Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

pincérek, mi a fasz van veletek?!

2017. január 19. - Szerda Úr

Felszolgáló vagyok, vagyis voltam, szerettem ezt csinálni és jó is voltam benne. Már nyolc éve letettem a drekót és a hangedlit, kötényemet felakasztottam a szekrény belső polcára. Évente párszor, ha úgy adódik beállok segíteni pár havernak, vagy ha olyan ajánlatot kapok, elmegyek pár fesztiválra mérni a gyárilag vizezett sört és bazmeg el vagyok képedve, hogy mit meg nem engedtek magatoknak.

bigstock-waiters-carrying-plates-with-m-95742863-660x330.jpg

Én az a generációja vagyok a csálinger szakmának, akitől már nem követelték meg a kasírozást, az angol felszolgálást, az egykezes gyufagyújtást, a dekantálást(de tudtam!). Nem kellett hyppolitként hajlonganom, nem kellett mellényt húznom, sőt még laza borostával is mehettem dolgozni. Viszont dolgoztam annabálon (ami amúgy szakmai szinten egy túlértékelt fos, de a mulatósszám miatt minden magyar felszolgáló szeretne egyszer ott dolgozni), dolgozhattam az operabálon, voltam protokollpincér, szóval mondhatni elértem a szakma csúcsát, amit itthon el lehet. De ti, akik jobbnál jobb éttermekben dolgoztok, fingotok sincs a szakmáról, olyan elemi hibákat vétetek, amely nemcsak a szakmaiságotokat, hanem az emberségeteket is megkérdőjelezi. 

Nem az a baj, hogy nem köszöntök, bár az átkosban, már ezért is kirúgtak volna titeket, minden magára valamit is adó helyről. Nem az a baj, hogy az alacsony fizetés miatt szinte kiül az arcotokra a savanyodottság, s ezt a fizető vendég is érzi. Ezt még valahol meg is értem, mert kurvanehéz jópofát vágni a havi 100hoz, alaphangon kétszáz munkaórával. Viszont az már igenis baj, hogy nem vagytok tisztában az etikettel, nem a nőnek, vagy idősebbnek teszitek le elsőnek a megrendelt ételt/italt. Egyenesen gáz az, hogy nem ismeritek fel az evőeszközjelzéseket. Ha mást nem is legalább a szünetet jelezni próbáló, egymásba nem rakott, fordított V alakot ismerjétek és ne akarjátok előlem elvinni. Az, hogy egy nyolcfős asztalnál, összekeveritek az ételeket, más elé téve le, s ezzel kavarodást okoztok, az mindennek a teteje. Az, hogy kérdezés nélkül bontatok új ásványvizet, még akkor is pofátlanság, ha nem írjátok fel a számlára. Úgy kihozni ételt, hogy "kié a csirke?" egyenesen felháborító.  Szó se róla, már az én időmben is híg volt a szakma és sokan azok jöttek felszolgálónak, akik máshova nem voltak jók, de csőszerelő, vagy kőműves szakma meg derogált volna. Ettől független a nyúgen egyes képviselői, olyan elképesztő dolgokat csinálnak, ami azért túlmegy már a szakmaitlanságon és egész egyszerűen csak szar emberek. 

Rövid történet, amely miatt tulajdonképpen ez az egész poszt megszületett; hétfőn egy munkaebéd során, egy alpolgármesterrel, egy Kossuth-díjas, Nemzet Művészével, egy múzeum igazgatóval és egy neves művészettörténésszel ebédeltünk, egy sajtótájékoztató előtt. Hetekkel előre foglaltunk asztalt, külön kérve, hogy az egyik eldugottabb sarkon kapjunk asztalt, mert ismervén a helyet, tudtuk, hogy ott a lehető legkevesebb külső behatás ér minket. Ez rendben is volt, viszont a felszolgálás az bazmeg, az teljesen kész. A főételek megrendelésénél ott elakadtunk, hogy plusz salátát kértünk, az italok úgy jöttek, mint a máv szerelvényei, késve és egyenként, az előre terítés pedig siralmas volt. Nyolc leves, nyolc főételt sikerült négy különböző pincérnek hoznia, 3-3 perces váltásokban, s mivel nem tudták hova megy, így a köszönés nélküli, kié a steak, kié a csirke kérdések úgy özönlöttek, mint a bullshit egy átlagos szijgyártós beszélgetés során. A balról beadott tányérokon ekkor már meg sem lepődtem, ahogy azon sem, hogy a harminc feletti, felszolgáló zsigerből letegezte a társaságot. A nemzetközi jelzésértékű, még eszem-késvillám, nem hagyott túl nagy nyomot a pincérben, ha nem vagyok résen, úgy elvitte volna, mint lőrinc bármelyik kiírt tendert. 

Ilyenkor elgondolkozom és arra jutok, hogy ezeknek bazmeg én se adnék több bért, húzzanak ki inkább angliába mosogatni...

update: Az, hogy kikkel ebédeltem, nem kivagyiságból van leírva (mert kapom érte az ívet.. :D ), hanem érzékeltetésnek, hogy míg engem mezitlábas csórót leszar egy pincér, még azt mondom oké. de amikor ilyen emberekkel is így viselkedik, akkor, hogyan szolgált volna ki engem egyedül... :(

vendeghanyas_patreon_big.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr5712130613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vittore 2017.01.19. 13:00:44

Szerintem a blogodnak van olyan súlya, hogy egy kicsit több konkrétumot írhattál volna, hátha könnyebben magára ismer a hely.
A kedvenc éttermemnél az elmúlt két évben a makulátlan felszolgálás színvonala döbbenetesen lezuhant, annak ellenére, hogy nem is keresnek szarul... Elment mindenki Londonba mosogatni..... Az alja meg itt maradt.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.19. 13:03:26

@vittore:
nem akarok átmenni étteremkritikusba, vagy helyeket fikázni. s mivel országos jelenségről van szó, így nem is feltétlen lenne produktív kihegyezni egy adott étteremre. de pl két hete a párommal voltam egy hosszúhétvégén szállodában, mikor reggeli során két kólát kértünk a pincércsajtól, lebaszta a kezében lévő hangedlit a pultra, mintegy jelzésértékkel, hogy faszért basztatjuk... szted? :)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.19. 13:04:54

@vittore:
+ja, az alja ittmaradt, ennek a levét isszuk rendesen :)

vittore 2017.01.19. 13:10:20

@Szerda Úr: k.rvára el bírja venni a kedvemet mindenféle kajálástól az ilyen nyegle fasz pincér. Nehéz megállni, hogy ne szembesítsem vele, őket mekkora dilettánsok.

bandigyerek 2017.01.19. 13:26:33

jó, hát mindenki tudja, hogy vagy 30 éve a pincér szakma mindenféle trógereknek a gyűjtőhelye, tisztelet a kivételnek. Viszont a bérek alacsonyak, nyilván a jatt miatt ami szintén egyre kevesebb. 300 ft-os órabérért meg ne várjunk már békebeli főúri modort...

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.19. 13:36:17

@bandigyerek:
bár egyetértek, de az elmúlt évek kivándorlása miatt a jó pincérek megkapják a szép lóvét már itthon is.

Fighting 2017.01.19. 14:41:11

@Szerda Úr: Melyik párhuzamos univerzumban kapják meg az otthoniak a szép lóvét
Barátom a család miatt otthon maradt, sok jót nem mesél, pedig próbálkozik rendesen. Szakmailag is ott van a topon.
Megcsinálta velük azt, a tulaj egy belvárosi kávéházban-amikor elkezdtek volna igazán jól keresni-átalakította a fizetési struktúrát, rögtön 50 rugóval lejjebb ugrott volna a fizetésük. Ennyit ér a jó szakember.
Gondolom továbbra is működik a belvárosi megegyezés, 300 K fölé nem mehetnek a fizetések, mert a végén még jól éreznék magukat az emberek.
Kár, hogy ez volt már 10 éve is. :(

Fighting 2017.01.19. 14:43:35

Amúgy lehet a pincér felismerte az evőeszköz kódot, csak a főnök szólt neki, mit ácsorogsz, nincs mit csinálnod, akkor rámold le az asztalt. ;)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.19. 14:51:59

@Fighting:
Nézd én bár nem ismerek minden helyet 100%-osan, de 180-200 munkaóráért 300k-s nettó fizetések azért nem szarok itthoni viszonylatban. És sok helyen erre még rájön a jatt.

Fighting 2017.01.19. 15:14:03

@Szerda Úr: Tapasztalataim szerint a 300 K az mindennel együtt szokott lenni.
Az utolsó két belvárosi helyemen igaz 10 évvel ezelőtt olyan, mint fizetés nem is nagyon volt. Azt nem tekintem annak, amikor szerviz díj nélküli helyen levették a jattunkból a forgalom 2%-t, majd hó végén utalták a minimálbért.(Jól menő belvárosi kávéház, idén némi-nemű terasz problémákkal)
A másik helyen meg 12% szerviz díj volt, amiből 8%-t kaptunk vissza, cserébe aránylag jól voltunk bejelentve.
De, mint olyan, hogy fizetés nem érkezett semmi a számlánkra. (Kanalas hajó, ha nem jó)
Amúgy a 300 K valóban nem rossz, csak 10 éve változatlan. Az élet meg nem lett olcsóbb.
Ja és a fent említett két helyen is a 300 K-t csak augusztus-szeptemberben lehetett megkarcolni, 200-230 környéke volt az átlag.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.19. 15:19:15

@Fighting:
Mondom, nem vagyok teljeskörűen tisztában a bérekkel, de nekem a jó (és ezt sokszorosan aláhúzva) pincér ismerőseim, mind megkeresik a 300k és nem ritkán ennek fölét is.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.01.19. 18:44:22

Az a gond, hogy amiket te hiányolsz a pincérektől, azt mi gimnáziumban is tanultuk az osztályfőnöki órába épített etikett keretein belül, szóval nem hozzá képzett protokollpincérnek lenni.

A szakma ilyen volt már 10 éve is, ahol nem fizetnek, ott rossz a kiszolgálás. Egyébként vendégként a pincérek hozzáállásából meg tudom mondani, hogy hol kapják meg a szervízdíjat és hol nyúlja le a tulajdonos. Sajnos sokszor hiába van kitűnő konyha jól fizetett szakácsokkal, a minimálbéres pincérek elrontják a hangulatot :(

@Szerda Úr: Hányszor láttam ilyen jelenetet szállodai pincérnőktől egy egyszerű kérésre! Mi lett volna, ha friss tojásrántottát kérsz gluténmentes kenyérrel? :)

@Fighting: Ha a 12% szervízdíjból levonják az adókat és járulékokat, akkor nagyjából 8% marad. Persze százból egy étterem működik a törvényeket betartva :(

@bandigyerek: A jatt azért kevesebb, mert az nem jár, hanem ki kell érdemelni és a 10-15%-os szervízdíjak korában ehhez nem elég két beszélgetés közben a vendég elé lökni a tányért. Ha pedig a tulajdonos nem jelent be vagy lenyúlja a szervízdíjat, akkor azt vele kell rendezni, nem a vendégre mutogatni.

pezib 2017.01.19. 23:36:34

Ez így..Ki általánosítva...Kissé bántólag hat..Hathat a többi kollégádra...Már mintha tényleg kolléga vagy...Ismerve Mai!!! kor oktatási/bér/tulaj/ stb körülményeit...Passz hogy ez melyik városba , melyik korban történt.....De ilyen általánosításos ( minden csálinger hülye) stílusban ...gáz ...Pláne ha tényleg benne voltál/ vagy

pezib 2017.01.19. 23:47:33

@Étteremkritikus:" A szakma ilyen volt már 10 éve is, ahol nem fizetnek, ott rossz a kiszolgálás. " Hozzászólás a blogcikkhez máshogy...De..A Szakma és a Hozzáállás nem feltétlen (hiszem én még) a fizetésem múlik....Ez vagy benned van....Vagy tényleg úgy szedték össze az utcáról...

tcseppington 2017.01.20. 07:12:22

A legutolsó ilyen, és ehhez hasonló élményünk után, kezdtünk el gondolkodni s feleségemmel, hogy biztos csak mi fogjuk ki az ilyen felszolgálókat. De köszi most megnyugtattatok. A legutolsó sztorit engedjétek meg had meséljem el. Zalakaros 4 csillag superior, ebédnél, 2 asztalnál volt vendég, leültünk a 3.-hoz az idősebb hölgy valamit matatott a pultban. Olyan 15 perc után oda mertem menni megkérdezni hogy itt kell rendelni, vagy ki fog jönni? - válasz, nyugodtan foglaljak helyet, majd jön mert most nem ér rá. Ezután még vártunk egy erős öt percet mire megérkezett. 3 üdítőt kértünk, meg 3 menüt és mind ezt sikerült szervíroznia mindössze, és most figyelj, ezek után már mértem az időt. 37 perc alatt úgy hogy nem lettünk többen az étteremben. Néztem a többi asztalnál a vendégeket, ott is forgatták a szemüket rendesen. Mit ad isten ez a hölgy volt vacsoránál is meg még másnap reggel a reggelinél is. Szörnyű volt. De azért szerencsére vannak még jó helyek, nagyon jó felszolgálókkal.

sebi77 2017.01.20. 09:25:03

Kicsit hitelesebb lenne ez a leírás bazmegelés nélkül. Az információtartalma kb. 2-3 mondat, azt le lehetett volna írni szépen, kulturáltan, ezzel is példát mutatva.

Kámánné Tímea 2017.01.20. 12:15:44

Kedves cikk író és kommentelők. A cikk írójáról van egy velős véleményem, aki mindenféle szemétládának , szar alaknak lehord és nem alkalmatlannak csupán minősít embereket! Mert Ő mélyen tisztelt vendég kifizette a tulajdonosoknak a megrendelt ételek és italok árát!!! A mai vendéglátásban a vendég nem látja, hogy a pincér sokszor a megrendelést több pincér 1-gép alig tudja rendesen felütni, kézben viszi be a konyhára , a nyomtatót megvenni luxus ugye, a pincérnek meg van 2 jó lába... juttatja el a konyhára! ÓSDI programnál kézzel javítgatja, írja a megrendelést, mert a 220 féle küret nem felel meg, a vendég VÁLTOZTAT a pincér hűségesen teljesítené, amiért a szakács küldi is majd a konyhán melegebb égtájak felé... De a jatt is jól jönne, vagy csak úgy gondolja a pincér, hogy ennyi még belefér... Menet közben elhívják, elronthatja valaki akár a konyhán is, mert megfelelő tűzhely, eszköz, konyhalány nincs, max. 1-1 mosogatónénike...épp szakács sem, csak divatosan főzőasszony (?!) Átvetetik egyik pincérrel a másik félbehagyott asztalát SIMÁN és folytassa ahogy sikerül (ez általában a rangidős vagy a tulaj! ) Ha olyan a vezetés és egy rakáson ennyi túró van, a pincér 1-2 nap után lelép , mert nem bírja úgysem! Az, hogy esetleg 14-16 órát alul fizetve, sokszor egész nap állva, kaja nélkül, vagy valami félromlott kaját személyzetinek kinevezve "egyserűsítettel" vagy 4 órában esetleg sehogy sem bejelentve épp próbál beilleszkedni! ÚJ! NEM KÖCSÖG, SZAR ALAK, CSAK PRÓBÁL DOLGOZNI, MERT PÉNZBŐL ÉLNE ő IS?! Sok vendég esetében nem lehet átjutni az asztal túloldalára, vagy a másik oldalra éppen, mert terpeszkedve fekszik az Úr vagy éppen a hölgy... Nem tuja, hogy mit-mivel kellene enni és az evőeszközt hogyan is kellene tenni, étkezés közben alatt és után?! Így leszedné a maradékot, mert megszokta, hogy a vendég nem tudja, vagy nem "halad a társasággal"-˙(pedig azt is illene), esetleg a konyha, vagy a tulaj streesszeli hogy: szedd le az asztalt már!! Manapság ez van. Mi van a pincérekkel: nyomás és leszólás minden irányból, a 200 féle más nyűgöt, bajt ami a szakmával jár a mai szakmában dolgozni próbáló emberek tudják, a többi vendéget meg a tulajdonost (aki asztalos, vagy kereskedő, vagy bári, akinek pénze van ) nem érdekli úgy sem. Főúri kiszolgálást az a vendég tud kapni, aki úgy viselkedik, (olyan helyen van) és a tulajdonos vagy a vezető tesz róla, hogy kaphasson!! A felszolgáló nem takarít VÉCÉT sem zárás előtt sem után! Gondolnánk?! Tisztelettel! Gondolkodjunk! A helyzet országos jelenség, mert a tisztelt vállalkozók és a vendégek így alakították! Ami igaz, felhígult a szakma, sok a képzetlen fáradt ember, de akadhat közöttünk, mint mindenhol nemtörődöm rossz pincér. Nem szar alak!- Majd, ha személyesen ismerjük!! A vezetőt simán vegyük elő, kérem, hogy hogy alkalmazhat ilyen meg olyan embereket- az már derogál. TEREMTSÜNK MEGFELELŐ ÉTTERMET,VEZETŐKET, ESZKÖZÖKET,ÉTLAPOT ÉS ITALLAPOT, KOLLÉGÁKAT, VENDÉGKÉNT VISELKEDŐ VENDÉGEKET, BÉRT ÉS EMBERSZÁMBAVEVÉST!!!!Szép napot kívánok és jó étvágyat az ebédhez! (Ha már dél van .)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.20. 12:42:22

@Kámánné Tímea:

El vagy tévedve kisanyám. Szar alak az aki nem tud köszönni, bárhol is dolgozzon. Szar alak, aki letegez egy idősebbet, az szar alak.

És mondhatod itt a megkeseredett kifogásokat, hogy sarokasztalnál, hogyan tegyük be jobbról az ételt, meg hogy-hogyan keverednek bele a rendelésekbe a pincérek, de attól még kifogások maradnak.

Képzeld az én időmben nem volt gépi rendszer, franciablokkra vittük fel a rendelést, amit kézzel írtunk, ahogy az asztal fogyasztását meg pincérblokkra, mégis kevesebb hiba volt, mint mostanság a hiper-szuper gépi blokkoknál.

Kámánné Tímea 2017.01.20. 13:49:32

Kedves szerda úr!
Velős véleményem van magáról, de a moderátor törölné... Míg én tudok köszönni és elköszönni és nem tegezek le ismeretlenül másokat a nevem is vállalom, a más véleményemmel együtt! A fenti "beszélgetés" bemutatja példásan, hogy miért is tart itt az ország! Szégyellheti magát!

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.20. 13:56:36

@Kámánné Tímea:

Nincs moderátor, szóval nem töröl senki semmit, nyugodtan mondhatod.
Érdekes módon az előbb védelmére keltél azoknak a pincéreknek akik gond nélkül tegeznek, mert jajjszegények rossz körülmények között dolgoznak éhbérért, de ha én egy blogon letegezlek, akkor már lehet bezzegelni, meg ezért tart itt az ország? Szerintem meg a magadfajta selejtek miatt.

EgyBizonyosMiklos 2017.01.20. 16:11:05

Ülök Bécs mellett a schwechati reptéren a kávézóban, bal hátul, mert dolgoznom kellett a laptopon és nyugis helyet kerestem, pont nem vettem észre, hogy ott húzódik a konyhába vezető folyosó, szóval annyira nem volt jó ötlet. Megy hátra a pincér, kezdődik az oltás, de üvöltve, konkrétan így az aratóbál-feeling: "Jaúzsi, láttad hee hogy laszaupattam vóna a gádzsit hee de jaú bula" jau bula, jaú bula, de a kurvaanyját jattot alig bírt adni jön a sok gazdag geci bazmeg azt húsz cent meg harminc"

Bécsben minden második pincér magyar (minden első meg bosnyák kb.) egy ideje már nem szólalunk meg magyarul, mert akkor ez felhívás arra, hogy szolidaritásból még lazábban venni a dolgot, "há' ti is itt dógoztok?" stílusban kérdezgetni stb.

De egy bécsit pizzériában nagyon röhögtünk, amikor befejeztük, akkor a feleségem kiosztotta őket: "én vendéglátós technikumot végeztem Egerben, maguk nem tudom, mit, megosztanák pár tippet: 1) ebédszünetben nem a vendég mellé ülünk le enni a szomszéd üres asztahoz 2) főleg nem beszélgetünk közben a kollégákkal csámcsogva 3) nem rágógumizunk munka közben, vagy ha igen, legalább úgy, hogy ez a vendéggel való beszélgetés közben ne tűnjön nagyon fel 4) ha pizzakemencével dolgozunk, a hosszab sütési idejű alkatrészeket elősütjük, egyáltalán nem izlik a forró sajt tetején a majdnem nyers lilahagyma

És az a vicc, hogy a feleségem dolgozik a vendéglátós technikumi végzettségével IKEA konyhán, húsgolyókat gőzőlve, ezek meg étteremben, de ugye miért, mert fiatalok, szinglik, gyermektelenek, ott vannak éjfélig, ha kell, gyermekes anyukákra méretezett 8 órától 15 óráig kb. részmunkaidős vendéglátós állás nincs Ausztriában sem, marad az IKEA és a többi gagyi systemgastronomie minimálbérért.

Ezt ott baszta el sajnos asszonypajti, hogy aki nem szingli és gyermektelen akar maradni örökre, ne vendéglátós technikumba menjen, ott nincs délelőtti részmunkaidő. És az osztrákok annyira papír-mániások, hogy nem válthatsz át más területre, soha nem vesznek fel másra, mint amit végeztél pl. kiskerbe sem.

EgyBizonyosMiklos 2017.01.20. 16:16:45

@EgyBizonyosMiklos: hogy azért pozitívat is mondjak, a Donauzentrumban az olasz étterem teljes személyzete magyar és ők oké, profik. Már az, hogy nem hallom a hangját, mert nem odaordít a látványkonyhában működő szakácsnak, hanem odamegy és úgy beszél vele, már ad egy igényszintet a dolognak, mert így sikerül a saját beszélgetésünkre koncentrálni.

Merlot 2017.01.20. 16:24:35

Remélem, hogy mindezek ellenére szép borravalót adtatok. :pp

Persze ez csak vicc akart lenni. Ha hasonló esetet tapasztalok - bár mostanában áttértem a saját főztömre családi körben - forintra kiszámolom azt az összeget, amit a számlára írnak.
Sőt, néha még utána is számolok. Volt rá eset, hogy két salátát lefelejtettek, de b@sztam szólni, mert nem érdemelte meg a cincér fazon.

Anna King 2017.01.20. 16:39:35

@EgyBizonyosMiklos: monjuk a megosztaNÁK sem hangzik túl szépen..

Merlot 2017.01.20. 16:39:58

@Kámánné Tímea: ..."mert a 220 féle küret nem felel meg"....

Tisztelt Kámánné Tímea Asszony!
Írásából úgy tűnik nekem, hogy közelről is látott már vendéglátó létesítményt, legalább is úgy érvel, mint aki....

Az Ön séfje valóban a terhesség megszakítást végző eü. intézményből is szerzett be időnként alapanyagot? Vagy ez a "küret" csak - az Ön nagybecsű ízlésének megfelelően - a köret szó vendéglátós szlengje lenne?
:-DD

Maradok tisztelettel:
az Önt nem letegezős híve.

Merlot 2017.01.20. 16:49:49

@tcseppington:

Azt az öreg felszolgáló hölgyet az étteremből azóta biztosan kirúgta már a Leisztingertől hotellel, étteremmel, parkolóval mindenestül felvásárló gázszerelő. :)

Sexual Harassment Panda 2017.01.20. 16:54:24

@EgyBizonyosMiklos: "észmunkaidős vendéglátós állás nincs Ausztriában sem.."
De van.

SzilajSzilard 2017.01.20. 16:58:28

Rossz pincér (hangsúlyozom, a rossz!) közelében lenni olyan kín az életben, mint az átlagos taxissal utazás.

Bensze 2017.01.20. 16:59:01

Evente kb 2x mikor hazalatogatok Magyarorszagra, a fovarosba, barmelyik helyet valasztom, mindenhol a leirtakat tapasztalom, es ha esetleg egy kevesbe ismertebb helyre megy az ember, akkor egyenesen katasztrofa :D

sanyi_a_hegyrol 2017.01.20. 17:11:20

@Szerda Úr: abszolut erzem amit irsz.
Nekem van par hely ahol sikerul nem felbasznom magam a kiszolgalason, de nem is annyira furcsa, hogy az egyiken pl 3 koron felvetel vonatkozik a pincerekre is.
Amugy a budosbagy helyzet az, hogy ez csak rosszabb lesz. Mig egyes orszagokban pl bevett dolog a "holnapmarnemkellbejonnod" (ami okan ugye mindenki jobban odafigyel a munkajara), addig az otthoni ettermesek nem tehetik meg, hogy kirugdosnak minden tajparaszt szakmukit, mert mar kurvara nincs akit felvehet helyette.
Itt Amerikaban fajlagosan meg kevesebb az alapberuk a pincereknek, itt tenyleg a jattbol elnek meg.
Ettol fuggetlenul sosem erzem azt, hogy le van baszva a kaja elem, es kb erezzem magam megtisztelve, hogy egyaltalan felvettek a rendelesem. Amikor megjossz es leulsz, mig varsz legalabb egy nyomorult pohar vizet kapsz.
Arra meg, hogy "jo de 15-20% a minimum amit jattolnak Amerikaban" arra meg csak annyit mondok, hogy szoktam akar 30-at is. Es megteszem otthon is, ha kiszolgalast kapok, nem pedig etelkihordast.
A havi 200 ora meg lofasz, ennyit mernokkent a lustabb projektjeimen huztam le a sivatag kozepen, mernokkent.
300-ra mar azt mondom, helyes a boges.

Sexual Harassment Panda 2017.01.20. 17:11:55

@Szerda Úr: Na jó, csak kipróbáltam hogy tényleg nincs-e cenzúra!
Vicc volt.
Mennyi egy szakács fizetés mostanság Budapesten?

Bartyik Anikó 2017.01.20. 17:12:29

Szép napot mindenkinek..! Kedves cikk író, 20 éve dolgozom a vendéglátásban. Katasztrófa amit nap mint nap tapasztalok,mindkét oldalon. Mint felszolgáló sok esetben tapasztalom,hogy a kedves vendég nem nagyon szeret köszönni,továbbá a"lesz egy cola,mi a wifi jelszó?"rendelés leadáson ,kinyílik a bicska a zsebembe....arról nem is beszélve,hogy nem ismerik az evőeszköz jelzéseket,és még sorolhatnám,de mind ez mellett minden esetben kedves és türelmes vagyok....Viszont ez mi,vagy ti felszolgálók kurtátok el,mégpedig azzal,hogy nullák vagytok,szakmailag minősíthetetlenek,és az emberségetekről ne is beszéljünk.,,és ezáltal a kedves vendég azt gondolja,hogy minden felszolgáló egyforma...Egyre kevesebben vagyunk azok akik ezt a szakmát azért csinálják mert a vérükben van,de amit nap mint nap tapasztalok...a saját környezetemben is....elmondhatatlan...

Sexual Harassment Panda 2017.01.20. 17:12:40

@Bensze: A lófaszt.
Magyarország gasztronómiai szempontból kurvára fejlődik!

Bensze 2017.01.20. 17:13:37

@Sexual Harassment Panda: en nem mondtam hogy nem. de jelenleg szanalmas :D

Sexual Harassment Panda 2017.01.20. 17:14:27

@Bensze: Kizárt dolognak tartom, hogy a top éttermekben ne legyen jó a kiszolgálás.

élhetetlen 2017.01.20. 17:28:55

@bandigyerek: Nem értem a hozzáállásodat. Nem voltam pincér, egy országos cég adatbázisán dolgoztam. Volt, amikor sokkal kevesebbet kerestem, mint a máshonnét jött, képzetlenebb kollégám. De fel sem merült bennem, hogy én, mert keveset keresek, eltolom a cég számlázási rendszerét. Mindenki annyiért dolgozik, amennyiért elvállalta a munkát, de olyan nincs, hogy azért dolgozik szarul, mert kevés a fizuja. Ugyanannyi időt tölt benn, akár rendesen is dolgozhatna. Nem? Jobb lesz neki, több lesz a pénze, ha szarul dolgozik?

Alick 2017.01.20. 17:32:54

Időről-időre a Taj Mahal-ban, illetve a Dionysos-ban szoktam vacsorázni és mindig nagyon jó volt a felszolgálás. De néha olyan helyen is ettünk, amire jellemzőek a blogban leírta - hentest vesznek fel sebésznek.

élhetetlen 2017.01.20. 17:37:34

@Fighting: És akkora az elnyomás itthon, hogy a pincér ezek után nem kérdezheti meg, hogy hölgyem/ uram, befejezte-e az étkezést, mert ha ez meg meri kérdezni, akkor kirúgja a főnöke. Ja.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.20. 17:44:32

@Sexual Harassment Panda:
a posztban a történet spec pont egy top étteremben volt

tcseppington 2017.01.20. 17:50:15

@ Merlot:

Nem hiszem, mert ez most volt hétvégén. :-)

Amúgy teljesen egyet értek a cikkel, viszont jó magam és a feleségem is vendéglátást tanult, és technikust végzett emberkék vagyunk és minket igazán nagy nevek tanítottak, Zsiga tanár úr, Gedeon tanár úr, Pilgermayer tanár úr Tankó Tanár úr, elnézést tőlük hogy megneveztem őket az engedélyük nélkül, de minket ők, a szakma nagyjai tanítottak, és bár nem a szakmából élünk, de amit a fejünkbe vertek az bizony még ott van.

Nem mondom hogy heti szinten, de elég sűrűn járunk étterembe, viszont amit a mai fiatalok művelnek felszolgálás címen, az bizony siralmas.
Az ilyen srácokat a mi időnkbe páros lábbal szó nélkül rúgták ki a gyakorlati vezetők a suliból.

Ellenbe abból adódóan, hogy szeretünk étterembe járni, sikerült a Dunától nyugatra, összeállítani egy sorrendet, hogy hol nem csalódunk, ha éppen Somogyban, Zalában, Baranyában, Tolnában, Vagy Veszprémben járunk. Meg vannak azok a helyeink ahova nyugodt szívvel beülhetünk, mert sem a konyhában, sem a felszolgálásban nem fogunk csalódni.

Szerintem itt is nagyon igaz, hogy a fejétől bűzlik a hal. Ezeken a helyeken mindenhol szeretik a tulajt és ez meglátszik.

élhetetlen 2017.01.20. 17:51:00

@Fighting: Úgy tűnik, valamit nagyon nem értesz. Mindenki annyiért dolgozik, amennyiért beállt egy munkahelyre. Ha kevesli a bérét, az nem jogosítja fel, hogy „beleköpjön a vendég levesébe”. Ha egy nővér kevesli a fizetését, azért nem ad arzént a betegnek (előfordul, de nem emiatt). Tehát, aki beáll pincérnek, azt semmi nem menti fel a flegmaság, nemtörődömség, stb. alól. lásd, amit Bandigyereknek írtam: élhetetlen 2017.01.20. 17:28:55

onderon 2017.01.20. 17:58:42

tökéletesen igaz, sok haverom pincér, járok be hozzájuk iszogatni, amit néha megengednek maguknak a vendégek irányába, sokszor én érzem kellemetlenűl magam. aláírom, a vendégek 80%-a sem tudja milyen az éttermi etikett, gyökér mind, de a pincéreknek pont ezért kellene méginkább megmutatni, nem lesüllyedni alájuk szinvonalban.

metax 2017.01.20. 17:59:10

"A nemzetközi jelzésértékű, még eszem-késvillám, nem hagyott túl nagy nyomot a pincérben,"

Bevallom, nem ismertem eme jelzést a "ne vidd el a tányért, még eszem" szitura, de velem is esett már meg hasonló dolog nem is olyan rég.

Aquamarina Boathotel, Bp., Duna-part. A pincér -miközben még láthatóan nem fejeztem be az étkezést - kérdezés nélkül vitte volna el a tányért, mire megfogom a tányért, és mondom, köszönöm, még ne - erre kissé gúnyosan löki oda nekem elvonultában félvállról: "- egyél csak". Így, tegezve...

Kedves étterembejárók, vegyétek tudomásul, rátok ott nincs szükség, csak a pénzetekre. Tisztelet a kivételnek, persze - hiszen akad olyan azért szép számmal.

Bluurmiscoo 2017.01.20. 17:59:50

@Fighting: Rádayn egyik ismerős étteremben szezonban olyan 500.000-t visznek haza egy hónapban a pincérek!

Sexual Harassment Panda 2017.01.20. 18:01:32

@Szerda Úr: Faszt.
Hazucc.:)
Hol volt?
Melyikben?

Sexual Harassment Panda 2017.01.20. 18:02:37

@onderon: De a vendég fizet baszki!
Amit elkölt, abból kapja a pincér a fizetését.

élhetetlen 2017.01.20. 18:12:18

@Kámánné Tímea: Nem igazán tudom értékelni a problémáidat, konyha, pincércsere, meg ki üti be, meg amiket felsoroltál. „Nem tudja, hogy mit-mivel kellene enni és az evőeszközt hogyan is kellene tenni, étkezés közben alatt és után?!” A Gellértben volt egy nagy vacsoránk, és a gyalog nép, aki nem olyan képzett, mint te, bizony, elfogyasztotta az evőeszközöket. Kb. tízen voltunk, akinek elég volt. A többieknek kedves mosollyal hozták az utánpótlást. Ez a vendéglátás, ha nem tudnád. És egyszer majd keresek egy helyet, ahol a pincér kedvesen megmutatja, hogy a homárt hogyan kell felbontani, mert képzeld el, nem tudom. Hű de ciki.
Nem pincér voltam, de ha eltoltuk a számlázást, (néha előfordult), akkor nem jöttünk azzal, hogy nem volt időnk, meg reggel a TV-ből tudtuk meg, hogy mit kell délutánig megoldani, mert ez senkit nem érdekelt. Megoldottuk, vagy, ha nem sikerült, kompenzáltunk. Tehát a szöveged szart sem ér. Nekünk ott van az ügyfél, neked a vendég, és mindkettőnek elégedettnek kell lenni, akkor működik az egész. Hess!

Kegyetlen 2017.01.20. 18:12:37

@kameszka01: es ott konnyebb mosolyogni? Vagy a bunkokat tartjak ott sok penzert? Vagy az udvariassag penzbe kerul? Vagy Gipsz Jakabnak kotelezo adott helyen dolgoznia? Sok kerdest vet fel, es nem szakmaspecifikusak...

egyszoban 2017.01.20. 18:21:41

Fura ez az oda-vissza fikázás, hogy kinek szarabb az élete, de én úgy állok hozzá, hogy ha bemegyek bárhova, velem legyen kedves, vagy legalább udvarias, én is az vagyok/leszek. Ha nekem volt szar napom, és seggfej vagyok, akkor legyen ő is seggfej, szíve joga, megérdemlem (bár aki nem képes viselkedni, úgysem veszi észre magán, de ilyen esetben megértem a pincért, és nem igazán hiszek a mindent a tirpák vendégért törvényben). De máson letölteni a mérged, az elég undormány dolog.

A rendelést gyűlölő pultoslányokkal már párszor találkoztam (éjjelnappali helyen takarítani az összehányt vécét reggel fél hatkor, és már jönnek a reggelizni vágyók, persze hogy eltörik a mécses), erre eddig mindig bejött a trükköm, hogy nem hagytam felbaszni magam, elképesztően kedves maradtam, és mire a kiszolgáláshoz jutottunk (elkészült az étel, mittudomén), MINDEN alkalommal már ő is visszaváltott vendéglátóra, még a következő a vendégnél is feltűnően igyekezve :) Imádtam ezt figyelni.

Mondjuk én általánosan nagyon türelmes vagyok éttermekben, csak ha bunkók voltak, többet nem megyek oda.

egyszoban 2017.01.20. 18:25:39

Ohh és éppen tegnap ettünk egy mindenféle töltött kalácsokat áruló kajáldában, ahol a tulajokkal beszélgetve szóbakerült, hogy rendszeresen olyanokért kapnak ötcsillagos értékeléseket, miszerint ők köszönnek a belépő vendégeknek.

Ez valahol ku@va gáz, hogy ez manapság egy kirívóan jó dolog :D

sebi77 2017.01.20. 18:38:56

Ami engem kiakaszt, amikor azt hallom hogy a pincér kibeszéli a vendéget, még akkor is ha az nem én vagyok, tudhatom hogy rólam is hasonló stílusban fog beszélni ha kiteszem a lábam az étteremből.

Az alapvető probléma nem a pincérekkel van, hanem az emberekkel, azon belül is elsősorban a magyarokkal. Mindenki szerint mindenki hülye, mindenki szerint mindenki bunkó, ezért mindenki permanens sértettségben él, ezért mindenki hülye és bunkó, tehát még igaza is van. Mindenkit kioktatunk és lefikázunk, és felháborodunk rajta hogy mindenki kioktató.

Én sem vagyok egy gentleman, nem azt mondom hogy úgy kellene beszélnünk és viselkednünk egymással mint egy komornyik, de ez a kocsis/piaci kofa stílus ami eluralkodott az embereken nemtől és kortól függetlenül már nagyon kellemetlen. Mindenki kezdhetné magán a reformot, és megtehetné, hogy ha valami nem a kedve szerint történik, normális hangon kommunikálja. Meggyőződésem hogy a legtöbb bunkóság tudatlanságból ill. a másik szempontjainak nem ismeréséből fakad, nem rosszindulatból. Azok a szerencsétlen amatőrök akik nem ismerik az evőeszközjelzést, nem gonoszságból nem ismerik, hanem mert senki se tanította meg nekik. Én onnét tudom hogy gyerekkoromban megtanították. Lehet hogy ideje volna megint nevelni az embereket ledorongolás helyett. Pl. óriási szükség volna egy illemtankönyvre, ami leírja hogyan illik viselkedni vendégnek/pincérnek egy étteremben, tömegközlekedésen, edzőteremben stb.. Amik vannak könyvek abban olyan anakronisztikus baromságok vannak csak hogyan kell kezetcsókolni a nőnek.

cardiobascuralis 10a 2017.01.20. 18:39:22

Már azt hittem, ez a Modorosblog.

De nem, mert ennek a helyesírása is szar.

Buchhalter 2017.01.20. 19:10:59

@Szerda Úr: szerintem kisapám neked nagyon ócska a sítlusod! Vidéken dolgozik a vendég látássban 2 rokonom is! Egyik szakács a másik pincér Egerben. A 200 kiló havonta jó ha összejön nekik! A szakács rokon minimálbéren van heti 6 nap 10-12 órában tatai étterem A pincérhölgy rokon Egerben 2 órás bejelentésre napi 10-14 órában dolgozik .Szóval vegyél vissza a pökhendi arroganciádból!Ha annyira jó Pesten a 300 k 300 órában éjjel-nappal akkor hajrá álljál be pincérnek! A vállalkozók is megérnek egy fekete misét! Könyvelőként volt dolgom több vendéglátós céggel.A legtöbb cégvezető egy hulladék aki a dolgozóit biorobotnak nézni.Az hogy lehet ,hogy nyugaton hasonló adóékkel kissé magasabb árakkal ,de mégis bejelentenek normálisan és a 8-10 órás munkaidő be is van tartva?

Buchhalter 2017.01.20. 19:22:11

@sanyi_a_hegyrol: tényleg te mérnök vagy?És havi 200-300 órát dolgozol? Nem mondod! Te agyatlan vagy! A munka szerződésed nem 8 órára szól? Melóztam 5 évig egy európai multinál a mérnök és programozó srácok mesélték,hogy 8 óra leteltével a német és egyéb nemzetségű kollégák megkérték hogy ugyan már tessenek hazamenni mert lejárt a munkaidő.Érdekes a cégek így is termelték a profitot,hogy az emberek "csak" napi 8 órát dolgoztak.Na mérnök Úr te iskola példája vagy annak hogy ki a seggnyaló egy cégnél.Persze se nőd se hapid a halad is már rég éhen halt az akváriumban.Magánéleted sincs,sőt pénzed se ,mert inygé dogozó a cégednek havi 50 -100 órát azt is unalmadban elvered online szerencse játékon.Jó kis életed lehet.

sanyi_a_hegyrol 2017.01.20. 19:43:20

@Buchhalter: mielott elkezdesz ocsarolni engem azert tegyuk tisztaba a dolgokat, mert latszik, hogy a napi nyomorult cimet azt most nekifutasbol kierdemelted.
Az eromuveket es az olaj/gazmezoket nem napi 8 oraban epitik, helyezik uzembe, hanem 24-ben. En nem az a mernok vagyok aki 8 ora seggvakarassal toltotte a napjat. En terepen dolgoztam es ott nincs olyan, hogy hopp letelt a 8 dobok mindent el. (Vagyis van, csak akkor jon a "holnapmarnemkellbejonnod", a csapatoddal nem baszol ki).
Lehet, hogy dolgoztal multinal, valahol a kavegep es a klotyo kozott, de sokat nem vettel fel a munka ertelmebol.
A mar fent emlitett terepeken feladatok vannak es azokat meg kell oldani, hataridore, es itt nem olyan problemak vannak, mint a te esetedben, hogy kifogyott a Cif.
Penzzel nem fogok dobalozni, mert az onfenyezes, de gyanitom, hogy en tobb adot fizettem be amig Magyarorszagon eltem, mint amennyit te valaha beledaralsz a kasszaba. Nekem kifizetik a tulorat, mert tudjak, hogy ertekes munka az.
Masreszt, te meg azt a tipikus nyomorultat testesited meg aki a munkaban hajtast seggnyalaskent aposztrofalja, ezert soha a budos eletben nem jut egyrol a kettore. Penzed neked nincs (holott ugy latszik neked ez a legfontosabb), pofad ellenben jo nagy.
Soha senki segget nem nyaltam, szakmai tudast es elismerest vivtam ki a 200-300 orakkal (plusz persze a penzt ami ugye nalad a primitiv rangsorodban az elso), aminek hala ma KOMPETENS vezetokent ulhetek be a heti 40 oras munkamra.
Ez a kulonbseg a te lazado szajkarated es az elhivatottsag kozott amit en kepviselek.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.20. 19:48:49

@Buchhalter:
Nem én vagyok pökhendi, hanem te.
Írtam eleget a fasz vállalkozókról is. :D

Dudi43 2017.01.20. 20:21:20

Kedves Szerda Úr!
Sajnos Buchhalterrel kell egyetértsek, ami a stílust illeti. Igazán kíváncsi volnék, hogy
ilyen modorral milyen rendkívüli szakmai teljesítményt nyújtott az aktív időszakában. Jómagam 35 éve dolgozom a turizmusban, ezért gondolom, hogy elég jól átlátom mindkét oldal álláspontját és problémáit ( vendég és dolgozó ). Az alapproblémának azt látom, hogy minden valamirevaló szakképzett dolgozó messzire menekül az országból, egyszerűen egzisztenciális okokból. Tökéletesen igaza van mindenkinek, aki a színvonalat és az elvégzett munka minőségét kéri számon az adott vendéglátó egység személyzetétől, ahol éppen kellemetlen benyomás érte. Sajnos ilyenkor a legtöbb esetben képzetlen, nem odaillő dolgozóval van dolgunk, aki nagy valószínűséggel nincs is tisztában vele, hogy nem megfelelő módon látja el a feladatát. Azt gondolom, hogy eljutottunk arra a pontra amikor már rendkívül nehéz megfelelő szakembereket találni, ( mondom mindezt szállodai vezetőként és vendégként egyaránt)és nem hiszem, hogy ez a tendencia a közeljövőben jó irányba fordulna. Ne felejtsük el, szép dolog a szakmaszeretet, csak nem adnak érte kenyeret a boltban. Majd ha tisztességes bért kínálunk és megfelelő munkakörülményeket biztosítunk, találni fogunk elhivatott, vendégcentrikus dolgozókat is.

finom szaftos oldalas 2017.01.20. 20:23:04

Múltkor telefonon próbáltam asztalt foglalni egy étteremben szombat estére... Mondom az embernek, hogy 3 személyre szeretnék asztalt foglalni ... azt mondja rendben, milyen névre, hány órára?,... Mondom neki és hozzáteszem, hogy egy olyan asztalt szeretnék, ahol viszonylag nyugodtan fogunk tudni enni és beszélgetni. Lehetőleg boxot, mert tudom hogy van nekik olyan is. Erre aszondi, hogy mit fog tudni adni, attól függ mennyien lesznek... No de mondom... hát most akarom lefoglalni a helyet... tessék megnézni a kis füzetében van-e megfelelő szabad asztal és ha van, írja oda most a nevemet, aztán mit érdekel engem mennyien lesznek... Nem ez a foglalás lényege ?
De nem értette mire gondolok. Szóval a végén máshová mentünk.

Jossarian 2017.01.20. 20:34:20

@Dudi43: es 35 ev alatt nem fogtad fel a lenyeget. SZOLGALTATSZ! ha erted mit jelent ez. Szar a fizu? Semmi gond, ne vallald el a melot. De ha elvallalod vegezd el rendesen, a legjobb tudasod szerint. Pl. ha belep a vendeg akkor koszonsz neki. Ehhez kell kepzettseg, elhivatottsag? Lofaszt. Ha igy indul a vendeglatas akkor jatt is lesz, biztos, mindjart jobb lett a hangulat, a fizu. Ilyen ecceru. Csak ahhoz is hulyek vagytok, hogy ezt megertsetek. Tisztelet a nagyon keves kivetelnek, de te nem vagy az.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.20. 20:38:56

@Dudi43:
Most nem azért, de egy vendéghányás nevű blogtól, ne várjál már szofisztikált művet bazmeg.

Amúgymeg 35 éve a turizmusban nem jelenti azt, hogy érted is a felszolgálót. Ettől még lehetsz jó szakember.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.20. 20:42:23

"Amelyik pincér nem tud mosolyogni, jobban tette volna, ha vendégnek születik. " (Gundel Károly) A kedves pincéreknek meg fel kellene fogni, hogy a vendéglő élnek...Nem a főnök pénzéből..Mert az nincs, ha a suttyósáv miatt nem megy be a vendég és nem hagyja ott a lovettát. Bármilyen fura is, de a vendéglátós nem lehet paraszt..A vendégnek sem kellene (2x-y dolog lesz.." még társai), ez tény..De a vendéglátósnak semmiképp.

Buchhalter 2017.01.20. 20:43:52

@sanyi_a_hegyrol: a nyomorult pökhendi szájkaratés te vagy.Már volt hogy ilyen okos faszt úgy vágtam a földhöz ,hogy csak úgy nyekkent! Már eleve a nick neved beszél helyetted.Primítiv vadbarmok választanak ilyen hányadék nevet. És a kurva anyádnak írjál már olyat hogy a kávégép mellett dolgoztam Látszik hogy anyád a rühes nem szült hanem kiszart a végbeléből azért vagy ilyen kretén.Semmit se m tudsz rólam ,de azért oszd az észt hogy mim van.Vicces ,hogy van saját lakásom ,kocsim , tudok nyaralni menni is kedves végbél huszár és még van család is mellette,de veled ellentétben nem nyomok le tizen valahány órákat sehol se.Szerintem össze vissza hazudozol mint egy majom!Rengeteg mérnököt ismerek ,de különb az írásuk mint neked.Valószínű ,hogy nem mérnök vagy hanem csak valami ócska húszadrangú kis senki aki ideböffögi a sületlenségeit a 300-dik állítólagos munkaóra után.Elég bunkó voltál ha sírnál amit kaptál tőlem,Mg mindig jobb ha kiveregetném egyenként a fogaid,De gondolom ezt nem akarod elhinni.De szerintem téged már elvertek és valószínűleg a viselkedésed miatt még jó néhány verést kinézel magadnak.Na csá te állítólagos "M" Urasság.

Buchhalter 2017.01.20. 20:45:30

@Szerda Úr: ém pökhendi? Te szóltál szinte minden vendéglátóst és az olvasatodban nagyon jó bér szerinted 300k iszonyat mennyiségű órára 2-4 órás minimál bér bejelentésre.

Gergej Gergely 2017.01.20. 20:48:46

Az a baj veled Szerda úr, hogy te csak voltál pincér, egyszer, régen, szép volt, tán ......volt.
Azért mindenképpen vállveregetés jár, hogy már nem csinálod. De attól még nem kéne ilyen magas lovon ülve osztani az eszet.
Pont egy ilyen szakmánál, amit csináljon a kurva anyja, érted.
Mert 10 év alatt a vendégek is sokat változnak. A tulajdonosok is.
Azért remélem, leszel te még egyszer valahol alkalmazott :)

sanyi_a_hegyrol 2017.01.20. 21:06:29

@Buchhalter: aww, nagyon aranyos ahogy igy meg akarsz verni, meg minden.
Az, hogy kettonk kozul ki a primko, azt nem a nick-bol kell lefejteni, hanem a megnyilvanulasbol.
Anyamnak nem irok ilyeneket, mert egyreszt o tok normalis (veled ellentetben), masreszt o tanult ember (szinten mernok), nem pedig egy sudribunko paraszt, akinek csaholas kozben pereg a szotyi a pofajabol (veled ismet csak ellentetben). Meg erted, megiscsak az anyam, engem rendesen neveltek.
Azert osztottam az eszt, mert te kezdted es kivancsi voltam teged hogyan erint ha latatlanba, ismeretlenul okitanak ki az eletedrol. Elarulom semmit nem sikerult eltalnod. De elismerem, a kavegeppel tullottem a celon. Teged azert hiba lett volna egy ilyen felelossegteljes meloval megbizni. Megiscsak a klozet lesz a te drosztod. Ezt a szules-szaras parhuzambol vontam le, de az is lehet, hogy te ilyen modon jutottal e vilagra es kicsit osszezavar. Sokmindent megmagyarazna.

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.01.20. 21:10:52

@dorian gray:

Pontosan. A pincér a vendégekért van és ez így volt már 100 éve is. Ha nem tetszik neki a munka, a fizetés, akkor van még kismillió foglalkozás (vagy munkahely főleg most), amit űzhet kedvére, szabadon.

Sexual Harassment Panda 2017.01.20. 21:24:08

@Dudi43: A stílus zseniális.
Ha nem tetszik nem kell olvasni.

Jennifer Zeller 2017.01.20. 21:49:01

@Gergej Gergely: -el kell egyetértenem, kedves szerda úr. Röviden és tömören.. Néhányan nem is értem miről beszéltek.. :D De fix, hogy nem vendéglátósok vagytok :D
Az egy dolog, hogy van egy kettő "kedves okos" pincér, nekem is szokásom valamiért figyelem mindig ha beülünk valahova, hogy mit csinál, hogy csinálja a pincér, ez szakmai ártalom.. Nem rágózunk ha dumálunk a vendéggel stb. De attól függetlenül nem akkora hiba hogy én most erről blogot írjak :D mert én most együtt ebédeltem a híresnemes polgármesterrel. Tök mindegy ki az. Senkit nem érdekel.
Van véleményed és nagyon ideges vagy, meg kell nyugodni :D
Azért megnéznélek egy két nap után mikor már sok sok kedves vendég, akinek köszönsz -előre, csak néz rád mint az a bizonyos hal a szatyorban, hogy ki vagy te és miért köszönsz neki?!
Aztán néz.... Két kávé! Vagy lesz.. (Az is kedvenc.)
És ránézel köszönsz neki ismét napszaknak megfelelően.. És nem érti..
( attól függetlenül, engem arra tanítottak "Kislányom, ha bemész valahova, akkor köszönj!!" ha bemegyek egy étterembe akkor is én köszönök előre, ha a fodrászhoz, akkor is, ha a boltba.. Akkor is..! Szóval nem értem mi a bajotok van? :D nemköszöntelőreapicérúristennn. :D

Én inkább ha megyünk moziba, ott szokott jobbára előforduli,hogy még esetleg pakolom el a pénzt vagy akármi még hallom a mellettem -mögöttem álló kedvesvendéget. Lesz egy.! Inkább oda szólok hogy szeretnék kérni! Esetleg.!
A lényeg a lényegben, hogy valamilyen szinten mindenkinek igaza van. Attól még nem kell pökhendiskedni mert én ez meg az vagyok, mert én ezt meg azt dolgozom. Ez a baj a világgal, hogy mindenki jobbnak érzi magát a másiknál.
Megértünk a pusztulásra ;) puszi pá :*

Kámánné Tímea 2017.01.20. 21:50:44

Kedves hozzászólók! Nagyon érdekes volt végig olvasni az írásokat:) Köszönöm nénányuknak, hogy megfelelő stílusban a megoldást és a színvonalat keresik. Megfelelő körülmények között, oktatás és számonkérés után ( nemzeti szinten) lehetne megoldást találni... Már ha volna rá igény, de a nemzeti szintű lecsúszottság nem ezt mutatja. Sajnos mindig fontosabb az egónkat fényezve szerepelni, kioktatni, türelmetlenül követelőzni. A lényeg: ki kérem magamnak, hogy mindig emberszámba vegyen a vendég, a tulajdonos, a vezetők és a kollégák! Otromba helyek és emberek vannak bőven és nem vagyok hajlandó lesüllyedni bizonyos szint alá. Az egyetlen nem szépen leírt szó miatt elnézést kérek, ha megfelel ( de legalább figyelesen olvasni még tud a magyar:) ) Szép estét kívánok mindenkinek, kíváncsian várom a következő szóáradatot :)

B.! 2017.01.21. 09:22:02

Ezt hivjak hirtelen felindulasbol elkovetett ocsarlasnak... azt leirja hogy kivel eszik de azt nem hogy hol... a pincer egy etteremben elsosorban nem magat minositi hanem a helyet ahol alkalmazzak illetve azokat akik alkalmazzak oket.
A felszolgalo ugy szolgal fel ahogy a management/tulajdonos elvarja tole. Tapasztalatbol mondom, vezettem par ettermet Londonban, nyitottam is egyet szoval volt alkalmam betanitani par pincert (megjegyzem nincs felszolgaloi kepesitesem sem egyeb vendeglatos)
Ahol £10 a steak ott orankent 8 fontert osszesen 2het alatt betanitott pincer szolgal fel aki gyakran hibazik is, ahol ugyanaz a steak £26 ott orankent 12fontert minimum 1honapos betanulas utan kifogastalanul szolgalnak fel. A fent emlitett felszolgalo hibaibol itelve ugy tunik nem az elit baratoknak megfelelo elit etteremben foglaltatok asztalt.. A kepzett minosegi felszolgalok bere nem havi 100 es azt bizony a meg kell fizetni. Es itt a baki, amig nem jar sok ember etterembe addig keves lesz a bevetel, keves bevetelbol pedig vagy silany etel vagy silany felszolgalas lesz, ha nem csod..
Egy a cikkben emlitett 'felszolgalo' egy minosegi helyen otthon is csak mosogatoi poziciot kapna, bar szereny velemenyem szerint neki nincs felszolgaloi vegzettsege es meg tapasztalata sem lehet sok ha ilyen hibakat vet, de ha valaki ezt igy ilyen formaban irja le es teszi kozze a kis blogjaban az a legkevesbe sem szakmai sem emberi.. Bunko vagy szerda ur, csupa kisbetuvel, letegezve.
Az Anna bal meg Opera bal lenne a szakma csucsa?! Haha
Mar a te idodben is felhigult lett volna a szakma? Haha Ha minden almod az lett volna hogy felszolgalo legyel, nem hagytad volna abba.. Ha pedig olyan jo lettel volna most nem vizezett sort arulnal alkalmankent hanem egy egy elegans rendezvenyen szolgalnal fel neha nemde?! Ebbol nekem ugy fest te is inkabb higitottad a szakmat.
A londoni mosogatasrol meg annyit hogy minimum faszsag amit irsz. Ha valaki kepzett felszolgalo, csak egy kicsit is beszel angolul es ugy dont Londonban szeretne dolgozni, felszolgalni fog nem pedig mosogatni.
Londoni mosogatozas mar nagyon unalmas...aki beszel angolul az itt nem mosogat maximum otthon.

Valaki jelezte mar hogy a baszd meg kifejezes ha egybe is irod SZ es nem pedig Z,

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.21. 10:19:00

@Jennifer Zeller:
hát neked nagyon nem jött át a lényeg, sztem többet viseltem el a bunkó vendégeket mint azt elsőre gondolnád

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.21. 10:21:05

@B.!: Te max kecskét vezettél éttermet nem. Ennél nagyobb bullshit áradatot amit ide lekörmöltél, még kokainfüggő tehén trágyáján nevelt varázsgombától beállva sem tudnék írni. Ne akard már megmagyarázni, hogy a pncér azért tiszteletlen, mert a tulaj ezt várja tőle bazdmeg. A baszdmeggel meg bekerültél a a felsőpolcos suttyók kategóiába. Kis nyegle buzi

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.21. 10:22:11

@Buchhalter:
nyilván szar helyen dolgoznak a nyilván szar szakember rokonaid

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.21. 10:23:09

@Kámánné Tímea:
Ja hát ez a kiokaktatós cuccli, az első kommentedben fényesen tükröződött hisztikriszti

borsika111 2017.01.21. 10:28:27

Szép napot kívánok Mindenkinek!

Nos, miután a kommentek jó részét elolvastam, gondoltam írok egy saját véleményt és egy otthoni pozitív tapasztalatot. Én személy szerint a bank szakmában és a pénzügyi világban dolgoztam jellemzően, de az otthoni viszonyok miatt bizony elmentem pincérnek (Spanyolország) , és mosogatni is (Anglia). Azt kell, hogy mondjam, hogy csak úgy, mint minden szakma (jelenleg egészségügyis vagyok :) ) - az én véleményem szerint - az ember alap természetétől olyan amilyen, Értem ezt úgy, hogy ha én született seggfej volnék alaphangon, akkor sosem lennék kiskirálylány modorú finom hölgy - akárhogy is tanítanak. Az emberek mindenhol meghatározták a hely hangulatát- és jellemzően a tulajok stílusát fémjelzi a személyzet is - ahol kegyetlen bunkó volt a tulaj, ott valami rémes volt a konyhai és éttermi személyzet (érzékenyebb lelkületű ember előbb-utóbb feladja, hiába a szükség, váltani fog.) Nem hogy ételszállítás, de kifejezetten brazil szappanopera stílusú drámát engedett meg magának némely "felszolgáló" - vendég előtt, keresztelői ünnepségen! Egészségügy ugyanez. Akiben nincs semmilyen fokú hajlamosság az alázatra, amit mások kiszolgálása megkíván- az ne ilyen szakmákat romboljon. Az alázatot nem szabad összekeverni a megalázkodással, de szerintem ezt nem kell magyarázni. :) Szóval ez nem csak otthon általános jelenség, hanem mondhatom, hogy világszerte - aki meg van becsülve és eredendően olyan személyiség az jól fogja végezni a dolgát, akármilyen szakmában is tevékenykedik. Mert a becsülete és az önérzete fogja arra ösztönözni, hogy jó munkát végezzen és a nap végén büszke lehessen majd magára.
A pozitív tapasztalat pedig egy budapesti helyre vonatkozik - a Radnóti színházzal szemben van egy hely, ami nagyon rég óta nagyon igényes formában szolgálja ki a vendégeit - nekem ott eddig csakis jó tapasztalatom volt. (Pl. Korábban nyitott a konyha, mert nekem közbejött egy megbeszélés és nem tudtam kivárni a rendes nyitást) Ráadásul el is vihettem az ételt!, ami nem gyakorlat ugyan, de megengedték! Továbbá isteni volt, ahogy az lenni szokott, nem csapták össze csak azért mert az a "marha vendég ilyen problémás" - tényleg oda tették magukat, udvariasak voltak, és természetesen meg is háláltam - csinos borravalót kaptak, és azóta is mindig oda járok, amikor hazalátogatok. Vagy egy másik alkalommal, amikor a második teámat rendeltem, nem kellett külön könyörögni hogy édesítőt hozzanak, hanem ugyanakkora mennyiségben a teámmal együtt szolgálták fel, ahogy kértem és ahogy mondtam hogy szeretem. Nem kérdés , hogy hova térek be inkább, hiába magasabbak az árak, szívesebben megfizetem, de a bánásmód mindig megéri. Nem csak erre a helyre érvényes, szerintem ahol egy vásárló vagy fogyasztó jól érzi magát, inkább oda tér vissza és ajánlja másoknak is, hiszen kellemes megelédettséggel távozhat. És szerintem ez a legjobb üzletpolitika. :)

B.! 2017.01.21. 11:10:08

haha
Ennyire faj amit olvastal? Ha ilyet postolsz hidd el nem en leszek az egyetlen aki igy reagal. (en speciel FB-on talaltam a kis irasod megosztva...hidd el en meg szolidan fogalmaztam mikor azt mondtam bunko vagy)

Stilusod mindenesetre az van meg kell hagyni.

Olvasd el meg egy alkalommal amit irtam. ( etika=alap muveltseg) en nem beszeltem tiszteletlensegrol csak a felszolgalas minosege es az uzemeltetes kozott huztam parhuzamot. De ha jobban belegondolok en speciel nem vennek fel egy tiszteletlen felszolgalot meg ha kebabosom lenne sem :D
Nyilvan ha nem eleg vulgaris mar nem is erted...
Nem mintha szamitana mit hiszel, de 3 kulonbozo ettermet vezettem London belvarosaban (kecske egyikben sem volt csak kecske sajt)

De legalabb a baszmeget megtanultad.

Kis nyegle buzi? Sok volt a Monikashow vagy leragadtunk az ovis buta aki mondja jateknal?!

En erre sajnos nem vagyok vevo, leirtam a velemenyem ha erted erted ha nem nem.

Buchhalter 2017.01.21. 11:22:01

@Szerda Úr: eddig normális voltam veled,de most már takarodj a jó büdös kurva retkes anyádba aki kiokádott téged a rothadó pofáján!Mekkora egy degenerált fasz kalap vagy!Utolsó kis senki Marci akit szívesen ferúgnék akkora taho!Na Szép Napot fikázó kötsög Úr!Különben egyikük sem szokta a vendégeket nyeglén kiszolgálni csak keveset keresnek te paraszt király!

Kámánné Tímea 2017.01.21. 11:24:00

Kedves B! A szexualitás beálítottságoddal együtt a stílusod tükrözi, hogy milyen ember vagy. Sajnos itthon már kevés ilyen maradt. :) A véleményünk stabil, ha értik, ha nem, ha tetszik, ha nem... Szép napot kívánok mindenkinek:)

Jennifer Zeller 2017.01.21. 11:46:15

@Szerda Úr: Én értem, kérem alásssssan. Csak az álltalánosítást nem szeretem. Az egy dolog hogy a nagy big Buta fuckin pesten nem tudnak visekedni az emberek, rendben van..
Nekem is volt egy két agyhalott kolléganőm aki a nevét nem tudta leírni helyesírási hiba nélkül.. Meg még lesz is, tisztában vagyok vele! :D De nem mindenki fasz, és ne álltalánosítsunk ha kérhetem :D
És ha elmegy étterembe, kávézóba, legyen vendég., akit nem érdekel ha balról teszik le a tányért elé, ha elő is fordul.. Érezze jól magát barátaival kollégákkal.. ;)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.21. 11:56:58

@Buchhalter:
Jaj'de nagy lett a szád kecskepásztorkám. Nem is tudtam, hogy a prérin fogni a wifit, bár gondolom az elálló füleiddel, még az écsbiót is kódolatlanul fogod, te vasutas.
Mondjuk nem tudom mit pofázol bele a nagyok dolgába, a fajtádat be se engedik oda amiről itt szó van. ;)

Gergej Gergely 2017.01.21. 17:10:57

Az okos mérnököknek azt üzenem, menjenek el egy napra étterembe dolgozni, és 15 óra alatt fognak annyit, mint egy hónapban 300 óra alatt.
ez csak ennyi

Tamás Milán Molnár 2017.01.21. 19:09:20

Na szóval , én 12 év után tettem le a vendéglátást 10 éve ugyan azért a bérért küzdünk
és nincs kiláb csak külföld . Minden szakmában vannak bunkó emberek taxisoknál ,élelmiszer iparban , ruha üzletekben és még sorolhatnám ......de mutass még egy olyat mint a szakács v a pincér akinek nincs hétvége ,ünnep ,karácsony,
szilveszter mindeszt heti 6 nap 14-16 órában lófasz fizetésért ...

Draquar 2017.01.22. 12:21:23

@Tamás Milán Molnár: egészségügy (ápoló, nővér, beteghordó, műtős); kereskedelem (bolti eladó, árufeltöltő, pénztáros); személyszállítás (vasutas, buszvezető, bkv-s, reptéri kiszolgáló személyzet); benzinkutas.
Csak így visszakézből. De gondolom megtalálod, ezekbe hol lehet belekötni.

@sebi77: A bunkósággal kapcsolatos megjegyzéseddel maximálisan egyetértek.
Illemtankönyvet viszont ma is kapni, le is lehet tölteni, csak el kell olvasni és alkalmazni.
(Arról nem is beszélve, hogy néhány iskolai intézményben tanítják is, de legtöbbször csak annyi megy át a tisztelt hallgatóságnak, hogy a külsőségekben mit kell elvárni; hogy nekünk hogy kell egy ilyen környezetben mozogni az már nem.)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.01.22. 14:21:24

Ezt a konyha oldalarol is meg tudom erositeni. A kedvencem, amikor a pincer csaj rohogve jon be a konyhaba, hogy a vendeg meg akarja kostolni a bort, es ez milyen fassag mar. Nemmagyarorszagon.

Uno977 2017.01.22. 20:42:40

Aki tudott nyelvet elment,vagy elszánt volt és kint tanult meg.
Nem azért vannak ott mert szeretik ezt csinálni,ami szar az kint is szar(hétvége,ünnepek,reggeltől estig meló,lenézett meló,beszólhat a gumicsizmás-frusztlált tiroli paraszt stb)
hanem azért mert egy téli szezon után(4hónap) hazahoz 2 millát zsebben(ha nem szórja a pénzt).
Itthon mennyi idő alatt rak össze ennyit egyben egy pincér(ételfutár)csak a szakmájából?
Reálisan soha.
Akit a pénz érdekel és ezt felfogja itthon nem dolgozik a vendéglátóban max csak vezető pozicióban ahol minimális a vendégkontakt.
Aki mégis itt van és csinálja annak nagy része 2 napos gyorstalpalon kapott kiképzést,vagy családos vagy már öreg vagy egyszerűen nem elég jó kintre.
Közös jellemző a fásultság,a közöny, és az empátia hiánya.
Egyszerű azt mondani,hogy csináljanak mást,persze.
Igaz,Fighting?
Gerlóczy

vittore 2017.01.23. 11:51:47

@Buchhalter: Először azt hittem mostanában kezdtél el kommenteket irogatni, hogy ennyire nem tűröd a kritikát és teljesen képtelen vagy normális hangnemben vitatkozni. Aztán megnéztem az adatlapodat és láttam, hogy egy csomó hozzászólást írtál mindenféléhez. Akkor viszont egy primitív fasz vagy.

Buchhalter 2017.01.23. 12:17:03

Te is az vagy! Bunkó taj paraszt mint te is másból nem igazán ért!

vittore 2017.01.23. 15:30:58

@Buchhalter: Az első mondatodból azt, hogy "bibibííí" kifelejtetted. A második így értelmetlen, fuss neki még egyszer.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.23. 15:39:22

@vittore:
XDDDD

elemezzük nyelvtanilag az idiótát? :)

vittore 2017.01.23. 16:04:01

@Szerda Úr: Én is szoktam baromságokat írni, de ez a fasz túl tesz mindenkin.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2017.01.23. 17:46:34

@vittore:
És akkor baszottszerényen fogalmaztál.

tcseppington 2017.01.23. 18:49:06

Ma ismét gazdagabbak lettünk egy csodálatos élménnyel. Miután elfogyasztottuk a rendelt ételt, ami teszem hozzá nagyon jó volt, kezdődött a kálváriánk. Olyan elvetemült ötlet jutott eszünkbe, hogy rendelünk 3adag palacsintát, miután ültünk az üres tányérok fölött, vagy 10 percet miközben a felszolgáló csajszi 4x elmentem melletünk, a szomszéd asztalnál még rendelést is vett fel, teszem azt velünk együtt 6 asztal volt cirka 15 fővel összesen. Erre a placcra 2 felszolgáló jutott teszem azt a másik hölgy nagyon pörgött és ő jól csinálta a dolgát. Tehát elhatároztam hogy szem kontaktust fogok vele létesíteni, és majd talán így veszi a lapot. Hát nem 15 perc alatt 6x találkozott a tekintetünk, de azon kívül hogy visszamosolygott semmi nem történt ezek után megelégeltük és elmentem fizetni a pulthoz, ott s főnök asszony megkérdezte hogy ízlett e az étel erre én igen finom volt, csak a palacsintával nem voltunk megelégedve. Kérdezi hogy miért. Elmondom neki, erre mi volt a válasz, a lányoknak nagyon sok a munkája. 15 vendég 2 felszolgáló 1 pultos, és ez nem a'la carte volt hanem menüzés. Mondjuk a másik felszolgáló hölgy ő jó volt, csinálta az asztalait, pörgött, figyelt, terített. Egy kicsit bosszantó volt.

sura 2017.01.24. 09:36:58

Egy szemèlyes vèlemèny mindig megosztò ès àltalàban pont azoknàl nem èr cèlt, akikrõl szòl. Sajnos amirõl írsz, nemcsak a vendèglàtàsban jelensèg, hanem sok màs szakmàban is ès több oka is van az alacsony fizetèseken kívül. Ettõl függetlenül azt gondolom, hogy àltalànosítani valòban helytelen ès sajnos a cikkbõl tènyleg kimaradt a tisztelet a kivètelnek sor. Mindemellett a lènyeg, hogy a problèma valòs, de lehet èrte tenni: www.hospitalityboardgame.com Èn teszek èrte.

torró 2017.01.24. 14:46:00

Problémás emberek mindig is lesznek, úgy mint vendéglátós, úgy mint vendég. A feleségem vendéglátós lett egy nagyobb helyen, szálloda étterem ahová a miniszterek is jártak, és több egység tartozott. később ő lett az igazgató helyettes. Sok ember tartozott alá , szakácsok pincérek stb.Mindenki ki lett oktatva mit várnak el tőlük, és nem is volt senkivel gond. Majd gondoltunk egyet és saját üzletet nyitottunk, amit 25 évig vittünk. Mivel sajnos megöregedtünk kiszálltunk. De! A mai napig az ide érkező nyaralók, akik hozzánk szoktak járni, felkeresnek bennünket, olyan családias hangulatot csináltunk nekik annak idején. Ha tisztességesen ki van szolgálva a vendég, akkor megvan a hozadéka. Nem volt olyan, hogy már záróra volt de még ott ült akár két vendég is és beszélgettek, nem szóltunk nekik. megvártuk míg észrevették magukat és köszönettel távoztak. Rendnek kell lenni minden téren, és akkor nincs baj, mindenki elégedett . Hozzá kell tennem, tudom dicsekvésnek fog hangzani, de volt olyan átfogó ellenőrzés a vendéglátó helyeken a Balaton körül, amikor mindent átnéztek. Nos 3 üzletet találtak kifogástalannak, ezek közül a miénk volt az egyik. Ha minden üzlet tulajdonos törődne a vendéggel, a beosztottakkal, akkor ilyen posztok nem születnének. Ez a véleményem!

torró 2017.01.24. 16:04:57

@Szerda Úr:
Csak már kiöregedtünk.De hát ez az élet rendje. Azért találni rendes üzleteket, de régen is voltak problémás helyek. Most már kissé humoros a történet, még akkor történt amikor az étteremben 4 forint volt egy pohár sör. Bementem az egyik kollégához, aki rögtön még nem ért rá, így kértem az egyik pincérlánytól egy pohár sört. És mondja, hogy 5 forint. Mondom neki, aranyom, tudom hogy mennyi az ára, úgyis odaadtam volna jattba. De ragaszkodott az 5 forinthoz. közben jött a főnöke a haverom, és kolléga ugye, és kérdi, mi van cimbora? Mondom neki a beosztottad nem ismeri az árakat. Na szivem, mondta neki, szépen számolj le és elmehetsz. Akkor 1 forintról volt szó. De a lényeg a lehúzás szándéka volt!

Gizi Tardiné 2017.01.27. 10:41:26

Egyet kell.hogy értsek! Bár hozzáteszem: tisztelet a kevés kivételnek! Nem járunk sűsűn étterembe, bár ennek nem csak anyagi oka van, hanem a negatív tapasztalatok.Már maga az is zavaró, hogy szinte nem tudni ki a vendég, és ki a felszolgáló! Utcai ruhában /néhol szakadt farmerban/, igénytelen külsővel bóklásznak a placcon. 2 db tányért két kézben visz, olyan esetlenül, hogy félő, hogy elejti. Ez csak egy kis adalék a fent leírtakhoz! Az csak hab a tortán, hogy a megrendelt ételt egy másik körettel hozza ki kérdezés nélkül!
Mindemellett megértem a másik oldalt is, mert a minden szakmaiságot nélkülöző, "jókor volt jó helyen" tulajdonosok a sz@rt is kihajtják belőlük, némely helyen csak a jattért, fizetés nincs. Vagy a kevés fizetés mellé nem tarthatja meg a jattot!! Bár egyik sem a vendég problémája, ahogy vállalta!
A "lesz"-től nekem is feláll a szőr a hátamon!

drtuske 2017.02.01. 20:17:32

Kedves Mindenki,

Lehet hogy a cikk irojanak enyhen szabatos szoszerkezeteket hasznal es nagykepunek tunhet esetenkent sajnos eggyet kell vele ertsek.
Jomagam is a vendeglatasban nottem fel es abban is dolgoztam tobb kulfoldi orszagban jobb helyeken (oltony, nyakkendo, feher kesztyu stb...)
Sajnalatomra (es itt nem szukitenem le egy adott varosra) bele kellett torodnom hogy a szakma evek ota felhigult, nem kicsit nagyon. Olyan emberek dolgoznak pincerkent akik egy kanalat nem tudnak megkulombozetetni egy villatol az etikett szo semmit sem mond neki es olyan messze van a vendeglatoshoz mint makko jeruzsalemhez.
Sajnos alltalanositani kell mert 10 helybol 7 ilyen akar hany csillaggal vagy sipkaval rendelkezik.
Ennek ellenere nagyon ritka hogy nem adok 10 szazalek borravalot pedig legtobbszor meg sem erdemlik, ahol meg megerdemelnek nem engedik sot alltalaban en kapok kedvezmenyt.
Tehat egy szo mint szaz a magyar vendeglatas nivoja tragikusan lefele ivel es ez mar evek ota tart ugyanugy ahogy az oktatasi rendszer.
Viszont sok sok esetben a vendeget sem kell felteni mert ok is le tudnak sullyedni es ezt meg is teszik.
Az elokelo helyek pedig elokelo parasztokat is szulnek.

Valaki kommentelte hogy a pincer azert paraszt mert nem keres jol.
Ezt megcafolnam, ha penz motival mennjen el arkot asni vagy politikusnak, ha paraszt akkor is paraszt lesz ha eus bert kap, sot rengeteg olyan hely van ahol mar regota 300 k felett keresnek a pincerek es ehhez nem kell pestre menni vagy egy otcsillagos szallodaban dolgozni.
Kifogasokat keresni a legkonyebb ha valaki keveset keres valtson de ne stilust hanem munkahelyet vagy szakmat.

Vegul a kommentelokrol csak annyit mig itt anyaztok semmit se varjatok el a masiktol.

bandigyerek 2017.02.13. 12:25:37

@élhetetlen: rosszul értelmezted, arra gondoltam, hogy kevés pénzért csak szar munkaerőt kapni, aki alapból szarul dolgozik.

heptakontanonaéder 2017.07.08. 14:48:37

@Sexual Harassment Panda:
Fejlődik biza! Már van Budapöstön legalább két (zwei Stücke) Sznobériai Rettenet, ahol egy 1.78 négyzetméteres dizájnizére rálöknek egy zsülienre fölszeletelt nyers szárzellert és összekenik a szabad izéfelület negyedét valami szósznak gúnyolt rettenettel.
(ötszámjegyű áron)

Bicepsz Elek77 2017.07.16. 13:43:53

Ha a pincer nem tudja ezeket, az az etterem hibaja. Nekik kell ezt betanitani az elso napokban.

Srác9 2017.07.21. 12:50:25

Minden egyes szavaddal egyetértek...

Srác9 2017.07.21. 12:54:46

@Gergej Gergely: Nem vagyok mérnök,csak sok barátom az itthon és külföldön. Ne beszélj már butaságot némelyik annyit keres német autógyárakban,hogy az egész éttermet megveszi vidéken fél éves fizetésből.

silent76 2018.01.22. 05:33:50

Na ott hagytam abba az olvasást, ahol azt írod, hogy az átkosban azért kirúgták volna, ha nem köszönnek. Ez hazugság. Mindenki tudja milyen szinten voltak a szolgáltatások a kádár-rendszerben. Egyszer voltunk egy “magára valamit adó helyen” ahol akkoriban külföldiekhez voltak szokva. A “felszolgáló” köszönés helyett csak ennyit szólt a másiknak na nézd kiket fújt be a szél”... mondanim sem kell még évekig ott dolgozott. Ill. pöffeszkedett
süti beállítások módosítása