a nagy Magyar kézműves sör teszt

Nehéz fába vágja a fejszéjét az az ember, aki ma Magyarországon jó kézműves sört keres. A választék hatalmas, a minőség pedig ingadozó. Egy hónappal ezelőtt levelet írtam, valamennyi magyar kézműves sörkészítőnek, hogy tesztelés céljából kérjek tőlük a termékeikből, s igen nagy számban kaptam is. Ezúton is köszönöm a Fóti Kézműves Sörfőzdének, a Beerfort Sörfőzdének, a MONYO Brewing Co.-nak és a Gólemnek. 

Először is kezdjük azzal, hogy nem vagyok se sörmester, se borlovag így a kapott nedűket, mondhatni amatőrként teszteltük. Bár elég jó szakácsnak tartom magam, remek érzékem van az ízekhez, a dohányzás pedig még nem tette tönkre a szaglásom, így szerencsére az illatokat is remekül felismerem. A sört nagyon szeretem, bár az utóbbi évek roséfröccs vonala engem is divatfröccsössé tett, amit csak azzal tudok szépíteni, hogy mi saját bort iszunk, szerencsére igen kiváló minőséget. Nekem a kedvenceim a pils típusú világos és szűretlen búza sörök. Meggyőződésem, hogy a legkiválóbb sörök önnön egyszerűségükben rejlenek. Ebben mindhárom tesztelő társam egyetértett. Jöjjön a lista.

Geisha - Jázmin-Zöld teás sörkülönlegesség - Fóti Kézműves Sörfőzde

Ez a sör, egy rendkívül kellemes designnal, csatos üvegben érkezett, fél literes kiszerelésben. Bár nincs ráírva, hogy hány fokon érdemes fogyasztani, én 5 fokra hűtve kóstoltam. Hidegen érezni benne a japán ízek egzotikumát. Picit zavaros, remek habképződésű sör. Ahogy a sör melegedett, kevésbé lehetett kiérezni a jázmint és a tea dominált. A kellemes mellékízek mellett megmarad a sör viszonylag könnyű jellege, viszont nagyon kellemes utóízt hagy maga után. Én inkább ínyenceknek ajánlanám, nem az a fajta, amiből egyszerre sokat meg lehet inni.

7/10

 

Flying Rabbit - IPA - MONYO Brewing Co. 

Kezdjük azzal, hogy a most következő MONYO Brewing Co. valamennyi söreinek zseniális a designja. A 0,33 literes üvegeken, színes-vicces címkék vannak, amelyek egytől-egyig remekül néznek ki. A Flying Rabbit például egy sas által elragadott nyuszit mutat, ahogy pilótaszemüvegben élvezi a repülést. Maga a sör egy sötét színű, erős illatú, picit zavaros nedű. Erőteljes és markáns már az első kortyra is, de az erőssége a harmadik-negyedik korty után ütközik ki. Nekem egy nagyon picit erős, de ez az IPA sörök magas alkoholfoka miatt lehet. Kifejezetten kellemes, de hátulütője, hogy nem az a fajta, amiből sokat meg lehet inni.

7/10

 

BLK IPA - Fekete IPA -  MONYO Brewing Co.

Citrusos illatú, alig zavaros sör, amely kicsit jellegtelen ízvilágú. Selymes ízű, de nem itatja magát, a leírásával ellentétben nem jön ki a citrusos íz. Meg kell jegyeznem, hogy a BLK IPA a sörfőzőnek az első főzése, amihez képest viszont nagyon jó, én arra biztatnám a készítőt, hogy bátrabban tolja egy picit erősebb ízvilág felé. Számomra ez a sör picit semleges, de ez így is jó. 

6/10

img_0065_1.JPG

 

THE BLUE OYSTER - osztrigás sör - MONYO Brewing Co.

Zavaros, gyönyörű habképződésű sör, viszont alig van illata. Ennek a sörnek, az a különlegessége, hogy osztrigával főzik, amelytől kellemes sós ízvilágot kap. Eszméletlen különleges sör, leginkább egyfajta Pacalpörkölt a sörök világában, lesz akinek gecire be fog jönni és ez lesz a kedvence, de lesz aki utálni fogja. A sör nagyon kellemes ízű és kijön benne a kagylós-sós íz. Kulináris. Talán a sós íz tehet róla, de kiszárítja a szánkat. Egy tengeri ételhez kiváló, bátran ajánlom hozzá.

6/10

img_0067.JPG

 

Invisible Bikini -  Brown Portert - MONYO Brewing Co.

Erről a sörről kóstolás után az jutott eszünkbe, hogy bár láthatatlan a bikini, de szőrős a pina. Az érdekes névválasztás miatt (ami amúgy jó ötlet, figyelemfelkeltő, tetszik) más ízvilágra számítottunk. Ez a zavaros sör, karamellmaláta és csokoládé felhasználásával készül. A sör testessége helyett a csoki dominál, ami az illatában is kiérződik. Szép habképződésű sör, a csokoládé íze kis kortyokban jön ki, viszont az utóízben dominál és az kifejezetten kellemes. 

7/10

img_0068.JPG

 

Summer Syndrome - Blonde ale - MONYO Brewing Co.

Ez a hidegkomlós sör, enyhén zavaros, nagyon intenzív illatú. Az illat lényegesen erősebb mint maga az íze, nincsenek összhangban. Ez nagyon zavaró benne, mert az illat arcon rúg, de az íz nem. :( Amúgy kulináris fesztiválsörnek ajánlom leginkább, de nem basznék be tőle szívesen. 

6/10

img_0070.JPG

 

Kőbányai Culáger - Pilsner világos - MONYO Brewing Co.

Ez a kellemes lágy ivósör, egy picit zavaros, nincs jellegzetes illata, de véleményünk szerint a sörfőzde legjobb söre. Pofa sör hangulat, sok korty után sem rossz, nincs semmilyen mellékíze, lehet vedelni. A kevesebb néha több, a Kőbányai Culáger pedig a maga egyszerűségével tökéletes. Feltétlen ajánlom mindenkinek!

9/10

img_0071.JPG

 

Hop Harvest - wet hopped/Harvest IPA - MONYO Brewing Co.

Illatát gyönyörűen jellemzi a szüret. Ez a sör frissen szüretelt, nedves komlóból készül, ez pedig igen frissítővé teszi az italt. Kellemes édeskés íz, de nem jó az utóíze. Bár finom, de az illata túl nagy reményt keltett, ezután picit csalódás volt az íze. Ez mondjuk szubjektív, maga a sör finom, viszont kellemetlen erős az utóíze. 

6/10

img_0072.JPG

 

Belgian Trip - Abbey Tripel - MONYO Brewing Co.

Kezdjük azzal, hogy ez nem egy tipikus sör. Eleve nagyon erős, 10 térfogatszázalék alkohollal rendelkezik, ami a duplája az átlagos világos söröknek. Amikor megkóstoltuk mindannyian egyetértettünk abban, hogy ez lesz az amire a kezdetektől vártunk, egyszerűn tökéletes. Az a fajta ital, amelynek lágy az íze, de mégis arcon basz. Meglepő, hogy a 10% ellenére, nincs erős íze, ezért itatja magát. Akaratom ellenére is bebasznék tőle! A design pedig több mint tökéletes.

10/10

belgian-trip.jpg

 

American Beauty - American Pale Ale - MONYO Brewing Co.

Ezzel a sörrel habvárat építenék, az általunk tesztelt sörök közül, a legszebb habbal rendelkezik. Karakán komló illat, karakán íz de nem túl extra. Viszonylag alacsony alkoholtartalma van, így lehet nagy kortyokban is inni, viszont kellemetlen utóíze van, amely sajnos sokat veszt így az összértékéből. A többiek szerint nagy kortyokban, azonnal szájat öblítve remek sör. Megkóstoltatnám Kevin Spaceyvel. 

6/10

img_0075.JPG

 

WHT IPA - Amerikai IPA és a belga fűszeres fúzió - MONYO Brewing Co.

Ahogy a fekete társánál, itt is meg kell jegyeznünk, hogy a sörfőző első söre. Összhangban van az íz és az illat. Egy picit zavaros, de ez egyáltalán nem baj, Erőteljes, de kellemes komlós illat és íz jellemzi. Sajnos ezen felül kicsit semleges és jellegtelen sörként írnánk le, amit leginkább a rossz utóíz ront el. 

5/10

 

Beerfort Sörfőzde, Keller Szűretlen Pincesör, Pils, Sommer Ale, Schwarze weizen, Doppelbock

Sajnos minden igyekezetünk ellenére a Beerfort fenti söreit, nem tudjuk értékelni, mert megromlottak. Arra bíztatok mindenkit, hogy nyugodtan próbálják ki őket, mert mint termékpozicionálásban, designban tökéletes, valószínű az ízük is az.

Búza Duplabak - Világos, szűretlen, búza duplabak sör -  Beerfort Sörfőzde

Bár elsőre kulináris sörnek gondolnánk, egyáltalán nem az, ez viszont ne rémítsen meg senkit, egy remek búzasörről beszélünk. Az átlag osztrák szűretlen búzasöröket oda vissza alázza, még az Edelweiss-et is, de sajnos nem ér fel a nagyokhoz. Az íze nem feltétlenül extra, de simogatja a nyelvet, kevésbé zavaros, mint búzatársai, viszont kicsit szájbaragadós. Nem az a sör amiből meginnál tízet, de párat minden gond nélkül. Búzához képest túl krémes, túl lágy, de ez inkább érdekessé teszi, mint rosszá, ezért feltétlen ajánlom! Remek sör.

8/10

 

IPA - Amerikai IPA - Beerfort Sörfőzde

Csodálatos hapképződése van, tetszetős ízzel, alig zavaros. Egyetlen baja van, mégpedig az IPÁkra jellemző szúrós ízvilág egy picit erősebb, valahogy nem az igazi, ám mégis az egyik legjobb IPA amit kóstoltunk. A tesztelő csapat tagjai egyetértenek abban, hogy egy picit kidolgozatlannak érzik, mert egy picit óvatosabb komlózással ez a sör igazi telitalálat lehetne, s nem lenne keserű utóíze. Minden hibája ellenére még így is hetes.

7/10

img_0077.JPG

 

Ister Bier - hidegkomlós lager - Beerfort Sörfőzde

Nehéz helyzetben van az ember, ha ingyen kap, szívességből terméket, mert nem akar róla rosszat írni, de ez a hidegkomlós láger sajnos nem a jó sörök közé tartozik. Tetszik a malátás illata és íze, de a hidegkomlózásnál valami félrcsúszhatott, mert rettenetes mellék és utóíze van, ami az amúgy kellemes, kesernyés ízvilágot teljesen hazavágja. Érdekes, hogy az egyik legkellemesebb illatú sör, de összességében ez nem menti meg.

5/10

 

Sötét Bunkó -  Fekete Ipa - Gólem

Gyerekek, ez valami frenetikus. Karakán maláta íz, az alkoholfokhoz nem erős ízvilág. Sötét színű és zavaros sör, amely az IPÁkhoz képest, a legkellemesebb utóízzel rendelkezik. Olyan szinten bársonyos az egész sör, amely az utóízében is megmarad, hogy valami eszméletlen. Ötletes névválasztás, fiatalos üveg és design. Termékpozícionálás tízpertíz. Bátran ajánlom!

10/10

img_0064.JPG

 

Kalász - Búza sör - Palóc Sörfőzde

Búzasörhöz képest kifejezetten tiszta, alacsony habképződésű, semleges illatú sör. Ami a nagyszerűségét adja, az az, hogy a legselymesebb ízvilágú, de mégis karakán ital, amelyből tényleg bármennyit meg lehet inni. Citrommal az igazi! Plusszpont még, hogy rendkívül olcsó.

9/10

 

Jó palóc - Világos sör - Palóc Sörfőzde

Ahogy már többször is írtuk, a kevesebb néha több. A Jó palóc nem akar több lenni, egy olcsó, ám jó minőségű ivósörnél, s ez tökéletesen sikerül neki. Remek habképződésű sör, csodálatos kesernyés ízzel. Egyszerűen képtelenség megállni, hogy csak egyet igyunk belőle, állítom, hogy oda-vissza veri, a borsodi-soproni-aranyászok vonalat, s teszi mindezt úgy, hogy jóval olcsóbb. 

8/10

 

Memento - Barna sör - Palóc Sörfőzde

Kicsit kakukktojás a Palóc sörök között, mert a társaival ellentétben, ez nemigazán telitalálat. Illata jellegtelen és az íze keserűbb az indokoltnál, ám még ezek ellenére sem egy rossz választás, hideg téli napokon. Picit zavaros, kellemes sötét színű, de amolyan tisztes iparos munka, nem kell tőle csodát várni. Szerencsére ez az árában is megmutatkozik.

6/10

 

Vidróczki - Vörös sör - Palóc Sörfőzde

Ezzel a sörrel picit gondban voltam, mert nem vagyok egy túl nagy vörös-sörös, ám szerencsére kiváló tesztelőtársaim között akadt, így sikerült objektíven értékelni ezt is. Nos a Vidrócki egy kellemetlen illatú, ám bársonyos sör, amely magán hordozza a fajtajellegzetességet, s maradandó ízélményt nyújt. Megfelelően keserű, pofa sör hangulatú, amely garantálja, hogy bármennyit meg lehet inni belőle.

6/10

 

OGRE - Pilsner - Szent András Sörfőzde

Ezt a sört én azért vártam, mert hasonlóan a kőbányai culágerhez, ez is az egyszerűségre törekszik. S bár az Ogre kifejezetten helytáll a világos sörök piacán, számomra egy apró szépséghibája van a szúrós utóíze. No ne értsetek félre, kifejezetten kellemes italról beszélünk, de egy világos sörtől elvárható, hogy hatalmas mennyiséget be tudj belőle verni, de itt a nevéhez hűen, mintha egy Ogre baszott volna arcon és ez most nem dicséret. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy finom sör, de nem lennénk képesek egész éjjel ezt inni, s az árazása egy picit magas.

5/10

 

Vári Nővérek `16 - Summer Pale Ale - Szent András Sörfőzde

Ez a sör, egy viszonylag könnyű, ám az alkoholfokához képest erős ízvilágú ital. Az illata kicsit jellegtelen, de kellemes habképződésű, letisztult és finom sör. Érdekes, hogy szinte semmilyen utóíz nem maradt a számban, de picit szárította azt, így fura volt, de ez előnyére válik, mert itatja magát. Meglepően harmonikus és rettentő vicces designal rendelkezik. 

7/10

 

Zirci Apátsági Búza - Búzasör - Zirci Apátsági Manufaktúra

Ez a zavaros búzasör, intenzív élesztő és virágos búza illattal rendelkezik. Számomra egyértelműen középkategóriás, nincs meg az az íve, s az élesztő mintha picit sok lenne. Kellemesen kesernyés, ám sajnos teljesen felejthető alkotás, amely az árázását tekintve, nem egy jól pozicionált sör. Kár érte.

4/10

 

Zirci Apátsági Belga -  belga típusú félbarna Ale - Zirci Apátsági Manufaktúrasa

Nos, nem tudom, hogy az apátok mikor jártak Belgiumban, vagy legalább egy belga sörözőben, de az a tippem, hogy régen, vagy ha igen, akkor túl sokat ittak. Ez a sör, sem illatában, sem ízében nem hajlik a belga sörök jellegzetes ízvilágára, ám ez nem feltétlen válik hátrányára, kellemes keserű, combos ital, amelyet hideg napokon a kandalló tüze mellett tudnék elképzelni, de itt sem bontanék még egy üveggel. Tesztelő társam szerint rendkívül jó lehet főzéshez, grillezéshez vagy pároláshoz, a rendkívül kellemes zamata miatt, de magától ő sem választaná ezt. Búza kollégájához hűen, ez is drága.

4/10 fancy-divider-line-png-197506.jpeg

Utószóként, szeretném elmondani, hogy az ember bármennyire is próbál objektív lenni, ha négyen egyfajta véleményt fogalmaznak meg, ami akár negatív, az nem feltétlen azért van, mert direkt le akarjuk járatni a sör főzőjét, sokall inkább szeretnénk ha ezt egy építő jellegű kritikának fognák fel. Köszönjük mindenkinek aki küldött nekünk a söréből. Ha valaki úgy érzi, hogy az ő termékét is szívesen látná eme blog hasábjain, vegye fel velem a kapcsolatot, a szerdaur@gmail.com címen. 

ui.: Philip Morris nyugodtan lehetne a személyes szponzorom, mert a alapjáraton napi három dobozzal szívok a Piros Multiból, de a tesztelés alatt ez felment ötre. 

ui2: Ez a sorozat első része, lesz még.

ui3: Bocs a képek minőségéért, mocsok mód bebaszva, így sikerült.

ui4: ha valakit érdekel, van videó a tesztelésről a facebook oldalunkon

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy minél több emberhez jusson el.