Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

karácsonyi vásár

2016. december 14. - Szerda Úr

Forralt bor, lepény, lángos, puncs, giccs, bögre, kézműves termékek, sajtok, sapkák, sálak, idegőrlő zenék és tömeg. Csak néhány szó, amely az ember eszébe jut a karácsonyi vásárról. Pedig a túlárazott, vizezett tablettás boron kívül ezer idegesítő dolog van még a karácsonyi vásárokban. Ezeket vesszük sorra.

20111222-karacsony-unnep-becs-karacsonyi-vasar3.jpg

Forralt bor

Ahogy a nőnaphoz, a chip n dale show, az adventhez és a karácsonyi vásárhoz úgy tartozik hozzá a forralt bor. Az a jellegzetes szegfűszeg, fahéj és narancsillat, amely amúgy is körülöleli a karácsonyt, olthatatlan alapanyaga a forralt bornak, s nem tudsz úgy végigsétálni a Vörösmarty téren, hogy ne éreznéd szinte mindenhol. Bár nem triviális, de a forralt bor az ókori Rómáig nyúlik vissza, ahol hidegebb időszakokban itták ezt, ám nem azért mert át akartak melegedni, hanem mert a megsavanyodott bort, fűszerekkel felfőzve, mézzel édesítve még így is el tudták fogyasztani. Milyen érdekes, hogy a karácsonyi vásárosok is ilyen hagyományőrzők, ugyanis kevés olyan vendégbarát marha létezik, aki minőségi borból készít az arctalan tömeg számára, kellemesen gyömbéres illatú, forró italt. Lófaszt, a legolcsóbb tablettás szarból is édesmézes, kellemesen fűszeres, gőzölgő csodát lehet készíteni, s mivel ezt maguk legtöbb esetben dideregve isszák, maximum a fűszerezést fogják tudni értékelni, a bor ugyanis elveszti jellegét. A legnagyobb őrület az elmúlt években a szilva lett, amely már csak azért is tökéletes párosítás, mert a szilvában lévő enzimek (még az aszalt gyümölcs esetében is) teljesen el fogják nyomni a bor alapízét, s csak a kellemes szilvás aroma fog megmaradni a szánkban. Amúgy rengeteg weboldal beszámolt arról, hogy mivel itatják a népet, a HVG még képeket is közölt. Én speciel óva intek bárkit attól, hogy bármilyen karácsonyi vásárban forralt bort igyon, nem is feltétlen az egészségügyi kockázatok miatt, hanem inkább azért, mert pofátlan árazás mellett tablettással itatni a népet, nettó parasztság. Nem mondom, ki lehet fogni, meg ha esetleg ismerjük a bódé tulaját, lehet vele próbát tenni, de ne legyenek illúzióink, csak azért mert ismerősök vagyunk, nem fogjuk Gere Kopárból kapni az átlag 250-350 forintos forraltbor decijét. Mindent összevetve ne, a sok fűszer, sok aszaltszilva, unicum, pálinka azért kerül bele a forró borba, mert így még mindig drágábban tudják eladni a szart. Kedves egészségükre. 

forralt_bor.jpg

Lepények

Az elmúlt években a lepények lettek a vásárok fő étkei. Persze lehet venni csülköt 5000ért is, de 2016-ban aki ad magára és követi a karácsonyi vásár divatvilágát, az juhtúrós lepényt, töki pompost, langallót vagy újragondolt lángost eszik. A hamburger, hiába kézimunkáskézműves, a legnagyobb bűn amit a Vörösmarty tér kifutóin, mintegy kiegészítőként viselünk, át kell érezni, eggyé kell válni a karácsonyi hangulattal, a hambi pedig ebbe nem fér bele. Még a gyerekek hotdogját, pizzaszeletét is lenézően konstatálják a rutinos karácsonyi vásározók, s kinek kell, hogy megbélyegezzék, sőt lenézzék csemeténket. Persze a burzsoá réteg liba, kacsacombot eszik, öblös férfiak esetében meg csülköt, netán oldalast, de stikában egy kis véreshurka is bejátszhat, persze csak ha közben fennhangon híresztelik, hogy a nosztalgia végett megkóstolja azt is, egy kis mustárral, meg (fél kiló)fehérkennyérrel.

De a lepényekkel is van egy kis gáz, méghozzá a szavatosság. Az ilyen jellegű lepényeket félkészre sütik, majd megtöltve a kívánt feltéttel, a rostlapon újrasütik. Ezzel még nem is lenne gond, de azzal már inkább, hogy ezeket az elősütött lepényeket, úgy tárolják, hogy ha egy régimódi köjálos meglátná, napalmal bontaná le az egész sátortábort, helyét sóval hintené be, majd az új csernobil betonszarkofág méretarányos mását telepíttetné a helyszínre. Franctudja miért, magukat ez annyira nem zavarja, a lepényes mai napig ott árulja a lepényeit, feltéve, hogy máshoz nem nagyon ért. Mondjuk ezen én már nem csodálkozom, amikor Illés Cukibácsi fagyizójára baszták rá a lakatot, akkor az ország egy emberként háborodott fel, s hirtelen mindenki imádta Cukibácsi fagyiját. Aki nem hiszi járjon utána, undorító képek itt.

15232342_10209950401529946_5000535015886596655_n.jpg

 

Ruhák

Namost, aki karácsonyi vásáron vesz ruhát, annak valami elemi problémája lehet, amit nekem nem tisztem megítélni, de röhögni rajta kurva jó. Nem vagyok egy nagy divatguru, szerencsére jól nézek ki, ezért egykét elhibázott outfit csak keveset ront rajtam, de soha nem jutott még eszembe, hogy mondjuk egy román bőrőstől vegyek övet. Vagy szőrmesapkát. Vagy sálat. Egy egyszerű kötött sapka a vásárokon 3-7 ezer forint, a sálak körülbelül ugyanennyibe kerülnek. Ezért az árért, már egy plázás üzletben, designer márkák közül is válogathatunk, néhány ezressel drágábban pedig prémium márkák termékeit is megvehetjük. Ezt az adventi időszakok erősen leárazott kínálatában, pedig esetenként akár még olcsóbban is megvehetjük. Szőrme és bőrcuccokat 40 ezer forinttól felfelé találunk, egészen a csillagos égig, de én speciel rohadtul kíváncsi lennék arra a magyar átlagpolgárra, aki megteheti, hogy szőrmét viseljen, s ő pont a karivásáron veszi ezt meg. De valószínű én vagyok tájékozatlan, hiszen ez a kínálat évek óta színesíti a vásári forgatagot, valószínűleg nem véletlen. 

6wgqrxblnwggjnexs.jpegkép:444 - a bódéváros

 

Gesztenye

A szelídgesztenye az új fokmérője drágaságnak. A pösti vásáron, egy darab gesztenye száz forint. EGY DARAB! A nagybanin a weboldal szerint 1600 Forintért (maximális áron) lehet venni egy kilót, ami még mindig nem indokolja az ilyen árazást, nem is látok annyi embert gesztenyézni. Amúgy érdekes, mert ahhoz képest, hogy Magyarországon őshonos fajta, mégis amcsi romantikus filmekben látok legtöbb esetben vidáman gesztenyéző párokat. 

Harmadosztályú embereanyag

Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a karácsonyi vásárokon nem az elit dolgozik. Főként olyan, semmihez nem értő, fix munkával nem rendelkező egyedek, megfáradt alkalmi munkások, jobb esetben diákok állnak a fabódékban. A hideg, a pofátlanul alacsony bérezés és az idióta tömeg miatt, nyilván pont leszarják az egészet. Üdítő kivétel, ha egy a tulaj maga áll a bódéban is, mert ő tudja, hogy abból lesz zseton a fa alá, amit ott hagynak az emberek, így jobban odafigyel a saját üzletére. Sajnos ez ritka, nagy átlagban a piaci kofákhoz hasonló vásárosok állnak mindenhol, s ha nincs mákod rajtad akarják majd megkeresni a bérkiegészítésüket.

Ez az egész amúgy elég összetett probléma, mert a vásáros bódék helypénzei eleve nem két fillérbe kerülnek, s az újév első munkanapján szinte tülekedés van a helyekért a következő adventi időszakra. Egy élelmes vásáros, áruljon birkabőrt, vagy mangalicatöpörtyűt, esetleg süssön lángost, tekintélyes összeget tud megkeresni ezalatt a bő egy hónap alatt, így bőven megéri nekik leperkálni az önkormányzatok részére a súlyos pénzeket, amik frekventáltabb helyek esetén akár többmillió forintra is rúghatnak. Ez a tudat, s a tény, hogy egy lazább ebédért egy háromtagú család háromszorannyit kifizet, mint az eladó napibéré, rá tudja nyomni a bélyegét a munkamorálra. 

Erről van egy nem túl kellemes élményem is, életem egy nem túl boldog szakaszában, anyám épp az újszülött húgommal volt otthon, a férjének nem volt munkája, rettentő szerényen éltünk, s nekem egy távoli rokonom mondta, hogy mehetnék karácsonyi vásárba eladónak. Lehettem vagy tizenkét-három éves. Ilyen fából faragott karácsonyi figurákat árultunk, volt a kislovacskától elkezdve, angyalka, télapó, fenyő sziluett, meg minden szar amit el lehet képzelni ilyenkor. Ott ismertem meg a vásárosok fura életét, hogy lopni kell az áramot, a hősugárzóhoz, az instant megvakító, kerítésszaggató páleszt nem azért itták mert be akartak baszni, hanem mert a fülcimpájuk vége konkrétan lefagyott, s a nyomorban, mindenki próbált egy kevés pénzt összeharácsolni a családnak, az ünnepek előtt. Minden napra, amikor segítettem, kaptam hétszáz forintot. Brutálgazdagnak éreztem magam, persze tudtam, hogy ez fele sem, mint amit a többiek kapnak, de ez még '98-99-ben volt, nem emlékszem pontosan. Volt alkalmam idén hosszasan beszélgetni egy hasonló helyzetben lévő sráccal, aki elmondta, hogy hiába 17-8 év, ez a dolog most sem változott, csak a csomagolás lett egy kicsit fancy-bb, a tulajok zöme még mindig a pénzsóvár fajta, az árusok meg kiszolgáltatott helyzetben vannak, de még a hideg, a sok szar ellenére is örülnek, hogy vihetnek haza valamit az ünnepekre. 

Biztonsági őrök

A szekuricsik, legyen az bármilyen helyszín, esemény, rendezvény, mindig megosztó téma. Van, hogy kifejezetten normálisak van, hogy direkt kötekednek, sosem lehet előre tudni. A biztonsági őr szakma is olyan, hogy tulajdonképpen az öreg nyuggertől kezdve, a tesztoszterontúltengéses zsírnyakúaktól, a hobbimilitaristán át, a küzdősportosokig sokan csinálják. Ha olyan olyan a csillagállás és jó csapat kerül össze, nincsen gond, de Magyarország felett még a csillagképek is haveri alapon, megbuherált közbesz. eljárások által kerülnek fel, így ne várjunk csodát. 

Giccsparádé felsőfokon

Én személy szerint gyerekkorom óta gyűlölöm a karácsonyt. Volt egy év amikor egy teljes évi jutalmamat, arra áldoztam, hogy az utolsó unokatesómnak is fullos ajándékot vettem, de ezt nem feltétlen árazásban kell érteni, hanem energiában, időben, mert mindenki olyat kapott aminek tényleg örült. Azt gondoltam, hogy nem lehetek ennyire különc, hogy csak én egyedül utálom ezt az egészet, s direkt szembemegyek habos-babos giccses ünnepi áradattal, így próbáltam magamra erőltetni egyfajta idealizált karácsonyi szemléletet. Még az sem zavart, hogy az utolsó pillanatokban ajándékért futkorászva, egy mellettem lévő apuka, torkából szakadva üvöltött egy szerencsétlen tescos alkalmazottal, hogy faszomkerül ezen a szaron zerötbe? Gondolom órákkal később meghatódva nyújtotta át az üvöltés tárgyát képező plüssmackót valamelyik csemetéjének. Szóval próbáltam, nyugodt, mindenkivel kedves, szeretetreméltó ember képében tetszelegni, csak belülről rohasztott az egész, mert az egészet álszentnek tartottam. Lehet, hogy bennem van a hiba és csak én látom gáznak ezt az egész adventi őrületet, karácsonyi vásárt (mármint a nyilvánvaló lehúzásokon túl), mert én legszívesebben lehánynám az egészet.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr1212046971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2016.12.14. 20:34:17

Pedig a pesti kari vásárok még nem is rosszak, voltam Bécsben és Prágában is és hát ugyanazt árulják 90%-ban. 90% gagyi de van azért mindig pár minőségi kézmüves firma kint, persze nem olcsóér.

'A hideg, a pofátlanul alacsony bérezés és az idióta tömeg miatt, nyilván pont leszarják az egészet.'

Napi 10-15 zsebbe simán megvan nekik naponta, nem sok de sokkal többen keresnek ennél kevesebbet, mint többet.

VT Man 2016.12.14. 20:58:42

Angliaban 3 font a gesztenye, 12 db korul, kb. 1100 ft.
Eddig azt hittem, hogy ott draga.

Kiskaresz 2016.12.14. 21:40:52

hát valahogy úgy, a karácsonytól én is falnak megyek, csak sajnos nem lehet elmenekülni előle

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2016.12.14. 22:05:56

Valahogy én azt nem értem sose, hogy a "helyi, kézműves szappan" pont ugyanaz Londonban, Szegeden és Pesten is.

Larry Silverstein 2016.12.14. 22:12:54

@LondoniTódi: ....:)

Vannak azért már jó kézmüves cuccok....csak ált. nem a karácsonyi vásárban mert az ottani - különben azon az áron nem rossz- pl. karácsonyfadíszeket burmai gyerekmunkások nyomatják milliószámra akik azt se tudják mijaza karácsony

2016.12.14. 22:24:22

Szerda Úr szó szerint lopja a Tesco titok kifejezéseit. Ez gázabb, mint a karácsonyi vásár.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.14. 22:51:23

@Pink Petsch:
imádtam, de vagy 8-9 éve olvastam. kétlem, hogy olyan jó lenne a memóriám

zümmmi 2016.12.14. 23:16:38

Ez egy dipikus depis cikk egy kis pszichopatás beütéssel

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.12.14. 23:18:40

"kíváncsi lennék arra a magyar átlagpolgárra, aki megteheti,"
A Vörösmarty tér és a többi belvárosi vásár nem a magyarokra, hanem a turisták lehúzására játszik.
Pár éve a Bazilikánál még tűrhető volt a vásár, de mostanra már ott is zuhan a színvonal, bár a Vörösmarty téri mélyponttal nehéz versenyezni...

@Willkommenskultur: Bécsben az árusok és a kézműves iparosok fele magyar.

@Larry Silverstein: A karácsonyi vásár annyira kézműves, mint a Váci utcában a Made in China hungarikumok... Az a néhány iparművész meg fogja a fejét, hogy hová került.

2016.12.14. 23:35:02

@Szerda Úr: A karácsonyi ajándékos dumád, szinte szó szerinti: "Nem volt ritka a kurvaanyázva vásárló figura, aki másnap biztosan elérzékenyülve adta át a gyerekének azt a műanyag játék laptopot, amelyet előző nap még a „mi a faszom kerül ezen a szaron ezerötbe, baszod?" szövegkörnyezetbe próbált beilleszteni. "
Oké, a könyvben játéklaptop szerepel ... de rohadtul ugyanaz az egész. Meg a stílus is, ezzel a "maguk szeretik..." meg hasonló fordulatokkal. Egyértelműen a könyv stílusa.

2016.12.14. 23:40:21

@Szerda Úr: Ja, meg az alcímed is, a "Harmadosztályú emberanyag" ... no, az is nyúlás ... igaz, a könyvben a polcfeltöltőkre volt értve.
Szóval, vagy nincs saját stílusod, és nagyon megtetszett a könyvben lvasott, így azóta azt használd. Vagy te vagy a néger, aki írta a könyvet.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.15. 07:39:41

@Pink Petsch:
A harmadosztályú emberanyag, bevett szófordulat a képzetlen munkaerőre. Sokan használják.

Amúgy, ha van is "nyúlás" nem tudatos, rengeteget olvasok, önkéntelenül előfordulhatnak másutt megjelent szófordulatok, amik megmaradtak.
Van 100+ bejegyzés, négyszerannyi karakterrel mint a tescotitok, kétlem h az egész ennek a könyvnek a stílusát másolná.

2016.12.15. 08:38:44

@Szerda Úr: Újraolvasod a könyvet meglepődsz majd magad is, hogy mennyire másolod a stílusát. No meg a hasonlat is ... neked is pont "ezeröt" jutott eszedbe, mi? :) De leaglább nem játék laptopot írtál, az is valami. Fotografikus lehet a memóriád vagy nagyon beragadhatott ...

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.15. 09:04:09

@Pink Petsch:
Azért két kiragadott mondat és stílus másolása erőteljesen nem ugyanaz, de majd ha lesz időm ránézek.

2016.12.15. 09:07:53

@Szerda Úr: Bocs, de kétszeres peched is volt. Az egyik az Index főoldal, ahonnan idetaláltam, a másik meg az, hogy pont múlt héten olvastam újra mindkét Tesco-könyvet, így rohadtul feltűntek a hasonlóságok. Pláne, az alcím (biztos, úgy van,a hogy írod, bár a én a könyv előtt ezt a kifejezést nem hallottam a képzetlen munkaerőre), de főleg az a karácsonyi ajándékos hasonlat az "ezeröt"tel.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.15. 09:27:30

@Pink Petsch:
Ha idetaláltál, szeretettel javaslom a többi posztot (érdemes az elejétől kezdeni, mert van egyfajta kronológiája), 2011-es az első írás, nagyrészt ugyanezt a stílust követi végig.

A harmadosztályú emberanyag, pedig Asimov Alapítvány könyveiben is felfedezhető, de találkoztam még warhammer regényekben is vele (igaz ott angolul).

2016.12.15. 13:58:18

@Szerda Úr: A másolt hasonlatról meg inkább nem beszélsz ;).
Te, annyit kellett volna mondanod, hogy "Ja, igen, tényleg ..... emlékeztet a karácsonyi vásár a tescós lenyúlásokra, és azért vettem olyanra a stílust" . Akkor azt mondom, oké. Ehelyett órák óta próbálod meg eladni, hogy denemis hasonlít, denemis, tényleg. Pedig de. Nyilvánvalóan.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.15. 14:32:47

@Pink Petsch:
Hagyj már a másolt hasonlattal, egy mondaton rugózol, amire teljesen szerényen még azt is írtam, hogy ha nyúlás is van, önkéntelen, azaz nem tudatos.

Igaz Barát 2016.12.15. 22:59:01

Azért jó az index címlap, mert olyan blogokra is odatalálnak az unatkozó kötekedők, amiknek viszonylag kicsi olvasótábora van :)
Ha már írtam, nem lehetne kijavítani a 3-7 Forintos kötött sapka árát valami magasabb összegre, mielőtt valaki kitalálja, hogy biztos az is lopott, mert túl olcsó?

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.16. 07:42:27

@Igaz Barát:
Tulajdonképpen nem értem miért lesz index címlap vmennyi posztból, de ja, jönnek a kötekedők. :)

Jogos, köszi, javítom ^^

eßemfaßom meg áll 2016.12.16. 08:35:21

Én azt nem értem, hogy ki az aki az ilyen karácsonyi bódésorokban vásárolja meg ugyanazt a szar kinai vackot a hidegben könnyező szemmel nézelődve mint amit a bódésorok mögött nyitvatartó kinaikban is megvehet kicsit olcsóbban, kellemes melegben válogatva. Nálunk konkrétan egy debreceni késes meg egy fajátékos bódéján kivül minden bódéban ugyanazt árulják amit a mögöttük levő boltokban.

eßemfaßom meg áll 2016.12.16. 08:43:51

@Pink Petsch: "Ja, meg az alcímed is, a "Harmadosztályú emberanyag" ... no, az is nyúlás ... igaz, a könyvben a polcfeltöltőkre volt értve. "

Azért ezt ne hidd, hogy a teszkós alkotta meg ezt a csodás fogalmat.

Népszava, 1916. június 27.

"A másodosztályú emberanyagot a harmadosztályú követi. Férfiak, akik régen elmultak 30 évesek, félig ősz családapák,..."

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.16. 08:56:27

@eßemfaßom meg áll:
Ezt én sem tudtam, fentebb hívták fel a figyelmemet, hogy külföldiek lehúzása erőteljes cél.
De amúgy megfigyeléseim szerint a hirtelen felindulásból elkövetett vásárlások száma se elenyésző, a kóválygó, sétáló tömegben mindig akad néhány akinek ha megtetszik valami, azonnal megveszi. Ez nyilván önnön igénytelenségét hivatott kifejezni, de hát legalább van min röhögni. :)

eßemfaßom meg áll 2016.12.16. 09:27:20

@Szerda Úr: Ahol én lakok ott a turisták száma igencsak alacsony, de igy is tele van pakolva a belvárosi kinaik előtti tér a kinai vackokat áruló bódékkal :)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.16. 09:29:36

@eßemfaßom meg áll:
Itt fehérváron dettó, tényleg nem is értem. Ami még nagy kérdés, hogy a sok kézműves szappan, meg lószar mindenhol ugyanaz, mégis kétszeres áron veszik. Ki érti ezt?

eßemfaßom meg áll 2016.12.16. 10:08:22

@Szerda Úr: gondolom itt jön be a képbe az "emberi hülyeség" fogalma

_Boris_Vian_ 2016.12.29. 08:37:55

Budapesti ismerősöm leadta a drótot hogy ugyanannyiba kerül náluk a forralt bor mint nálunk, cserébe harmad annyi fizetésből kell megvenni.

Viszont legalább csöves borból készítik és műanyagpohárban basszák eléd.

Jó az a magyar parasztnak alapon.

Illetve nem a magyarnak, mert ugye a nyugati turistákról szól ez is.
süti beállítások módosítása