Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szíveslátás, vendéghányás...

Szíveslátás, vendéghányás...

Vasárnap?!

2016. április 12. - Szerda Úr

Tudom, hogy nem annyira kedvelitek, hogy mostanában aktuálpolitikáról is szól a fáma, de spec engem rohadtul zavar a tegnapi, illetve az emberek reakciója. Mivel a vendéglátással igen éles párhuzamba tudom állítani a jelenséget így grafomániámnak hála olvashattok egy kicsit, másabb de kalandos vizeken.

boltzr55e1.jpg

Ha van olyan az országban aki lemaradt volna, a tegnapi nagy hírről miszerint Rogán Antal bejelentette, hogy a Kormány visszaállítja a 2015 március 14. állapotot a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalma alól. Ebből kifolyólag ország világ kinyilvánította a véleményét, főleg facebookon és jól megmondták a magukét. 

Rövid történelemóra következik;

'89-ben felszámoljuk a rendszert és egy elviekben demokratikus állammá válunk. Keleti kényelemben, nyugati izgalommal vetjük bele magunkat a kapitalizmus sűrűjébe és szép lassan a kiskereskedelmi üzletek sorra nyitják vasárnap is ki az ajtajukat. Múló hóbort? Hirtelen mindenki ráér? Ennél picit komplexebb a kép. Azok az üzletvezetők, bolttulajdonosok akik ki akarták terjeszteni a piacukat, egyszerűen rájöttek, hogy a rohanó világunkban, ami egyre inkább siet, többletforgalmat generálhatnak a munkaszüneti napon való munkával. Ahogy a multik egyre inkább betörtek és még nem volt Tesco minden kisebb városban, egyre inkább szükségessé vált, hogy az eleinte megyénként egy supermarket nyitva legyen vasárnap, mert a vidéki, szerényebb körülmények között élő emberek egyszerűen vasárnap tudták megoldani, hogy családostul elmenjek 50-80 kilométerrel arrébb, hogy nagybevásárlás gyanánt, még üzemanyaggal együtt is tízezreket spóroljanak, a helyi delikáteszhez képest. Hibáztathatóak ezek az emberek, mert a piaci nyitással ha csak keveset is, de tudtak spórolni? Hibáztatható a multi, vagy a kicsi közért a sarkon amiért alternatívát nyújtottak? Én nem gondolom. Szar azoknak akiknek vasárnap is dolgoznia kellett, polcot pakolni, kasszázni, csirkeaprólékot szelni? Persze, hogy szar. Ugyanolyan szar, mint a vasutasnak, a buszvezetőnek, a péknek, a gyári munkásnak aki folyamatosban van, meg mint a felszolgálónak és a szakácsnak. Érdekes módon huszonhat évig senkinek nem jelent problémát, sőt bizonyos rétegek mint például a diákság, komplett tanulmányokat képes fizetni azért, mert lehetőségük van, dolgozni vasárnap, ami ugye eleve nagyobb alapbérrel is indul. 

2424_hu.jpg

Eltelik huszonhat év, majd egy fantompárt, aki a kereszténység álcája mögé bújva gyalázatosan a dolgozók érdekeire hivatkozva egyszerűen tiltással szeretné megoldani azt, hogy a családok együtt lehessenek és mivel elkényelmesedett társadalmunk, nyugati példára a kizsákmányoló kapitalista multik agymosó propagandájára, parancsszóra vásárolunk vasárnap is, így valamit tenni kell. 

Nem szeretnék beállni a sorba, amely viccesen tanácsokat ad a kormánynak, hogy miket tiltsanak még meg vasárnap, pedig lenne rá ötletem, helyette álljon itt egy egyszerű de annál komplettebb javaslat.

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről, 140. paragrafusának 4. pontja az alábbi mondja ki;

(4) A munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

Amennyiben a munkaszüneti napon történő munkavégzés illetményét 300%-ra emelné a kormány, ami valamennyi cégnek még így is bőven megérné, úgy a boltos meg nem szívná a fogát, hanem eldönthetné, hogy otthon marad, teret adva olyan embereknek akik élni szeretnének a zsírosabb bérrel, vagy beállnak ők is dolgozni és nem azon megy majd a hiszti, hogy milyen keveset keres. 

Meggyőződésem, hogy a mindenkori kormány semmilyen minimálbér emeléssel, közmunka programmal nem képes az emberek életszínvonal emelésére. A multikat nem különadókon keresztül kéne megsarcolni, hanem olyan bérpótlék és kötelező béren kívüli juttatásokon keresztül, amelyek ténylegesen kisemberek zsebébe áramoltatják a pénzt, amelyből úgyis szja és áfa formájában visszacsordogált forintok lesznek, ami mellett nem utolsó szempont, hogy örül a parasztja is, bocsánat, keményen dolgozó kisember. 

Nyilván lennének olyanok, akiknek nem érné meg. Egy három főt foglalkoztató éjjelnappali esetében lehet, hogy a 12 órás műszak nem hozza meg a várt profitot, alkalmazott esetében, de akkor basszus, jöhet az amit akartatok, álljon ott a tulaj. 

De persze ezt csak én mint laikus gondolom lehet, hogy baszottul nem így van, de eleve nem hiszek semmilyen tiltásban. Azért nem, mert ha egy gondolat utat tör magának, majd abból cselekedet lesz és az embereknél megszokássá válik, azt rohadtul nehéz kiirtani, főleg ha kihatással van a mindennapi életünkre. És bár tény, hogy nem lett gazdaságilag bukta a vasárnapi zárvatartás mint azt sokan jósolták, érdemes észben tartani, hogy időközben bejöttek a navos pénztárgépek ami elég combos lóvét fehérített ki a szférán belül. De ettől függetlenül a legfontosabb az, hogy százvalahányezer vasárnapi nyugalmáért cserébe felhergeltünk többmilliót. Nemcsak közgazdász, de matekzseni sem vagyok, de az utóbbi tűnök többnek, ami már a fidesz szerint is olyan erő, ami választást befolyásolhat. Nem faszságból vonták vissza. 

60fad633f48b138e1fced18fbd604779.jpgforrás: blikk

És akkor lehet Facebookon fotelforradalmárt játszani, eljátszani a nagy mártírt meg azt, hogy butulunk csak azért mert vasárnap járunk boltba és különben is legyünk a családdal. Lehet, hogy csak én szocializálódok rossz közegben, de főként olyan emberek kiírását látom, akik;
-nem családosak
-elváltak
-külföldön dolgoznak
-hobbikeresztények
-vakfideszesek

Hozzáteszem az utóbbival nekem nincs bajom, de most először látom azt, hogy van egy törvény, ami társadalmi elégedetlenséget szül, Orbán nem hülye ezért visszavonja, de a gyökér bigott fideszes fotelharcos annyit kampányolt mellette, annyit győzködte az ismerőseit, hogy ez jó lesz, hogy egyszerűen szégyennek és vereségnek élik meg. És hiába van az, hogy bármi más történik mindig, minden kétséget kizáróan együtt fognak érteni Viktorral, most úgy érzik, hogy hülyét csináltak magukból. És tényleg.

Végszóként pedig ha már annyira meg akartok menteni valakit, akkor ne a kiskereskedelemben dolgozókat akarjátok, hanem a gyári munkást, aki folyamatosban dolgozik három műszakban, se éjjele, se nappala, a vasárnapja is állandóan egy benyalt véres gennyes hüvelyváladék. Őt védjétek, mert belőlük van több, ők termelnek, ők sokkal több GDP-t generálnak, mint Ti szaros boltosok, akiknek az a feladata, hogy előrecsomagolt termékeket felrakjatok a polcra, majd azokat egy vonalkód szkenner előtt behúzzátok. Védjétek a péket, amiért alkot, amiért hétfő reggelre friss kenyeret készít, éjjel dolgoznak és minden nap. Védjétek a vasutast, akik a nyári forróságban is dögmeleg hosszú nadrágban szopnak a sok bliccelő cigóval, vagy éppen az életükért imádkoznak nyaranta, a 22 körül déliből induló siófoki személyvonaton. Gondoljatok a buszsofőrre, aki vasárnap is ugyanúgy elviszi a kölyködet az egyetemre, 200 kilométerrel odébb. Ebben az országban nem pihenőnap kell, hanem munka és a becsületes munkáért elvégzett korrekt fizetés. Mivel sem az alapbérek törvény által szabályzott emelése, sem pedig a viccnek is rossz közmunka nem fogja az emberek pénztárcáját és abból fakadóan a morálját megemelni, így a pótlékok újraszabályozása jelenthetne foltozást. Köszöntem bazmeg.

mondta a pincér, majd belerejszolt az újházi tyúkhúslevesbe

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeghanyas.blog.hu/api/trackback/id/tr668590296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.12. 13:53:11

Ezzel csak egyet tudok érteni.

panelburzsuj 2016.04.13. 12:32:22

"Amennyiben a munkaszüneti napon történő munkavégzés illetményét 300%-ra emelné a kormány, ami valamennyi cégnek még így is bőven megérné,"

Leszámítva magát az államot, meg azokat a cégeket, amelyek valamiféle "közszolgáltatást" látnak el. És bizony az, hogy a nagyközönség (aki egyfelől vevő, másfelől szavazó) pontosan miért hajlandó a saját zsebébe nyúlni, és mi az, amit kvázi "közellátásként" megkövetel, kirinyál - azt bizony nem könnyű előre biztosan belőni. Hogy milyen a vasárnapi "elégséges szolgáltatás" ahhoz, hogy lehető legkevesebb zúgolódás legyen - de irdatlan sokba se kerüljön. (Mert akkor meg az adónyúzásért sikong a nép.... )

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.04.13. 13:01:33

@panelburzsuj:
lehet ezt külön szektorokra bontva is csinálni. az esetből kiindulva például csak kereskedelemben

panelburzsuj 2016.04.13. 13:39:49

@Szerda Úr:
Nyilván.

Csak hát minél aprólékosabban be akarod szabályozni, hogy melyik igényeket támogatod, melyikeket gátolod, annál több ellenséget szerzel magadnak. És annál nehezebb valami olyan általános ideológia maszlag alá nyomni, mint a "vasárnapi munkára kötelezés tilalma".

Mert ugye neked is megvannak a magad preferenciái, amiket szépen fel is sorolsz a posztban - meg másoknak is megvannak. Amik nem feltétlenül egyeznek a tiédel. Sőt: az se fekete-fehér, hogy "a kereskedelemben" minden munkavállalónak pont ugyanaz a jó. Szóval mindig lesz olyan, aki megrövidítve, vagy korlátozva, vagy épp ellenkezőleg, kötelezve érzi magát.

És az ilyen kelepcéket pont úgy lehet leginkább elkerülni, ahogy magad is szépen levezetted: ami apránként, "szervesen", "történelmileg" kialakult, és nem törvényen kívüli - azt nem kezdjük el ideologikus törvénnyekkel ide-oda rángatni, legfeljebb óvatosan nógatni.

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.04.13. 14:14:43

@panelburzsuj:
tök jól látod, ezzel teljesen egyetértek. de pl nézd meg mit eredményezett ez a boltzár tilalom; a tesco 200%-os pótlékot ajánlott azoknak a munkavállalóknak akik most vasárnap már munkába állnak. megfelelő munkavállalói magatartással, szakszervezettel a piac majd kialakítja magának azt ami mindkét fél számára jó lesz. (most abba ne menjünk bele, hogy a magyar szakszervezeti kultúra hol áll)

panelburzsuj 2016.04.13. 15:32:29

@Szerda Úr:
Mit eredményezett? Veszteséget. De minimum fölösleges költségeket. Olyanokat, amik egy "szerves fejlődés" esetén nem lépnek föl.

Az igazán riasztó számomra az, hogy némi "átmeneti megingás" után milyen tömegesen elfordultak a magyarok nemcsak a "láthatatlan kéz"-től, de még az olyan "lokális" megoldásoktól is, mint a munkaadó-munkavállaló-szakszervezet háromszögek, és milyen rendíthetetlen konoksággal követelik a problémáik, konfliktusaik, érdekellentéteik állami, közhatalmi "megoldását".

Pedig abból mindig a "nekem fütyül- nekem fütyül - elmehetnek" sül ki.

Szóval elég öreg vagyok ahhoz, hogy azt latolgassam: ha a "pörgős" évtizedben sem tudtunk kilépni a potyázás, bundázás, kontárkodás (jó poszt, átfutottam...:), protekciózás (taxisok...) , kivételezés stb. "kultúrájából" - akkor kapunk-e belátható időn belül még egy esélyt? Olyan időkben, amelyek még a "profizmusra épülő társadalmakat" is megtépázzák és meghajszolják...

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.04.18. 09:33:31

@Stiel:
kinézem belőlük, hasonlóan nagy mestertolvajok vannak köztük :DDDDDDDDDDd

D4M13N 2016.05.19. 17:23:48

Szomorú de biza ez így van.Bár ha én ezt mondom akkor sokan lekurvaanyáznak mert az ő felesége/nője esetleg ó maga is bolti eladó.

Én is lecsúsztam fél éve a cégnél mert ..mert kibasztak velem.De jól jártam.ennyi.Nem sírt értem senki mikor karácsonykor meg szilveszterkor kapkodtam fel a telefonokat mert nem volt nála víz.De dagadt a zsebem.

Ja és jó újra ideírni.visszaolvasok rögvest!

BISMARCK 2016.06.17. 09:55:00

"Amennyiben a munkaszüneti napon történő munkavégzés illetményét 300%-ra emelné a kormány, ami valamennyi cégnek még így is bőven megérné, úgy a boltos meg nem szívná a fogát, hanem eldönthetné, hogy otthon marad, teret adva olyan embereknek akik élni szeretnének a zsírosabb bérrel, vagy beállnak ők is dolgozni és nem azon megy majd a hiszti, hogy milyen keveset keres. "

drága fiam, látszik, h ott van még a tojáshéj a seggeden és a csajozáson kívül semmi tapasztalatod nincs, mert ez már akkor is hülyeség volt amikor leírtad hát még most pár hónappal később
az a szimpatikus nagypofájú voszos csávó már kb másnap nyilatkozta, h szerinte nem kellene bolygatni az 50%-os pótlékot (ennyit a tájékozottságodról)
süti beállítások módosítása