a vegánokról higgadtan

Manapság többször kerül szóba a vegánság, mint ahányszor azt a szerencsétlen update gyökeret támadja be valaki mert hülyeséget beszél, na kábé pont úgy hullik le a mindkettőről a szénhidrátcsökkentett morzsa, ahogy a racionális érvek.

Szögezzünk le valamit már a legelején. Nem vagyok a karnizmus szószólója, nem akarom ráerőltetni senkire azt, hogy lassan véreztesse ki a disznót mikor vágják, mert úgy finomabb a húsa, sőt azt sem mondom, hogy verje a kutyáját mielőtt kisüti, mert az adrenalin fellazítja a rostokat. Viszont, mondom néktek, hogy kurvára le kéne már szállni erről az egyre terebélyesedő vegánvonatról, mert amíg ezt emberek életmódként fogják fel, addig nincs baj, ám amikor a vegánság életük legfontosabb tényezőjévé válik, és semmi másért nem élnek csak, hogy vegánok lehessenek, s minden embert megváltsanak, az egyre inkább hasonlít egy szektára. Pedig azt már jó korán megtanították minden értelmes embernek, hogy a jehova tanúit, a hitgyülisekkel együtt el kell zavarni a picsába. 

Már jómultkorában felkúrtam magam, ugyanis budapest egyik legmenőbb hambisa, akit a húsfaló tömeg konkrétan egy büfékocsiból emelt át, egy minden szempontból tökéletes, elegáns helyre, most azon gondolkodik, hogy hogyan tehetné a Magic Burgert pár éven belül, teljesen vegánná. Nyilván ők a tulajdonosok, azt csinálnak amit szeretnének, de nekem ez egy olyan érvágás amit nehéz megemésztenem. 

unnamed.jpg

Van egy ismerős csajszi, pár évvel ezelőtt még együtt mentettem vele a kutyákat, az egyik ismert, ám szebb napokat is megélt állatmentő egyesületnél. Akkoriban konkrétan kétpofára zabálta a mekit, olyan szinten, hogy egy termetesebb férfi is elismerően bólintott volna az adagot látva. Két éve egyik napról a másikra vegán lett, de az a harcos fajta, aki belemászik az életteredbe és konkrétan leköpi a bőrkabátodat, miközben arról próbál meggyőzni, hogy az ember alapvetően növényevő és már mutatja is a fogazatról a rosszul összerakott áltudományos ismertetőjét. A baj alapvetően ezzel az, hogy nem a saját életmódja megváltoztatása miatt, kényszert érez arra, hogy konkrétan az egész bolygót megmentse, minden dögevőt pedig kigyógyítson ebből a félelmetes kórságból, s nem rest ezt agresszívan csinálni. Pökhendi stílusban ócsárolják az általuk dögevőnek titulált többi embert, s önnön magasztosságukat folyamatosan az orrod elé túrva mondják, hogy amit csinálsz az gyilkosság. Próbálnak az emberi lélek befogadóbb, érzelmes részére hatni, s nem ritkán sikerül is nekik.

De hogyan lesz valakiből mostanság vegán?

Azért eleve a vegetarianizmus nem újkeletű dolog, már a 10-15 évvel ezelőtt is volt annyi belőlük, hogy iparágat lehetett rájuk építeni. Sosem felejtem el egyik spanom régi barátnőjét, aki képes volt a grillezésekre is kaját hozni, mert ő nem hajlandó abból a zöldségből enni, ami ugyanazon a tárcsán sült, amin a tarja. Ám míg ez az idegesítő embertípus viszonylag elszigetelt volt, legalábbis nem akarta megváltani a körülötte élőket, addig az új vegán vonulat már ténylegesen a beszervezésre épít. Hála a facebooknak, lehet szórni a propagandát és rendkívül durva, megható videókat posztolni arról, hogy hogyan kínoznak állatokat, hogyan vágnak marhát és milyen körülmények vannak egy csirketelepen. Ez az ugródeszka, aztán ha megvan a személyes kapcsolódási pont is, akkor a kevésbé határozott, valahová tartozni akaró embereket gond nélkül maguk mellett tudják, viszonylag rövid idő alatt. Persze vannak ténylegesen olyan zárkózottabb arcok, akik valami isteni szikra folytán, maguk kezdenek utánajárni ezeknek a dolgoknak, úgy gondolják, hogy ha az emberiséget nem is váltják meg, önmaguknak és közvetlen környezetüknek tudnak még jót tenni, leállnak az állati származékok táplálék és ruhának való felhasználásával, később a kozmetikumokat is csak az alapján válogatják meg, ami nem állatokon tesztelt. Amennyiben elég határozottak és amúgy kellemes társaságot képviselnek, úgy belőlük lesznek a vezéregyéniségek, nem ritkán több civil megmozdulás van mögöttük mint a Bike Maffia és hasonló amúgy kiváló szerveződések. 

Az állatmentés is remek táptalaj, hiszen aki odamegy önkéntesnek, az ugye eleve szimpatizál az állatokkal, benne van egy olyan hajtóerő, hogy segítsen azokon. Innen már tényleg egy lépés az, hogy a fentebb taglalt vezéregyéniségek, szép fokozatosan ráébresszék arra, hogy ha segíteni akar az állatokon, akkor talán ne egye meg őket, hiszen miben más egy kutya meg egy csirke? Azon felül, hogy a kutya odahozza neked az eldobott botot. Sőt az elvetemültebbje, még a kutyáit is képes vegánul etetni. 

Rémlik egy érdekes bejegyzés Anthony Bourdain kultikus könyvéből, amikor egy béna szakácsot kirúgnak a jó nevű francia étteremből és amaz bepereli a céget, ételmérgezés miatt. A francia köjál komolyan vette az ügyet megvizsgáltak minden tényezőt és arra jutottak, hogy a kirúgott szakács a vegán életmódja miatt kevésbé toleráns bizonyos baktériumokra, mint a húsevő társai. A bíróság pedig, tekintettel arra, hogy a vegán életmód az egyén személyes döntése, s mivel rajta kívül senki nem betegedett meg, így az ügy el lett meszelve. Valamennyi vegán ismerősöm külseje sokat romlott a vegaság kezdete óta, roncsolt körmök, töredezett haj, sápadt bőr, májfoltok megjelenése stb. Persze az én ismerettségi köröm nyilván nem reprezentatív statisztika, de azért találgatásra adhat okot. 

Hogy mi lesz ebből? Semmi, a legtöbbjük pár év múlva ugyanúgy visszaszokik a húsra, a vezéregyéniségek pedig majd új embereket fűznek be, akik majd eljárnak a vegán rendezvényeikre meg éttermeikbe. Gandalf azt mondaná, hogy fussatok bolondok, én ennyire kemény nem lennék, én csak a Magic Burgert sajnálom.