Egyrészt nem csupán állóképességre, stressztűrő képességre van szükség, hanem arra is, hogy mindezek mellett megmaradjon kreatívnak és úgy is készítse el az ételeket, hogy kimagasló élvezeti értéke legyen. Gondoljunk csak bele, hogy elég egy rossz mozdulat és órák munkája mehet tönkre, amit vészesen késő pótolni, ha a csoport, vagy az utcáról betévedő vendég éhesen veri az asztalt. Nem gondolom emberi gyengeségnek azt, hogy ezt a fajta stresszt, amihez a magyar tulajdonosok fillérbaszása még sokszor nagyban hozzájárul, olyan oldószerekkel próbálják kiküszöbölni mint az alkohol. Hiszen mi is történik pontosan szervezetben egy pálinka felhörpintése után? Elkezdünk lazulni, kevésbé stresszelünk faszságokon, jobb kedvünk lesz, szóval csupa olyan dolog történik velünk, ami egy ilyen helyzetben pozitív. 

Viszont az alkoholt elég könnyű túltolni és huzamosan használva, nem is túl olcsó. Ezzel szemben egy gramm fű, 2500-3000 forint körül van (ennyiből egy hét decis kommersztől egy fokkal jobb pia épp, hogy kikerül) és egyénenként változóan akár több napra is bőven elég. Nem is feltűnő, nem lesz tőle büdös az ember, meg tudja csinálni a melót, viszont olyan tudatállapotban, amitől nem kap instant agyérgörcsöt. A füvező vendéglátós emberek száma, meredeken nőtt az elmúlt években és bár pontos információim nincsenek, de mernék egy nagyobb összegű fogadást tenni, hogy minden második étteremben találni lehet olyan konyhán dolgozó embert aki szmokizik. 

Vannak sajnos komoly problémák ezzel, mert az elmúlt években beáramló designer cuccok, köztük a "biofű" nem ugyanazt hozza ki az emberből, mint egy kenderből csavart blunt. Száz szám láthattunk olyan videókat a neten, amikor megvadult fiatalok, pucéran futkoznak az akvárium előtti medencében, vagy zombiként tántorognak az úton. Szerintem nem szükséges ismertetnem.

A szintetikus szerek beáramlása a vendéglátásba viszont talán előre látható volt a kábítószerek tömeges elterjedésekor. A speed mint kábítószer tulajdonképpen telitalálat lehet a szférának. Mondhatni ember maradsz tőle, nem csinálsz euforikus állapotban faszságokat, mert nem kerülsz olyanba. Felpörögsz, bírod a strapát, nem vagy álmos, éhes és cserébe csak a pöcsöd lanyhul össze bab méretűre, meg ha rendes adagot tolsz, akkor napokig alig fog felállni. Ettől függetlenül a fű után az egyik legnépszerűbb munkadrog, mert 2500-3000 forint grammja ami akár két napig is kitart. 

A menő helyeken viszont a kokain az úr, de tekintettel annak magas árára (18000-20000 forint) tényleg csak az elit használja. A kokain azon kívül, hogy (a többihez képest) jóval hamarabb elmúlik a hatása, egyfajta energiabomba, gond nélkül lehet melózni akár egy óráig is egy szippantás után. Tavaly Gordon Ramsay próbált egy kis asztalt borítani azzal, hogy kimondja a nyilvánvalót, ami stílustalan cicaharcba torkollott azzal, hogy néhány (talán érintett?)  séf elkezdte baszogatni a mocskos szájú gordonkát, hogy tán inkább szakmai témákkal kéne foglalkoznia ahelyett, hogy mocskolja a vendéglátást. 

Noha én személy szerint utálom Gordon Ramsay-t, mert stílustalan és prosztó (nem bírom a konkurenciát), de spec ebben igaza van, mert a kábítószer az éttermekben egy létező probléma amiről beszélni kell. Szerencsére az új hullámos helyek igyekeznek kevesebb terhet (munkanapok számának tekintetében) róni a munkavállalókra, de jelen pillanatban ez kis hazánkban, majdhogynem lehetetlen, az amúgy is erős munkaerőhiány miatt. Így az a kevés dolgozó aki maradt, bőszen fogja szívni a kábítószert, hogy mielőtt végleg kiég, legalább szusszal is bírja.

vendeghanyas_patreon_big.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr9414047876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerka 2018.06.18. 04:48:39

Magyarországon a szakmunkás-tanulók nagy része eleve kipróbálta a könnyűdrogokat a suli alatt. Nem csak a szakácsok, pincérek, hanem a kőművestől kezdve az forgácsolóig mindenki. Aztán miután végeztek a sulival, munkába álltak a többség áttért az alkoholra (kőműveseket tudok főleg, akik minden reggel házi pálinkával indítottak), a vendéglátós szakmát űzők meg olyan helyeken dolgoztak, ahol azért eléggé hozzátartozott a légkörhöz a drogfogyasztás. A vidéki diszkók kitágult pupillával izzadó Energie pólós fiatalokkal voltak tele az én időmben is, zömmel szakmunkás-tanulók. Én ugyan egyetemista voltam, de megfordultam egy-két vidéki diszkóban annak idején szakmunkás haverokkal, ott jobb esélyeim voltak a csajoknál. Soho Partyra meg Emergency House-ra ropták a népek és jobban fogyott a "bogyó", mint a Tequila és a Berentzen almalikőr, ami akkor menő volt felénk.

Ami a legnagyobb szívfájdalmam, hogy ma már tiszta LSD-t, MDMA-t beszerezni szinte lehetetlen. A kínaiak elárasztották a piacot dizájner szarokkal, azt se tudod mi van benne, egy fentanyllal kever valamitől meg is halhatsz.
Amikor én voltam fiatal, akkor óvtak a bélyegtől (LSD), de ha ma csak tiszta LSD lenne a piacon, minden szülő örülhetne, mert attól még soha nem halt meg senki.
1 gramm fű nekem 3 cigire elég, de én nem keverem dohánnyal, kell a francnak a nikotinfüggés és a tüdőrák.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 06:18:39

"A harmadik csoport a fullalkesz,"

Pfuj, pfuj, mi az, hogy fullalkesz? Az index címlapszövege mennyivel polkorrektebb, ők az alkoholbeteg szót használják. :DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 06:21:13

@czerka:

"Ami a legnagyobb szívfájdalmam, hogy ma már tiszta LSD-t, MDMA-t beszerezni szinte lehetetlen. "

Próbálkozz a heroinnal, állítólag az még beszerezhető. Állítólag, mert én soha életemben nem nyúltam droghoz, nem tudom biztosan.,

(Na jó, most majd jönnek a nagyokos megmondóemberek, hogy az alkohol, a nikotin meg a koffein is drog..)

2018.06.18. 06:23:32

Nem nevezném alkoholistának azt, aki napi egy felest bedob a reggeli mellé...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 06:25:09

@hullajelölt88:

Csakhogy az ilyen nem áll meg a reggeli felesnél.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 06:25:54

Már csak azért sem, mert a reggeli felessel rendszerint az előző esti másnaposságát próbálja kúrálni. :D

czerka 2018.06.18. 06:38:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem szándékozom opiátokat fogyasztani, de azt tudom, hogy heroint ma már kerverik fentanillal, ami roppant veszélyessé teszi. Simán túladagolhatod magad vele véletlenül.

Nem csak a nikotin, alkohol és koffein drog, hanem a tested is tele van drogokkal. Dimetiltriptamin és hasonlók, sőt, mofrinszerű vegyületek tömege van jelen az idegrendszeredben. Kis mennyiségben ugyan, de pont jó helyen, ugyanis vér-agy gátat nem kell megugraniuk, így minimális mennyiség is elég belőlük, pont az idegsejtek szinapszisaiban.
Ezért is butaság a legtöbb, viszonylag természetes drog tiltása. Mert vagy veszélytelenek vagy amúgy is ott vannak benned.
Az alkohol és dohány a fizikailag legaddiktívabb és fizikailag legkárosabb drogok közt van.

Az MDMA, pszilocibin, DMT, LSD meg a legveszélytelenebbek közt vannak, de tiltottak. Persze ez az eredménye, ha nem tudományos bizonyítékok alapján hoznak jogszabályokat, hanem hiedelmek és valláserkölcsi indokok alapján.
Eredmény: megjelentek a nagyságrendekkel veszélyesebb, ismeretlen összetételű designer drogok.

czerka 2018.06.18. 06:44:40

@hullajelölt88: volt rokonom, aki ivott. Sose volt részeg, de mindig volt benne egy pici bor. Vizet nem ivott. Funkcionáló alkesz volt. Aztán a szervezete megadta magát.

Aki reggel reggeli mellé/helyett bevág egy felest, mert anélkül nem érzi jól magát, nem bírja a munkát (kőműves mondjuk), az valószínűleg alkesz. Cigivel ugyanez. Aki munkaszünetben kimegy minden órában szívni egy cigit, az fizikalag függő. De ez ma mindenki szerint rendben van. Aki viszont hetente elszív egy füves cigit a szabadnapján, az gecidrogos.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 07:07:52

@czerka:

"Nem csak a nikotin, alkohol és koffein drog, hanem a tested is tele van drogokkal. "

Így legyen ötösöm a lottón! :DDD

"Aki munkaszünetben kimegy minden órában szívni egy cigit, az fizikalag függő. De ez ma mindenki szerint rendben van."

A dohányt szerintem ingyenessé kellene tenni, de csak a lehető legegészségkárosítóbb cigaretta formájában (pl. vastag, nagy kátránytartalmú papír) lenne szabad árulni. A füstszűrő használatát sok évnyi börtönnel kellene büntetni.

A többit elvégezné a természetes szelekció.

bda 2018.06.18. 07:46:47

Én emberi gyengeségnek nevezném aki kábítószernek, alkoholnak, cigarettának vagy bármiféle drognak a rabja. Stressz? Hát persze. Szerintem minden munkában jelen van, de a szakács és még sokan mások, még aznap megerősítést kap, hogy jól vagy rosszul dolgoztak-e. Az én szakmámban ez lehet 5 év múlva fog kiderülni és az akkori hibáért jó napot helyett lehet 200.000 Ft büntivel fog a NAV megjutalmazni. Mivel az egész szakma amiben dolgozom jogszabályi értelmezésen alapul, így óhatatlanul benne van a tévedés, ja és minden évben jön valami új dolog, meg valamin változtatnak. 15 éve dolgozok a szakmában és még csak alkalmi ivónak sem nevezném magam, a többi stresszoldónak titulált dolgokat pedig messze elkerülöm, ahogy tettem múltban is. Önfegyelem, alázat, kitartás, szorgalom, küzdeni akarás. Stressz levezetésnek pedig heti szintű szaunázás kitűnő dolog, pont annyiba kerül mintha ha valaki elszív napi egy doboz cigit.

2018.06.18. 08:31:06

@czerka: ne legyél tévedésben pl az LSD-t illetően, olyan személyiségi problémákat okozhat hogy irány az elmegyógy. Az ilyen "legveszélytelenebb" szöveg legalább annyi bajt okoz mint egy díler. Van ismerősöm aki kizárólag fűtől 20 év alatt egy céltalan robottá változott, ennyit a legalizálásról.
Két fajta drogos van, az egyik buta, a másik gyenge szar.

2018.06.18. 08:44:39

Tulajdonkeppen miert ilyen automatizmus, hogy akinek stresszes a meloja, az igyon vagy kabozzon? Nem is jut eszetekbe mas stresszoldo, ami nem alkohol, nem kabitoszer, nem gyogyszer? Sulyos bajok vannak a fejekben, ha fel sem merul, hogy lehetne relaxalni, futni, uszni, meditalni is, nemcsak bevenni vagy inni valamit. Raadasul, ahogy fentebb valaki irta mar, tulkeppen minden munka stresszes, megsem vesszuk termeszetesnek az alkoholizalast. Gondolkodj el ezen, lehet, tovabb fogsz elni.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.18. 08:51:41

@Kishableany:
Nem állítom, hogy a drogozás jó dolog, ellenben azt igen, hogy aki még nem dolgozott 50 fokos konyhában, napi 12 órát, három hónapon keresztül, szabadnap nélkül, na pont ő mond ilyen faszságokat, hogy el lehet menni futni. Ez a dolog nem (csak) a stressz levezetéséről szól, hanem pont a stressz kibírásáról és akkor még az élvezetről nem is beszéltünk amit a kábítószer adhat.

Ekrü 2018.06.18. 08:55:58

@czerka: "De ez ma mindenki szerint rendben van. "-Ez így nem igaz,ezzel csak az olyanok szoktak takarózni ,akik így igazolják azt ,hogy hetente/naponta/óránként elszívnak egy füves cigit,vagy fogyasztanak más drogokat.A legtöbb ember szerint az alkohol pont ugyanolyan rossz mint bármelyik drog ,kivétel nélkül.

Ekrü 2018.06.18. 09:00:25

@Szerda Úr: Minden munkahelynek megvan a maga árnyoldala,ezen az alapon bárki elkezdhetne inni vagy drogozni.Lehetne pld. mentegetni a buszvezetőket,hogy nekik milyen stresszes a munkájuk,mert ugye mekkora a felelősség rajtuk,mégse örülnél neki ,ha erre hivatkozva mindegyik drogozna,vagy részegen vezetne.Az alkohol és a drog a gyenge emberek menedéke.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.18. 09:03:15

@Ekrü:
Ne értsd félre, én nem akarom legitimálni a jelenséget, csak rámutatni.

Attilajukkaja 2018.06.18. 09:17:30

Én mindig nagyon csodáltam a szakácsokat, akik jól menő éttermekben dolgoznak. Nem véletlenül jóval több a férfi ebben a szakmában, mert fizikailag is elég nehéz munka. Én biztosan nem bírnám azt a hajtást napi 10 órában, szabadnapok nélkül a főszezonban.
És azt sem tudom, mit csinál egy szakács év közben, aki pl. a Balatonnál halálra dolgozza magát 3 hónapon keresztül. Utána mit csinál?

sure_shot 2018.06.18. 10:04:35

Megfordultam néhány évig az iparban, a spuri alap úgy általában. Zárás környékén a levezető spangli is elindul, de volt olyan szakácsunk aki egész nap felváltva tekerte a sima cigit meg az okosságot.

czerka 2018.06.18. 10:22:40

@logobélus: "Van ismerősöm aki kizárólag fűtől 20 év alatt egy céltalan robottá változott"

20 év alatt annyi történt vele, hogy céltalan robottá vált? Az nem túl nagy veszély akkor. Ugyanis a legtöbb ember 40 éves korára amúgy is egy droid lesz, beleszokik a közepszarba, a házasságában, munkájába és robotként funkcionál.
Azt nem mondhatod, hogy csak a fűtől lett céltalan robot valaki. Én se lettem az. Egyetemi évfolyamtársam viszont kihullott az szakról. Füvezett, ivott, bulizott, meg már előtte is link volt. De mivel mindenki tudta róla, hogy füvezett, ezért mindenki azt mondta rá, hogy a fű miatt lett ilyen. Pedig dehogy. Eleve egy link alak volt, akinek nem volt nehéz megtalálni a drogokat, bulit, időelcseszést.
Ez van, az összefüggés nem az, hogy a fű tesz linkké, hanem az, hogy a link emberek könnyen rákapnak a fűre.

@Attilajukkaja: Balatoni szezonra már elég nehéz embert találni, pont a pár hetesre zsugorodott szezon miatt. Inkább elmegy nyugatra az, aki teheti. Ausztriában van téli és nyári szezon ugyanazokban a hegyi hotelekben. Közte 1-1 hónapra hazamegy Magyarországra a szakács, pincér, hausmeister, putzfrau stb. Ja és Ausztriában van 13. és 14. havi fizetés is. Úgyhogy senki se balatoni kéthónapos szezonokban gondolkodik már.

Amit az LSD-ről írtál, az féligazság. Akinek van hajlama pszichózisra, skizofreniára, annál az LSD siettetheti a kialakulását. Ezért se szabad pszichedelikumokat fogyasztania olyan embernek, akinek a családjában volt elmebetegség. Önmagában az LSD nem okozza a pszichés betegséget, csak gyorsítja a kifejlődését, ha már megvan a hajlam rá.

@Ekrü: "A legtöbb ember szerint az alkohol pont ugyanolyan rossz mint bármelyik drog ,kivétel nélkül." - de ez nem igaz, hiába hiszik ezt egyesek. Az alkohol nem ugyanolyan rossz, mint más drogok. Az alkohol fizikailag az egyik legkárosabb, fizikailag egyik legaddiktívabb drog. A fű, LSD, varázsgomba, MDMA meg a legveszélytelenebbek közt vannak. Az alkohol és dohány közelebb van a kokainhoz és heroinhoz veszélyességben, mint a varázsgombához, fűhöz.

De nem akarok én itt kiselőadást tartani a drogokról.

Vendéglátásban nem ritka a drogozás. Én is egy nyári külföldi hotelmunka alatt kerültem először drogok közelébe egyetemista koromban. Elég intenzív munka, pár hónap alatt annyit tapasztaltam, mint előtte évek alatt se. Emberekről, pénzről, kapcsolatokról, teljesítőképességről, agresszióról, szexualitásról. Aki nem dolgozott még olyan hajtásban, az el se tudja képzelni.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2018.06.18. 10:31:51

Én is lehúztam pár nyarat a Balatonon gyerektáborban szakácsként, ott kora reggeltől estig tartott a műszak, mert reggelit is kellett adni a kölköknek. Lényegében egész nap, minden nap ittunk, a világ nyolcadik csodája, hogy nem lettem alkesz. A reggelit még általában kihúztuk ital nélkül, de miután lement a reggeli, és elkezdtük előkészíteni az ebédet, akkor lecsúszott az első fröccs vagy sör. Töményet azért ritkábban ittunk. A vacsora befejezése után sokszor lementünk még a kocsmába levezetésnek.

hummel8 2018.06.18. 10:35:46

@Kishableany: Uramisten..
ugye te soha nem jartal ilyen helynek meg a közeleben sem? :-) :-)

felreertes ne essek, a drog qrva rossz dolog, es valamit kezdeni kellene a problemaval..

De a " futni, uszni, meditaln" 14 ora munka utan biztosan nem a megoldas utja..

Azert megneznem, amint egy athajtott, meguszott nap utan a szakacsnak aki eppen lehuzott 12 orat, azt mondod, hogy : "akkor most ideje meditalni..."
na AZT a valaszt meghallgatnam elöben :-) :-)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.18. 10:40:37

@hummel8:
azt a választ én is.:D :D

mondjuk hozzátenném, hogy én balatonparti szezonális csálingerkedéseim alatt minden reggel futottam egy öt kilómétert. viszont kurvára nem stresszlevezetés miatt, hanem a tüdőm karbantartása végett és mert szeretek futni. munka után faszomse.

2018.06.18. 10:43:01

@czerka: nem 20 év múlva, hanem 20 év alatt, de már 10 éve sem volt jobb. Természetesen a jelleme sem volt betonkemény, de hát kinek az? A lényeg hogy sok dolog kombinációja egy adott helyzet. Az biztos hogy a drog semmit nem használ ebben a helyzetben. Sőt, éppenséggel tudományos kutatások igazolják a THC és a céltalanság kapcsolatát, hamár említetted a megalapozottság kérdését.
Az LSD meg hiába csak arra hajlamosoknál válthat ki veszélyes reakciót, 100%ra be mered vállalni hogy nálad erre nincs esély? Vagy egy (ne legyen ilyen) családtagnál? Ez oroszrulett.
Mindenki azt csinál az életével amit akar, persze amíg csak magáért felel. De ne ideologizáljuk már meg a drogokat azzal hogy hát ezt meg azt a munkát csak így lehet elviselni. Lófaszt. Akkor keresek más munkát. Én több vagyok a drogoknál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 10:59:26

@czerka:

"20 év alatt annyi történt vele, hogy céltalan robottá vált? Az nem túl nagy veszély akkor. Ugyanis a legtöbb ember 40 éves korára amúgy is egy droid lesz, beleszokik a közepszarba, a házasságában, munkájába és robotként funkcionál."

Kurva szánalmas mentegetőzés.

SD9 2018.06.18. 11:21:59

@hullajelölt88: Alkoholizmusnál nem igazán a mennyiség a mérvadó, hanem a gyakoriság. Tehát akinek naponta kell egy feles, az már alkoholista.

czerka 2018.06.18. 11:29:21

@logobélus: te is tele vagy drogokkal. Az ecstasy például semmi mást nem csinál, mint felszabadítja a szervezetedben lévő szerotonint, ettől olyan boldogságérzés önt el, amit el se tudtál addig képzelni. Igen, az szerotonin is egy drog, amit te termelsz.
A saját tested által temelt anyagtól leszel eufórikus.

LSD-től semmi bajom nem lett, nem lettem fizikailag beteg, nem lettem mentális beteg se. Mondjuk volt olyan, hogy rettegtem a hatása alatt (egyszer), de sokat tanultam magamról akkor is.
Ma már nem tudok hozzajutni LSD-hez. De ha tudnék se használnám többször, mint évente egy alkalom. Nem addiktív.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem mentegetőzés, egyszerűen nem mindegy a drogok esetén, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb. Ciginél világos: elkezded szívni, rászoksz, függő leszel, majd tüdőrákot kapsz.
Fűnél simán lehet, hogy link alak vagy, ezért kezded használni, majd elhagyagolod a munkádat, tanulást, családodat. Fizikailag nem szoksz rá, de pszichésen belesüppedsz. Itt simán lehet, hogy ha nem füvezel, akkor is ellinkeskedsz egy életen át. A fű kb. annyira addiktív, mint a videójátékok, tehát fizikailag nem, de lelkileg függhetsz tőle.
A munkád ennek is kárát láthatja.

Nagynéném munkahelyén volt egy cukrász (Sanyi), aki minden nap berúgott. De évekig így is üzembiztosan dolgozott, csak aztán elkezdett csikkeket és cigihamut ejteni a
krémesbe, meg odaégette a piskótalapokat, úgyhogy lapátra tették. Utána átnyergelt harci kutyák tenyésztésére, ott gondolom nem baj ha valaki iszik. Akkor már csak ismerősöknek sütött külön rendelésre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 11:41:08

@czerka:

"te is tele vagy drogokkal. Az ecstasy például semmi mást nem csinál, mint felszabadítja a szervezetedben lévő szerotonint, ettől olyan boldogságérzés önt el, amit el se tudtál addig képzelni. Igen, az szerotonin is egy drog, amit te termelsz."

Kábszeresek tipikus érvelése. Minden drog, még a konyhasó is, ezért aztán mindenki drogos, aki a csapvízen kívül bármi mást is fogyaszt. Ismerős érvelési technika egy fogalom olyan mértékű kiterjesztése, hogy már mindenre ráhúzható legyen. Így lesz a kávéfogyasztó úgyanúgy drogos, mint a heroinista.

(Másik alkalmazási területe: mi is csak migrándok vagyunk a Kárpát-medencében...)

Attilajukkaja 2018.06.18. 12:28:35

@czerka:
Köszönöm a választ! :o)

"pár hetesre zsugorodott szezon miatt. Inkább elmegy nyugatra az, aki teheti"
Igen, ez elszomorító.

"simán lehet, hogy ha nem füvezel, akkor is ellinkeskedsz egy életen át"
Milyen igaz!

sakkosfx 2018.06.18. 12:55:31

És ami a felsorolásból kimaradt, finom zsíros húsok, persze kellően meg sózva, és utána a finom édes sütik, és hogy a szomjunkat is oldjuk a finom édes üdítők! Valamibe csak meg kell halni! Nem élhetünk örökké!

prakp 2018.06.18. 12:56:35

@logobélus: Szemlátomást nem biokémikus, de ne haragudj, te meg diszleksziás vagy. Olvasd vissza...

Attilajukkaja 2018.06.18. 13:02:56

@prakp:
"te meg diszleksziás vagy"
logobélus mitől is diszleksziás?

Attilajukkaja 2018.06.18. 13:04:25

@logobélus:
prakp talán figyelemhiányos és összekevert valaki mással. :o)

A nép fia 2018.06.18. 13:16:42

Akkor most mit akar ezzel mondani a szerző?
Hogy tiltsuk be a drogokat?
Vagy épp a mariska mellett kampányol?
Mennyire hiteles? Dolgozott valaha konyhán? Mert nekem úgy tűnik, hogy csak mások sztorijaiból rakott össze valamit.
Szakember esetleg, aki drogosokkal és alkoholistákkal foglalkozik? Szociológus? Vendéglátóipari szakértő?

Mi a konklúzió?

"beszélnünk kell róla..."

Beszélünk. És mi történik? Tömegével szoknak le drogos és piás szakácsok a cuccról?

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.18. 13:17:55

@A nép fia:
látom te is az index címlapról szakadtál ide fiam. sebaj.

A nép fia 2018.06.18. 13:19:01

@Szerda Úr: Vetesd le onnan, ha zavar, hogy olvasnak onnan idetévedők.
De ne félj, eddig is megvoltunk egymás nélkül! :)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.18. 13:20:00

@A nép fia:
örülök, hogy nem nekem kell akkor kitessékelnem :D

czerka 2018.06.18. 13:23:17

@logobélus: "Te biokémikus vagy?"

Hm... Majdnem. Legyen elég annyi, hogy egyetemen tanultam biokémiát. Nem, nem vagyok orvos végzettségű. És teljesen más területen dolgozom, ugyanis van egy másik diplomám is, ami jobban fizet ;)

A szerotonin felszabadulása olyan boldogsághullamokat okoz MDMA (ecstasy) hatására, amit csak úgy nem tudsz elérni. Én a 2000-es évek elején használtam utoljára ecstasyt, buliban olyan boldog voltam, mint előtte soha, másnap meg brutálisan levert voltam. Egyszer-kétszer nem árt ezt megtapasztalni, de rendszeres használattól óvnék.
Arra akartam kilyukadni, hogy az ecstasy az azért messze nem heroin és nem is kokain. Könnyűdrog, ha ez mond neked valamit.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Kábszeresek tipikus érvelése. Minden drog, még a konyhasó is, ezért aztán mindenki drogos, aki a csapvízen kívül bármi mást is fogyaszt."

Igen, ezt a szalmabáb érvelést használod te. Hol írtam olyat, hogy a konyhasó drog és csak csapvizet szabad inni? Ez a te szalmabábod.
Nézz utána mik az alkaloidok. Igen, nálunk szerves kémia előadáson anno felkerült az írásvetítő fóliára a heterokciklusos vegyületek, alkaloidok közé a koffein, teobromin, morfin, papaverin, kokain, nikotin szerkezeti képlete is. Véletlenül kellett az alkaloidokat megtanulnunk? Aligha.
Szerves laborban meg nikotin extrakciója dohánylevélből volt feladat. Régen volt, de a nikotin azóta is egy alkaloid.

Tetszik vagy nem, az emberiség mindig is használt drogokat. És leírom neked, hogy az alkoholista valójában jó eséllyel opiátfüggő, az meglep? Mert az alkohol a szervezetben opiátok szintézisét indukálja és az alkesz ettől válik függővé. Nem az etanoltól függsz, hanem attól, ami az etanol hatására termelődik a szervezetedben. A részegséget az etanol okozza, de a függés összetettebb/mélyebb kérdés.

Nem akarok offolni, de a sötétség a "drogokkal" kapcsolatban elég nagy még mindig.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.18. 13:25:40

@czerka:
nekem bejön amit írsz, ha közléskényszered támadna és mondjuk szívesen írnál ilyen dolgokról eme trashblog hasábjaira, akkor oldalt van a mailcímem.

Attilajukkaja 2018.06.18. 13:36:50

@A nép fia:
"Hogy tiltsuk be a drogokat?
Vagy épp a mariska mellett kampányol?"
Az én olvasatomban a szerző nem foglalkozik egyik kérdéssel sem, nem foglal állást . Leírja, amit tapasztalt. Nem képzelek bele többet.

"Beszélünk. És mi történik? Tömegével szoknak le drogos és piás szakácsok a cuccról?"
Az történik, ami minden problémás dologgal, amiről évekig nem beszélünk: megismerjük a problémát. Van, aki elkezd rajta gondolkodni, megoldásokon törni a fejét, és van, aki csak fikázza a részvevőket. Aztán vagy változik valami, vagy nem. De ha nem is beszélünk róla, csak a szőnyeg alá söpörjük, akkor biztosan nem fog történni semmi.

Attilajukkaja 2018.06.18. 14:01:01

@Szerda Úr:
Vagyis megértettem a poszt lényegét? Örülök neki! :o)

Victor Franco 2018.06.18. 15:05:22

@Szerda Úr: Anno, még a '90-es évek elején, egyszer 3 hétig helyettesítettem a szakács váltótársamat: 11-től min. 23.-ig, naponta.
Esküvők, rendezvények százával (nyár volt)
A második héten azt sem tudtam, milyen nap van..
Voltam 23-24 éves..(soha nem ittam munka közben)

Utána , meg mikor lecsúsztattam a szabadnapokat, nem tudtam mit csinálni

tomhardynészonja 2018.06.18. 15:14:03

@Lusuka: JO NAPÓT LUSUKA! AZST SZERTNEM KERDEZNÍ HÓGY A ZUNÓKATESÓMNAK NINCSE SETLEG JO ÁLÁS ??!!!! VN SZAMITOJA MEG MÍNEDN CSAK LÚSTA KICSIT DE AZÉR ÓKÓS A BEA. HÓGY OTHOLI MUNKA IS JO LESZ VN INTRANET-JE!!!! !!! 444

HA VKIT ÉRDEKELNÖI BICIGLI ELADÓ, BALAGÁSRA ESKŰVŐRE VIDEOT VÁLALOK!!!!!!!!!!!! IRJ PRÍVIT!!!!!!!!!!!!!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 15:21:24

@czerka:

"Igen, ezt a szalmabáb érvelést használod te. Hol írtam olyat, hogy a konyhasó drog és csak csapvizet szabad inni? Ez a te szalmabábod."

Ne gondold ám, hogy mindenhol szalmabáb van, ahol te azt látsz! 0

Megtanulhatnál értőn olvasni. Az érvelésed logikájára utaltam, ha nem vetted volna észre. Mellesleg a tipikus agyhalott balliberális is így érvel, ahogy említettem is: mi is migránsok vagyunk a Kárpát-medencében, az '56-os magyarok is migránsok voltak, mi bajunk lehetne az arab-néger csürhével?

Nylul 2018.06.18. 15:25:50

@logobélus: Márpedig ez így van, a szerotonin hormon szintjétől (is) függ az ember boldogságérzete. Vannak, akiknél ez rendellenesen és tartósan alacsony, ez lehet a depresszió egyik oka.

Ezt a szintet különböző drogokkal lehet befolyásolni. A 'drog' szót szándékosan írom. Nem véletlenül használják az usákok ugyanazt a szót a kábszerre, mint a gyógyszerre. Ugyanis nem olyan éles a határ, mint azt gondolnánk. Az ssri (szelektív szerotonin visszafolyás gátló) drogok ugyanúgy a szeretoninszintre hatnak, mint az eki, csak más időbeli lefolyással, más hatásmechanizmussal. Az ssri-t pedig simán felírja a doki a depisnek.

De ugyez van a ópiátokkal is, sőt, a marihuána orvosi célú egyre elterjedtebb, pedig pontosan ugyanaz a hatása van a betegeken, mint a narkósokon.

chrisred 2018.06.18. 15:33:16

@Ekrü: Ja, nekem is az jutott eszembe, hogy inkább az ételemet sózzák el, minthogy műtét közben kivagdossanak belőlem olyat, ami nem kéne. Kicsit túl van dimenzionálva a stresszhelyzet. Ha túl sokat kell dolgozni, az meg a munkáltató sara, aki a bérköltségen akar spórolni. Egyik sem tűnik szakmapecifikus problémának.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 15:33:32

@czerka:

Ezt írtam, te szerencsétlen:

"Kábszeresek tipikus érvelése. Minden drog, még a konyhasó is..."

Ha te itt szalmabáb-érvelést látsz, az max. akkor lehetséges, ha te megad is kábszeres vagy. :DD Ui. sehol nem írtam, hogy TE állítod ezt a konyhasóról. :)

Attilajukkaja 2018.06.18. 15:37:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Minden drog, még a konyhasó is..."
A konyhasó mitől lenne az? Nagy dózisban legfeljebb toxikus, de tudatmodosító is lenne?

Nylul 2018.06.18. 15:40:12

@Nylul: 'pontosan ugyanaz a hatása van a betegeken, mint a narkósokon.' - és itt el is engedtem egy hülyeséget, most láttam, hogy az orvosi marihuánából kivonják a thc-t, szóval mégsem ugyanolyan. Ehh.. :D

Nylul 2018.06.18. 17:08:50

@logobélus: 'Úgy látom itt páran kezdik összemosni a drogok szükségszerű (orvosi) alkalmazását az élvezetből használattal.' - Így van, mert nincs egy pontos határ, hogy eddig orvosi, innentől élvezeti a használat.

Costanza 2018.06.18. 17:13:26

@Szerda Úr: ahogy hangzol, ugy latom rajtad a cuccozas sem segit, mert meg mindig stresszes vagy.. szetcseszi az idegrendszert a kabszer btw..

Ekrü 2018.06.18. 18:08:37

@czerka: "A legtöbb ember szerint az alkohol pont ugyanolyan rossz mint bármelyik drog ,kivétel nélkül." - de ez nem igaz, hiába hiszik ezt egyesek. Az alkohol nem ugyanolyan rossz, mint más drogok. "-Az egyik kutya ,a másik eb.Volt szerencsém a családban egyikhez is meg a másikhoz is.Hidd el nekem nincs különbség köztük.Az egyetlen dolog amit megtanultam ,és igyekszem továbbadni a gyermekeimnek,hogy ha olyan emberrel találkoznak aki akár egyiket akár másikat még ha csak alkalom szerűen használja is, meneküljenek tőle.Mert megnyomorítja az életüket.

Ekrü 2018.06.18. 18:14:13

@chrisred: Én is így gondolom.Régen az emberek sokkal rosszabb körülmények között éltek,azt mégis tették a dolgukat és nem jajgattak holmi stressz miatt.Ma már jó dolgukban nem tudják mit csináljanak.

Nylul 2018.06.18. 18:35:23

@Ekrü: Kevered a szezont a fazonnal: a rosszabb körülmény != stressz. Egy hajléktalant sokkal kevésbé érinti a stressz, mint egy ügyfélszolgálatost, vendéglátóst vagy egy managert, még akkor is, hogyha naponta igazoltatja a rendőr, hetente egyszer meg valaki jól pofánbassza.

2018.06.18. 18:47:20

Az ex konyha-főnököm 1 év alatt kétszer ment elvonóra, a legutóbbi még most is tart, április vége óta. Állítólag majd visszajön, állítólag ...
Valaki javasolta a futást, mint stresszlevezetést, ja, aztbaszdmeg, amikor lehúzol egyben 9 órát, 50 fokban, teltházzal (vagy osztott műszakban, ha nem vagy szerencsés), akkor este 10 körül tutira azon jár az agyad, hogy most körbekocogod a kibaszott sziget-kört, és nem egy pohár sörön .... Nah, az a marha sem látott még belülről konyhát, legfeljebb az anyjáét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 18:55:03

@Pink Petsch:

"azon jár az agyad, hogy most körbekocogod a kibaszott sziget-kört, és nem egy pohár sörön"

Bocs, de egy pohár sör helyett nem felel meg egy pohár üdítő vagy szeszmentes gyümölcslé (azaz nem bor)?

2018.06.18. 18:57:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, ugyanis a feszkót, ami napközben felgyűlt, az a 4,5-5,1-es alkoholtartalom oldja annyira, hogy hazaérve ne a családodon vezesd le.

2018.06.18. 19:36:27

@Szerda Úr: Ilyen ez a popszakma ;) Bár a forró sütő/grill/kisfaszom és a valamilyen alkohol kombóját nem tartom túl jó ötletnek, ezért részemről csak műszak után, miután már a konyhafelnyalás is megtörtént.
Aztán meg, hogy ne reagálgassak itt egyenként, említve lett, hogy más szakmák is stresszesek. Persze, hogy azok, mondott valaki mást? Többfajta stressz létezik, most bemutatnám a konyhait: 50 fokban melózol (nem költői túlzás), hangosan zúgnak a mindenféle kibaszott gépek, a népek kaját akarnak, így a fehér papirkígyó a földig ér, a konyhafőnök üvölti (másképp nem hallani) a csumit vagy a carte-ot, ha elbaszol valamit, akkor vérmérseklettől függően ugyan, de a megszégyenítés azonnali, és ha nem korrigálsz azonnal, akkor már vérmérséklettől függetlenül a kurvaanyádba vagy küldve, és egyéb jelzős szószerkezetek.
Szóval, igen más szakmák is stresszesek, viszont egy könyvelőnek (például) van ideje átgondolni, hogy hol baszta el, még mielőtt a NAV jönne rá, és nem kurvaanyázza korrigálás közben a főnöke.

Ekrü 2018.06.18. 19:53:38

@Nylul: Nem keverem.De azt azért te is beláthatod,hogy bár régen is előfordult,hogy valaki nem kapott munkát (sőt sokkal gyakoribb volt mint manapság) ,a munkavezetők/főnökök sokkal rosszabbak voltak mint ma,ráadásul a gyermekhalandóság sem volt ritka (nem hinném ,hogy van nagyobb stressz annál,hogy látod meghalni a gyermeked) vagy az ,hogy tél közepére nem volt mit enni ,az emberek mégse siránkoztak ennyit.Egyszerűen csak tették a dolgukat.

2018.06.18. 20:51:43

@Ekrü:
".. az emberek mégse siránkoztak ennyit.Egyszerűen csak tették a dolgukat."

Ezt mondjuk nem tudom, honnan a tetves francból veszed, hacsak nem te vagy a Duncan Macleod.

Ekrü 2018.06.18. 21:24:08

@Pink Petsch: Olvasás.Tudod rengeteg novella ,regény ,kisregény ábrázolja a régi korok életét,az 1900-as évek elejéről kezdve ráadásul nagyszülők is sokat meséltek.De valahol egyikben sem olvastam arról ,hogy az emberek depressziósak,pánikbetegek stb.lettek volna.Azt viszont igen,hogy az élet nem áll meg,és az ember mindent kibír.A nagyszüleim túléltek két világháborút,egy 56-ot,elvesztették az egyik gyermeküket szamárköhögésben,de mégsem lettek sem drogosok ,sem alkoholisták,de még csak depressziósak sem.

2018.06.18. 21:40:27

@Ekrü: Édesfaszom, mondd, hogy viccelsz! Szóval, a saját nagyszüleid példájából (kézcsókom a nagyinak), meg a korabeli regényekből vonsz le általános megállapításokat a bolgyó akkori teljes emberi népességére. Édesfaszom, mondd, hogy viccelsz!

czerka 2018.06.18. 22:23:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: miért arabozol meg négerezel egy ilyen poszt alatt, ahol ennek semmi relevanciája sincs? Ja, hogy csak jólesik?

Nylul 2018.06.18. 22:24:18

@Ekrü: De kevered.
A stressz nem az, hogy egy egész élet alatt meghal 4 gyermekem, vagy hogy van a 40 megélt telemből 5, amikor visítunk az éhségtől. Ez mind sokk, gyász, de a stresszhez csak minimális köze van.

'Olvasás.Tudod rengeteg novella ,regény ,kisregény ábrázolja a régi korok életét,az 1900-as évek elejéről kezdve ráadásul nagyszülők is sokat meséltek.' - akkor viszont tudhatnád, hogy miről van szó.

'De valahol egyikben sem olvastam arról ,hogy az emberek depressziósak,pánikbetegek stb.lettek volna.'

Nem hát, pont ezért, mert a stressz szintjét nem egy felismert, ideiglenes állapot határozza meg.

'nem hinném ,hogy van nagyobb stressz annál,hogy látod meghalni a gyermeked' - ez nem stressz, ez trauma, ami a stresszszintet növeli. Hogy mennyire, az környezet/egyénfüggő. Amikor a mondjuk a középkorban minden 10 gyerekből meghalt 6 egy éven belül, és neked ez a 5. gyereked, ahol az eddigi 5-ből már 3 meghalt, az stressz tekintetében elhanyagolható, és többé-kevésbé még le is szarták.

De ha 2018-ban egy nagy nehezen összehozott, szigorú orvosi felügyelet által menedzselt, veszélyeztetett terhesség után a 3. hónapban meghal az első gyerek, az már egész életre megnyomoríthatja a szülőket.

No, ez az összefüggés a trauma és a stressz között.

Egy élet alatt megélni 20 level10 traumát sokkal kevesebb stresszt okoz, mint 1 nap alatt berántani 30 level1-et.

czerka 2018.06.18. 22:31:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: igen, kábítószeres vagyok. Naponta iszom kávét. Hetente legurul egy-két sör, koktél, whisky, mikor mi. Alkalomadtán marihuána, de sajnos most nem olyan helyen élek, ahol ez egyszerű lenne (ketamint viszont könnyen vehetnék, de nem vonz). És régebben több illegális drogot is kipróbáltam, van amelyiket egyszer, másokat többször. Sose lettem függő. Az alkoholfüggőség volt az egyetlen, amihez közel kerültem fiatalon, mert kicsit túltoltam a bulizást. Az alkohol az, ami miatt párszor életveszélyes helyzetbe kerültem (balesetveszély, verekedés, utcán elalvás, hanyatt fekve hányás, öntudatlanság).
Igen, drogos vagyok és az alkohol nevű drogtól tartok legjobban azok közül, amiket fogyasztottam eddig.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.18. 22:34:04

@Ekrü:
nagymamám pultos volt a második világháború alatt sárváron, majd amikor a vörös hadsereg megszállta az országot, s beköltöztek a cukorgyárba. (utána lehet olvasni, elég komoly és hiteles anyagok vannak róla) a kocsmáros alkoholista és lájtos ópoiumfüggő volt és még ő volt a régióban a szférában az egyik legjózanabb életű. tudnám sorolni reggelig. egy biztos kár azt gondolni, hogy régen nem nyúltak "oldószerekhez" az emberek, főleg nem azok akik eleve azzal dolgoztak.

Nylul 2018.06.18. 22:39:42

@Ekrü: De ha szereted az olvasnivalót, akkor e témában Kosztolányi: Édes Anna. Ebből azért szépen össze lehet szedni annyi infot, hogy beleláss egy 'szolga', (fel(szolga)ló, ügyfél(szolga)latos lelki világába. :)

czerka 2018.06.18. 22:44:35

@Nylul: köszi hogy ezt leírtad, erről van szó.
Azt még hozzátenném, hogy PTSD kezelésére USA-ban kísérleteznek MDMA-al is mostanában.
Arról nem is szólva, hogy az amerikai kabítószer szabályozás picit visszás. A marihuána szövetségi szinten Schedule I drug. Ami a legdurvább tiltást jelenti, mert a jogalkotó szerint magas a fizikai függőség veszélye és nincs orvosi felhasználásnak lehetősége. Ugyanakkor 9 tagállamban legális rekreációs célra is a vásárlása, az állam adót szed a kereskedelem után és még több helyen orvosi marihuána is kapható.
Most jön a csavar: a kokain csak Schedule II drug az USA-ban, tehát a jogalkotó szerint enyhébb a megítélése, mint a marihuánának. Mert ugye van helyi érzéstelenítő hatása, tehát orvosi felhasználása.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 23:04:21

@czerka:

Hogy legyen mibe belekötnöd. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.18. 23:09:05

@czerka:

Javaslom neked az alkohol és a kábítószerek együttes fogyasztását. Az alkoholtól meg ne félj, fogyaszd csak bátran!

czerka 2018.06.19. 00:45:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: alkohol és kábítószer együtt? Whisky + Red Bull (koffein) volt párszor, sőt pezsgő + Red Bull is, mert a lányok azt ittak. Nem javaslom az alkohol és más drogok együttes fogyasztását. Az alkohol és dohány tette tönkre a legtöbb embert a környezetemben eddig. További szép napot. Lazulj le néha, hogy ne legyél ilyen kis görcsös.

czerka 2018.06.19. 00:47:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: aki sörözés mellé cigit szív, az is alkoholt kever más droggal (nikotin). Káros, de elterjedt szokás.

Ekrü 2018.06.19. 07:29:54

@Szerda Úr: Nem azt mondtam,hogy a régi időben senki sem nyúlt bizonyos szerekhez,de sokkal kevesebben voltak mint manapság,és nem próbálták senkivel sem elhitetni,hogy ez normális dolog.Az egyszerű ember a drogokhoz hozzá sem fért,és mélyen megvettette a drogosokat és alkoholistákat.Ami pedig az Édes Annát illeti,nekem a nagymamám cseléd volt Budapesten egészen férjhezmeneteléig.Mikor rákérdeztem az akkori életre pont az Édes Anna kapcsán,a válasza az volt ,hogy aki becsületesen dolgozott,tisztességgel viselte magát és nem mászott be az "úr" ágyába némi haszonért cserébe,azt szerették és megbecsülték.Ha lehet inkább neki hinnék.Amúgy pedig egy drogos vagy egy alkoholista mindig talál indokot,ezen az alapon ahogy írtam, bármelyik munkahelyen ihatnának vagy drogozhatnának,azt az orvos műthetne részegen,a buszsofőr meg vezethetne drogosan.Hisz azok is milyen stresszes munkák...

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.19. 07:36:06

@Ekrü:
Én nem okokat keresek, bizonygatok mert abban egyet értünk, hogy a gyenge jellemű emberek legyen az drogfüggő, szerencsejátékfüggő vagy bármi, mindig magyarázattal tud szolgálni a saját függőségére. Én csupán azt mondom, hogy az alkoholizmus ami a szó biológiai értelmében drogfüggőség is, igencsak jelen volt régen is, ahogy a kábítószer is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.19. 07:52:42

@czerka:

Mert az alkohol és a nikotin külön-külön kimondottan egészséges, mi?

"Nem javaslom az alkohol és más drogok együttes fogyasztását."

Na látod, máris közelebb került egymáshoz a véleményünk. Az enyém csak egy icipicit tér el a tiédtől, amennyiben én semmiféle drog fogyasztását nem javaslom.

Ettől függetlenül ingyenessé és legálissá tenném az összeset. Hulljon a férgese!

"Az alkohol és dohány tette tönkre a legtöbb embert a környezetemben eddig."

Ami nem jelenti azt, hogy ezek a legveszélyesebbek, csak azt, hogy ezeket fogyasztják a legtöbben és legnagyobb mennyiségben.

"Lazulj le néha, hogy ne legyél ilyen kis görcsös."

Nyugi, elég laza vagyok, és nekem ehhez nem kell semmiféle drog.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.19. 08:01:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
nem akarok beleszólni a konverzésönbe, de megfeledkeztek a kábítószer egyik legfontosabb tulajdonságáról, ami pedig az élvezet. nem stressz, nem lazulás miatt, hanem azért mert kibaszottul jó érzés.

Ekrü 2018.06.19. 08:22:41

@Szerda Úr: Nos ,akkor egyetértünk. :)

chrisred 2018.06.19. 08:50:37

@Pink Petsch: Bárkit kurvanyázhat munka közben a főnöke. Csak annyit írtam, hogy a leírt stresszjelenség nem szakmaspecifikus. Elrontja az ételt, megy a szemétbe, kezdheti újra, a vendég vár, a főnök üvölt, levonják a béréből, esetleg kirúgják. A szakmák jelentős részében vannak ilyen szituk. Ami szakmaspecifikus, hogy a pia tényleg ott figyel a polcon, bármikor odanyúlhat, na meg a vendéglátósok sok embert ismernek, az anyag beszerzése sem okozhat gondot. Tehát a stressz levezetésének eszközei kéznél vannak, ellentétben más szakmákkal. Na, ez tényleg specifikus jelenség.

2018.06.19. 10:23:08

@chrisred: Oké, persze, bárkit, de azért valljuk be, irodai környezetben nem éppen jellemző a főnök által elkövetett kurvaanyazás, Zámbó Jimmís hangfrekvencián, miközben ezerrel tolod a melót. És hát persze, az alkohol tényleg ott figyel a polcon, és jó páran nemcsak valamelyik szószhoz vagy zseléhez töltenek belőle. Mint az ex-konyhafőnököm is, amíg nyugdíjba nem megy, nem lesz belőle gyógyult alkoholista, mert ha tisztán is jön vissza, és tartja is magát pár hétig (szokta), előbb-utóbb bebukik, ugyanis kóstolni kell. Már a kajákat.
Zárójelben megemlítve, azért 5 szem odégettt krumpliért, vagy szelet húsért még senkit sem rúgtak ki, vagy vonták le a béréből. Új nap, új lap. (hacsak fel nem gyújtod a fél konyhát ;))

Draquar 2018.06.19. 16:31:11

Nálam mondjuk az tette be a kaput a témában, amikor családi ebéden, puccos helyen a fiatal pincér sráctól - miután bemondta hogy ő ért a viszkikhez - megkérdeztem hogy ő mit inna, mire közölte hogy ő inkább kólázna, szippantott egyet és rámvigyorgott, majd elsétált.

Értem én hogy fiatalok vagyunk és lazák, de bakker, sem ennyire személyeskedni nem kellene, se a kérdésemet válasz nélkül hagyni.
Kemény a meló és értem én a viccet, de ezt már túlzásnak érzem.

Egyébként - témához hozzászólva - szerintem nem az a baj ha valaki cuccozik (bár én nem támogatom), hanem ha elveszíti a kontrollt. Mindegy hogy alkohol-, drog-, pina-, vagy játékfüggő valaki, amikor már kicsúszik a kezéből a függőség az gáz.
Az alkohol talán azért bocsánatosabb, mert egyrészt kulturálisan jóval elterjedtebb és beágyazottabb, másrészt meg mert könnyebb vele a mértéket tartani és nehezebb túladagolni. Szerintem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.19. 16:59:10

@Draquar:

Minden berúgás az első pohárral kezdődik. És biza ismerek olyan alkeszt, akinél az első pohár után már nincs megállás.

Draquar 2018.06.19. 20:43:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Értem. Én meg ismerek olyat, aki egy, sőt akár két pohár után is megáll.
Akkor most mi lett az eredmény?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.19. 20:59:13

@Draquar:

Az, hogy a berúgás mindig az első pohárral kezdődik.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.19. 21:15:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
sztem ez faszság. rendszeresen mártok tampont vodkába, hogy feldugjam a seggembe. na ott hol a pohár? :D pedig bekúrik mint a disznó

Jossarian 2018.06.19. 21:38:59

@tomhardynészonja: inkabb irnad a blogodat! :) amugy jo helyre jottel, itt csak jot olvasni, szerdaur tudja amit tud...

Jossarian 2018.06.19. 21:42:30

@Ekrü: mert nem volt penzuk ra

czerka 2018.06.20. 08:18:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én is ilyen vagyok az alkohollal. Ha buliban ittam, akkor addig toltam, amíg ki nem ütöttem magam. Családomban volt alkoholista, de ő mindig keveset ivott, de egész nap. Én meg a binge drinking-et toltam. Viszont amikor véletlenül nem ittam vagy kevesebbet ittam bulikban, akkor mindig becsajoztam. Utólag visszagondolva inkább a nemivást és mellette a pinafűzést kellett volna művelnem. Késő bánat. Lehetett volna háromszor több csajom életem során.

Egy dolgot bánok a drogos karrieremmel kapcsolatban: az alkoholt. Ez volt legális, tradicionális, elfogadott, sőt elvárt akkoriban. Többször kerültem miatta életveszélyes helyzetbe (nem közlekedési baleset, sose vezettem ittasan).
És nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy a dohányra sose szoktam rá, életemben 20 pakknál többet nem szívtam összesen. Más ennyit egy hónapban simán elszív.
Sose szúrtam magamnak semmit.

Sajnos most olyan helyen élek, ahol egy gramm fű kb. 25 ezer forintnak megfelelő fabatka, ez nagy szívfajdalmam. Ketamin olcsó, metamfetamin, szintetikus szarok is olcsón vannak, de azok engem nem érdekelnek.

@Draquar: nem tudom az alkohollal milyen tapasztalataid vannak, az én családomban volt alkoholista, sose volt részeg, de mindig volt benne egy pohár bor. Az alkohol nagyban hozzájárult ahhoz, hogy leépült és meghalt.

Én viszont sose tudtam mértéket tartani az alkohollal, ha társaságban ittam, akkor addig ittam, amíg ki nem dőltem. Van aki meg tud állni vele, én nem. És gyűlöltem a másnapot, epehányás, szenvedés, fejfájás. Be nem tiltanám az alkoholt, de mindenkit lebeszélnék róla.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2018.06.20. 20:23:16

@Quercus a favágó:
téged még nem basztalak ki a kurva anyádba? ;)

Herr Géza 2018.06.23. 01:15:45

@Quercus a favágó: Mizujs törpike, itt is feltűntél? Mesélj már, mi a helyzet a lányoddal? Répázzák már a migrik Brüsszelben? Igen, nagyon genyó vagyok, de te kezdted ezt a stílust. Maradjunk annyiban, hogy vegyél vissza az arcodból rendesen, talán úgy megéred a nyugdíjat is. Csók a családnak a detoxból.

Nyílt Sisak 2018.06.24. 03:29:39

@Herr Géza: nem tudsz érvelni rendesen? Mi ez a stílus?

Nyílt Sisak 2018.06.24. 03:55:23

@Quercus a favágó: Ez tényleg igaz? A lányod Brüsszelben él? Oh, hát nem az apjára ütött akkor. Nehéz lehet ezt neked feldolgozni, nem csoda a frusztrációd. Ès pont Brüsszelbe? A kis hazaáruló. Neki is szoktad mondani, hogy hazátlan?

Nyílt Sisak 2018.06.24. 16:51:30

@látlelet: nahát, új nick? Nem semmi. Új blogod is van? Borzasztóan bánt a dolog, úgy látom. Ekkora feszültség, tesó, azért nem piskóta. Érzem, hogy szétvet az ideg, pont Brüsszel? Húú. Ennél már csak a lator állam lenne nagyobb pofon neked.
Amúgy sok sikert a fosblogos senkik üldözéséhez, jól fújd ki az orrukat minden blogon, tudod, ôk a gyáva szarok, akik elbújnak az ovónénibe, nem mernek elôjönni, igy mindenféle blogokon kell idiótát csinálnod magadból, pedig te már nem is foglalkozol ezzel, nem is érdekel es a többi.
Szóval hajrá, jó röhögni rajtad te szerencsétlen. Na válaszolj valami frappánsat, aztán másold be a tesóhoz, lássa mindenki, milyen ügyes vagy.

Dj.Maci 2018.07.24. 14:00:05

@bda: Kedves! Te ugye kényelmesen üldögélsz, és osztod az észt egy légkondis irodából?! Vagy netán heti 6 napot állsz a konyhában, napi 12-14 órában?! Amennyiben nem próbáltál még ennyit dekkolni éveken keresztül egy konyhában, akkor légyszi maradj csendben, talán bölcsebbnek tűnsz! Mert amikor Te/Ti szépen kényelmesen úgy döntesz/döntötök, hogy elmész/elmentek egy étterembe vacsizni hétvégén, amikor már réges rég elfelejtetted/elfelejtettétek a munkahelyet, akkor aza bizonyos szakács, aki alkesz, drogos ott van, és dolgozik. Beszélhetünk itt gyengeségről csak nincs értelme. Ennyit dolgozni ( heti 6 nap, napi 12-14 óra, hétvégén is, 88 fokban, állni) ráadásul ilyen környezetben, talán egy kicsit több megbecsülést, és megértést érdemelnének! Nemcsak ők vannak így a gondjaikkal. Én pl alig ismerek józan buszsofőrt, taxist, alkeszt viszont annál többet............. A szakács mesterséget is elég jól ismerem: apósom, exem és gyerekem is ebben dolgozik. Szóval maradj csak meg a munkádnál, és hűsöljél, délutánonként mozgással vezesd le a feszültséget. De aki a forró konyhában áll, és bűzlik az olaj szagtól, annak 12 óra talpalás után nincs kedve elmenni futni, kondizni............. Azért megjegyezném, hogy ha megkérdeznél egyet is ezek az emberek közül, akkor nincs bajuk a munkájukkal, ha mondjuk heti 40 órát dolgoznának, normális fizetésért. Csak akkor a Hozzád hasonló kényelmes emberek, hogy vacsiznának étterembe? Hisz szombaton vasárnap még a fű se nő a hivatalba, az irodába, és még sorolhatnám. Azért szabadidőmben lehet én is elmorzsolok egy könnycseppet a szemem sarkába rád gondolva, akik ilyen sokra becsülik a fehérfelsős úri munkájukat, és büszkék arra, hogy mennyi mindent csinálnak. Egy kicsit nézz a függöny mögé is, és ne csak azt lásd amit látni akarsz! Jó étvágyat :) Reméld, hogy az lesz mindig a tányérodon, amit kértél :D

bda 2018.07.25. 19:08:24

El@Dj.Maci:
Ki mondta, hogy a munkaidő reggel 8-16-ig tart és hétfőtől-péntekig? Mert bizony ezt nem írtam, ez csupán a te képzeleted szüleménye, biztos van olyan is amiről te beszélsz, ahogy szakácsból is aki mondjuk a Red Bull F1-es csapatára főz magyarként. Barátom reggel 7-kor már az iroda székben ülök esete hétig alaphangon, de vannak időszakok amikor ez éjfélig is eltart, vagy éppen le sem fekszik az ember, mert ilyenre is van példa. Ültél te már ennyit egy helyben, aranyeres seggel? Ugyanis a segg, gyomor gondok ezeknél az ülő munkáknál előbb-utóbb előjönnek, ahogy visszeres lábak is. Lehet tenni ellene mozgással, táplálkozással, de valamit-valamiért. A szakács is elmehetne egy faluba Pista bácsinak ebédet főzni a Balatoni vendéglő helyett, de ugye egész más a díjazása a kettőnek. Telt már el úgy napod, hogy az agyadat napi 12 órán maximálisan pörgetve tanácsot kellett adni és több tíz, vagy éppen száz millió sorsáról dönteni? Telt már úgy el napod, hogy belekezdtél valamibe, de 5 perc múlva csörög a telefon és utána totál más dologgal kell foglalkoznod, mert az sürgősebb, de újabb 10 perc elteltével, már ott ül veled szemben egy másik ügyfél akinél "tüzet kell oltani", de ezalatt kb. 8-10 nem fogadott hívásod volt, ahogy végig hívogatod a fel nem vett hívásokat, ott a másik ügyfél akinél már orvosi nyelven fogalmazva "műteni kell", délután pedig beesik a következő ügyfél akinél pedig "újraélesztésre" van szükség? Persze a "más dolog", a" tűzoltás", "műtét" pedig ott vár és határidőre kell teljesítened mindent, úgy hogy az 5 perc után megszakított munkádra elment volna majdnem egy teljes nap. Olyan mintha neki állnál rántottát készíteni, de a tojás felverés közben már szólnának, hogy most azonnal állj neki steaket is sütni, de közben a rántottát is fejezd be meg a steaket is süsd meg, de időben nem csúszhatsz meg egyikkel sem a másik miatt. Ültél már heteken keresztül légkondis irodában, vagy csak vágysz rá? Nos ennek az áldásos és áldatlan hatásait nem mindenki egyformán viseli el. Ma már nem légkondis irodában dolgozok, de volt olyan időszakom amikor igen. Ez utóbbi eredménye egész nyáron begyulladt mandulák, folyamatos napi szintű köhögés, krákogás, belázasodás, több gyógyszert szedtem nyaranta mint 5 év alatt a nem nyári időszakban, mindez csupán a légkonditól. A hőség miatt respect a szakácsoknak, de nézzük ők mennyit tanultak a szakmához és én mennyit. Kezdjük sorjában nálam középsuli 4 év érettségig + 1 év szakmai képzés, de amit itt eddig tanultam az kb. papír tologatásra jó. Ezután 2 év mérlegképes, ezután, 3 év fősuli, csak azért, hogy egy 2 éves adótanácsadói képzésen részt vehessek (ma már ehhez elég a szimpla mérlegképes is), utána még 1 év okleveles adószakértői képzés, na és utána még 1,5 év bér és tb ügyintézőit is végig csináltam. Számok nyelvén a középsuli után közel 10 évről beszélünk és ebből 8 év úgy ment, hogy meló mellett, na és persze a számviteli adózási munkák hajrája valahogy erősen igazodott a vizsgaidőpontokhoz. Ja és minden évben új dolgok jönnek, tehát folyamatos a tanulás. Ott a lehetőség csináld végig ezeket a képzéseket és beülhetsz egy klímás irodába napi 10-12 órás munkára. Bevállalod? Ja és ebben a szakmában ott van, hogy ma amit mondtam, csináltam az vajon 5 év múlva is megállja-e majd a helyét a hatóság előtt. Szerintem a szakács esetében hamarabb kiderül, hogy mit is rontott el vagy sem. Ettől függetlenül nem becsülöm le a szakmát, de mint stressz faktort nem igazán tudom hova tenni egy 5 évig tartó rettegéshez képest, amíg elévül az adóügy, de lehet én látom rosszul. Az én esetemben milliókban mérhető következménye lehet csupán egy rossz döntésnek. A szakács elbaltáz egy ebédet még ha az esetleg 100 fős adag is oké rá mehet arra is egy fél havi fizetése akár, de nekem akár évek munkája veszhet semmibe. Na cserélnél velem?

Dj.Maci 2018.07.26. 14:09:19

@bda: Úgy látom, kicsit félrementél! Ugyanis Nem a Te munkádról van/volt szó, hanem a szakácsok túlterheltségéről, és annak hozományáról, az alkohol és drog használatról! Nagyon szép amit leírtál, és szépen kifényezted magad, csak épp ez senkit nem érdekel :) Igen, dolgoztam ügyeletbe FOLYAMATOS műszakban, 12 és 24 órás beosztásban. Amíg Te kipihented a műtétek, újraélesztések fáradalmait hétvégén, akkor én épp lehet ügyeltem 12-24 órában. Szóval tudlak ezért sajnálni! Majd elmorzsolok tényleg egy könnycseppet érted! Te vezettél rendszeresen éjszaka megállás nélkül 12 órában? Kevés ahhoz fogható van! Én ilyeneket is csináltam. Mindenesetre egyikünk sem áll napi 12-14 órát a meleg konyhába a tűzhely mellett, vagy állunk a napon a látványkonyhába. Én nem tudom melyik a jobb?! Az aranyér, vagy a viszeres láb!? A fizetésről már ne is beszéljünk. Ha egy átlagos szakács normális fizetést akar hazavinni, akkor bizony így és ennyit kell neki dolgozni! Köszönet a munkáltatóknak, akik ilyen hurokba dugják az alkalmazottaik fejét! Én nem csodálkozom, hogy ilyen gondokkal küzdenek, de tulajdonképpen majdnem minden szakma képviselői górcső alá vehetnénk, hogy ki mit csinál munka után! Kicsit talán kiragadott ez és kisarkosított ez az írás, de kétségtelen hogy van alapja. De minden vasútállomáson van kocsma, mint ahogy minden Volán telephelynél is van.......... De szintén van alkesz és drogos ..... had ne soroljam és bántsam meg azokat, akik kibírják, vagy ésszerű keretek között merülnek el kicsit a rosszba. Nagyon jól hangzik amit Kormányunk állít a hiányszakmáról, csak éppen semmi sem igaz belőle. A 16. bőrt is lenyúzzák a szakácsokról, széthajtják őket, akik örülnek hogy van munkájuk, és kapnak pénzt. Direkt nem a fizetés szót használtam!

bda 2018.07.26. 16:45:08

Pedig az előző írásban a hivatali munka igencsak negatívan csengett, mintha valami sétagalopp dolog lenne. Ahogy látom nem elég figyelmesen olvastad az előző írásomat, nem pihenem ki hétvégén a "műtéteket, újraélesztéseket" mert általában ekkor is dolgozok, számszerűsítve egy évben kb. van 5 hétvégém ami szabadnak nevezhető. Éjszaka nem szoktam 12 órát vezetni egyhuzamban, de nappal van benne részem 1,5 havonta kiviszem az egyik családtagomat Graz környékére dolgozni, ez a kanyar oda-vissza nem sokban benne van annyiban. Imádok vezetni, szóval ez nekem kikapcsolódás és pihenés, ha kellene 2 kanyar is simán menne egy nap. Mivel az alvási szokásaim korom sötétre és néma csendre korlátozódik amíg a legkisebb fény és zaj van körülöttem addig képtelen vagyok aludni. Nyilván munkahely és munkahely között is van különbség, ahogy említettem van vagy legalábbis volt magyar szakácsa az F1 Redbull csapatnak na ő vélhetően már tisztességes fizetést kap, vagy ahogy egy Michelin csillagos étteremben dolgozó is, ők vélhetően verik az én adószakértői havi jövedelmemet. Ez nyilván egy szűk réteg aki ilyen helyre eljut, de ha nekik összejött akkor ez másnak is sikerülhet.
süti beállítások módosítása