Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

tokaji bor

2016. szeptember 29. - Szerda Úr

Nem szoktam ilyet csinálni, de ez a levél elég jól szimbolizálja a magyar bortermelést. Ezt most tényleg érdemes osztani.

Amit az újságírók nem mernek leírni és elmondani: (a link az eredeti facebookbejegyzésre vezet)

Tokaji Bosszúság
A Tokaji Aszú a világ legjobb borai közé tartozik.
A világörökségi történelmi borvidéken elkezdődött a szüret.
A termelők még sem örülhetnek a jó minőségű termésnek.
A Grand Tokaj Zrt. mint 100%-ban állami tulajdonú cég elkezdte a szőlő felvásárlását. A termelőkkel jó előre megkötött szerződései alapján a szőlőültetvényeket kategóriákba sorolták. Meghatározták a szőlőművelés feltételeit. Az együttműködés feltételeit egész évben vizsgálták. A termelők egy részével időközben a szerződést felmondták.
A szüret időpontjára a cég tett javaslatot, néhány nap közül választhattak a termelők.
A szüret alatt tudatosult a kistermelőkben, hogy ez az év más lesz, mint a többi.
Az árak meghatározásánál már látszott, hogy jóval az előző évek előtti árak alatt kívánják felvásárolni a szőlőt.
Viszont amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa az árakat a minőséghez kötötték, de nem a minőség arányában emelkedő árat határozatk meg, hanem csökkenő árat.
Pontosabban:
Amennyiben a szőlő „A” kategóriás és a termés teljesen ép, zöld, sárga, akkor a kilónkénti felvásárlási ára 100 Ft, amennyiben a szőlő töppedt, barna, botrytiszes, akkor az ár csak 70 Ft.
Mi is ezzel a probléma?
Konkrétan az, hogy a kereskedőház a töppedt, aszús szőlőfürtöket nem tekinti értékesnek, azokért csak minimális árat ad. A termelők nem adhatnak le aszút a területükről. Nem mindenki választhatta meg, hogy melyik kategóriába kerül. Nem halaszthatja el a szüretjét későbbi időpontra. Nem veszik figyelembe a mustfokot.
A termelők által leszedett szőlőben benne marad az értékes aszúszem és így azt töredék áron, mint „rossz szőlő” vásárolják meg. Különválogattatják a zöld és a „barna” szőlőszemeket a termelők, de az ültetvényellenőrök visszaminősíthetik a szőlőt és a kilónként 100 forintért folytatott válogatás hiábavaló lesz. Az aszúszemeket 2.000 Ft helyett 70 Ft-ért veszi át a felvásárló.
A Grand Tokaj Zrt. a felvásárlási árakat befolyásoló tényező, mindenki hozzá igazodik a felvásárlási árakban.
A tokaji bor világhírét a késői szüretelésű töppedt aszús alapanyagokból készült borok adják. A szomorodni és az aszú borok.
A Tokaji Borkombinát és a Termelőszövetkezetek megszűnésé előtti és utáni időkben jutottak a hegyaljaiak a szőlőültetvényekhez.
Családonként 1 háztájit bérelhettek, majd később megvásárolhatták is azokat. Ezek a szőlők 2000 és 3000 m2 azaz 600 és 800 négyszögöl közötti területűek.
Minden évben abban bíznak, hogy a térséget elkerülő munkahelyek pótlására megtermelhetik a család kiegészítő jövedelmét.
Sajnos évek óta nem nyereséges a szőlőtermesztés a világ legértékesebb területén.
Itt élnek a legszegényebb szőlőtermesztők.
Mai áron egy 700 öles területről közel 30 mázsa szőlő adható le, melynek kilónként ára 70 Ft, így 210.000 Ft jövedelem várható az ültetvényről.
Ha megnézzük, hogy a gépi művelés a talajmunka és a permetezések közel 120.000 Ft-ba kerülnek, akkor láthatjuk, hogy még a szüretelés költsége sem térül meg az éven és nem számoltunk a kézimunkával, mely szintén elég jelentős a szőlőben.
Egész Tokaj-Hegyalja háborog, forrong, szidják a vezetőket, hogy miért kerül ilyen helyzetbe ismét a vidék, miért követelik meg a minőséget, ha nem fizetik azt meg.
Miért rontják le a borvidék hírnevét?
Hegyalján azt beszélik, hogy szándékosan teszik tönkre a kisgazdákat, hogy elmenjen a kedvük a szőlőtermeléstől és olcsón adják el a szőlőültetvényeiket.
Az emberek már el is nevezték a mostani vezetőket II. Filoxérának.
Valamint azt mondják a termelők: ez az év nem lehet aszús, csak bosszús!
2016. szeptember 17.

Kedves Szerkesztőség!

Tokaj-Hegyalja forrong a botrányos körülmények miatt.

Kérem, segítsetek a sok kétségbeesett termelőnek hallatni a hangját, hogy Budapesten is meghallják.

Üdvözlettel:

Köteles László
Komlóska polgármestere

14519709_1209324079126973_3414625339565206797_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr3211751357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása