Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

a nagy Magyar kézműves sör teszt

2016. december 05. - Szerda Úr

Nehéz fába vágja a fejszéjét az az ember, aki ma Magyarországon jó kézműves sört keres. A választék hatalmas, a minőség pedig ingadozó. Egy hónappal ezelőtt levelet írtam, valamennyi magyar kézműves sörkészítőnek, hogy tesztelés céljából kérjek tőlük a termékeikből, s igen nagy számban kaptam is. Ezúton is köszönöm a Fóti Kézműves Sörfőzdének, a Beerfort Sörfőzdének, a MONYO Brewing Co.-nak és a Gólemnek. 

Először is kezdjük azzal, hogy nem vagyok se sörmester, se borlovag így a kapott nedűket, mondhatni amatőrként teszteltük. Bár elég jó szakácsnak tartom magam, remek érzékem van az ízekhez, a dohányzás pedig még nem tette tönkre a szaglásom, így szerencsére az illatokat is remekül felismerem. A sört nagyon szeretem, bár az utóbbi évek roséfröccs vonala engem is divatfröccsössé tett, amit csak azzal tudok szépíteni, hogy mi saját bort iszunk, szerencsére igen kiváló minőséget. Nekem a kedvenceim a pils típusú világos és szűretlen búza sörök. Meggyőződésem, hogy a legkiválóbb sörök önnön egyszerűségükben rejlenek. Ebben mindhárom tesztelő társam egyetértett. Jöjjön a lista.

Geisha - Jázmin-Zöld teás sörkülönlegesség - Fóti Kézműves Sörfőzde

Ez a sör, egy rendkívül kellemes designnal, csatos üvegben érkezett, fél literes kiszerelésben. Bár nincs ráírva, hogy hány fokon érdemes fogyasztani, én 5 fokra hűtve kóstoltam. Hidegen érezni benne a japán ízek egzotikumát. Picit zavaros, remek habképződésű sör. Ahogy a sör melegedett, kevésbé lehetett kiérezni a jázmint és a tea dominált. A kellemes mellékízek mellett megmarad a sör viszonylag könnyű jellege, viszont nagyon kellemes utóízt hagy maga után. Én inkább ínyenceknek ajánlanám, nem az a fajta, amiből egyszerre sokat meg lehet inni.

7/10

 

Flying Rabbit - IPA - MONYO Brewing Co. 

Kezdjük azzal, hogy a most következő MONYO Brewing Co. valamennyi söreinek zseniális a designja. A 0,33 literes üvegeken, színes-vicces címkék vannak, amelyek egytől-egyig remekül néznek ki. A Flying Rabbit például egy sas által elragadott nyuszit mutat, ahogy pilótaszemüvegben élvezi a repülést. Maga a sör egy sötét színű, erős illatú, picit zavaros nedű. Erőteljes és markáns már az első kortyra is, de az erőssége a harmadik-negyedik korty után ütközik ki. Nekem egy nagyon picit erős, de ez az IPA sörök magas alkoholfoka miatt lehet. Kifejezetten kellemes, de hátulütője, hogy nem az a fajta, amiből sokat meg lehet inni.

7/10

 

BLK IPA - Fekete IPA -  MONYO Brewing Co.

Citrusos illatú, alig zavaros sör, amely kicsit jellegtelen ízvilágú. Selymes ízű, de nem itatja magát, a leírásával ellentétben nem jön ki a citrusos íz. Meg kell jegyeznem, hogy a BLK IPA a sörfőzőnek az első főzése, amihez képest viszont nagyon jó, én arra biztatnám a készítőt, hogy bátrabban tolja egy picit erősebb ízvilág felé. Számomra ez a sör picit semleges, de ez így is jó. 

6/10

img_0065_1.JPG

 

THE BLUE OYSTER - osztrigás sör - MONYO Brewing Co.

Zavaros, gyönyörű habképződésű sör, viszont alig van illata. Ennek a sörnek, az a különlegessége, hogy osztrigával főzik, amelytől kellemes sós ízvilágot kap. Eszméletlen különleges sör, leginkább egyfajta Pacalpörkölt a sörök világában, lesz akinek gecire be fog jönni és ez lesz a kedvence, de lesz aki utálni fogja. A sör nagyon kellemes ízű és kijön benne a kagylós-sós íz. Kulináris. Talán a sós íz tehet róla, de kiszárítja a szánkat. Egy tengeri ételhez kiváló, bátran ajánlom hozzá.

6/10

img_0067.JPG

 

Invisible Bikini -  Brown Portert - MONYO Brewing Co.

Erről a sörről kóstolás után az jutott eszünkbe, hogy bár láthatatlan a bikini, de szőrős a pina. Az érdekes névválasztás miatt (ami amúgy jó ötlet, figyelemfelkeltő, tetszik) más ízvilágra számítottunk. Ez a zavaros sör, karamellmaláta és csokoládé felhasználásával készül. A sör testessége helyett a csoki dominál, ami az illatában is kiérződik. Szép habképződésű sör, a csokoládé íze kis kortyokban jön ki, viszont az utóízben dominál és az kifejezetten kellemes. 

7/10

img_0068.JPG

 

Summer Syndrome - Blonde ale - MONYO Brewing Co.

Ez a hidegkomlós sör, enyhén zavaros, nagyon intenzív illatú. Az illat lényegesen erősebb mint maga az íze, nincsenek összhangban. Ez nagyon zavaró benne, mert az illat arcon rúg, de az íz nem. :( Amúgy kulináris fesztiválsörnek ajánlom leginkább, de nem basznék be tőle szívesen. 

6/10

img_0070.JPG

 

Kőbányai Culáger - Pilsner világos - MONYO Brewing Co.

Ez a kellemes lágy ivósör, egy picit zavaros, nincs jellegzetes illata, de véleményünk szerint a sörfőzde legjobb söre. Pofa sör hangulat, sok korty után sem rossz, nincs semmilyen mellékíze, lehet vedelni. A kevesebb néha több, a Kőbányai Culáger pedig a maga egyszerűségével tökéletes. Feltétlen ajánlom mindenkinek!

9/10

img_0071.JPG

 

Hop Harvest - wet hopped/Harvest IPA - MONYO Brewing Co.

Illatát gyönyörűen jellemzi a szüret. Ez a sör frissen szüretelt, nedves komlóból készül, ez pedig igen frissítővé teszi az italt. Kellemes édeskés íz, de nem jó az utóíze. Bár finom, de az illata túl nagy reményt keltett, ezután picit csalódás volt az íze. Ez mondjuk szubjektív, maga a sör finom, viszont kellemetlen erős az utóíze. 

6/10

img_0072.JPG

 

Belgian Trip - Abbey Tripel - MONYO Brewing Co.

Kezdjük azzal, hogy ez nem egy tipikus sör. Eleve nagyon erős, 10 térfogatszázalék alkohollal rendelkezik, ami a duplája az átlagos világos söröknek. Amikor megkóstoltuk mindannyian egyetértettünk abban, hogy ez lesz az amire a kezdetektől vártunk, egyszerűn tökéletes. Az a fajta ital, amelynek lágy az íze, de mégis arcon basz. Meglepő, hogy a 10% ellenére, nincs erős íze, ezért itatja magát. Akaratom ellenére is bebasznék tőle! A design pedig több mint tökéletes.

10/10

belgian-trip.jpg

 

American Beauty - American Pale Ale - MONYO Brewing Co.

Ezzel a sörrel habvárat építenék, az általunk tesztelt sörök közül, a legszebb habbal rendelkezik. Karakán komló illat, karakán íz de nem túl extra. Viszonylag alacsony alkoholtartalma van, így lehet nagy kortyokban is inni, viszont kellemetlen utóíze van, amely sajnos sokat veszt így az összértékéből. A többiek szerint nagy kortyokban, azonnal szájat öblítve remek sör. Megkóstoltatnám Kevin Spaceyvel. 

6/10

img_0075.JPG

 

WHT IPA - Amerikai IPA és a belga fűszeres fúzió - MONYO Brewing Co.

Ahogy a fekete társánál, itt is meg kell jegyeznünk, hogy a sörfőző első söre. Összhangban van az íz és az illat. Egy picit zavaros, de ez egyáltalán nem baj, Erőteljes, de kellemes komlós illat és íz jellemzi. Sajnos ezen felül kicsit semleges és jellegtelen sörként írnánk le, amit leginkább a rossz utóíz ront el. 

5/10

 

Beerfort Sörfőzde, Keller Szűretlen Pincesör, Pils, Sommer Ale, Schwarze weizen, Doppelbock

Sajnos minden igyekezetünk ellenére a Beerfort fenti söreit, nem tudjuk értékelni, mert megromlottak. Arra bíztatok mindenkit, hogy nyugodtan próbálják ki őket, mert mint termékpozicionálásban, designban tökéletes, valószínű az ízük is az.

Búza Duplabak - Világos, szűretlen, búza duplabak sör -  Beerfort Sörfőzde

Bár elsőre kulináris sörnek gondolnánk, egyáltalán nem az, ez viszont ne rémítsen meg senkit, egy remek búzasörről beszélünk. Az átlag osztrák szűretlen búzasöröket oda vissza alázza, még az Edelweiss-et is, de sajnos nem ér fel a nagyokhoz. Az íze nem feltétlenül extra, de simogatja a nyelvet, kevésbé zavaros, mint búzatársai, viszont kicsit szájbaragadós. Nem az a sör amiből meginnál tízet, de párat minden gond nélkül. Búzához képest túl krémes, túl lágy, de ez inkább érdekessé teszi, mint rosszá, ezért feltétlen ajánlom! Remek sör.

8/10

 

IPA - Amerikai IPA - Beerfort Sörfőzde

Csodálatos hapképződése van, tetszetős ízzel, alig zavaros. Egyetlen baja van, mégpedig az IPÁkra jellemző szúrós ízvilág egy picit erősebb, valahogy nem az igazi, ám mégis az egyik legjobb IPA amit kóstoltunk. A tesztelő csapat tagjai egyetértenek abban, hogy egy picit kidolgozatlannak érzik, mert egy picit óvatosabb komlózással ez a sör igazi telitalálat lehetne, s nem lenne keserű utóíze. Minden hibája ellenére még így is hetes.

7/10

img_0077.JPG

 

Ister Bier - hidegkomlós lager - Beerfort Sörfőzde

Nehéz helyzetben van az ember, ha ingyen kap, szívességből terméket, mert nem akar róla rosszat írni, de ez a hidegkomlós láger sajnos nem a jó sörök közé tartozik. Tetszik a malátás illata és íze, de a hidegkomlózásnál valami félrcsúszhatott, mert rettenetes mellék és utóíze van, ami az amúgy kellemes, kesernyés ízvilágot teljesen hazavágja. Érdekes, hogy az egyik legkellemesebb illatú sör, de összességében ez nem menti meg.

5/10

 

Sötét Bunkó -  Fekete Ipa - Gólem

Gyerekek, ez valami frenetikus. Karakán maláta íz, az alkoholfokhoz nem erős ízvilág. Sötét színű és zavaros sör, amely az IPÁkhoz képest, a legkellemesebb utóízzel rendelkezik. Olyan szinten bársonyos az egész sör, amely az utóízében is megmarad, hogy valami eszméletlen. Ötletes névválasztás, fiatalos üveg és design. Termékpozícionálás tízpertíz. Bátran ajánlom!

10/10

img_0064.JPG

 

Kalász - Búza sör - Palóc Sörfőzde

Búzasörhöz képest kifejezetten tiszta, alacsony habképződésű, semleges illatú sör. Ami a nagyszerűségét adja, az az, hogy a legselymesebb ízvilágú, de mégis karakán ital, amelyből tényleg bármennyit meg lehet inni. Citrommal az igazi! Plusszpont még, hogy rendkívül olcsó.

9/10

 

Jó palóc - Világos sör - Palóc Sörfőzde

Ahogy már többször is írtuk, a kevesebb néha több. A Jó palóc nem akar több lenni, egy olcsó, ám jó minőségű ivósörnél, s ez tökéletesen sikerül neki. Remek habképződésű sör, csodálatos kesernyés ízzel. Egyszerűen képtelenség megállni, hogy csak egyet igyunk belőle, állítom, hogy oda-vissza veri, a borsodi-soproni-aranyászok vonalat, s teszi mindezt úgy, hogy jóval olcsóbb. 

8/10

 

Memento - Barna sör - Palóc Sörfőzde

Kicsit kakukktojás a Palóc sörök között, mert a társaival ellentétben, ez nemigazán telitalálat. Illata jellegtelen és az íze keserűbb az indokoltnál, ám még ezek ellenére sem egy rossz választás, hideg téli napokon. Picit zavaros, kellemes sötét színű, de amolyan tisztes iparos munka, nem kell tőle csodát várni. Szerencsére ez az árában is megmutatkozik.

6/10

 

Vidróczki - Vörös sör - Palóc Sörfőzde

Ezzel a sörrel picit gondban voltam, mert nem vagyok egy túl nagy vörös-sörös, ám szerencsére kiváló tesztelőtársaim között akadt, így sikerült objektíven értékelni ezt is. Nos a Vidrócki egy kellemetlen illatú, ám bársonyos sör, amely magán hordozza a fajtajellegzetességet, s maradandó ízélményt nyújt. Megfelelően keserű, pofa sör hangulatú, amely garantálja, hogy bármennyit meg lehet inni belőle.

6/10

 

OGRE - Pilsner - Szent András Sörfőzde

Ezt a sört én azért vártam, mert hasonlóan a kőbányai culágerhez, ez is az egyszerűségre törekszik. S bár az Ogre kifejezetten helytáll a világos sörök piacán, számomra egy apró szépséghibája van a szúrós utóíze. No ne értsetek félre, kifejezetten kellemes italról beszélünk, de egy világos sörtől elvárható, hogy hatalmas mennyiséget be tudj belőle verni, de itt a nevéhez hűen, mintha egy Ogre baszott volna arcon és ez most nem dicséret. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy finom sör, de nem lennénk képesek egész éjjel ezt inni, s az árazása egy picit magas.

5/10

 

Vári Nővérek `16 - Summer Pale Ale - Szent András Sörfőzde

Ez a sör, egy viszonylag könnyű, ám az alkoholfokához képest erős ízvilágú ital. Az illata kicsit jellegtelen, de kellemes habképződésű, letisztult és finom sör. Érdekes, hogy szinte semmilyen utóíz nem maradt a számban, de picit szárította azt, így fura volt, de ez előnyére válik, mert itatja magát. Meglepően harmonikus és rettentő vicces designal rendelkezik. 

7/10

 

Zirci Apátsági Búza - Búzasör - Zirci Apátsági Manufaktúra

Ez a zavaros búzasör, intenzív élesztő és virágos búza illattal rendelkezik. Számomra egyértelműen középkategóriás, nincs meg az az íve, s az élesztő mintha picit sok lenne. Kellemesen kesernyés, ám sajnos teljesen felejthető alkotás, amely az árázását tekintve, nem egy jól pozicionált sör. Kár érte.

4/10

 

Zirci Apátsági Belga -  belga típusú félbarna Ale - Zirci Apátsági Manufaktúrasa

Nos, nem tudom, hogy az apátok mikor jártak Belgiumban, vagy legalább egy belga sörözőben, de az a tippem, hogy régen, vagy ha igen, akkor túl sokat ittak. Ez a sör, sem illatában, sem ízében nem hajlik a belga sörök jellegzetes ízvilágára, ám ez nem feltétlen válik hátrányára, kellemes keserű, combos ital, amelyet hideg napokon a kandalló tüze mellett tudnék elképzelni, de itt sem bontanék még egy üveggel. Tesztelő társam szerint rendkívül jó lehet főzéshez, grillezéshez vagy pároláshoz, a rendkívül kellemes zamata miatt, de magától ő sem választaná ezt. Búza kollégájához hűen, ez is drága.

4/10 fancy-divider-line-png-197506.jpeg

Utószóként, szeretném elmondani, hogy az ember bármennyire is próbál objektív lenni, ha négyen egyfajta véleményt fogalmaznak meg, ami akár negatív, az nem feltétlen azért van, mert direkt le akarjuk járatni a sör főzőjét, sokall inkább szeretnénk ha ezt egy építő jellegű kritikának fognák fel. Köszönjük mindenkinek aki küldött nekünk a söréből. Ha valaki úgy érzi, hogy az ő termékét is szívesen látná eme blog hasábjain, vegye fel velem a kapcsolatot, a szerdaur@gmail.com címen. 

ui.: Philip Morris nyugodtan lehetne a személyes szponzorom, mert a alapjáraton napi három dobozzal szívok a Piros Multiból, de a tesztelés alatt ez felment ötre. 

ui2: Ez a sorozat első része, lesz még.

ui3: Bocs a képek minőségéért, mocsok mód bebaszva, így sikerült.

ui4: ha valakit érdekel, van videó a tesztelésről a facebook oldalunkon

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy minél több emberhez jusson el.

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr4012022029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymus-for-president 2016.12.05. 22:46:56

Hát ez nagyon gyenge....
Felületes a sör és a sörpiac ismeret, nulla utánajárás. Aki kicsit is ért a kézműves sörökhöz (tehát a potenciális kattintóid) megmosolyogja ezt a próbálkozást.
Az elején is leszögezett amatőrizmus minden mondatból kihallatszik.
Nem tudom milyen sorrendben történt a kóstolás, gondolom sokat nem foglalkoztatok ezzel pedig talán a legfontosabb.
A típusokat siralmasan keveritek, ráadásul a minőségben is ugráltok: Egy Palócot összehasonlítani egy MONYO-val (vagy akár egy tesztben szerepeltetni...) olyan, mint a tüdődet összehasonlítani Hosszú Katinkáéval... Teljesen más kategória.
Vicc. Kicsit tájékozódj a következő bebaszásod előtt.

Szabadnapos Szakács 2016.12.06. 08:42:10

@Anonymus-for-president: Ezzel egyet kell értenem sajnos. Lényegében a sörökről annyit tudtunk meg, hogy ízlett-e a kóstolónak, vagy sem. A designról többet tudtam meg ebből a cikkből, mint a sörök karaktereiről, arról nem is beszélve, hogy teljesen össze-vissza hasonlítgatást látok én is, pedig én magam is amatőr sörkedvelő vagyok csak. Arról, hogy a képeken pedig 50%-ban sikerült csak megtalálni a fókuszt, inkább nem is beszélnék!:)
Nem nevezném "Nagy magyar kézműves tesztnek", inkább csak egy amatőr sörkóstolónak..: ) "Nagy magyar kézműves tesztnek" nevezném, ha mondjuk Fenékig blog, vagy Beer Gastronomy posztolna egy ilyet.: )

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.06. 09:06:45

@Anonymus-for-president:

aláírom, hogy nem egy profi teszt, viszont saját védelmemben elmondanám, hogy nem is próbáltam meg annak beállítani.
Azt mondjuk feltétlen hozzátenném, hogy a poszt azért készült, mert számszerint 78 email megkeresést kaptam, hogy szívesen olvasnának erről a témáról tőlem.

Abban talán valamennyien egyetértünk, hogy a magyar kézműves sörök, egy szűk körön kívül, abszolút nem ismertek, sőt egyfajta passzív ellenállás mutatkozik irányukba a nagyközönség részéről. A sörhöz értő emberek száma kevés, s akik valóban értenek hozzá, nincs szükségük sörtesztre.

Ettől függelten köszönöm a kritikát, maradt még két bőven kóstolni való, ha úgy van szívesen látunk, s akár szakmaibbra is lehet venni picit a figurát, persze megtartva a blog megszokott stílusát.

herut 2016.12.06. 10:35:44

Ez a teszt sörkedvelőknek készült, egy sörkedvelőtől,aminek nagyon örülök.Fenét -na jó, a szakmát biztosan- érdekli a komlózás,milyen erjesztés,stb. Magam ezzel úgy vagyok,mint a tesztelő és kérek még ilyen írást!
A szakma,vagy a sznobok meg olvassanak szakirodalmat!

Kolompár Tarzan 2016.12.06. 12:32:26

@Szerda Úr: Nem értek egyet. Már a Metro áruházban is kaphatóak a magyar kézműves sörökből egy pár. Például a Horizon.

Sajnos ez egy olyan "nem értek hozzá de azért írok, mert újságíró vagyok" tipikus alkotás. Se nem jó, se nem haszos. Bár kilóbájttal hozzájárultál az internet digitális szemetének növekedéséhez.

Legalább ültél volna le egy profival, aki elmondta volna, mit csinálj és hogyan, és azt leírhattad volna. De nem. Az újságíró mindenhez jobba ért, mint a szakértők...

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.06. 12:49:54

@Kolompár Tarzan:
Az, hogy sokféle helyen kapható, nem jelenti azt, hogy sokan veszik is.

És bár, oké elfogadom a kritikát, hogy ez nem feltétlen egy szaklapba való magasröptű elmélkedés, de azt kérlek ne ne felejtsd el, hogy ez egy blog, méghozzá vendéglátós. Expincér és szakácsként írok, a magam tudásával, általam tapasztalt dolgokról, amit ha nem is feltétlen sokan, de néhányan szívesen olvasnak.

NastroAzzurro 2016.12.06. 15:38:07

Teljesen jó leírás bár nem olvastam végig. A sört inni kell nem bor ez, hogy elemezzük.
Sznobizmus a köbön. Arany árban adják, vannak közöttük finomak. De egy új divat lett "kézműves" sört főzni. Olyan mint a 90-es években minden kisboltra ki volt írva, hogy diszkont.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.06. 20:41:32

Miért van ennyinek Angol neve? Kicsit nevetségesnek tűnik nekem.
Olyan mit hogy Magyar sci-fi írok mint angol álnév alatt publikálnak (majdnem mind), mert akkor hitelesebb lesz.

Szabadnapos Szakács 2016.12.07. 06:34:33

@NastroAzzurro: A sört inni kell, nem elemezni. Akkor nem is értem, hogy keveredtél ehhez a cikkhez. Ott a polcon a Kőbányai, aztán azt lehet inni. Azt tényleg nem lehet elemezni. De egy jó sört lehet. A szerzőnek itt nem igazán sikerült, többnyire a "teszt" és "elemzés" kimerült annyiban hogy "ízlett" "nem ízlett" és hozzá pár soros körítés, amibe próbált kevés szakmaiságot csempészni pár kifejezéssel, de még így se sikerült. Ez a cikk inkább egy otthoni sörkóstoló élménybeszámolójának felelne meg, mintsem "nagy magyar kézműves sör tesztnek". És azért mert 78-an kérték, hogy írjon a szerző erről is, attól még nem kellett volna, ha nem ért hozzá, vagy legalábbis nem ebben a formában kellett volna írnia. Jó lett volna az úgy is, hogy "bevásároltam egy rakat kézműves sört, nézzük, melyikről mit gondolok." Pár sörhöz volt már itt szerencsém a felsoroltak közül (Flying rabbit, Belgian Trip) és az itt leírt "elemzésből" konkrétan semmi se hangzik el róla aminek kellene. Azon kívül, hogy nagyon jó a címkéje, és "üt". De az, hogy milyen gyümölcsös aromákat hordoz a flying rabbit, vagy milyen fűszerezek érződnek ki a Belgian tripből, arról már egy szó se esik. Pedig egy elemzésnél inkább ezekről kéne írni, mintsem arról, hogy milyen szemüveg van a címkén szereplő nyúlon. Összeségében a cikk-kel nem lenne probléma, ha nem ilyen hatásvadász, és megtévesztő címmel rendelkezne.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.07. 07:03:26

@Szabadnapos Szakács:
Azért azt remélem mint szakács elismered, hogy olyan ember is ehet gurmékaját, sőt véleményt is mondhat/írhat róla, aki nincs tisztában konfitálással, nem evett még Foie gras d'oiet, vagy nem tudja mi a különbség a medium rare és a blue között.

Szergej Pub 2016.12.07. 07:38:09

Vegyes érzelmeim vannak a bejegyzéssel kapcsolatban. Egyfelől igazat adok azon kritikáknak, hogy legalább a kóstolás sorrendjére oda lehetett volna figyelni, és valóban, a sörről is lehet legalább olyan elemzéseket írni, mint a whiskyről vagy a borrol. Másfelől meg nem értem a szakmaiságot hiányoló fanyalgókat: végső soron, a sört az amatőrök fogják venni és inni. Őket nem fogja érdekelni, hogy milyen hőfokon történt az erjesztés, milyen élesztőt és hány fajta komlót használt a főzde! Az ízek elemzését meg felesleges modorosságnak fogják tartani.:)

@Szerda Úr: Engem először elvesztettél, amikor leírtad, hogy a pilseni tipusú söröket kedveled, és hogy a fröccsből is a rozét iszod. Ráadásul dohányzol. Na, mondom, ez a cikk minden lesz, csak autentikus nem. De végül csak sikerült úgy megírnod a cikket, hogy egy koca-sörösnek, vagy annak, aki eddig ki sem mert lépni a dreher-soproni-arany ászok háromszögből, iránymutató/kedvcsináló legyen. A Belgian Tripnél pedig visszatért beléd a hitem.:)
Annyi javaslatom lenne, hogy a kevesebb több: inkább józanulj kóstolgass, mert - saját tapasztalat - részegen ami ízlik, az józanul nem biztos, hogy fog...;)
...és igen, a kóstolás sorrendjére érdemes figyelni.

fun-tom 2016.12.07. 07:54:00

Én köszönöm ezt a cikket. még ha nem is szakmai :) Nekem tetszett, pedig benne sem voltam abban a 78-ban...
Annyira trendi lett mostanság kézműves söröket csinálni, hogy egy magamfajta sörkedvelő egyszerűen már nem igazodik el a kínálatban, arról nem is beszélve, hogy már többször is megjártam néhány magyar kézműves sörrel (amikról - főleg utólag, a kóstolás után - az a véleményem, hogy indokolatlanul túlárazottak). Erről a listáról legalább meg fogom majd kóstolni a 8-9-10 pontra értékelteket, ezzel adva még egy utolsó esélyt a magyar kézműves söröknek. Ha ezek között is lesz ami kuka, akkor visszatérek a belga sörökhöz, ha már egyszer ugyanaz az árkategória... (ráadásul a belgáktól már kóstoltam legalább 120-félét és eddig 2 volt olyan, ami nem ízlett - nos, a magyar kézművesek között nem ez lenne az arány :) )

Szabadnapos Szakács 2016.12.07. 08:32:48

@Szerda Úr: Természetesen. Sőt, az a tapasztalatom, hogy a vendégek többsége nem tudja mi a különbség a sütési fokozatok közt, mikor visszaküldi a teljesen well done-ra kért lazacot, hogy ez nem rózsaszín belül. És mint írtam, ha elvonatkoztatok az első "megbotránkoztatásomtól", akkor az ami nem tetszik a cikkben a cím és a szöveg közti kapcsolat. A címtől nem egy ilyen cikket várnék, a cikkhez nem egy ilyen címet választanék. Mert ez így megtévesztő. Természetesen véleménye bárkinek lehet, és néhány sorodon én is jót mosolyogtam, néhol nekem ez a stílus sok, de ez saját véleményem. Összeségében nem is fogalmaztam volna meg kritikát, ha a cikknek nem "nagy sör teszt" a címe.: )

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.07. 09:10:18

@Szabadnapos Szakács:
Félre ne értsd, örülök a kritikának, még akkor is ha negatív, csak sajnos mostanában tapasztalat lett, hogy mindenkitől szakmázást várnak, pedig valójában inkább íz-élmény beszámolóra van igény. S bár nem írtam bele a cikkbe, pedig kellett volna, hogy a manapság oly trendi kézműves sör vonulat (amit én elég szkeptikusan élek meg) teljes mértékben eltántorítja az amúgy nagy sörivók többségét attól, hogy új dolgokat kóstoljanak meg, pláne ha ez magyar. Ha én nekiállok mindenféle komlózásról, erjesztésről írni, azzal nem lesz előrébb az, aki új sört akar inni egy hétvégi hányáshoz (és igen, a blog elsősorban őket, s a nosztalgiázni vágyókat szolgálja ki), ellenben a szakma ízekre fog szedni, ha neadjisten elbaszok egy kóstolást (ami valószínű lenne). A pálinkához és a borhoz értek. Nagyon. Tudnék tízoldalas jellemzést írni, bármelyik magyar borról, s az illatáról megállapítom a francia borok, szőlőjének termelőhelyét 50km-es hibahatáron belül, de erre egy szűk rétegen kívül senki nem vevő. Ahogy a pálinkáról sem a hosszú jellemzés a jó.

Erről például van egy vicces sztorim, a nememlékszemmelyik pálinkafőzőnél voltunk kóstoláson, volt ott öt-hat nagykernek a góréja, mindenki kapta sorban a talpas pálinkáspoharakat, s a segédek által tartott tálcán sorakozó tumblerpohárba, köpték vissza, ahogy annak rendje és módja van. Vagy úgy fél órája mehetett a kóstolás, mikor bedörrent egy merci terepjáróval egy kiskosztümös nő, felbotorkált a magassarkújában a gyömölcsösbe, ahol éppen álltunk, kikapta a visszaköpött pálinkával teli poharat a tálcáról, lehúzott 15 másodpercen belül hármat, mire benyögte, hogy a szilvából és a barackból rendel 2000-2000 literrel, mert tudja, hogy azt el tudja adni, de a többi szar. A pálinkamester meg nézett, hogy ezt az ízt, hogy fogja ekkora tételben garantálni, amire a többiek csak röhögtek, a nő meg értetlenkedett. Kurvára nem érdekelte, hogy milyen eljárás, milyen permetezés, berendelt.
A lényeg az, hogy a szakmázás a szakmának kell, de én lennék meglepődve, ha ők engem olvasnának. ^^

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.12.07. 09:12:41

@Szergej Pub:
Pedig iszom a fehéret, meg a vöröset is :)

Nem ilyen sorrendben kóstoltuk, de a jegyzeteim a delirium hatására igen hektikusan elhelyezkedést kaptak. De legközelebb figyelek majd :)

NastroAzzurro 2016.12.07. 10:55:50

@Szabadnapos Szakács: "nem is értem, hogy keveredtél ide" és ott a Kőbányai azt lehet inni. Imádom az ilyen nagypofájú dumát. Értem én, hogy neked ez szakmai dolog. De egy nagytudású ember sosem kérkedig a tudásával hanem mindig alázazos és szerény marad.
süti beállítások módosítása