Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter tegnapi napon bejelentette, hogy 2017-ben súlyos áfacsökkenések lesznek, amelyek a vendéglátást is érintik. Hurrá!
Hogy ne állandóan azt mondjátok, hogy szidom a hatalmat, mely remegő kezembe ételt orromba kokaint ad, így álljon ez a poszt, most kivételesen dicséretként. A lényeg az, hogy a tegnap bejelentett tervezet szerint a vendéglátás áfája 2017-ben 18%-ra, 2018-ban pedig egészen 5%-ra fog csökkenni.
Amikor még a saját éttermemet vezettem, volt az árképzésnek egy rendkívül idegesítő része. Ez pedig nem más mint a rendkívül romlandó, alacsony áron értékesíthető termékek. Bizonyos lágysajttálak, koktélparadicsom alapú saláták, meg ezerféle olyan apróság, amelyet nem feltétlenül tudsz drágán adni, de igény meg van rá és akkor el kell gondolkoznod rajta, hogy egy bizonyos terméken vagy buksz, vagy nem keresel rajta, de legalább bevonzza az embert és rendel mást, amin már van haszon.
Legjobb példa, sajttál. A friss sajtok nem olcsóak, a jó minőségű még drágább és a lágy sajtok könnyen is romlanak. Valamiért abban az időben mikor az éttermemet vezettem, a fiatalok nagyon rákaptak és berendeltek. Bejöttek 5-6-an sörözni, borozni és azt majszolták mellé. A sajttál beszerzési ára kb 800-900 forintra jött ki, én egy 1500-as eladási árral kalkuláltam, egy darabig volt 1790 is de nem vették. 1490-ért viszont igen. Mivel abban az időben olyan szorgosan ütöttem a pénztárgépet, mint most a boltosok ütnék harrach fejét, így egy forint áfát nem csaltam el, ebből kifolyólag, az 1490-es sajttálból, aminek a 800-900 forintos beszer ára mellett még 402 forint általános forgalmi adót is befizettünk (ez régen volt, még 25% volt az áfa) és a szakácsnak volt vele dolga, a mosogatónak volt vele dolga, szóval legjobb esetben is 50 forint körüli adózatlan nyereség volt a terméken.
Ennél rosszabbul már csak a paradicsomsaláta volt, valamiért rohadtul elvárták a a parisalit, de 200 forintért drágábban nem adhattuk. Télen, főleg koktélparadicsomból nem olcsó ezt kihozni, a magas áfa miatt, még emelt áron is, szinte minden eladott paradicsomsaláta után buktunk 20-25 forintot. Megemeltem az árát 230-ra, erre nem vették. Visszaraktam 199-re, csökkentettem egy picit az adagját, vették, de már nem annyira. Visszaemeltem az adagot, megint vették. Fura egy népek ezek.
Vállalkozóként nem gondolom azt, hogy egy komplex étlapban minden tételnek ugyanolyan arányban kell nyereséget hoznia, sőt
hiszem azt, hogy bizonyos tételeknél be kell nyelni, hogy egyáltalán nincs haszon,
ám az, hogy egy eladott terméken, ami mögött pénzforgás áll, bukjunk azért mert magas az áfája, az már erős.
Ez az intézkedés azért lesz jó, mert a vállalkozó zsebében több pénz marad, ezért akár nagyobb fizetések, vagy árcsökkenések, esetleg felújítások jöhetnek.
Hahaha, dehogy a vállalkozó örül majd a találtpénznek, ti ugyanúgy szoptok majd tovább éhbérért...